5 Şubat 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Facebook'ta Paylaş | | Twitter'da Paylaş | | Telegram'da Paylaş

Bugün 5 Şubat 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Tüm dünya yeni tip coronavirüsle mücadelede aşı uygulamalarını sürdürürken, Türkiye hem virüsle mücadelesine devam ediyor, hem de Boğaziçi'ndeki çirkin provokasyonları konuşuyor.

Altınoluk Gündem’de bu hafta Türkiye ve dünyadan öne çıkan önemli gelişmeleri derlerken, kültür sanat, teknoloji, aile sağlık, gönüllü haberler ve derin okuma kategorilerinde dikkate değer muhtevayı sizlerin istifadesine sunuyoruz.

Altınoluk Gündem'den daha çok okurumuzun istifadesi için sizler de yukarıdaki linkleri çevrenizle paylaşabilirsiniz, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Kabe'yi Tertemiz Tutun)

"Biz Kâbe’yi, insanlar için toplanıp sevap kazanma yeri ve emniyetli bir mekân kıldık. Öyleyse siz de İbrâhim’in makâmını namazgâh edinin. Zâten İbrâhim’le İsmâil’e de: “Tavaf edenler, ibâdet kastıyla orada kalanlar, rükû ve secde edenler için evimi tertemiz tutun!” diye emretmiştik."
(Bakara suresi, 125.ayet)


Hadis-i Şerif (Yeryüzündeki İlk Ev)

Hz. Ebu Zerr anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâlatu vesselam: "Şurası muhakkak ki, (yeryüzündeki) ilk ev, mübarek olsun ve içinde namaz kılınsın diye Mekked'de inşa edilen Kâ'be'dir" buyurdular. Ben: "Sonra hangisi?" diye sordum. "Mescid-i Aksa" buyurdular. Ben: "İkisi arasında ne fark var?" dedim. "Kırk yıl!" buyurdular.
(Buhari, Enbiya 8, 40; Müslim, Mesacid 2, (520); Nesai, Mesacid 3, (2, 32)


Nükte (Allah'ın Nişanelerine Hürmet)

"Ayet-i kerîmede: "Kim Allâh'ın nişânelerine hürmet gösterirse, hiç şüphesiz ki bu, kalplerin takvâsındandır.” (el-Hac, 32) buyrulmaktadır. Kurʼân-ı Kerîm gibi, Kâbe-i Muazzama gibi, ezân-ı Muhammedî gibi..."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Melih Bulu’nun atanmasının ardından başlayan protestoların ateşinin düşmesinden rahatsız olan provokatörler düzmece bir sergiyle olayları başka bir boyuta taşıdı. Hisarüstü Kampüsü’nde açılan ‘sergi’de İslam dünyasının kıblesi Kabe’yi hedef alan çirkin görselle fitili ateşleyen terör örgütleri yeni bir provokasyona imza attı.

Rektörlük binasını işgal girişiminde bulunan kalabalığa polis müdahale ederken gözaltına alınanların neredeyse tamamının üniversite öğrencisi olmadığı ortaya çıktı. Kadıköy’e taşınan protestolarda polis araçları taşlandı. Rektör Bulu istifa düşüncesinde olmadığını açıklayarak, “Bu kriz 6 ay içinde biter” dedi. Sapkın LGBT topluluklarının provokasyon sahnesine dönen olaylara ABD ve Avrupa’dan açıklamalar geldi. Yaşanan hadiselerin “düşünce özgürlüğü” adı altında değerlendirilmesi yönündeki çağrılara Türkiye’nin cevabı sert oldu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe’ye yönelik saygısızlığa sosyal medyadan tepki gösteren Müslüman öğrencilerin radikal gruplar tarafından fişlendiği ortaya çıktı.

[Grafik] Boğaziçi Üniversitesi’nde sahnelenen provokasyon dış basında geniş yer buldu. ABD’de Kongre binasını basarak ortalığı savaş alanına çeviren Trump yanlılarını “özgürlüğü zedeleyen öfkeli kalabalık” olarak tanımlayan New York Times gazetesi, Boğaziçi Üniversitesi’ni işgale kalkan vandallara “baskı gören öğrenciler” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokatörleri “LGBT sapkınları” olarak tanımlaması Twitter tarafından “nefret söylemi” olarak değerlendirildi. Paylaşımlar, "Bu tweet, nefret davranışı hakkındaki Twitter Kuralları'nı ihlal etti. Ancak Twitter tweetin erişime açık kalmasının kamu yararına olabileceğini belirledi" uyarısıyla gösterildi.


Kısa bir süre önce yeni bir reform paketi açıklayacaklarını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışma vaktinin geldiğini söyledi:

“Ülkemizde son 18 yılın en önemli özelliği demokraside ve ekonomide kesintisiz bir reform gündemine sahip olmasıdır. Reform dinamik bir süreci kapsıyor. Milletin beklentilerine göre yeni reform çalışmaları yapıyoruz. Her kim “Artık bu ülkede yeni reforma ihtiyaç yok” derse o kişi Türkiye’den de toplumdan da bihaberdir. Köklü reform çalışmaları artık ertelenemez. Belki de şimdi Türkiye'nin tekrar yeni bir anayasa tartışmasının vakti gelmiştir. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz.”


[İnfografik] Bankalararası Kart Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, 2020 yılı dünyada ve Türkiye'de pandeminin gerek ekonomik faaliyetler gerekse de tüketici davranışları üzerinde olağanüstü etkilerinin görüldüğü bir yıl oldu. BKM verilerine göre, 2020 yılı genelinde kartlı ödemeler yüzde 17 büyüyerek 1,15 trilyon TL'ye ulaştı.

Türkiye, 2020'nin mart ayından günümüze internet üzerinden alışveriş oranlarında birçok ülkeyi geride bıraktı. Alışveriş alışkanlıklarında değişime giden her 100 tüketiciden 41'i, koronavirüs salgını sonrasında internet üzerinden yaptığı alışveriş sıklığının arttığını ve yine her 100 tüketiciden 49'u kazandığı bu alışkanlığın orta ve uzun vadede değişmeyeceğini belirtiyor.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'de temsilcilik açmayan Twitter'a reklam yasağının başladığını duyurdu. Twitter temsilcilik açmazsa, bant daraltılması da uygulanacak. Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirilmişti. Facebook ve Instagram, Türkiye'ye temsilci atayacaklarını açıklamıştı. Twitter'a verilen süre ise doldu.

[Neler Olacak?] Türkiye'de yoğun olarak kullanılan ancak henüz temsilci atama kararı almayan şirketler bulunuyor. Twitter, Periscope ve Pinterest, Türkiye'ye temsilci atama konusunda henüz başvuruda bulunmadı.

Yasaya göre, Türkiye'ye temsilci atamamaları durumunda şirketlere reklam yasağı uygulanacak. Şirketlere, reklam yasağı uygulamasının başlaması için tanınan sürenin dolduğu bildirilecek. Şirketler, temsilcilik için adım atmazsa bundan sonra Türkiye’de reklam alamayacak.
Türkiye'de vergi mükellefi olan şirketler, sosyal medya platformlarının reklam bölümünü kullanamayacak. Reklam verdiği tespit edilen şirketlere ceza verilecek. Kontroller, BDDK ve vergi daireleri tarafından sağlanacak.


Merkez Bankası bünyesinde, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü, Katılım Bankacılığı Müdürlüğü ve Mali Kontrol Müdürlüğü kurulmasına karar verildi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Katılım Bankacılığı Müdürlüğü’ne ilişkin, kurum olarak kendilerinin Merkez Bankasından öteden beri bu yönde bir talepleri olduğunu söyledi.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 105 milyona,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 300 bine yaklaştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 500 bini,
• Ölüm sayısı 26 bini geçti;
• Aşılanan kişi sayısı 2.500.849'a ulaştı.


Dünya Sağlık Örgütü: “Arka arkaya üç hafta boyunca küresel yeni tip koronavirüs vakalarının düşüşte olduğunu görüyoruz. Buna rağmen mevcut halk sağlığı önlemlerinden taviz verilmemesi gerekiyor.”


Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara'dan mutasyonlu virüs açıklaması: “Karşılıklı durma süremiz 10 dakika ise 3'e indirin”


CoronaVaC aşısı, Brezilya'da yapılan denemelerde %50 etkinlik göstermişti. Türkiye'de yapılan ikinci faz raporlamalarında ise aşının %91,25 oranında etkili olduğu açıklanmıştı. Koronavirüs Aşı Adayları Yüzdesel Olarak Ne Kadar Etkililer?


Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı: Yüzyüze eğitime başlayan öğretmenlerimiz için aşı uygulamasının yapılması planlanmaktadır.


Salgın sürecinde tüm kısıtlamalara rağmen üretim ve tedarik zincirini aksatmadan sürdüren gıda sektörü, raflarda bütün ürünlerin rahatlıkla bulunmasını sağladı.


Kültür • Sanat

Portre

 

İslam’ın Müslümanlara bıraktığı mirası yaşatma amacıyla farklı coğrafyalarda pek çok etkinlik ve program düzenleniyor. İslamofobi ile mücadele etmek ve İslam dünyasındaki kültür sanat faaliyetlerinin zenginliğini topluma aktarmak niyetiyle yapılan bu organizasyonlardan olan İngiltere merkezli MACFEST; birçok tematik etkinliğe ev sahipliği yapacak ve dünyanın dört bir yanından katılımcıları ağırlayacak.


[Biyografi] Azerbaycan toprağını vatan kılan isim; Mehmed Emin Resulzade: "31 Ocak 1884 tarihinde Novhanı'nda dünyaya gelen Mehmed Emin Resulzade 6 Mart 1955'te Ankara'da hayata gözlerini yumdu. Azerbaycan toprağına bir vatan bilinci kazandıran düşünür ve politikacı olarak tarihe geçti”


[Video] Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk savunma sanayiine katkıda bulunan ve tarihe geçen işlere imza atan isimleri yeni nesillere anlatmak için "Savunma Sanayii Kahramanları" serisi hazırladı. Animasyon filminde Türkiye'de ilk uçak fabrikasının kuruluşu dahil, birçok ilki gerçekleştiren Nuri Demirağ'ın hayatı yer aldı.


Cemil Meriç gözlerini neden kaybetti?


[Altınoluk'tan] Serdar Cem yazdı: “Cemil Meriç için”

Teknoloji

Teknoloji

 

Akıllı telefonlarla gece fotoğrafçılığı nasıl yapılır?: Son yıllarda akıllı telefonların kameraları çok başarılı performans göstermeye başladı. Kompakt fotoğraf makinelerini aratmayan akıllı telefonlar daha önceden gün ışığında beklenen performansı sergilese de ışığın yetersiz kaldığı durumlarda iyi performans sergileyemiyordu.


Tüm dünya ortalama 7 saat internette vakit geçiriyor. Televizyon izlenilen saat, internette geçirilen zamanın ancak yarısı, yani 3,5 saat kadar. Ortalama 2,5 saat de sosyal medyaya vakit veriliyor. Ortalama 2 saat kitap, dergi vs okuma, 1,3 saat müzik dinleme ve 1 saat oyun oynamaya vakit ayrılıyor. Türkiye, tüm rakamlarda dünya ortalamalarının önünde.


Kişisel Verileri Koruma Kurumu, hakkında inceleme başlatılan WhatsApp'tan tebligat yapılarak bilgi ve belge talep edildiğini açıkladı.

[Ne olmuştu?] WhatsApp, 4 Ocak'ta "gizlilik ilkesi"ni güncellemiş ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yollamıştı. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook'a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat'a kadar süre vermişti. WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti.

Bu karara ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine WhatsApp yaptığı açıklamada, "Avrupa Bölgesi" kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu. Daha sonra WhatsApp, güncelleme için verilen süreyi 15 Mayıs'a kadar ertelediğini duyurmuştu.


ASELSAN, anten üretiminde yüzde 95 yerlilik oranına ulaştı. Yurt dışından alınması planlanan anten ürünleri, 2017'den bu yana yürütülen çalışmalar ve yüzde 95 yerlilik oranıyla yurt içi kaynaklardan temin edildi.

Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Koronavirüs kaygısı "hastalık hastası" yapmasın: ”Hastaların düzenli bir şekilde doktor takibinde kalması, şikayetlerinin kontrol altında tutulması gerekiyor, kendi bedenlerini dinleyip fiziksel belirtilerini takip etmeleri gerekiyor. Bununla beraber, belli bir kesimin de hastalık kaygısıyla daha sık doktor ziyareti yaptığı fark ediliyor. Fiziksel şikayetleri olmasa bile, hastalığa yakalanmaktan korktukları için sık sık, farklı branşlarda doktorlara muayene oluyorlar.”


Dünyada en uzun yaşayan insanların 12 ortak özelliği araştırma konusu oldu: Doğal Hareketlilik, Ferahlama, Az Yemek ve inanç dünyası ön plana çıkıyor.


Bilim insanları, Covid-19'a karşı alınan önlemler nedeniyle grip vakalarının önceki yıllara göre yüzde 95 oranında azaldığını ve son 130 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı.


Teknoloji çağının yeni takıntısı “Dijital istifçilik”: Kompulsif Biriktirme Hastalığı olarak bilinen istifçilik hastalığına teknoloji çağıyla birlikte dijital istifçilik de eklendi. Bilgisayar ya da cep telefonlarında, belki işe yarar diye’ tutulan ve silinmeyen her şeyin sizi yavaş yavaş dijital istifçiliğe sürüklüyor olabilir.


Tek kullanımlık karton bardaklara dikkat: “Pandemi dönemiyle birlikte daha fazla kullanılmaya başlanan karton bardaklar insan sağlığını olumsuz etkiliyor.”

Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Kovid-19 ile mücadele kapsamındaki sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunanların ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan Vefa Sosyal Destek Gruplarınca 10 aylık süreçte yaklaşık 9,5 milyon talep karşılandı. Sivil toplum çalışmalarını farklı alanlarda sürdüren Hüdayi Vakfı da, Vefa Destek Gruplarıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı sürdürüyor.


Özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde yaşanan katarakt ile ilgili 14 yıldır çalışma yürüten Yeryüzü Doktorları "Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle gördük" isimli proje ile çok sayıda insanın yeniden görebilmesine vesile oluyor.


Diyanet İşleri Başkanlığınca Suriye’nin kuzeyinde yer alan El Bab kentinde 4-6 yaş gurubundaki çocuklar için hazırlanan Kur'an kursunun açılışı yapıldı.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Din modernleşme ile birlikte daha geniş bir yayılma hızına kavuştu, toplumlar dinleriyle tanışma sürecine girdi: Daha önce dindar idiler, şimdi bilgili dindar olmaya başladılar. Dinin bu gelişim süreci “arızi” bir durum veya bir yanılsama değilse, bir paradoks ile karşı karşıyayız: Din bugün bütün dünyada altın çağını yaşıyor olabilir.


Türk Özel Sektörünün Borcu: “Pandemi şoku başta olmak üzere şartlar gereği büyük özveri gösteren kesimlerin hak ettiği desteğe ulaşması öncelik kazanıyor. Ki hükümet, yerinde bir hamle ile esnaf için bu yönde bir seri adım attı. Doğru da yaptı. Ekmek teknesini çevirmeye çalışan, devlete yük olmayan, aksine yükünü alan, kullandığı krediyi amacına uygun yerlere yönlendiren, istihdam yaratan veya istihdamını koruyan, ithal ikamesine yönelik yatırım/üretim yapan tüm iş insanları küçüğünden büyüğüne devletin ilgisini hak ediyor demektir.”


Biden’ın Kabinesi ve Türkiye Politikasının İpuçları:Türkiye, çıkarlarını ve itirazlarını görmezden gelen Obama ve yaptırımlar yoluyla cezalandırma yoluna giden Trump yönetimleriyle karşı karşıya gelmekten kaçınmayarak ulusal çıkarlarını savunmuştur. Biden yönetimi de benzer politikalar izler ve dışlayıcı ifadeler kullanırsa ikili ilişkilerdeki sorunlu alanların yapıcı bir diyalogla aşılması daha da zorlaşacaktır.”


“Dijitalin insanı muhatap kıldığı değil, insanın dijitali kendine muhatap aldığı bir düzlemde kendimizi konumlandıralım. Dijital dünyanın nesnesi değil öznesi, kurucusu ve yöneticisi olalım.”


Avusturya’daki Türk diasporasını bekleyen iki tehlike: Türkiye’nin dünya siyasetinde elde ettiği ağırlığın görece arttığı son dönemlerde gerek Türkiye içinde ve gerekse Türkiye dışında söz konusu etkinliğe bir ket vurma çabası gözlerden kaçırılamayacak netlikte.

Haftanın Fotoğrafı

Haftanın Fotoğrafı

 

Suriye’de sel altında kalan çadır kamplarında gelen görüntüler yürek dağladı. Sivil toplum kuruluşları mültecilere destek için kampanya başlattı.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: