5 Mart 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Bugün 5 Mart 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan haberleri derlediğimiz yeni bir Altınoluk Gündem’le karşınızdayız.

Hayırlı, iyi ve faydalı olana odaklanan Altınoluk Gündem’in daha çok kişiye ulaşabilmesi için lütfen bizi çevrenize tavsiye edin, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Allah Rızası İçin Harcamak)

"Mallarını Allah’ın rızâsını kazanmak ve gönüllerindeki imanı kökleştirip sağlamlaştırmak için harcayanların durumu, bir tepenin üzerinde bulunan güzel bir bahçeye benzer ki, bol yağmur yağdığında ürününü iki kat verir. Hatta yağmur yağmasa bile az bir çisileme ona yeter. Allah, bütün yaptıklarınızı görmektedir."
(Bakara, 265)


Hadis-i Şerif (Allah İçin İsteyene Veriniz)

"Allah'a sığınan kimseyi koruyup himaye ediniz. Allah için isteyene veriniz. Sizi dâvet edenin dâvetine uyunuz. Size iyilik yapana siz de iyilik yapınız. Şayet verecek bir şey bulamazsanız karşılık vermek istediğinizi göstermek üzere kendisine dua ediniz."
(Ebû Dâvûd, Zekât 38; Nesâî, Zekât 72)


Nükte (Affederek Affa Layık Olalım)

"İnsanlardan gördüğü ezâ ve cefâları Allah rızâsı için affedebilmek, affede affede ilâhî affa lâyık hâle gelebilmek, sâlih mü’minlerin sahip olduğu yüce bir gönül ufkudur."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnsan Hakları Eylem Planı'nın detaylarını paylaştı.

Dokuz amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren projenin iki yıl içinde hayata geçirileceğini kaydeden Erdoğan, "Eylem Planımızın nihai amacı, yeni ve sivil bir anayasadır." dedi.

    İnsan Hakları Eylem Planı’ndan öne çıkan başlıklar;
  • Tüm ilk derece ve istinaf mahkemesi kararlarının, kişisel verileri koruma ilkesine uygun şekilde, kamuoyunun erişimine açılacak.
  • Hakim ve savcılara coğrafi teminat sağlayarak, hem yargı teminatı güçlendirilecek, hem de kararların hızlanması temin edilecek.
  • İfade ve basın özgürlüğüne ilişkin standartları yükseltmek için gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler geliştirilirken, ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının en geniş şekilde teminat altına alınmasına çalışılacak.
  • Demokratik katılımı güçlendirmek için siyasi partiler ve seçim mevzuatında değişiklik yapmak üzere kapsamlı bir çalışma başlatılacak.

İnsan Hakları Eylem Planı'nın iki yıllık uygulama sürecinden söz eden Adalet Bakanı Gül, “Reform dediğimiz bir ilkimdir, bir zihniyettir.” dedi.


Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak ABD’nin yayınladığı istihbarat raporu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın cinayeti onayladığını ortaya koydu. Raporda Prens MBS’nin yardımcılarının verilen görevleri yerine getirememeleri hâlinde kovulacaklarını veya tutuklanacaklarını düşündüğü, bunun da onay almadan böyle bir operasyon yapılmasını engellediği vurgulandı.

Bir önceki başkan Trump’ın görev yaptığı dönemde hazırlanmasına rağmen yeni yayınlanan rapor, ABD’nin Prens MBS’yi gözden çıkardığı yönünden iddiaları gündeme getirse de, karşı iddia sahipleri cinayet emrini veren Prens’e hiç bir yaptırım uygulanmaması tezini ortaya koyuyor.


Türkiye ekonomisi, 2020'de elde ettiği yüzde 1,8'lik büyüme performansıyla yeni tip koronavirüs salgınına rağmen bu alanda pozitif ayrışmayı başardı. Türkiye geçen yıl Kovid-19 salgınına rağmen Çin ile birlikte en yüksek büyümeye imza atan ülke oldu. 2020’de İspanya yüzde 11, Fransa yüzde 8, Almanya ise yüzde 5 küçülme yaşadı.


Dünya genelinde 2020'de 4 veya üzeri büyüklükte 13 bin 654 deprem meydana gelirken, büyük can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi'nin ardından, zararların en aza indirilmesi amacıyla getirilen Zorunlu Deprem Sigortasına, Türkiye'deki 17 milyon 682 bin 80 konuttan sadece yüzde 56,70'i sahip bulunuyor. Yani; Türkiye'de 7 milyonu aşkın konutun deprem sigortası yok.


Pandemide evlenmeler de boşanmalar da azaldı: Türkiye'de geçen yıl evlenen çift sayısı 487 bin 270, boşanan çift sayısı ise 135 bin 22 oldu.
Evlenen çiftlerin sayısı 2019 yılında 542 bin 314 iken 2020 yılında %10,1 azalarak 487 bin 270 oldu.
Boşanan çiftlerin sayısı 2019 yılında 156 bin 587 iken 2020 yılında %13,8 azalarak 135 bin 22 oldu.


Kiliselerde Cinsel İstismarları Araştırma Komisyonu, Fransa’da en az 10 bin çocuğun kiliselerde cinsel istismara maruz kaldığını açıkladı. Raporda, ülkede 1950’den bu yana 10 binden fazla çocuğun pedofil rahiplerin kurbanı olduğunu kaydedildi.

CIASE 2018’de kurulduğunda, istismar kurbanlarının 3 bin civarı olabileceği belirtilmişti. Pedofil rahiplerin sayısının 1500’den fazla olabileceği ifade ediliyor.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 115 milyonu,
• Vefat sayısı ise 2 milyon 560 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 276 milyona yaklaştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 730 bini geçti,
• Vefat sayısı 29 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 9.656.279 oldu.


Hafta başında gerçekleşen kabine toplantısının ardından kontrollü normalleşme sürecinin detayları netleşti. İller çeşitli kriterlere göre düşük riskli - mavi, orta riskli - sarı, yüksek riskli - turuncu ve çok yüksek riskli - kırmızı olmak üzere sınıflandırıldı.


Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19 salgınının 2021'de sona ermesini beklemek gerçekçi değil. Küresel ölçekte vakalar 7 haftalık düşüşün ardından ilk kez geçen hafta arttı.


Çin merkezli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının Türkiye'de gerçekleştirilen Faz 3 klinik çalışmalarının sonuçları açıklandı. Hacettepe Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalarda aşının semptomatik ve testle doğrulanmış vakalar karşısında %83,5 etkinlik gösterdiği tespit edildi.


Suudi Arabistan, hac ibadeti için Kovid-19 aşısı olma şartı getirdi. Ukaz gazetesi, Sağlık Bakanı Tevfik er-Rebia'nın bakanlığındaki yetkililere, hacca katılmak isteyenlere Kovid-19 aşısı olmanın zorunlu olduğunu, bunun hacca katılım şartlarından biri olarak ilettiğini aktardı.


Kültür • Sanat

Portre

 

[Video] Ayasofya Camii yeni çehresiyle hayran bıraktı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi içerisinde restorasyon için kurulan dev iskele sökülünce tüm ihtişamı ortaya çıktı. Namaza gelen cemaatle birlikte eşsiz manzaraya sahne oldu.


Türkiye dünya televizyon içeriği ihracatında ilk 5’te... Türk dizileri 150'yi aşkın ülkede talep görüyor, 700 milyondan fazla izleyiciye ulaşıyor. Türk yapımları Güney Amerika’dan Rusya’ya, ABD’den Çin’e dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Her yıl 100’ün üzerinde dramanın üretildiği sektörde, birçok dizi Türkiye'de yayından kalksa da yurt dışında talep görmeyi sürdürüyor. Yayından kalkan dramaların yüzde 75’inin ihracatı devam ediyor.


28 Yazardan 28 Şubat'a 28 Öykü: Mehmet Kahraman ve Abdullah Harmancı'nın oluşturduğu 28 Şubat konulu öykü antolojisi 'Yirmi Sekiz', 28 Şubat’ın öykü alanındaki izdüşümlerini ortaya koyarak o süreci daha yakından anlayabilmek niyetini taşıyor.


Necip Fazıl Kısakürek’in daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan “Kökümüze Dönüyoruz” adlı senaryosu ilk kez, yeni açılan İstanbul Sinema Müzesi’nde sergileniyor. .


Teknoloji

Teknoloji

 

Dijital çağın en büyük sorunlarından biri olan veri gizliliği üzerine çalışmalar yapan Syntonym, anonimleştirdiği verileri şirketlerin kullanımına sunarak veri mahremiyeti sorunlarına çözüm getirmeyi hedefliyor.


Akıllı telefonlar hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. 24 saatte onlarca kez telefona bakılıyor, fotoğraf çekiliyor, video izleniyor... Peki bu sık kullanımda telefonların pil ömrünü uzatmak için nasıl şarj etmeliyiz?


ABD'deki Voyager İstasyonu, dünyanın ilk uzay oteli için harekete geçti. Dünyanın alçak yörüngesinde 2025'te inşa edilecek olan otel, 2027 yılında konuklarını ağırlayacak. 400 kişi kapasiteli otel, spor salonundan spa'ya kadar her şeye sahip olacak.


Gıda israfına odaklanan pazar yeri uygulaması olan “Yenir” son dönemde dikkat çekiyor. Mobil uygulamayı indiren kullanıcılar, çevrelerindeki taze yemeklere çok daha uygun fiyata ulaşırken, işletmeler de ek gelir elde ediyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan tedbirler, pek çok kişinin psikolojisini olumsuz etkiledi. Salgın sürecinin uzaması, ruhsal sorunları da tetikledi. Uzmanlara göre, bu süreç özellikle gelişme çağındaki çocuklarda travmalara neden olabilir. Özellikle çocuk sahibi kişilerde kaygı ve stres arttı. Uzmanlara göre çocukların psikolojisini ebeveynlerinin davranışları belirliyor.


Dünya üzerinde 8 milyon civarındaki hayvan ve bitki türünün yaklaşık 1 milyonu, çoğunlukla insan faaliyetleri nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. 16. yüzyıldan bu yana en az 680 omurgalı türünün nesli tükendi.


Sigara kullanımının her 5 ölümden biriyle ilişkili olduğu açıklandı. Uzmanlar, sigara karşıtı kampanyalara rağmen kullanım oranlarının yüksek devam ettiğini söylüyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, Şubat ayında vakfa bağışlanan yurt dışı adak kurbanlar içerisinden 119 hisse kurbanı Gana’da keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttı.


Başarılarla büyüyen ve uluslararası bir aile haline gelen Türkiye Mezunları hızla büyüyor. 2020 itibarıyla 147 ülkeden 15 bini aşkın uluslararası öğrenci burslu olarak Türkiye’de eğitim görüyor.


İdlib’de inşa edilen İyilik Konutları'na rekor bağış: Konya İl Müftülüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı Konya Şubesi, İdlib’de savaş mağduru aileler için inşa edilen İyilik Konutları’na 525 adet briket ev bağışladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Altınoluk’tan] Seher Gıdası Ahlâk Aşısıdır: “Yatsı sonrası gece ise ömrün en bereketli mevsimi olan gençliğe tekabül eder. Gençliğini yani gecesini kıymetlendirenin, gündüzü bereketli olur. Gecesini aydınlatan gündüzün hengâmesinde yolunu kaybetmez.”


Kafkaslarda küresel güç mücadelesi Ermenistan olacak: “25 Şubat'ta Ermenistan'da genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının da içinde bulunduğu 60 generalin bir muhtıra yayınlayarak hükümetin istifa etmesini istemesiyle başlayan darbe krizi, iki gün sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın genelkurmay başkanını görevden almayı reddetmesiyle yeni bir boyut kazandı.”


İstihbarat raporu: Kaşıkçı cinayeti bin Selman’ın işi: “Başından beri böyle olduğu biliniyordu. Cemal Kaşıkçı İstanbul’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğinde katledilmişti. Amerika’da Başkan Trump olduğu için bu cinayetin bin Selman’a bir faturası olmadı. Ancak iktidara Joe Biden gelince işler değişti.”


Z kuşağına Türk müziği: “Türkiye’nin ilk Türk Müziği İlkokulu’nda TRT sanatçıları toplu meşk, usül uygulama, solfej nazariyat ve meslek enstrümanı dersleri veriyor. Ud, Kanun, Ney, Tanbur, Klâsik Kemençe, Bağlama dersleri alan öğrenciler, Türk müziğini, bizim coğrafyamızın müziğini öğreniyorlar”


Ulus-devletler ve teknoloji şirketleri arasında güç mücadelesi: “Önümüzdeki dönemde dünya genelinde sosyal medyanın ve internet temelli hizmetlerle ticari faaliyetlerini yürüten küresel şirketlerin, ulus-devletler tarafından kontrol altına alınmaya çalışılacağı öngörülebilir.”


Destekçimizden

Dua


Erkam Yayınları tarafından yayınlanan kıymetli eserlerin video tanıtımları "Erkam Kitap TV" Youtube sayfasında okurlarının huzuruna çıkıyor.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: