14 Ekim 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 14 Ekim 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Dünya çok kritik bir eşikte. Pandemi ile başlayan tedarik sorunu, Ukrayna-Rusya savaşı sonrası ortaya çıkan enerji kriziyle büyük bir resesyonun adım adım geldiğine işaret ediyor. Küresel güçler ise, bir masa etrafında oturup konuşmak yerine, nükleer saldırılardan söz ediyor. Dünyanın neredeyse her bölgesinde çatışmalar, tehditler havada uçuşuyor. Sonumuz hayrolsun. Bu hafta, dünya gündeminin kritik başlıklar, Türkiye’den öne çıkanlar ve her kategoride dolu dolu muhteva ile karşınızdayız. Haftaya yeniden sizlere ulaşabilmek ümidiyle, sağlıcakla kalın.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Yetimlere mallarını verin, temizi pis olanla değişmeyin, onların mallarını kendi mallarınıza katarak (kendi malınızmış gibi) yemeyin; çünkü bu, büyük bir günahtır."
(Nisa, 2)


Hadis-i Şerif

“Ben ve yetimi himâye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız”
(Buhari)


Nükte

“Yetimle ilgilenmek”, çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan kalp katılığının reçetesidir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Enerji konusunda uluslararası ilişkiler zemini ısınırken, Rusya Devlet Başkanı Putin bu alandaki çıkışlarına devam etti. Avrupa'da gündemde olan petrol fiyatlarına tavan fiyatın enerji maliyetlerini daha da artıracağını belirten Putin, bu kış Avrupa'ya gaz tedarikine hazır olduklarını söyledi ve Rusya'nın kontratlarla bağlanmış arza devam ettiğini ifade etti.

Kuzey Akım'daki sabotajın terör eylemi olduğuna ilişkin herhangi bir şüpheye yer olmadığını söyleyen Putin, buradaki kaybın Karadeniz'e yönlendirilebileceğini belirtti. Putin ayrıca sürpriz bir çıkış yaparak Türkiye'nin Avrupa için en büyük gaz merkezi olabileceğini söyledi. “Türkiye onaylarsa bu fikir hayata geçebilir” diyen Putin’i, Gazprom Başkanı Aleksey Miller, söz konusu merkezi Türkiye ile AB sınırında kurulabileceği yönündeki sözleriyle destekledi.

Cumhurbaşkan Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da CICA Zirvesi kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Akkuyu Nükleer Santrali'nin önemine dikkat çeken Erdoğan, “Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir” derken, Putin ise, gaz tedarikinde Türkiye'nin AB için en güvenli güzergah haline geldiğini söyleyerek “Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme niyetimizi belirledik” diye konuştu.

[Avrupa’da kriz büyüyor] Almanya'da şirket iflasları enerji kriziyle hızla artıyor. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının son dönemde yüksek enerji fiyatları, çalışan ücreti ve kredi faiz artışları nedeniyle Eylül'de geçen yıla oranla yüzde 34 artış yaşadığını açıkladı. Bu arada enerji kriziyle karşı karşıya kalan İtalya’da kaloriferlerin günde 5 saat çalıştırılabileceği kararı açıklandı. Fransa'da da hükümet, enerji tasarrufu için tren seferlerini azaltmayı hedefliyor. İsviçre'de, kış mevsiminde enerji sorununun acil durum seviyesine gelmesi halinde tasarruf tedbirlerini uygulamayanların hapis cezasına çarptırılacağı bildirildi.


Türkiye'nin Washington'daki baskısı sonuç verdi. ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Böylece F-16 anlaşması ile ilgili sınırlayıcı koşulların tamamı tartışma konusu olmaktan çıktı. Tasarı bu şekliyle kongreden geçmesi halinde Türkiye için önemli diplomatik bir zafer olacağı yorumları yapılıyor.

[Perde Arkası] Haziran ayında İspanya’da gerçekleştirilen NATO zirvesinde Erdoğan ve Biden arasında konuşulan F-16 tedarikine yönelik tartışmalar, özellikle Ankara ile Atina arasında yaşanan gerilim ve son zamanlarda Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın diyalog halinde olması sebebiyle alevlenmişti. Yaşanan bu süreçle ilgili Erdoğan’ın ABD’nin Türkiye’ye F-26 savaş uçağı satmaması halinde Ankara’nın Rusya da dâhil olmak üzere başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceği mesajı üzerine ABD’den bu kararın çıktığı konuşuluyor.


NATO üyesi 14 ülke ile üyelik başvurusu yapan Finlandiya, Avrupa hava savunmasının güçlendirilmesi için "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" kurulması konusunda uzlaştı. Girişimde yer alan NATO müttefiki ülkeler Almanya, İngiltere, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Romanya oldu.

Almanya öncülüğündeki girişim, hava savunma ekipmanları ve füzelerini ortak satın almayla Avrupa hava ve füze savunma sistemi kurulmasını hedefliyor. NATO'dan yapılan açıklamada, bu girişimin NATO'nun entegre hava ve füze savunmasını güçlendireceği bildirildi.


Cem Vakfı Yerel Yönetimler Başkanı Esma Ersin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alevi Bektaşi topluluğuna yönelik açıkladığı kararları desteklediği için görevinden alındığını duyurdu. Ersin, yaptığı yazılı açıklamada, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasını olumlu bulduğunu ve reform niteliğindeki bu adımı desteklediğini kaydetti.

[Ne olmuştu?] Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke genelinde inşası tamamlanan 4 cemevinin açılışı, 7 cemevinin de temel atma töreninde konuşmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın kurulacağını açıklamıştı.


Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alırken karşı karşıya kaldığı sorunlar, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu'nda görüşüldü. Meclisin Türk Grubu, yaşanan sorunları ve çözümlerini içeren bir rapor hazırladı. Görüşmeler sonrası Schengen sisteminde reform çağrısı yapan tasarı AKPM'de oy çokluğuyla kabul edildi.


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılın Nansen Mülteci Ödülü'nü eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verdi. İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen ödül töreninde Merkel, 2015 ve 2016'daki mülteci krizinde Almanya'nın kapılarını 1,2 milyon Suriyeli mülteciye açtığı için 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü.

Ödül töreninde konuşan Merkel, Türkiye'nin bu süreçte Almanya'dan daha büyük yük üstlendiğinin altını çizerek, 'Çok sayıda mülteci, anavatanlarından çok uzağa gitmek istemedi. Bu yüzden Türkiye, Orta Doğu'dan 3,8 milyon mülteciyi ağırladı.' diye konuştu.

[İstanbul’da yeni düzenleme] İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul'da Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu ilçelerinde yabancılar için ikamet izinlerine kapatıldığını, artık yeni yabancı kaydı yapılmayacağını duyurdu.


KISA...KISA...KISA...

• Mısır Başsavcısı, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve ailesinin devlet hazinesinden çaldığı paranın 700 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.


• Avrupa Parlamentosu'nda konuşan İrlandalı Milletvekili Clare Daly: "Ukrayna'ya daha fazla silah gönderme çağrınızı gülünç buluyorum. Aynı çağrıyı Filistin ve Yemen halkı için asla yapmıyorsunuz."


• Kredi kartı, kredi, karşılıksız çek ve protestolu senet borçları nedeniyle banka kara listesine alınan kişiler için sicil affı çıkarılacak.


• Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı, finalde Angola’yı 4-1 mağlup ederek Dünya Şampiyonu oldu.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

İstanbul Kadıköy’de 3 katlı bir binada meydana gelen büyük bir patlama yaşandı. Öncelikle doğalgaz patlaması olabileceği düşünüldü. Fakat yetkililerden gelen açıklamaya göre binada doğalgaz sisteminin olmadığı belirlendi. Devlet kurumlarının karşılıklı açıklamaları sonrası sosyal medyada gündem olan olayın gerçek yüzü kısa süre sonra ortaya çıktı: Patlamaya 1998'de İsviçre'de 4 kişiyi öldürüp Türkiye'ye kaçan, abisinin ihbarıyla yakalanınca yıllarca hapis yatan bina sahibi terörist Mustafa Karahan’ın intikam hırsının neden olduğu belirlendi.


Uçan mürekkep yalanının mimarı Ruhat Mengi, yeni yalanıyla sosyal medyada alay konusu oldu. Whatsapp’taki mesajın üç mavi tık olduğu zaman devlet yetkilileri tarafından okunduğu yalanını ortaya atan Mengi, attığı tweet sosyal medyada gündem olunca paylaşımını sildi.


Halk TV'nin sunucusu Ayşenur Arslan, Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmalar Kulübü'nün yaptığı tanışma iftarındaki öğrencileri hedef aldı. 'Harem selamlık şekilde yer sofrasında yemek yiyorlar' diyen Arslan, 'Yer sofrasında yemek yiyen bir akıldan bilim falan beklemeyin' ifadelerini kullandı. Ayşenur Arslan'ın toplumun değerleriyle bağdaşmayan sözleri sosyal medyada büyük tepki topladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine bugüne kadar yaklaşık 7.5 milyon vatandaşın başvurduğunu, işlemleri tamamlanan vatandaşların sayısının ise 4 milyon 442 bine ulaştığını açıkladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı esnaf ve zanaatkarlara 100 milyar, 60 ay vade ve yüzde 7.5 faiz oranlı kredinin ayrıntıları belli oldu. İşyeri edinme ya da işyeri yenileme kredisi almak isteyenler, 1.5 milyon TL’ye kadar, 10 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli kredi kullanabilecek. KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayan yaşı 35’i geçmemiş olanlara 300 bin TL’ye kadar, sıfır faizli, 5 yıl vadeli genç girişimci kredisi verilecek. Diğer tüm işletme kredileri ise 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli ve üst limiti 500 bin lira olarak kullandırılacak.


Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayı sanayi üretim verisini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,4 yıllık bazda ise yüzde 1 artış kaydetti.


Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayında 3,11 milyar dolarlık cari açık verildi. Bu dönemde altın ve enerji hariç cari fazla ise 6,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Mal dengesindeki negatif gidişata nazaran oldukça kuvvetli giden hizmetler dengesinde ise 7,2 milyar dolar fazla verildi. Resmi rezervlerde 10,8 milyar dolarlık artış olan ayda, net hata noksan kalemindeki girişler ise 4 milyar olarak kaydedildi. Bu sonuçlarla 12 aylık cari açık 40,9 milyar dolar seviyesine ulaştı.


IMF, Ukrayna'daki savaşın oluşturduğu baskılar, enflasyon, yüksek faiz oranları, yüksek enerji ve gıda fiyatları ortamına ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini 2022 yılı için yükseltti, 2023 yılı için küresel ile beraber aşağı yönlü revize etti. Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisini ise yüzde 4'ten yüzde 5'e çıkaran IMF, 2023 yılı için büyüme beklentisini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,0'e çekti.


Kültür • Sanat

Portre

Büyük şair Sezai Karakoç’un ‘Hâtıralar’ı vefat yıldönümüne iki ay kala Diriliş Yayınları tarafından iki cilt halinde okura sunuldu. İlk kez 1988- 1992 yılları arasında Diriliş dergisinde yayımlanan hâtıralar, şairin çocukluğundan Diriliş düşüncesine uzanan yaşamının yanı sıra dönemin edebiyat dünyasına da ışık tutuyor.


Türk edebiyatının polisiye roman yazarlarının başında gelen Ahmet Ümit, Avrupa'nın İslam düşmanlığına dikkat çekti. Katıldığı bir televizyon programında Nobel'e ödülünü bir Türk'e vermeyeceklerini dile getiren Ümit, " Artık bir Türk yazara Nobel Edebiyat Ödülü'nü vermezler. Zaten istemiyorum. Avrupa'nın bize bakışı, dürüst değil. Benim ismimin Ahmet olması bile sorun. Avrupa'da İslamofobi çok fazla" ifadelerini kullandı.


Yönetmen Semih Kaplanoğlu, bu zamana kadar hiçbir Türk filminin Oscar ödülü almamasının geçmişte Eurovision şarkı yarışmasında olduğu gibi takıntı haline getirilmemesi gerektiğini, mevcut durumun zevkinin çıkarılmasını çünkü bir gün birilerinin bu ödülü alacağını söyledi: "Sadece bizim filmlerimiz değil, aslında dünyanın birçok ülkesinde üretilen filmler oradaki ilk sıralamaların içine pek giremiyor.”


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Sosyal medya platformları, çocuk mahremiyetini ihlal ettiği takdirde para cezasına tabi tutuluyor. Ancak ofcom’un raporu cezai yaptırımların, mahremiyet ihlalinin tam anlamıyla önüne geçmediğini gösteriyor… Rapor, 8 ila 17 yaş arasındaki çocukların 3’te 1’inin sahte bir doğum tarihiyle sosyal medya platformlarına kaydolduğunu ortaya koyuyor.


1,2 milyar dolarlık metaverse platformunun günlük "aktif kullanıcı" sayısı 50'nin altına düştü. En büyük metaverse projelerinden Decentraland'in son günlerde az sayıda kullanıcıyı etkileşime sokabildiği ortaya çıktı. Kullanıcıların kripto parayla sanal gayrimenkul alıp satmasına olanak tanıyan Ethereum tabanlı platformun piyasa değeri 1,2 milyar dolar. Kullanıcı sayısına dair yeni veriler bu yüzden hayal kırıklığı oluşturdu.


“Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi”nin hazırladığı Yapay Zeka Girişimleri Haritası’nının Ekim 2022 sonuçları açıklandı. İşte toplam sayısı 275’e ulaşan ve görüntü/dil işleme, veri analitiği, asistan, chatbot, makine öğrenmesi, otonom araçlar, robotik süreç gibi alanlarda alanlarında çalışmalar yapan Türkiye’nin yapay zeka girişimleri...


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki corona virüs vakalarına ilişkin son durumu değerlendirdi. Covid'in artık grip gibi geçtiğini söyleyen Koca, ''Korkmamız gerekmiyor'' dedi. Ancak Almanya'da günlük vaka sayısının geçen hafta 140-150 binleri gördüğünü ifade eden Sağlık Bakanı Koca, "Covid-19 vaka sayıları şu anda 3 binlerde. 3-4 hafta sonra bizde de yükselişlerin olacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan "Aile Danışmanlığı" hizmeti ile 2012 yılından bugüne kadar 84 bin 808 başvuru sahibine ulaşıldı. Aile Danışmanlığı hizmetinden yararlanmak isteyenlere 18 Kasım 2019'dan itibaren e-devlet üzerinden randevu veriliyor.


Zeytinyağı, binlerce yıllık geçmişiyle insanlığa şifa kaynağı olan ilk besinlerden biridir. Zeytinyağlı yemekler, soslar, mezeler ve diğer tüm besinler bir anda sağlıklı hale dönüşerek lezzetinin yanında insan bedenini baştan sonra yeniler. Peki her sabah zeytinyağı yemenin faydaları nelerdir?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı’nın desteği, Hüdayi gönüldaşlarının ve hayırseverlerimizin de yardımlarıyla Azez merkezinde Yerel Meclis’in yanında inşa edilen Hacı Abdullah Paşa Camii’ni ibadete açılarak bölge halkının hizmetine sunuldu.


Geleceğin Öğretmeni Akademisi başvuruları uzatıldı! Detaylı bilgi ve başvuru için;


Dünyanın farklı coğrafyalarında katarakt ameliyatlarına devam eden İHH, son olarak Batı Afrika ülkesi Mali'de 400 katarakt hastasını ameliyat ettirdi.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Küresel Yoksulluk Neden Sona Ermiyor?]

Yoksulluğun sona erdirilmesi, açlığın ortadan kaldırılması, sağlık hizmetleri ve refahın ikame edilmesi, kaliteli eğitim, cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, uygun fiyatlı temiz enerji, insana yakışır iş gibi Binyıl Kalkınma Hedeflerinin başarıya ulaşması planlanmasına rağmen, 2030’da yaklaşık 660 milyon insanın açlık sefaleti içinde kalacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, çeşitli çevrelerin tahminlerine göre, 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu ortadan kaldırma hedefi belirsiz hale geldi.


[Körfez ülkelerinin gazı Avrupa'nın soğuğunu kırabilir mi?]

Avrupa ülkeleri enerji krizinin gölgesinde kış gelmeden doğal gaz tedarikini artırmaya çalışırken, Körfez ülkelerinin Katar dışında ihracat kapasitelerinin sınırlı olması akıllarda arz-talep dengesine ilişkin soru işaretleri oluşturuyor.


[Rusya'nın Esad'a verdiği desteğin tarihi temelleri]

Bugün Suriye ile Rusya arasındaki ilişkileri tam anlamıyla kavrayabilmek için Hafız Esad dönemindeki Suriye-SSCB ve SSCB sonrası gelişen ilişkileri iyi irdelemek gerekir. Suriye, askeri ve ekonomik yapılanmasını Sovyet modeline göre kurmuştu. O yıllarda Doğu Bloku'nun vereceği askeri, istihbari ve ekonomik yardım Esad için çok önemliydi. Hafız Esad, İsrail karşıtlığı üzerinden geliştirilen dış politika anlayışıyla hem Arap devletleriyle birlikte hareket edebilmeyi hem de ülke içerisindeki desteğini arttırmayı hedeflemişti.


[ABD’yi bekleyen ekonomik kriz]

ABD’de bir çok ekonomistin hem fikir olduğu bir öngörü var; önümüzdeki bir kaç ay içerisinde faiz oranlarının düşmemesi durumunda 2023’de ABD’yi ciddi bir ekonomik kriz bekliyor. Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre, ABD ekonomisi 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 0.6 oranında bir küçülme gösterdi.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: