19 Şubat 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Bugün 19 Şubat 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye, hafta başında Gara’dan gelen 13 şehit haberinin yasını tutuyor. Mübarek üç aylarda, ülkemizin her türlü bela ve musibetten kurtulması için Allah’a dua ediyoruz.

Altınoluk Gündem’de bu hafta Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmelere odaklanırken, tüm kategorilerde dikkate değer haberleri istifadenize sunuyoruz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (İman ve İyilik)

"Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın."
(Nisâ sûresi 4, 36)


Hadis-i Şerif (Komşuna İkram Et)

"Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komşularını gözden geçir ve gerekli gördüklerine güzel bir şekilde sun!"
(Müslim, Birr 143)


Nükte (Göz Hakkının Önemi)

Bir lokmanın üzerinde göz hakkının kalması, o lokmanın temizliğine helal getirir. Bu sebeple kadîm medeniyetimizde;
- Yemek satılan ve yenilen yerlerde, yiyecekler fukarânın gözü kalmasın diye teşhir edilmez ve bir perde ile muhafaza edilirdi.
- Fırınlara pişirilmeye götürülen börek ve benzeri gıdâların üzeri örtülür ve pişiren fırıncıya göz hakkı mutlaka ikram edilirdi.
Helal ve temiz lokma, kalbi mâneviyatla besler haram ve şüpheli lokma ise mâneviyâta zehir saçar.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Türkiye, Pençe Kartal-2 Harekat bölgesinde yer alan Gara'da terör örgütü PKK tarafından alıkonularak şehit edilen 13 Türk vatandaşını ebediyete uğurladı. 2015 ve 2016 yılllarında sürdürülen terör operasyonlarında PKK tarafından kaçırılan ve o tarihten itibaren rehin tutulan vatandaşlara yönelik operasyonda 50’nin üzerinde terörist öldürüldü. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, teröre karşı mücadelede kararlılık vurgusu yaparken, sınır ötesi operasyon sinyali verdi.


ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’da yayımlanan yazıda, Türkiye’nin yaklaşık beş milyon yerinden edilmiş ve savunmasız sivili koruyan tek uluslararası güç olduğu ifadesine yer verildi. Yazıda, Esed rejiminin katliamları ile siviller arasında duran tek şeyin Türk askeri olduğu belirtilirken, "Türk ordusu, hattı tutmaya sadece niyetli değil, aynı zamanda muktedir olduğunu da gösterdi" denildi.


Rekabet Kurumu, WhatsApp hakkındaki kararını açıkladı. WhatsApp'taki kullanıcı verilerinin başka hizmetler için kullanılmasına yönelik koşulların geçici olarak durdurulmasına karar verildi. Yeni sözleşmeyi kabul eden kullanıcıların verileri de Facebook’la ve diğer firmalarla paylaşılamayacak. Bu karar Türkiye’deki tüm WhatsApp kullanıcıları için geçerli olacak

[Ne Olmuştu?] Ocak ayının başında kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, bazı mesajlaşma verilerini Facebook’la paylaşma kararı aldığını duyurmuştu. Bu değişikliği kabul etmeyen kullanıcıların WhatsApp’ı kullanamayacağını duyurmuş ancak Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde bu karar uygulanmayacaktı. Dünya çapında tepki toplayan bu kararın ardından Türkiye’de Rekabet Kurumu soruşturma başlatmıştı.


Geçen sene başlattığı 'devlet destekli hesapları' etiketleme sisteminin kapsamını genişleten Twitter; Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İletişim Başkanı Altun ve diğer bir dizi Türk yetkili ve kurumun hesaplarını 'Türkiye devlet görevlisi' olarak etiketledi.

[Ne Olmuştu?] Twitter, geçen Ağustos ayında ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin'den bazı resmi hesapları 'etiketlemişti.' Ancak medya alanında, Rusya ile Çin'in medya kuruluşları 'devlet destekli' diye etiketlenirken, BBC, Voice of Amerika, Deutsche Welle gibi batı medya kuruluşları bu etiketlemeden muaf bırakılmıştı.


Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi raporu açıklandı. Türkiye; En çok ağaçlandırma yapan ülkeler bazında Avrupa'da 1'inci dünyada 4'üncü sıraya yükseldi. Orman varlığını en çok artıran ülkeler sıralamasında ise Avrupa'da 1'inci, dünyada 6'ncı sırada.


Psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, İstanbul Beşiktaş'ta yaşadığı evinde hayatını kaybetti. Bir süre önce anjiyo olan Cüceloğlu'nun kesin ölüm nedeni Adli Tıp incelemesinden sonra belli olacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise Cüceloğlu'nun ölümüyle ilgili "Kafa kısmında düşmeye bağlı kanamanın olduğu anlaşılmış olup, konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir" açıklamasında bulundu

[Röportaj] Doğan Cüceloğlu: "Annen yok, kimsen yok"


Mimar, iş adamı ve siyasetçi olarak tanınan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Kadir Topbaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Koronavirüse yakalanan Kadir Topbaş’ın bir süredir hastanede tedavi gördüğü biliniyordu.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 110 milyonu,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 430 bini geçti
• Aşılanan kişi sayısı 188 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 600 bini,
• Ölüm sayısı 28 bine yaklaştı
• Aşılanan kişi sayısı 5.223.602 oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleri sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.


Sağlık Bakanı Koca: “Uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi görüşü YÖK'e iletilmiştir"


Dünya Sağlık Örgütü: “COVID-19 vakaları 5 haftadır düşüş eğiliminde. Bu yıl şimdiye kadar haftalık olarak bildirilen vaka sayısı, 4 Ocak haftasında 5 milyondan fazla vakadan 8 Şubat haftasında 2,6 milyon vakaya, yani sadece 5 haftada neredeyse yarı yarıya düştü."


BioNTech CEO'su Prof. Dr. Şahin: “Bu virüsün bizimle kalacağı çok açık, sadece 2021 ve 2022'nin geçici bir sorunu değil.”


Osman Müftüoğlu yazdı: “10 soruda antikor dosyası”


Pandemi döneminde internet arama motorlarında en çok 'koronavirüse iyi gelen tedaviler' ya da 'koronavirüse iyi gelen bitkisel kürler' aramaları yapıldı.


[Araştırma] Türkiye'de koronavirüse yakalanmayacağını düşünenlerin oranı %31’e yükseldi. Salgınla mücadelede alınan kamusal tedbirlerin işe yaramayacağını düşünenlerin oranı ise %53'ten %22'ye düştü. Her on kişiden sekizi çeşitli mecburiyetler nedeni ile sokağa çıkarken, zorunlu olmasa bile keyif için sokağa çıkanların oranı %30.


Kültür • Sanat

Portre

 

Almanya’nın en ünlü içerik yazarlarından ve seyahat Vloggerlarından (video paylaşımcısı) Christian Betzmann, Instagram hesabından İslam’ı kabul ettiğini duyurdu. Betzmann, İslam’la tanışma sürecini ve yaşadıklarını anlattı.


Türk dünyasının ünlü şairi aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan dostluğu için yoğun çaba harcayan şair Bahtiyar Vahapzade'nin vefatının ardından 12 yıl geçti.

[İnfografik] "Azerbaycan-Türkiye" şiiriyle iki ülke kardeşliğini en yalın, aynı zamanda en vurgulu dille anlatan Vahapzade, sadece Azerbaycan'da değil, başta Türkiye olmak üzere tüm Türk dünyasında saygıyla hatırlanıyor.


Televizyonun, internetin olmadığı zamanlarda insanlar haberleri radyodan takip ediyordu. Önemli bir olayda herkes radyoya kulak kesilirdi. Evde, işte, kahvehanede... Her yerde radyo dinleniyordu. Radyo, hala en etkili kitle iletişim araçlarından biri. Milyonlarca insana haber alma imkanı sağlıyor.


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Nakkaş Osman Surnâme-i Hümayun Dijital Minyatür Sergisi ziyarete açıldı. Hologram ve özel projeksiyon teknolojisiyle gerçekleştirilen 360 Kültür Sanat projesi kapsamında hazırlanan sergi, Marmaray Yenikapı İstasyonu'nda sanatseverlerle buluştu.

Teknoloji

Teknoloji

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, marketlerdeki fiyatların karşılaştırılabileceği bir platform üzerinde çalışıldığını duyurdu. Bakan, platformun Akakçe, Cimri vb. fiyat karşılaştırma uygulamaları gibi olacağını ancak sadece marketlerdeki fiyatları karşılaştırılacağı söyledi. Böylelikle vatandaşlar evden çıkmadan çevresindeki marketlerde hangi ürünün kaç paraya satıldığını görebilecek. Hem mobil uygulama hem de web site üzerinden karşılaştırma yapılabilecek.


Bakan Varank: “Ay yolcusunu 4-5 ay içinde seçip eğitime yollayacağız. Hedef 2-3 kişiye eğitim aldırmak. Rusya ve ABD bu eğitimi veriyor. Ortak uzay limanı için de çalışma başlattık.”


Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, Tecno, Vivo ve Oppo'nun Türkiye'de peş peşe gerçekleştirdikleri yatırımlar binlerce kişiye istihdam kapılarını aralayacakken telefon fiyatlarında da indirimin önünü açacak. Türkiye’nin akıllı telefon üretiminde dünyada söz sahibi olacak yatırımları bünyesine çektiğini söyleyen uzmanlar, yatırımların artmasıyla akıllı telefon fiyatlarının da düşüşe geçeceğinin altını çiziyor.


İnternet kafeler kripto para madenine dönüştü: Kovid-19 salgınıyla kapanan internet kafeler kripto para madenciliğine yönelmeye başladı. Sayısız internet kafenin bu sektöre giriş yapması ekran kartı krizini tetikleyeceğe benziyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

"Covid sonrası sendrom"a dikkat: Koronavirüsü ağır geçiren kişilerin, hastalık sonrasında da ciddi şikayetleri ortaya çıkabiliyor. Akciğerlerde görülen sorunlar bunların başında geliyor. Koronavirüs geçiren kişilerin yüzde 60'ı "kovid sonrası sendromu" denilen bu durumu yaşıyor.


[Altınoluk'tan] Fırat Erdoğan yazdı: “Hareketsizlik özellikle belli bir yaşın üzerinde sizi çok geriletir. Karantina öncesi günlere dönemeyebilirsiniz. Sağlık parametreleri kartopu-çığ ilişkisi gibidir.”


Çocuklar arasında teknolojinin kullanım sıklığı ne durumdadır? Koronavirüs salgını çocukların ekran kullanım süresini nasıl etkiledi? Ekran kullanım süresinin artışı çocukların iyi olma halini nasıl etkilemektedir? Ekran bağımlılığıyla nasıl baş edilebilir? Çocukların teknoloji kullanımı nasıl avantajlı duruma getirilebilir?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

425 yıllık Hüdayi Külliyesi inşaatı devam ediyor. Aşevi, Kur’an Kursu, Öğrenci Yurdu, Misafirhane ve diğer müştemilatıyla birlikte tamamlandığında daha güzel hizmet verecek külliye inşaatına siz de katkıda bulunabilirsiniz.


Zorlu kış şartlarında sokak hayvanları ısınmak için araç motor ve teker kısımlarına sığınır. Sokak hayvanlarının motor çalıştırılmasında telef olmasının ve yaralanmasının önüne geçmek için araca binmeden önce ön kaputa birkaç defa vurun, bu bizim için küçük bir adım ama can dostlarımız için hayati önem taşıyor: 'Aracını çalıştırmadan önce teker üstüne bak, kaputa vur!'


Koranavirüsün en çok etkilediği hasta gruplarının başında alzheimer, parkinson ve demans hastaları geliyor. Ücretsiz online hasta okulu, hasta ve hasta yakınlarına destek olabilmeyi amaçlıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Araştırma] Microsoft’un 2016’dan bu yana sürdürdüğü “Dijital Nezaket Araştırması”nın 2020 sonuçlarına göre, geçtiğimiz senelere kıyasla dijital platformlarda nezaket kurallarına daha fazla uyulurken; Türkiye’nin dünyada nezaket kurallarına en çok uyan 5. ülke olduğu açıklandı.


[Araştırma] Dünya genelinde çalışanların yüzde 83’ü pandemi nedeniyle evden çalışmaya adapte oldu. Ekonomistler global olarak işlerin yüzde 25’inin uzaktan yapılabileceğini belirtiyor. Araştırmalar çalışanların yönelimleri ile uzaktan çalışmanın avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyuyor.


[Analiz] Kovid-19 gıda fiyatlarının istikrarına darbe vuruyor: “Kovid-19 salgınının insan yaşamını tehdit ettiği diğer bir alan da gıda sektörü olarak öne çıkıyor. Üretimin bütün sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de sekteye uğraması, ürün fiyatlarının istikrarsızlaşmasına neden oluyor.”


[Bilim] Corona, tüm dünyada insanların yalan haberlere ve komplo teorilerine inanabildiğini ortaya koydu. Bunun arkasında yatan psikolojik sebepler hangileri? Bazı insanlar bunlara daha mı kolay inanıyor?


Haftanın Fotoğrafı

Dua


Türkiye ve bölge ülkeler yoğun kar yağışı altında bereketli günler yaşıyor. Kudüs'e de mevsimin ilk karı yağdı, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: