12 Mart 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Bugün 12 Mart 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Dünyanın her bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de, artan koronavirüs vakalarıyla mücadele sürerken, bir yandan aşı çalışmalarıyla pandeminin son bulması bekleniyor. Pandeminin sosyal, ekonomik ve psikolojik etkilerini belki önümüzdeki yıllarda daha net göreceğiz.

Küresel salgınla mücadele sürerken dünya, hem ulus devletler hem de teknolojinin yeni devlerinin mücadelesine tanıklık etmeye devam ediyor.

A Gündem’de bu hafta tüm bu konular çerçevesinde geride bıraktığımız haftanın önemli gelişmelerine yoğunlaşmaya gayret ediyoruz. Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Miraç Mucizesi)

"Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ı) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir."
(el-İsrâ, 1)


Hadis-i Şerif (Borç Vermenin Ehemmiyeti)

"Resûlullâh Miraç’ta yaşadığı müşâhedelerle alâkalı bir hadîs-i şerîflerinde de şöyle buyurmuşlardır: “Miraç gecesinde Cennetin kapısı üzerinde şu ibârenin yazılı olduğunu gördüm: «Sadaka on misliyle, borç vermek ise on sekiz misliyle mükâfâtlandırılacaktır.» Ben: «−Ey Cibrîl! Borç verilen şey niçin sadakadan daha üstün oluyor?» diye sordum. «−Çünkü, sâil (çoğu kere) yanında para olduğu hâlde sadaka ister. Borç isteyen ise, ihtiyâcı sebebiyle talepte bulunur.» cevâbını verdi.”
(İbn-i Mâce, Sadakât, 19)


Nükte (Bir Alimin Ardından)

"Namaz, dünyâ ile ukbâ arasında bir mîrac yolculuğudur. Namazını tâdil-i erkân ve huşû içerisinde edâ edip tekrar günlük meşgalelerine dönen bir mü'min, sanki öldükten sonra tekrar hayata döndürülmüşçesine bir gönül hassâsiyetiyle yaşar."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, IKBY'nin Türkiye'deki bazı illeri de içeren bir haritanın resmedildiği ve Türkiye'nin tepkisini çeken pul bastırma planının onaylanmadığını duyurdu: “Birkaç sanatçı pulun basılması için dizayn örnekleri sundu. Ancak şu ana kadar hiçbir pul basım için onaylanmadı. Basım için seçilecek olan pul dizaynı, yasa ve kanunlara göre olacaktır."

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada plana tepki gösterilmiş, "IKBY makamlarından bu vahim hatanın derhal düzeltilmesine yönelik gerekli açıklamanın bir an önce ve net bir şekilde yapılmasını bekliyoruz." denilmişti.


Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana 10 yıl geçti. Bu süreçten en çok etkilenenler ise çocuklar ve gençler oldu. UNICEF, Suriye'deki iç savaşta bu güne kadar yaklaşık 12 bin çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Raporda, sadece geçen yıl içinde 511 kız ve erkek çocuğunun hayatını kaybettiği, 699'unun da yaralandığına vurgu yapıldı: “18 ila 25 yaş arasındaki her iki gençten biri bir aile bireyini veya arkadaşını kaybetti, gençlerin dörtte üçünden fazlası yiyecek satın almakta zorluk çekiyor.

Handikap International adlı yardım kuruluşu ise Suriyelilerin yaklaşık dörtte birinin sakat kaldığını belirterek, bu oranın küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğuna işaret etti. Şimdiye kadar 400 binden fazla insan öldü. Yaklaşık 12 milyon insan yerinden edildi. BM'ye göre, 13 milyon 400 bin Suriyeli şu anda yardıma muhtaç duruma düştü, iki milyon Suriyeli ise aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, küresel ölçekte ses getiren açıklamalarda bulundu:
“Avrupa Birliği, Avrupa’yı savunacak durumda değil. Avrupa’yı; ABD, Türkiye ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan devletler koruyor. AB, özerklik arzusuyla NATO’yu zayıflatmamalı. Bu, NATO’yu zayıflatmakla kalmaz, Avrupa’yı da böler. Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu sadece haritadaki yerine bakarsanız bile görebilirsiniz.”


Türkiye, kişi başına düşen gıda israfında dünya üçüncüsü oldu. Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor.

Türkiye'de kişi başı ekmek tüketimi 165 kiloya ulaştı. Bu rakam ile dünya genelinde Türkiye zirvede bulunuyor. Ülkemizde günlük 100 milyon ekmek üretiliyor. Günlük üretilen ekmeğin yüzde 10'u (10 milyon) çöpe gidiyor. Bu rakam yılda 3.6 milyar ekmeğin israf edildiğini ortaya çıkarıyor.


Google, dünyanın neresinde olursa olsun, YouTube’taki içerik üreticilerinin ABD'deki izleyiciler üzerinden elde ettiği kazançlardan ABD vergileri için kesinti yapmaya başlayacağını açıkladı.

Buna göre Türkiye dahil ABD dışındaki YouTuber’lar vergi bilgilerini 31 Mayıs’a kadar gönderirlerse sadece ABD'deki izleyiciler üzerinden elde ettiği kazançlara yüzde 0-30 arasında stopaj uygulanacak. Bu bilgilerini Google ve ABD ile paylaşmayan YouTuber’lara ise toplam gelirlerinde (sadece ABD değil, dünya genelindeki) yüzde 24’e varan kesinti yapılacak.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 118 milyonu geçti,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 630 bine yaklaştı
• Uygulanan toplam aşı 330 milyona yaklaştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 820 bini geçti,
• Ölüm sayısı 30 bine yaklaştı.
• Uygulanan aşı sayısı 10.556.609 oldu.


2. faz çalışmaları süren yerli aşıda, ilk kez bir gönüllüye 2. doz uygulandı. FAZ-2 çalışması da olumlu sonuçlanırsa, FAZ-3 çalışmaları uluslararası ölçekte, binlerce gönüllü üzerinde yürütülmeye başlanacak.


Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: “Mavi renkli illerimizin azaldığını gözlemliyoruz. Kısıtlamalar geri dönebilir.”


Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20 Ocak'ta günlük en yüksek düzeye ulaşmasının ardından son 3 haftadır düşüşe geçti. Ölüm sayısı ilk 10 ülkenin 8'inde azaldı


Kültür • Sanat

Portre

 

İstanbul’un tarihini değiştirebilecek keşif: Surlar onarılırken bin küsur senelik Bizans yapıları bulundu! Kültür Bakanlığı’nın 2018’de başlattığı İstanbul Surları’nı onarma projesi kapsamında, Cankurtaran sahilindeki surlarda hem Bizans, hem de Osmanlı dönemine ait eserler bulunmuştu! Bölgede sivil mimari bulma ihtimali gün yüzüne çıktı.


Kaligrafi sanatçısı İdris Azougaye, dünyaca ünlü tabloları hat sanatıyla yeniden yorumladı. Mona Lisa'dan Yıldızlı Geceye tanınmış birçok eserin yer aldığı çalışmalar sosyal medyada büyük ilgi görüyor.


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, konik kubbeli evleriyle ilgi çekiyor. Dışı balçıkla içi ise yumurta akı, toprak, saman ve gül yağı karışımı ile elde edilen karışımla sıvanan evler, yazın serin kışın ise sıcak kalması özelliği ile ziyaretçilerini şaşkına çeviriyor.


Teknoloji

Teknoloji

 

NASA Mars’taki yaşamın sırrını Türkiye’de araştırıyor: NASA’nın Mars yüzeyine iniş yapan Perseverance keşif aracı tarafından toplanan örnekler Türkiye’deki Salda gölüyle karşılaştırılarak araştırılacak. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü'ndeki mineral ve tortularının benzeri Mars'ın Jezero Krateri'nde bulunuyor.


National Geographic'te yayımlanan bir çalışma, küresel ısınmanın etkisiyle tüm buzullar eridiğinde suların yutacağı ülke ve şehirleri belirledi. Tüm buzulların erimesi durumunda birçok ülkenin yok olacağı tahmin ediliyor. İlk yok olacak ülkenin Hollanda olduğu belirtiliyor. Londra, Marsilya ve Venedik’in sular altında kalacağı öngörülürken, Karadeniz ve Hazar Denizi’nde su seviyelerinin on kat yükseleceği tahmin ediliyor..


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: “Xiaomi'nin Türkiye'deki fabrikası önümüzdeki ay üretime geçecek ve bu telefonlar Türkiye'de satılacak. Burada tam kapasiteyle üretime geçildiğinde 2 bin vatandaşımız istihdam imkanı bulacak"


Twitter'daki ilk tweet açık artırmada satıldı: 2,5 milyon dolar karşılığında satılan Twitter CEO'su Jack Dorsey'in ilk tweet'i, bir Türk tarafından satın alındı. Tweet'i satın alan Cryptoland'in ve Bridge Oracle'ın CEO'su Sina Estavi, aslen Türk olduğunu Twitter'da yaptığı paylaşımda söyledi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

[Altınoluk'tan] Kadın ve Erkeğin Kulluk Statüleri: “Yüce yaratıcı, kainatın gözde varlığı insanı kainatın merkezine yerleştirmiştir. Cennetten yeryüzüne indirilen Adem, dünya hayatının merkezi olmuştur.”

[Altınoluk'tan] Kadınların Elçisi: “Müslüman hanım nasıl olmalıdır? Müslüman erkek nasıl olmalıdır?”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde, kısaca "ŞÖNİM" olarak adlandırılan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinden son 8 yılda 640 bin 565 kadın, beraberindeki 93 bin 340 çocuk ve 50 bin 923 erkek yararlandı.


İlaçların yan etkileri konusunda sık sık uyarılar geliyor. Görünen o ki tehlike sadece ilaçların içindeki aktif maddelerden kaynaklanmıyor. Bir de ilaç üretim süreçlerinde ortaya çıkan tehlikeli kimyasallar var.


Uyku, fiziksel ve psikolojik sağlığımızı korumamız için vücudumuzun temel gereksinimlerinden. Uykusuzluk ise uykuya dalmakta, sürdürmekte ya da her ikisinde belirgin zorluk yaşanması olarak tanımlanabilir. Yetişkinlerin yaklaşık % 50'si zaman zaman uykusuzlukla karşı karşıya kalabilir ve her 10 kişiden 1'i kronik uykusuzluktan şikayet eder.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olan Mali’de, Aziz Mahmud Hüdayi Camii’ni ibadete açarak bölge halkının hizmetine sundu.


Tarsus İlçe Müftülüğü, çocuklara cami ve cemaat alışkanlığı kazandırmak amacıyla "Camiyi Seviyorum" adlı proje hazırladı. Proje kapsamında düzenlenen etkinliklerle çocuklar camilerde bir araya geliyor.


Kimi eczacı kimi muhasebeci arama kurtarma gönüllüsü kadınlar hazır kıta bekliyor. Deprem, heyelan, çığ ve sel gibi doğal afetler ile orman ve bina yangınları, kazalar ve kayıp vakalarında zor koşullara rağmen görev üstlenen ekip, 120 kişiden oluşuyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Türkiye'nin okuma kültürü haritası nasıl? “Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi" kapsamında Türkiye'yi temsil niteliği olan 26 ilde 6 bin 212 kişi ile yapılan araştırmanın detayları için tıklayın.


Dijital çağın bilirkişisi YouTube: “YouTube, dünyada en çok tercih edilen arama motoru olan Google’dan sonra bireylerin sorularına en fazla yanıt aradıkları sosyal medya platformu haline geldi.”


Türkiye'nin eşsiz katma değeri: “Artık klişe bir ifadeye dönüşse de dünya önemli bir dönüm noktasında. Bu dönüm noktasının mahiyeti birçok küresel/bölgesel süreci etkiliyor, şekillendiriyor. Bu süreçleri şekillendirmeye çalışan aktörler de var, sadece izlemekle yetinenler de.”


Ankara-Paris ilişkilerinin gelişmesi Fransa’nın 'normalleşmesine' bağlı: “Türkiye-Fransa ilişkilerinin daha önce hiç olmadığı kadar gerilmesinin temel sebebi, Türkiye’nin kendisine çizdiği yeni dış politika vizyonuyla ilgili.”


Depresyon çağı yerini paranoya çağına bıraktı: “İlacını ve tedavisini bilmediğimiz bir pandemi sürecinden dolayı müthiş bir paranoya bizi içerisinde çekti.”

Haftanın Fotoğrafı

Dua

 

Miraç Kandili vesileyle yurt genelinde camilerde müminler bir araya gelerek dua etti. Bizler de namazlarımızın miraç ufkundan hisse alması niyazıyla tüm İslam alemini tebrik ederiz.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: