2 Temmuz 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 2 Temmuz 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derleyip sizlerin istifadesine sunduğumuz A Gündem’in bu sayısında pandemide son duruma bakıyor, ekonomik ve bölgesel gelişmelere odaklanıyoruz.

Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Ailede Birlik)

“(Kadın ile kocanın) Aralarının açılmasından korkarsanız, bu durumda erkeğin ailesinden bir hakem, kadının da ailesinden bir hakem gönderin. Bunlar, (arayı) düzeltmek isterlerse, Allah da aralarında başarı sağlar. Şüphesiz Allah, bilendir, haberdar olandır.”
(Nisa, 35)


Hadis-i Şerif (Nikahın Bereketlisi)

“En bereketli nikâh, zorluğu ve külfeti en az olanıdır." ”
(İbn Hanbel, VI, 83.)


Nükte (Düğünlerin Asıl Misafirleri)

Düğünler bir sevinç ve mutluluk günüdür. Fakat Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, o sevinci paylaşmaya zenginler davet edilip fakirler mahrum edilirse, “o ne kötü bir düğün ziyafetidir” buyuruyor.

Buna kıyasla diyebiliriz ki, bayramlar da sevinç günleridir. Fakat bayramlar, zenginiyle fakiriyle bütün ümmetin sevinç günü olmalıdır. Bilhassa fakir-fukara, garip, kimsesiz, mazlum, dul, yetim ve muhtaçlarla bayramlaşmak ve onların gönüllerini almak, bayramı gerçek mânâsıyla idrâk ve ihyâ etmektir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

“Tasarruf Tedbirleri" konulu yeni Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamuda yeni bir tasarruf hamlesinin detaylarını taşıyan genelge, tüm kurum ve kuruluşların araç, haberleşme, mülkiyet, tören ve tanıtım giderleri için düzenlemeler içeriyor.

Tasarruf Tedbirleri kapsamında;
-Kamudaki taşıt sayısı yüzde 20 azaltılacak
-Yeni inşaata başlanmayacak, kiralama yapılmayacak, hiçbir surette hizmet binası, lojman, sosyal tesis arsa ve arazi satın alınmayacak.
-İletişim ve temsil giderleri, cep telefonu limiti sınırlandırılıyor.
-Milli bayramlar dışında davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek
-Atamalar yönetici kadrolarıyla sınırlı tutulacak, danışmanlık hizmetleri kısıtlanacak.

İşte “Tasarruf Tedbirleri” başlıklı genelgedeki tüm düzenlemeler...


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2011'de "çılgın proje" olarak kamuoyuna duyurduğu, İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul artık ete kemiğe bürünüyor.

Asrın Projesi Kanal İstanbul, Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak. 45 kilometrelik kanalın üzerine 6 köprü inşa edilecek. O köprülerden ilki olan Sazlıdere Köprüsü'nün yapımına başlanıyor.

Öte yandan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili merak edilenlere yanıt vermek için, "kanalistanbul.gov.tr" internet sitesi yayına açıldı.

Türkiye’nin Kanal İstanbul ile ilgili diplomatik trafiği ise sürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'daki mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinde "Kanal İstanbul'un Montro'yü etkilemeyeceğini" söyledi.


Birleşmiş Milletler, koronavirüs salgınının turizm sektörüne etkisine yönelik kapsamlı bir rapor hazırladı. Buna göre; Ekonomide turizmin payının %5 olduğu Türkiye'de, 2020'de ülkeye giren yabancı turist sayısı %69 azaldı. Bu durum ekonomiye 33 milyar dolarlık kayba yol açtı. Yeme-içme, perakende ticaret, iletişim ve ulaşım gibi yan sektörlerle birlikte bu kayıp yaklaşık üç kata çıkarak 93 milyar dolara ulaştı.


Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, 26 ürüne açıkta satma yasağı geliyor. Aralarında çilek, dut, erik, incir, kayısı ve kiraz gibi meyvelerin de olduğu 26 ürün için getirilen yeni düzenleme 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girecek.


Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektriğe 'maliyet artışları' nedeniyle tüm abone grupları için yüzde 15 zam yapıldı.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 183 milyona ,
• Vefat sayısı ise 4 milyona yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 3.086.573.119 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 500 bine,
• Vefat sayısı 50 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 50.735.286 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşların ve sağlık çalışanlarının istedikleri aşıyla üçüncü doz randevularını alabileceklerini açıkladı. Hastalığı geçirdikten sonra aşı hakkı tanımlanması için belirlenen sürenin 6 aydan 3 aya düşürüldüğünü söyleyen Koca, BioNTech aşısının ilk dozunu olanların ikinci dozları için 4 hafta sonra olacak şekilde randevu alabileceklerini duyurdu.


İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz saat 05.00'te başlayacak kademeli normalleşmenin üçüncü etabına ilişkin genelge yayımladı. Genelgeye göre, Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara veren tüm iş yerleri ile sinemalar 1 Temmuz'dan itibaren tekrar açılacak.


Kurban Bayramı yaklaşıyor. Delta varyantı endişesi nedeniyle bayramda tedbirlere sıkı bir şekilde uyulması tavsiye ediliyor. Bilim Kurulu Üyesi Şener, Kurban Bayramı'nda açık alanlarda, maske ve mesafe tedbirlerine uyarak bayramlaşmayı önerdi.


Kültür • Sanat

Portre

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin zengin kültürel mirasını turizme kazandırma ve bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla başlatılan "GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi", "Mezopotamya" adıyla küresel bir kimliğe dönüştü.


[İnfografik] Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa'nın soyundan gelen, ilmi çalışmaları ve siyasetçi kimliğiyle tanınan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuad Köprülü, 1500'ün üzerinde kitap ve makale kaleme aldı.

[Biyografi] Mehmed Fuad Köprülü kimdir?


Kültür sanat kanalı TRT 2, Temmuz ayı boyunca her akşam farklı bir filmi sinemaseverlerin ve izleyicilerin beğenisine sunacak.


Mısırlı Müslüman kadınların öncüsü: Zeynep Gazâlî


Teknoloji

Teknoloji

 

Türkiye'nin teknoloji üsleri: Farklı kentlerdeki 87 teknopark ile milli teknolojik ürünler üretiliyor, yenilikçi fikirleri olan gençler, teknoparklarda yerli ürünler geliştiriyor. Ekonomi ve sanayiye katkı sağlayan teknoparklar, geleceğin teknolojisine yön veriyor.


Türkiye'nin WhatsApp’ın veri hırsızlığına yol açabilecek gizlilik sözleşmesine karşı verdiği mücadele zaferle sonuçlandı.


Türkiye'de üretilen Kargu-2 adlı silahlı insansız hava aracı, bu ayın başında dünya basınının gündemindeydi. BM raporuna giren ilk otonom SİHA hakkında neler biliniyor?


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Hava sıcaklığının bazı kentlerde 40 dereceyi aşması, hayatı olumsuz etkiledi. Dicle Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ata Akıl, 50 yaş üzeri ve 10 yaş altını, güneşin en yoğun olduğu 10.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları yönünde uyardı.


A vitaminin faydaları: Görme duyusunun problemsiz bir şekilde çalışabilmesi için en önemli bileşen olan A vitamini, vücutta üreme sisteminden, bağışıklık fonksiyonuna kadar daha birçok rolde görev alıyor.


Bazen nefes almakta bile zorlandığımız yaz aylarında vücudun su ihtiyacını karşılamak için bol sıvı tüketmek önemlidir. Dr. Fevzi Özgönül, ev yapımı hoşafın adeta bir vitamin deposu olduğuna dikkat çekti ve özellikle yaşlanmaya savaş açmak için yaz aylarında sıklıkla tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı’nın dünyanın bir çok noktasında her yıl düzenlediği kurban çalışmaları sürüyor. Online Bağış için tıklayın.


Türkiye Maarif Vakfının, Pakistan’da bulunan "Pak-Türk Maarif Uluslararası Okullarında" okuyan iki öğrenci, dünya genelinde yapılan "Cambridge A-Level" sınavlarında biyoloji ve sosyoloji alanında Pakistan birincisi oldu.


Barış Pınarı Harekatıyla yeniden hayatın normale döndüğü Suriye'de, çocukların yüzü Türkiye'den giden yardımlarla gülüyor. Babasını savaşta kaybeden çocuklar yetimhanede geleceğe umutla bakarak büyüyor.


2017 yılından itibaren Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bünyesinde Arapça, İslâmî İlimler ve Açık Lise seminerleri verilen İlam Açık Lise’nin yeni dönem kayıtları başladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Makale] Türkiye’nin Diplomasi Hamlesi: Türkiye artık tek bir parametre üzerinden değerlendirilebilecek bir devlet değildir. Bölgesinde belirleyici bir devlet olarak küresel siyasi gelişmelerdeki etkisini artırmaya çalışan aktördür.


[Analiz] Komplo Teorileriyle Beslenen Aşı Karşıtlığı: “Komplo teorileri fantastik ve merak uyandırıcı magazinsel boyutlarıyla acı gerçeklerden ve öğrenmesi meşakkat gerektiren doğrulardan daha cezbedicidir çünkü hazmetmesi daha kolaydır.”


[Görüş] İnsanların sebep olduğu çevre sorunları, küresel ısınma ve iklim değişimleri, beraberinde bir problemi daha getiriyor: İklim göçü... Uzmanlara göre Türkiye iklim mültecileri için hem transit hem de varış noktası olabilir...


[Sivil Toplum] Arakan Rohingya Birliği (ARU) uluslararası topluma, Myanmar'da darbeyle yönetime gelen cuntaya, Arakanlı Müslümanların etnik kökeniyle ilgili yanlış propaganda yapmaya son vermesi ve vatandaşlık haklarını iade etmesi konusunda baskı yapması için çağrıda bulunuyor.


[Görüş] Yüksek lisans ve doktora programları kişilere istediği alana yönelme, disiplinler arası çalışma ve bir konuda uzmanlaşma fırsatı sunuyor. Uzmanlara göre, Türkiye’de lisansüstü programlar yeterince tanıtılmıyor ve gösterilen ilgi düşük.


[Analiz] NATO Zirvesi’nde alınan kararlara baktığımızda İttifak’ın Soğuk Savaş sonrası gelişmesi içerisinde bazı unsurların yine mihenk taşı olarak alındığı görülüyorken, bu unsurların yanında Türkiye’ye yapılan atfın da önemli olduğunu belirtmeliyiz.


[Analiz] Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye uluslararası hukukun kendisine tanıdığı hakları kullanarak birtakım politikalar gütmektedir. Fakat diğer bölgesel ve küresel aktörler, hem uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğu hem de diğer bölge devletlerinin egemenlik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’nin bölgede izlediği politikaları sonlandırmasını istemektedir.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: