26 Mart 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 26 Mart 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz A Gündem’in bu haftaki sayısında, iç siyasete yansıyan tartışmalar ve bunların küresel etkilerine odaklanıyoruz.

Kültür Sanat, Teknoloji ve Gönüllü Haberler kategorilerimize göz atmayı unutmayın, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Gönülden İtaat)

"Meryem, Rabbine gönülden itaatte bulun, secde et ve rüku edenlerle birlikte rüku et."
(Al-i İmran, 43)


Hadis-i Şerif (Anneliğin Kıymeti)

"Cennet, annelerin ayakları altındadır.”
(İmam Kuzâî, Müsned eş-Şihâb, c.1, s. 189)


Nükte (Erkek ve Kadın Şahsiyeti)

"İslâm, kadın ve erkeğin kendi şahsiyet ve husûsiyetlerine uygun bir şekilde yaşamasını ister. Nitekim Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, kadına benzemeye çalışan erkeğe ve erkeğe benzemeye çalışan kadına lânet etmiştir."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde merakla beklenen 2023 manifestosunu açıkladı. Erdoğan, 'Vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum' dedi.

Erdoğan kongre sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, ‘2023 Cumhur İttifakı’nın zafer yılı olacak.’ dedi. Erdoğan konuşmasında ayrıca, yeni yasaya ve insan hakları konularında önemli açıklamalarda bulundu. Öte yandan Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.


Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısı kapsamında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüşmesinin yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini söyledi. Çavuşoğlu, taraflar arasında belli konularda görüş ayrılıkları bulunduğunu ifade ederek, “S-400'lerin satın alındığını ve bu işin bittiğini bir kere daha söyledik" açıklamasını yaptı.


France 5 kanalına bir röportaj veren Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'nin ülkedeki seçimlere müdahale etme planı olduğunu iddiasını ortaya attı. Türkiye'nin söz konusu müdahaleyi nasıl gerçekleştireceğine dair bir açıklama yapmayan Macron, yalnızca Türkiye'nin Fransa kamuoyunu etkilemeye çalışacağını söyledi. Diğer yandan Macron, Türkiye'nin büyük bir ticaret ortağı ve yasa dışı göçe karşı kilit bir müttefik olduğunu belirterek diyalog kurmanın bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Söz konusu açıklamaların ardından konuşan Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy ise, “Avrupa, Türkiye'ye karşı diplomaside gerçek bir iki yüzlülük sergiledi. Türk halkını seviyorum. Türkler, doğrudan konuşan, cesur, dürüst insanlar.” sözleriyle tartışmalara dahil oldu.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, 12 Mart'ta duyurulan Ekonomik Reform Paketi'nin detaylarını açıkladı. 10 ana başlığın yer aldığı 38 sayfalık dokümanda 77 kanuni düzenleme yapılması öngörülüyor. Bunlarla birlikte 34 alt başlığın yer aldığı pakette 155 farklı eylem için zaman çizelgeleri de bulunuyor.

Öte yandan, haftasonu Merkez Bankası’nda yapılan başkan değişikliğinin piyasalardaki yansımaları sürüyor. Kur dalgalı seyrederken, Borsa İstanbul kayıplarını telafi için çalışmalarını hızlandırdı.


The New York Times’ın haberine göre, Çin’in Uygur Türklerine yaptığı baskı politikasını eleştiren Nike ve H&M’in ürünleri, Çin’deki mağazalardan kaldırılıyor.

Bilgisayar korsanları ise, Burberry, Adidas, Nike ve New Balance gibi ünlü markaların da tıpkı H&M gibi Sincan'da yetiştirilen pamuğu satın almayı bırakacağını açıklamasının ardından söz konusu firmaları hedef aldı.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 125 milyona,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 750 bine
• Uygulanan toplam aşı 500 milyona yaklaştı
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 3 milyonu geçti,
• Ölüm sayısı 30 bin beş yüze yaklaştı.
• Uygulanan aşı sayısı 14.393.390 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pfizer'ın BioNTech iş birliğiyle geliştirdiği Covid-19 aşısının toplam 1,4 milyon dozunun Türkiye'ye ulaştığını duyurdu.


İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yapılan “Normalleşme Adımları Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?” başlıklı araştırmaya göre, “Normalleşme adımları yanlış bir zamanda atılsa da toplumun ruh sağlığı adına gerekli olduğunu düşünüyorum” diyenlerin oranı %71, “Okulların kademeli açılmasını doğru buluyorum.” diyenlerin oranı %60 çıktı.


ABD'de gerçekleşen üçüncü faz çalışmalarında Oxford Üniversitesi ve Birleşik Krallık merkezli AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının; belirtileri önlemede %79, ölümleri engellemede %100 başarılı olduğu bulundu.


Avrupa'nın birçok ülkesinde son günlerde vaka sayıları yeniden artışa geçerken, "üçüncü dalga" endişesi ile ülkeler gevşettikleri tedbirleri tekrar uygulamaya başladı.


Kültür • Sanat

Portre

 

‘Hac yolunda bir karınca’: Mehmet Genç’in ardından…


Bütün vatandaşlarımızın ay yıldızlı bayrağın altında şerefle yaşadığı bir Türkiye'yi hayal etmişti Muhsin Yazıcıoğlu. Bir İstiklâl Marşı âşığıydı Muhsin Yazıcıoğlu.


Türk dünyasının "ortak" bir edebi dilde buluşmasını isteyen, Kırımlı fikir adamı İsmail Gaspıralı'nın doğumunun 170. yılı. Peki İsmail Gaspıralı kimdir, dil birliği hakkındaki görüşleri nelerdir?


Teknoloji

Teknoloji

 

Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, tahvil satışı yoluyla yabancı yatırımcılardan 1 milyar doların üzerinde gelir elde ettiklerini açıkladı.


Tesla CEO'su Elon Musk, Bitcoin kullanılarak Tesla marka araçların alınabileceğini açıkladı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Artık Bitcoin ile Tesla alabilirsiniz. Tesla ödemelerinde kullanılan Bitcoin başka bir para birimine dönüştürülmeyecek, Bitcoin olarak kullanılacak" dedi.


Dijital faşizm ve sanal terörün önüne geçecek haklarımız neler?


Trafiğe Şubat'ta 75 bin 902 aracın kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı taşıt sayısı şubat ayı sonu itibarıyla 24 milyon 328 bin 780 oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Kaliteli uykunun insan sağlığına çok sayıda faydası bulunuyor. Ancak bu faydaları sağlamak için doğru zamanda ve doğru sürede uyumak gerekiyor. Bu süre de kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Peki ideal süre nasıl belirleniyor?


Yeterince dinlendiğiniz halde hâlâ kendinizi yorgun hissediyorsanız daha ciddi ancak tedavi edilebilir sağlık sorunlarını araştırmanızda fayda var. Bu sorunların arasında tiroit hastalığı, Tip 2 diyabet ve uyku apnesi olabilir.


Parmak kütletmek kireçlenme yapar mı? Parmak kütletirken çıkan ses, kütletme alışkanlığını olduğundan daha kötü zannetmemize sebep oluyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, Arnavutluk’un İşkodra şehrine bağlı bazı köylerde yaşanan sel felaketinde yüzlerce evin sular altında kalmasının ardından, afet sonrası bölgedeki kardeş kuruluşu İstanbul Kardeşlik Derneği aracılığıyla selden etkilenen 600 aileye acil yardımlarda bulundu.


Türk Kızılay: “Arakanlı Müslümanların kampında çıkan yangından 55 binden fazla göçmen etkilendi.”


Kuran Akademisi’nin yeni dönem kayıtları bugün sona eriyor. Fatih Çollak Hoca’nın yönetimindeki derslerle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Murat Bardakçı yazdı: “Resmî marşımızın, şimdi çalınıp okunan marş olduğu kesin değildir!”


Gerçeğe dönüşen bir komplo teorisi: Aşı pasaportu
Avrupa Birliği, Kovid-19 salgını başladığından bu yana dillendirilen aşı pasaportunu hayata geçirmek için ilk adımı attı.


ABD satranç tahtasını büyüttü: İki cepheli Soğuk Savaş başladı.
Biden’ın başkanlığa gelişini takip eden iki aylık süre zarfında, ABD aynı anda Rusya ile satranç, Çin Halk Cumhuriyeti ile “go” oynayacak şekilde masaya yerleşti.


Mustafa Kutlu yazdı: “Elmalılı Hamdi Yazır “Fatiha” tefsirinde “İyyake na’büdü ve iyyake nesteiyn”i açıklarken “biz” için şöyle söylüyor: “Cenab-ı Hak kişiden yalnız kişisel vicdanı ile bir antlaşma yapmak istemiyor; onun “sosyal vicdanı” ile de anlaşmak istiyor.” Bu “kardeşlik hukuku”dur. Cemaat kuru kalabalık olamaz.”


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: