12 Şubat 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Bugün 12 Şubat 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Küresel pandeminin sona ermesi için başlatılan aşı çalışmalarında önemli mesafeler alınırken, bundan sonraki süreçte sosyal politikalar, sağlık sistemleri, finans piyasaları ve dijital dönüşümde hangi adımların atılacağı merak konusu.

Bugünkü göstergeler bizlere kısmi olarak fikir verse de, umarız yeni dönemde küresel adaletsizliğin daha da arttığı bir süreç yaşanmaz.

Altınoluk Gündem’de bu hafta Türkiye’den ve dünyadan haftanın öne çıkan gelişmeleri ile yeni döneme ışık tutacak haberlerle karşınızdayız, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Vakar ve Tevazu)

"Rahmân'ın kulları, yeryüzündeki vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, "selâm!" der, (geçer)ler."
(Furkân, 25/63)


Hadis-i Şerif (Müslüman Zariftir)

Hz. Aişe'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Allah, zariftir/rıfk sahibidir ve her işte zarif/yumuşak davranılmasını sever."
(Buhârî, İstitâbe, 4;Müslim, Selâm, 10)


Nükte (Tevazu Lütfu Celbeder)

"Hakk’ın huzûruna yüz süren kula, ilâhî rahmet tecellîleri, o secdegâhtan âdeta sağanak sağanak yağar. Yüzü yerde olan mütevâzı kullarını Cenâb-ı Hak sever ve onlara müstesnâ lûtuflarda bulunur. Tıpkı yağmur sularının yüksek tepelerde değil, aşağılardaki çukurlarda birikmesi gibi."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu: “Yüzyıllar boyunca yeryüzünde adaletin, ahlakın ve barışın öncülüğünü yapan medeniyetimizin gökyüzündeki yolculuğuna kapı aralıyoruz. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz.”

İnsanoğlunun Ay’a ilk ayak bastığı günün üzerinden yaklaşık 52 yıl geçti. Bir dönem ABD ve Sovyetlerin yarışına sahne olan Ay yeniden insanoğlunun gündeminde. Türkiye de Ay’ı hedefine yerleştiren ülkelerden biri oldu. İşte dünden bugüne insanoğlunun Ay macerası...

Milli Uzay Programı'nın duyurulmasının ardından ilk Türk uzay yolcusunu seçmek için çalışmalar başladı. Uzaya gönderilecek Türk vatandaşıyla ilgili bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bunun bir turistik seyahat olmayacağını, bilimsel bir misyon olduğunu dile getirerek, "Genelde dünyada havacılık alanında tecrübesi olan insanlar seçiliyor. Seçerek uzaya göndereceğiz ve orada Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir bilimsel çalışma yapmasının ve oradaki altyapıyı kullanmasının önünü açmış olacağız." dedi.

Türkiye'nin "Milli Uzay Programı" Avrupa basınında geniş yer buldu. Fransız Le Figaro gazetesi, Fransa Ulusal Araştırma Merkezi (CNRS) Araştırmacısı ve uzay politikası uzmanı Isabelle Sourbes-Verger’in şu görüşlerine yer verdi: "Türkiye, büyük ulusların arasında yer almak istiyor. Kesin olan şey, Türkiye'nin Milli Uzay Programı, Batı'nın çığlık atmasına neden olacak"


ABD’nin önde gelen şirketleri, seçim sonuçlarının tescillendiği ortak oturum sayımında Joe Biden aleyhine oy veren senatör ve Temsilciler Meclisi üyelerine verdikleri her türlü ekonomik desteği ve bağışları kestiklerini açıkladı. Bazı firmalar meclis üyelerinden, daha önce yaptıkları bağışların da iadesini istedi.

Dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden Microsoft ile birlikte aralarında American Express, Amazon, AT&T, Comcast, Walmart, Marriott ve Dow'un bulunduğu ABD’nin dev şirketleri, 6 Ocak’ta Trump destekçilerinin Kongre baskınıyla yarıda kaldıktan sonra devam eden ortak oturumda, Biden aleyhine oy veren Kongre üyelerine desteklerini çektiklerini açıkladı. Google ve General Electric ise bağışları 2022'ye kadar askıya almıştı.

İnternet aracılığıyla kampanya ve bağış paralarını toplayan aracı internet şirketleri Stripe Inc, Leidos Donations ve GoFundMe, siyasi bağış işlemlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Visa, kredi kartı aracılığıyla yapılacak siyasi bağışları geçici olarak durdurduğunu açıkladı.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta YouTube olmak üzere sosyal medyada özel içerik oluşturarak izlenme sayısına bağlı olarak gelir elde edenlerin vergilendirilmesi konusunda özel inceleme başlattı.

[Grafik] Maliye, Google Ireland'ın Türkiye’deki gerçek kişilerin banka hesaplarına yaptığı ödemeler üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi incelemeleri başlattı. Bu kapsamda bazı kişilere cezalı tarhiyatlar gönderildi.

[Youtube nasıl kazandırıyor?] Abone sayısı binden fazla olan kişilerin YouTube’a yüklediği videolara, 4 bin saat izlenme sınırını aştıktan sonra reklam veriliyor. Videonun sahibi izlenme sayısına göre bu reklamlardan para kazanıyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 6 Şubat'ta yayımlanan kararnameyle Boğaziçi Üniversitesi'ne hukuk ve iletişim fakültelerinin açılacağı duyuruldu.

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör yardımcıları belli oldu: Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Naci İnci rektör yardımcısı olarak görev alacak.


Optimar araştırma şirketi, sosyal medya platformları ile parti eğilimleri arasındaki ilişkiye dair yeni bir araştırma yayınladı. “En çok hangi sosyal medya platformunu kullanıyoruz?” başlıklı araştırmada Facebook ile Instagram ilk iki sırada yer alırken, devlet başkanlarının ilk açıklamalarının adresi olmasına rağmen Twitter üçüncü sırada geliyor.


Türkiye’de nüfus artış hızı sert düştü: TÜİK’in açıklamasına göre 2020’de Türkiye’nin nüfusu önceki yıla kıyasla 459 bin kişi artarak 83,6 milyonu geçti. Yıllık nüfus artış hızı 2019’da binde 13,9 iken 2020’de sert düşüşle binde 5,5’e geriledi. İstanbul’da nüfus 20 yıl sonra ilk kez 56 bin kişi azalarak 15,5 milyon kişi oldu.


Birleşmiş Milletler’in Mart ayı içinde Kıbrıs sorununa çözüm için yeni bir toplantı hazırlıkları yaptığı bir dönemde Güney Kıbrıs’ı iki gün önce ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis’in Türkiye aleyhindeki sözleri Ankara’nın tepkisini çekti.

TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin iki devletli bir çözüm dışında hiçbir çözümü konuşmak için masaya oturmayacağını açıkladı: “Artık iki devletli çözümden başka Kıbrıs’ta çıkış yolu kalmamıştır. İster kabul edersiniz, ister etmezsiniz. Artık federasyon mederasyon diye bir şey yok.”


2020’de kullanıma sunulan Clubhouse uygulaması son günlerde kullanıcıların en çok merak ettiği sosyal ağ platformlarından biri. Kullanıcılarına sesli sohbet odaları üzerinden etkileşim imkanı sunan uygulama, davetiyeye dayalı üyelik sistemiyle, Facebook ve Twitter gibi diğer birçok sosyal ağ uygulamasından ayrışıyor. Popülerliği günden güne artan uygulama, 21 Ocak 2021’de bir milyar dolar piyasa değerine ulaştı.

Clubhouse uygulaması sohbet odaları üzerinden kullanıcılarına sesli etkileşim imkanı tanıyor. Konu başlığına göre kurulan sohbet odalarında kullanıcılar, sohbet yöneticisinden izin aldıkları taktirde sohbete dahil olabiliyor ya da sadece dinleyici olarak da sohbete katılabiliyor.

Kullanıcılara “dijital sempozyum” ortamı sunan yapısıyla ‘sesli uygulama’ olarak tanımlanabilecek Clubhouse'ta yazılı mesaj, yorum, beğeni ya da fotoğraf paylaşımı, görüntülü konuşma yapılmıyor. Yalnızca iOS kullanıcılarının davet sistemiyle kullanabildiği Clubhouse için geliştiriciler Android versiyonu üzerinde halen çalışıyor, ancak Play Store’da henüz resmi uygulama bulunmuyor.

Clubhouse için ülkeler hangi adımları atıyor?


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 107 milyonu,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 350 bini geçti
• Aşılanan kişi sayısı 152 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 550 bini,
• Ölüm sayısı 27 bini geçti
• Aşılanan kişi sayısı 2.886.345 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Salgında yeni bir döneme girildi. Çok yakında hayatımızı planlamamız mümkün olacak. İşyerlerimiz ne zaman açılabileceklerini, öğrencilerimiz okullarına hangi şartlar altında kavuşacaklarını öğrenebileceklerdir.”


Yüz yüze eğitimin detayları açıklandı: 1 Mart’tan itibaren tüm resmi ve özel ilkokulları, anasınıfları ve ortaokullarda haftada 2 gün yüz yüze eğitim başlıyor.


Dünya Sağlık Örgütü: “Aşı uygulamalarının dörtte üçü, sadece küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 60'ını elinde bulunduran 10 ülkede gerçekleşti. 2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadı"


Güney Afrika, Oxford-AstraZeneca aşısının ülkede hakim yeni koronavirüs varyantı karşısında etkinliği konusunda yapılan bir çalışmadan "hayalkırıklığı yaratan" sonuçlar alınması üzerine, bu aşıyı yapmayı durdurdu.


Kültür • Sanat

Portre

 

Vefatının 103. yıldönümünde cennet mekân Sultan II. Abdülhamid Han'ı rahmet ve minnetle anıyoruz.

[İnfografik] Sultan II. Abdülhamid Han kimdir?

[Altınoluk’tan] Osman Nuri Topbaş’ın kaleminden: “II. Abdülhamid Han”


Tarihi diziler Safranbolu'da üretilen hediyelik savaş aletlerine ilgiyi artırdı. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Demirciler Çarşısı'nda maharetli demir ustaları tarafından hediyelik eşya olarak üretilen kılıç, kama, gürz, mızrak ve kalkan gibi savaş aletleri, 300 ila 10 bin lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.


Hat sanatının duayenlerinden Ahmet Fatih Andı, 91 yaşında Hakk’a yürüdü. Hattat Hamid Aytaç’ın önemli talebelerinden Adanalı Hattat Ahmet Fatih Andı, günümüz hat sanatının en büyük duayenlerindendi.


12 yıl önce okuduğu bir kitaptan etkilenerek Müslüman olan ve 3 yıl önce İstanbul’a taşınan Qayyim Naoki Yamamato, Japonya'daki gençlere internet sitesinden İslamiyet'i tanıtıyor. Bunun için Japon kültüründe önemli bir yeri olan Manga'yı yani çizgi romanları tercih ediyor.

Teknoloji

Teknoloji

 

İlk ve en değerli kripto para konumunda olan Bitcoin için harcanan enerji, Türkiye'nin elektrik kullanımının yüzde 40'ını aştı. Son dönemde yaşanan artış sonrası Bitcoin, dünyanın en değerli dokuzuncu varlığı olmuş ve sosyal medya devi Facebook ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla'yı geride bırakmıştı.


ABD merkezli çevrimiçi ticaret şirketi Amazon, dağıtım filosunu daha sürdürülebilir hâle getirmek için doğalgazla çalışan binden fazla kamyon sipariş etti. Filosunda çok yüksek kirliliğe yol açan araçları dönüştürmek için testler yaptığını açıklayan Amazon, 2040 itibarıyla sıfır karbon bir işletme olmayı hedefliyor.


ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter, popüleritesine rağmen reklam gelirlerinde istediği seviyede artışın yaşanmaması sonrası alternatif yollar aramaya başladı. Bloomberg’in şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, mikro blog platformu ekstra özellikler için ücretli aboneliğe geçmeyi planlıyor. Aynı habere göre, Twitter’ın planları arasında şirketin bünyesinde bulunan TweetDeck için ekstra ücret almak da bulunuyor.


indiBindi mobil uygulaması ile İstanbul'daki kullanıcılar dolmuşlarda artık QR kod ile temassız ödemeyi kullanabilecek. Üstelik uygulamadan rezervasyon yapabilecek, durakta beklemek zorunda da kalmayacak.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Türkiye meteorolojik kuraklık döneminde: Verimli yağışlar her geçen yıl azalıyor. Kuraklık yavaş ve hissettirmeden geliyor. Ancak önlem almak için geç değil. Uzmanlar, özellikle yağmur suyunu değerlendirmenin önemine dikkat çekiyor.


İbn-i Sina'nın ilacı Türk doktorlarına ilham verdi, koronaya umut oldu. İtalya'da durumu ağır seyreden 140 hasta kurtuldu. İbn-i Sina'nın "korona mucizesi" acı çiğdem çiçeği bu yıl erken açtı.


Hareketsiz çocuk da kalp hastası adayı: Koronavirüs tedbirleri nedeniyle evde kalan çocuklar, kilo alma eğilimine girdi. Çocuk hastalıkları uzmanları, çocuk veya yetişkin hareketsiz her insanın kalp hastalığı adayı olduğu söyledi, egzersiz tavsiyesinde bulundu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı’nın Hollanda’daki gönüldaşlarının kurduğu Altın Şemsiye, Bereket, Sami ve Selimiye Vakıfları; Afganistan’da çadır kamplarda yaşayan savaş mağdurlarına gıda, kış yardımlarında bulundu, çocukları oyuncaklarla sevindirdi.


Hüner Derneği’nin Kıssa Kamptan Hisseler başlıklı çevrimiçi buluşmaları başladı. Kıymetli fikir insanlarının rehberliğinde film okumalarından kitap tahlillerine, sosyal konulardan kültürel değerlere kadar çeşitli konu ve konuklardan oluşan programla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.


Türkiye Diyanet Vakfı, 2020'de "Bir Damla Hayat Su Kuyusu ve Vakıf Çeşmesi" projesi kapsamında temiz içme suyuna erişemeyen Afrika ülkeleri başta olmak üzere 20 ülkede 143 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açarak buralarda yaşayanları suya kavuşturdu.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Hayatını İslam ve Kuran-ı Kerim’e hizmete adayan; Allah dostlarından Merhum Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri’ni vefatlarının seneyi devriyesinde rahmetle anıyoruz.

[Biyografi] Sultânü'l-ârifîn Mahmud Sâmi Ramazanoğlu Hazretleri kimdir?

Abdullah Sert anlatıyor: “Mahmud Sami Ramazanoğlu’nun Şeriat Hassasiyeti”

Mahmud Sâmi Ramazanoğlu Efendi’den nasihatler...

Sâdık Dânâ’nın kaleminden: “Mahmut Sami Ramazanoğlu’nun Son Günleri”

Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi ile Sami Efendi Hazretleri Üzerine Sohbet


Çağımızın çevrimiçi salgını: Yalan haber Günlük hayatta sosyal veya geleneksel medyada pek çok habere maruz kalıyoruz. Bunlardan kaç tanesinin yanlış bilgi içerdiğini hiç düşündünüz mü? Yalan haberlere kimler neden inanıyor?


“Dünyadan fütürizm akımı örnekleri: 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan akım; sanatın yeni yaşama ve teknolojiye ayak uydurması gerektiğini savunuyordu. Mevcut kuralları yıkmayı amaçlayan toplumsal bir hareket olmasıyla zaman içerisinde; resim, heykel, grafik tasarım, müzik, mimarlık gibi birçok sanat dalını etkiledi.”


Yönetimin Geleceği: Veri Temelli Politika Yapımı “Kamu politikaları oluşturma sürecinde verinin değeri son yıllarda hızla önem kazanmaktadır. ‘Kamu politikası 4.0’ olarak tanımlanabilecek yeni süreçte, teknolojik araçlar politika üretim süreçlerine önemli kazanımlar getirmektedir. Bu dönemde verinin kıymeti arttığı gibi verinin işleme yöntemleri de önem kazanmaktadır.”


Aşı alanındaki gelişmeler hayatın sonunda “normale” dönebileceğine dair umutları artırsa da Kovid-19 salgını birçok alandaki küresel eşitsizliği iyice belirgin bir hale getirdi.


Açık-kaynaklı istihbaratın yükselişi: “Dijital çağ sırların sonu değil; sırların, teşekkül süreci hâlâ devam etmekte olan bir ortama dönüşmesidir. Açık-kaynaklı istihbarat artık yeni bir stratejik ortama ve onun infosferine uyum sağlama yetenekleriyle ilgilidir.”

Rahmetle Anıyoruz

Dua


İnci dânesi gibi kıymetli bir kitap. Bir Sâdık dostun gönlüne düşmüş ki; O Arifler Sultanı’nın hayâtından ibret damlalarını kaleme almalı. Onun yaşayış tarzından, hayat anlayışından gönüllere izler düşmeli. Sultânü’l-Ârifîn eş-Şeyh Mahmûd Sâmî Ramazanoğlu adlı kitap onun edeple dokuduğu hayâtından ibret levhaları takdim ediyor.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: