19 Mart 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Bugün 19 Mart 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye ve dünyadan haftanın öne çıkan haberlerini derlediğimiz yeni bir Altınoluk Gündem’le huzurlarınızdayız.

Bu hafta, ABD ve Rusya arasında artan gerilim, Türkiye iç siyasetinde yaşanan hareketlilik ve reformlarla birlikte küresel salgındaki son gelişmeleri mercek altına alıyoruz.

Haftaya yeniden görüşmek üzere, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Şehitler Diridir)

"Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyiniz. Bilâkis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız."
(Bakara, 154)


Hadis-i Şerif (Şehadet İtibarı)

"Cennete giren hiçbir kimse, yeryüzündeki her şey kendisinin olsa dahî dünyaya geri dönmeyi arzu etmez. Sadece şehit, gördüğü ileri derecedeki itibar ve ikram sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve on defa şehit olmayı ister.”
(Buhârî, Cihâd 21; Müslim, İmâre 109)


Nükte (Çanakkale: İslam Destanı)

"Çanakkale'de yedi düvele karşı yiğitçe çarpışan şanlı askerimiz, sadece kahramanlık ve cesaret değil, aynı zamanda bir îman destanı yazmıştır. Bizler;
- Düşmanı bu topraklara uğratmamak,
- Mâbedinin göğsüne nâ-mahrem eli değdirmemek,
- Dînin temeli olan ezanları susturmamak,
- Mazlumların gözyaşlarını dindirmek,
- Hakkı tutup kaldırmak için gözünü kırpmadan şehîd olan aziz ecdâdın torunlarıyız. "
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ekonomi Reform Paketi”ni açıkladı. Reformlar için "Salgın sonrası dönemin ekonomik yapılanmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümeye erişim" ana hedef olarak belirlenirken, planlar arasında kamuda fiyat ve vergi artışlarının hükümetin hedeflediği enflasyona endekslenmesi, bütçe dışı harcamaların kaldırılması, kamu ihale sürecinde reforma gidilmesi yer alıyor.

Bütçe açığı olarak, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) oranını önceki hedef olan yüzde 4,3'ten yüzde 3,5'e düşürülmesinin hedeflenirken, kamuda harcamaların kontrol altına alınması ve enflasyon oranının yüzde 10'un altına indirilmesi planlanıyor.

Erdoğan'ın "Bu dönemde uygulayacağımız kamu maliyesi reformları bizi diğer birçok ülkeden olumlu yönde ayıracaktır. Yeni bir başarı hikayesi yazmaya kararlıyız." sözleriyle duyurduğu Ekonomi Reform Paketi’nin tüm detayları için tıklayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi, başta ABD ve Avrupa medyası olmak üzere dış basında geniş yer buldu.


ABC News kanalına bir röportaj veren ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2020 ABD seçimlerine Donald Trump lehine müdahale etmeye çalışmasının "bedelini ödeyeceğini” söyledi. Putin'in nasıl sonuçlarla karşılaşacağına yönelik bir soruya "Yakında göreceksiniz," cevabını veren Biden, "Putin bir katildir.” dedi.

Biden’in açıklamalarına Rusya'dan sert tepki gelirken, "Biden, bu açıklama ile halkımıza hakaret etmiştir," ifadeleri kullanıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, böylesi bir durumun ikili ilişkilerin tarihinde görülmediğini kaydetti.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Yüksek Mahkeme'ye gönderilen iddianamede aralarında HDP'nin mevcut ve eski eş genel başkanlarının da bulunduğu 600'den fazla parti üyesi için siyasi yasak istendi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinde, HDP’nin devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği belirtildi. İddianamede siyasi yasak istenen isimler arasında Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası 1 hafta vadeli repo faizini belirledi. Merkez Bankası yüzde 17 olan faiz oranını 200 baz puan artırarak yüzde 19'a yükseltti. Banka en son 25 Aralık 2020 tarihinde yüzde 15 olan faizi 200 baz puan artırarak yüzde 17'ye çıkarmıştı.


Almanya'da “Süper Seçim Yılı” ilan edilen bu yılın ilk seçimleri Baden-Württemberg ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde yapıldı. İki eyalette gerçekleşen seçimlerde Baden-Württemberg eyaletinde Yeşiller, Rheinland-Pfalz eyaletinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) sandıktan zaferle çıktı. Şansölye Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise her iki eyalette de parti tarihinin en kötü sonuçlarını aldı.


ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanları, Suriye'deki iç savaşın 10'uncu yılı sebebiyle yaptıkları ortak açıklamada bu yıl Suriye'de yapılacak seçimlerin eşit ve adil olmayacağı gerekçesiyle rejimle ilişkilerin normalleşmesine aracı olmayacağı; siyasi sürecin, yerinden edilen Suriyeliler dâhil tüm seslerin katılımıyla işlemesi gerektiği, rejimin insani yardımların geçişlerine izin vermek zorunda olduğu, "trajedinin bir on yıl daha sürmesine izin verilmeyeceği" ifade edildi.


Avrupa Komisyonu, pandemi döneminde Avrupa Birliği sınırları içinde güvenli serbest dolaşımın sağlanması için bir "Dijital Yeşil Sertifika" oluşturulmasına yönelik teklif verdi. Bu uygulama kapsamında AB vatandaşlarının aşılandığına, negatif test sonucu aldığına ya da son 180 gün içinde Covid-19'dan iyileştiğine dair üç ayrı sertifika bulunacak. Ücretsiz olacak sertifika, hem dijital hem fiziksel olarak edinilebilecek. Yeni uygulama “aşı pasaportu” olarak adlandırılıyor.

Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 121 milyonu,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 683 bini geçti
• Uygulanan toplam aşı 400 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 930 bini geçti,
• Ölüm sayısı 30 bine yaklaştı.
• Uygulanan aşı sayısı 12.706.856 oldu.


Haftalık Kovid-19 vaka sayısı 57 ilde arttı, 24 ilde azaldı. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "şehirlerdeki mevcut uygulamanın bir süre daha sürdürülmesi ve gelişmelerin yakından takip edilmesi" kararı aldıklarını açıkladı. Böylece risk haritası modeliyle belirlenen uygulamaların devamına karar verilmiş oldu. Erdoğan ayrıca yerli aşı hazır hâle gelene dek yurt dışından aşı tedarikinin süreceğini belirtti.


Kovid-19 geçirenler ve iki doz aşı olanların 3 ay içindeki riskli temaslarında karantina gerekmeyecek. Sağlık Bakanlığının Kovid-19 Rehberi'nde yaptığı güncellemeye göre bu uygulama, Güney Afrika veya Brezilya varyantı tespit edilen vakalarla temaslılar için geçerli olmayacak.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Gelecek haftadan itibaren 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacak. Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin." dedi.


ABD halkının aşı yaptırıp yaptırmayacağına yönelik yeni bir araştırma, ülkede her 3 kişiden birinin korona aşısı olmak istemediğini ortaya koydu.


Kültür • Sanat

Portre

 

Birinci Dünya Savaşı'nda ittifak devletleri safında Almanya'nın yanında savaşa giren Osmanlı devleti, Çanakkale Cephesi'nde millet olarak varoluş mücadelesi verdi. 106 yıl önce "yedi düvele" karşı mücadele veren Osmanlı devleti, kara savaşlarında kesin zafer elde ederek "Çanakkale geçilmez" sözüyle tarihe altın harflerle destan yazdırdı.

Çanakkale Savaşı sırasında Seddülbahir Cephesi'nde şehit olan Piyade Er Cebecioğlu İbrahim'in şehadetinden yaklaşık bir ay önce babasına yazdığı duygu yüklü mektup, 106 yıldır özenle muhafaza ediliyor.


Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde 4 milyonun üzerinde basılı kaynak var. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu: "Türkiye'de yapılan Cumhuriyet tarihinin en büyük kütüphanesi, 125 bin metrekare alandan oluşmakta, 5 bin 500 kişilik oturma alanı mevcut."


Doç. Dr. Cahide Sınmaz Sönmez'in kaleme aldığı "Sürgünden Vatana- Osmanlı Hanedanı'nın Türkiye'ye Dönüş Süreci" başlıklı çalışma, hanedan mensuplarının sürgünde geçirdikleri yılları anlatıyor.


Teknoloji

Teknoloji

 

Netflix şifre paylaşımını sonlandırmaya hazırlanıyor. Platform, hesabı olmayanlarla şifre paylaşılmasını engellemek amacıyla bazı kullanıcılara sisteme giriş yaptıklarında "Bu hesabın sahibiyle yaşamıyorsanız, izlemeye devam etmek için kendi hesabınız gerekiyor." uyarısını göstermeye ve kullanıcılardan mesaj veya e-posta yoluyla gönderilen kodu doğrulamalarını istemeye başladı.


Sayısı ondan fazla gelişmiş tehdit grubunun e-posta sunucularına sızmak için Microsoft Exchange güvenlik açıklarını suistimal ettiği fark edildi. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 115’ten fazla ülkede 5 binden fazla sunucuda bulunduğu tespit edilen güvenlik açıkları için Microsoft yamalar yayınladı.


Instagram aldığı bir kararla yetişkinler ve gençler arasındaki etkileşimi kısıtlamaya karar verdi. Instagram, yetişkinlerin yaşça küçük kullanıcılara mesaj atmalarını engelleyecek.


The Information ile yeni bir röportaj gerçekleştiren Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bu kez de bilim kurgu filmlerinin en önemli materyallerinden ışınlanma hakkında konuştu. Mark Zuckerberg, "10 sene içinde toplantılara ışınlanarak gideceksiniz" dedi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Türkiye endemik bitkiler yönünden zengin bir ülke mi? Hangi endemik bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar umut vaat ediyor? Covid-19’dan korunmada Ouercetin ile ilgili yapılan çalışmalar hangi bilimsel gerçeğe işaret ediyor? Prof. Dr. Mustafa Turan anlatıyor…


Halsizlik, baş ağrısı, bir süre devam eden tat ve koku kaybı... Mevsim değişikliğinin de etkisiyle son dönemde boğaz enfeksiyonu vakaları arttı. Çocuklar arasında daha sık görülen enfeksiyonun belirtileri koronavirüse benziyor.


İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir, 2020 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nu yayınladı. Söz konusu rapor ile birlikte hem dünyanın en yüksek hava kirliliğine sahip ülkeleri hem de Türkiye'nin en yüksek hava kirliliğine sahip şehirleri ortaya çıkmış oldu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, on bir ayın sultanı, Ramazan-ı Şerif’i idrak etmeye sayılı günler kala hazırlıklarını tamamladı. Dünyanın farklı coğrafyalarına ulaşacak bu iyilik kervanına sizler de katılabilirsiniz.


10 bin öğrenci sınır hattındaki Mehmetçiğe moral mektubu gönderdi.


Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için Fitre miktarını en az 28 TL olarak belirledi.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

BM Genel Sekreteri Guterres: “Müslümanlara karşı nefret ve ayrımcılık salgın boyutunda artıyor. Müslüman kadınlar cinsiyetleri, etnik kökenleri ve inançları nedeniyle 3 kat daha fazla ayrımcılığa maruz kalıyor. Ne yazık ki medya Müslümanlara karşı tek tip ön yargıyı artırıyor.”


Çanakkale'yi geçilmez kılan mücadelelerin ayrıntıları tarihi belgelerde: Çanakkale'de 18 Mart 1915'te "Çanakkale Geçilmez" sözünü dost ve düşmana kabul ettiren Deniz Zaferi'ne ilişkin tarihi belgeler, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında özenle saklanıyor.


Türkiye ‘Nükleer Teknoloji Ligi'ne yükseliyor: “Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3. reaktörünün temel atma töreninde, tarihi bir ana tanıklık etmenin mutluluğu ve heyecanını yaşadım. Türkiye'nin enerjisinin yükselişini simgeleyen büyük bir adım atılmış oldu.”


Mustafa Kutlu yazdı: “Akıntıya Karşı Bir Şehir Kurmak” “Rahmetli Turgut Cansever’in dört başı mamur projesi hayata geçirilemedi. Oysa inancımıza uygun, medeniyetimizi temel alan bir şehir kurmanın planlarını resimlerine kadar çizmiş, hazırlamıştı. Sadece bir boş arazi istemişti. Bilâücret senelerce bu şehri oluşturacak “Türk evi” üzerinde çalıştı.”


Kabiliyet ve katkılarıyla NATO'nun kilit ülkesi Türkiye: “Türkiye 69 yıldır üye olduğu NATO'ya yaptığı katkılar sayesinde örgüt içinde kritik bir rol üstleniyor. Askeri personel sayısı bakımından NATO'nun en büyük 2'nci ordusuna sahip Türkiye, savunma harcamalarında ve külfet paylaşımında da ilk 10'da.”

Destekçimizden

Dua


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: