26 Ocak 2024

 

 

 

GÜNDEM

              26 Ocak 2024
 

A Gündem’in yeni formatıyla sizlerleyiz.
Bültenimizi e-posta, WhatsApp ve Telegram 
kanallarıyla takip edebilirsiniz.
Keyifli okumalar...

ABONELİK İÇİN TIKLAYINIZ


OKU - PAYLAŞ 
 

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar…

İsrail‘in Gazze‘ye yönelik saldırıları devam ediyor. 2 milyonu aşkın sivil, en temel ihtiyaçlara 112 gündür erişemiyor. Ülkemizde ise yerel seçim havasına girilirken, İsveç‘in NATO üyeliği haftanın gündemi oldu. Tüm kategorilerde dolu dolu içeriğiyle Haftalık Haber Özetiniz A Gündem‘i istifadenize sunuyoruz.

Ayet-i Kerime

Doğrusu, güldüren ve ağlatan O'dur.
(Necm, 43)


Hadis-i Şerif

Din kardeşini güler yüzle karşılamak gibi (tabiî) bir iyiliği bile sakın küçük görme!
(Buhârî)


Nükte

Tebessüm, taşkınca gülmenin hafifliğine karşı mü’minin vakârı, diğer taraftan asık suratın iticiliğine karşı da mü’minin câzibesidir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, işgalci İsrail ordusunun 112 gün önce başlattığı saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 25 bin 700'e yükseldiğini açıkladı.

[İsrail büyük hezimet yaşıyor]

amas güçleri Gazze içerisine ilerlemek isteyen İsrail ordusuna büyük darbe vurdu, 21 asker öldürüldü. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog hezimeti, “Bu sabah dayanılmaz derecede zor.” diye duyurdu.

[Gazze‘de açlık kritik boyutta]

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'ye engelsiz insani erişim talebinde bulundu: “Gazze’de yarım milyondan fazla insan çok ciddi boyutta açlıkla karşı karşıya”

[Fidan‘dan tüm dünyaya kritik çağrı]

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Gazze'de savaş suçları işlediğini söyledi: "Dün 'risk' dediğimiz, bugün artık gerçek oldu. Kızıldeniz, Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, İran ve Pakistan'daki son hadiseler çok endişe vericidir. Bu tırmanışın, kimsenin kolay kolay kaçamayacağı jeostratejik bir girdaba dönüşme potansiyeli bulunmaktadır." dedi.

[İtalya’dan Filistin’e destek]

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni: “İtalya, Filistin halkına ait bağımsız ve güvenli bir devletin oluşturulmasını her zaman destekleyecektir.”

[İsrail’e tepkiler büyüyor]

BM Güvenlik Konseyi toplantısında İsrail Büyükelçisi konuşmaya başladı, diplomatlar salonu terk etti.


[Meclis‘ten İsveç'e NATO vizesi]

İsveç'in NATO'ya üyelik yolu açıldı. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Genel Kurul'daki oylamada, AK Parti, CHP ve MHP "evet" oyu kullanırken İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEM Parti "hayır" oyu kullandı.

[İsveç‘ten ilk açıklama]

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström: "Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek." dedi.

[Kararın hemen ardından]

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. ABD Başkanı Joe Biden, savaş uçağı satışının onaylanması için kongreye mektup iletti.

ÖNE ÇIKANLAR

[Trump ile dünya daha güvenli]

İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson, dünyanın Trump yönetimi altında daha istikrarlı olacağını söyledi. sosyallink


[TFF’ye sponsoru iptal et çağrısı]

AK Parti Milletvekili Zehranur Aydemir: “Boykot hareketinde fire vermemek adına, TFF’in 2020 yılında McDonalds ile imzaladığı ve Haziran 2023’te uzattığı anlaşmanın bir an önce feshedilmesini bekliyoruz.” 


[Fransa eşcinsellerin elinde]

Fransa'nın eşcinsel Başbakanı Gabriel Attal: "Önümüzdeki eğitim - öğretim yılının başında duygusal, ilişkisel ve cinsel yaşamla ilgili eğitimler vereceğimiz yeni bir müfredata geçeceğiz." 


[Üniversitelere yapay zeka geliyor]

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: "Yapay zeka temelli ders içerikleri, 2024-2025 öğretim yılından itibaren üniversitelerin müfredatına dahil edilerek notlandırma sisteminde yer alacak." 


[Yine başörtüsüne saldırı]

CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Akkuş’un, başörtülü yaşlı bir kadının boğazını sıkarak küfürler etmesi tepki topladı. 


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

#GazaStarving dünya rekoru kırdı

Gazze’ye uygulanan insani yaşam malzemeleri ambargosundan sonra Türk kullanıcıların başlattığı #GazaStarving hashtagı 3.5 milyon ile dünya rekoru  kırdı.


Trump’ın sözleri olay oldu

ABD’de başkanlık seçimlerine katılması kesinleşmeyen Donald Trump’ın, “Amerika, Ortadoğu’da milyonlarca kişiyi öldürdü. 9 trilyon dolar harcadık, milyonlarca insanı öldürdük ve elimizde ne kaldı? Hiçbir şey. Ölümümüz var, kanımız var, hiçbir şeyimiz yok.” sözleri gündem oldu.


Depremin öncesi - sonrası gündem

Yüzyılın depreminin yıldönümü yaklaşırken, deprem öncesi evinin balkonundan mahallesini video kaydına alan sosyal medya kullanıcısı, yıkım sonrası mahallesini yeniden kayda aldı. Görüntüler haftanın en çok paylaşılan videoları arasına girdi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

[Emekli zammı yüzde 49]

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibarıyla %49,25’e yükseltiyoruz” dedi. 


[Türk devletleri teşkilatı büyüyor...]

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletler Teşkilatı’nın güçlenmeye devam ettiğini belirterek, “TDT’ye üye ülkelerin kendi aralarındaki ticarette son yıllarda büyük bir artış var. Hacim 2022’de 33 milyar dolarken, 2023’te 42 milyar dolara yükseldi” dedi.


[AB'den ekonomik güvenliği artırma planı]

Avrupa Birliği, yabancı yatırımların daha sıkı incelenmesi, ihracat ve teknoloji çıkışına kontrol gibi Birlik ekonomik güvenliğini güçlendirmeye yönelik yeni plan hazırladı.


Kültür • Sanat

portre

[Sanatçılar 100 gündür özgür Filistin için üretiyor]

100 günü aşkındır Filistin’de devam eden İsrail zulmünü sergiler, paneller, şiir buluşmaları gibi etkinliklerle dünyaya aktaran sanatçılar, şehirlerin huzurlu günleri için eserlerini üretiyor.


[2024 Oscar adayları belli oldu]

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1929'dan bu yana verilen Oscar Ödülleri 10 Mart 2024'te sahiplerini bulacak. Bu yıl 96’ncısı düzenlenecek olan Oscar Ödülleri'nin adayları  belli oldu.


[Rafadan Tayfa yine zirvede]

TRT Çocuk’un Rafadan Tayfa ekibinin 4'ncü filmi, Rafadan Tayfa: Hayrimatör büyük beğeni topluyor. Çizgi filmi toplam 941 bin 604 kişi izledi.


Teknoloji • Dijital Dünya

teknoloji

[Alper Gezeravcı görevine başladı]

Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi Florida'daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı. Tüm Türkiye'nin izlediği fırlatma anı meydanlarda coşkuyla  kutlandı.


[Deney çalışmaları devam ediyor]

Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev alacak. Türk astronot, aralarında kanserden, bağışıklık hücrelerine, alglerden, propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney  gerçekleştirilecek.


[Erdoğan‘la görüştü]

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan video bağlantıyla görüştüğü Gezeravcı'ya “Tüm milletimize ilham kaynağı oldun" dedi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

[Uzmanlar maske ve hijyen öneriyor]

Son günlerde acil servis ve polikliniklerde yoğunluğa neden olan solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve hijyen öneriliyor.


[Cinsiyet değişikliği çalışmalarıyla aile bütünlüğü hedef alınıyor]

Türkiye’de son yıllarda LGBT propagandalarının artmasıyla birlikte, cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşayan gençlerin sayısında artış gözlemleniyor. Bu eğilim, aile bütünlüğünü derinden etkileyen bir sorun olarak karşımıza  çıkıyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

[Hüdayi Vakfı Filistin‘in yanında]

Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfı, hayırseverlerin desteğiyle Filistin – Gazze’deki kardeşlerimize yardım elini uzatmaya  devam ediyor.


[Diyanet’ten Filistin’e destek programı]

Diyanet Vakfı, şehitlerimiz ve Filistin'deki mazlum kardeşlerimiz için "Sözümüz Var" diyerek İstanbul’da önemli bir hayır programı  düzenliyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[İsrail tüm dünya için bir güvenlik sorunudur]

1948'de, İngiltere'nin başını çektiği ve BM'nin de alet edilerek kurdurulduğu zamandan bu yana İsrail, tek tek devletlerin yanı sıra, dünyanın en büyük uluslararası örgütü olan BM ve UAD'nin de nezdinde, tüm uluslararası topluma kafa tutmakta, meydan okumakta, hukuk tanımamaktadır. Bu durum İsrail'in tüm dünya insanlığı için artık müşterek bir güvenlik sorunu haline geldiğini alenen göstermektedir. göstermektedir.


[ABD'nin Irak çıkmazı]

ABD, Asya-Pasifik'te Çin ile olan rekabetine odaklanmak isterken, Orta Doğu'daki çatışma sarmalı nedeniyle kendisine istediği hareket alanını sağlayamıyor.


[Boykot sadece tüketicinin işi mi?]

Boykotun İsrail ve destekçileri açısından asıl korkutucu yanı, hane halklarının tüketim alışkanlıklarını değiştirme iradesi ortaya koymaları, boykotla somutlaşan işgal karşıtı aktif tutumun fikr-i takiple taçlanması ve başta politik tercihler olmak üzere birçok alanı da etkileme potansiyeline  ulaşmasıdır.


[İran güçleniyor mu yalnızlaşıyor mu?]

İran’ın İsrail’in kendisini çevrelemesine cevap vermek ve olası bölgesel yalnızlaşmasını önlemek için Körfez ve Türkiye ile işbirliği yapması giderek daha önem  kazanıyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olmak için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta görüşmelerinden bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWİTTER | İNSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Bulv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak olarak yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK 

 

PAYLAŞ: