30 Nisan 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 30 Nisan 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye ve dünya ek tedbir ve kısıtlamalarla vatandaşlarını korumaya çalışırken, diğer yandan aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Pandemi rakamlarını aşağı çekmesi beklenen 18 günlük kapanma bugün itibariyle başladı.

Altınoluk Gündem’de bu hafta küresel salgınla ilgili son gelişmelere bakarken, farklı kategorilerde  dikkate değer haberlerle karşınızdayız… Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (İyiliğe Ermenin Yolu)

"Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe eremezsiniz. Her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir."
(Al-i İmran 92)


Hadis-i Şerif (Sevdiklerimizden Vermek)

“Allah yolunda yapılan harcamanın, malın sevilen çeşidinden yapılması, kişiyi "birr" derecesine ulaştırır. Ayette şöyle buyurulur: "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcayıncaya kadar Cennete ve iyiliğin en güzeline (birr) eremezsiniz" (Âl-i İmrân, 3/92). Bu ayet inince, Ebû Talha (r.a) en çok sevdiği malı olan "Bırhâ" bahçesini Allah yolunda tasadduk etmek istemiş, Hz. Peygamber'in; "yakın hısımlarına ve amcasının oğullarına vermesi" tavsiyesine uyarak böyle yapmıştır.”
(Buhârî, Zekât, 44, Vesâyâ, 17, 26; Müslim Zekât, 43; Ahmed b. Hanbel, III, 141, 256)


Nükte (Cömertlik Müslümanın Tabiatıdır)

"Zekât, dînen zengin sayılanlara; cömertlik ve infâk ise zengin-fakir her müʼmine ilâhî bir emirdir. Cömertlik, hangi ahvâlde olursa olsun, her müslümanın tabiat-i asliyesi olmalıdır. Nitekim Kurʼân-ı Kerîmʼde infâka teşvik, zengin mü'minlerin asgarî cömertlik sınırını belirleyen zekâttan çok daha fazla yer almaktadır. İnfak, zengin-fakir her Müslümanın mükellefiyetidir."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Cenevre'de düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konferansında, taraflar arasında Kıbrıs meselesinde yakın gelecekte kalıcı bir çözümü müzakere etmek için "ortak zeminin" olup olmadığı test edildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre'de düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konferansında, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan öneri sundu.

[Görüş] Kıbrıs meselesinin çözümü amacıyla 1977 yılından beri başarısızlıkla devam eden federasyon odaklı müzakere süreçlerinin artık yeni bir zeminde yürütülmesi kaçınılmaz oldu. Kıbrıs’ta hangi çözüm modelinin çalışmayacak olduğu artık belli.

[Geçmişte Neler Yaşandı?] Kıbrıs meselesi 53 yıldır çözümsüz: Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm hedefiyle 53 yıldır süren müzakereler, Rum tarafının uzlaşmaz tavırları ve Yunanistan ile birlikte masayı devirmeleri nedeniyle sonuca varamadı.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde, Yunanistan hükümetine karşı açılan bir davada, Atina'ya göçmenlerin ülkeye erişmesini önlemek için şiddet uygulama ve göçmenlerin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Türkiye'ye doğru geri itilmesi için yasa dışı yöntemler kullanma suçlaması yöneltildi.


Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) küresel askeri harcamalar raporuna göre, küresel askeri harcamalar, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artarak 1 trilyon 981 milyar dolara yükseldi.


Thodex skandalıyla gözler Türkiye'deki kripto para piyasalarında alım-satım yapan kullanıcılara çevrildi. İşte Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının profili: 30'lu yaşlarda, üniversite mezunu, erkek, çoğunluğu henüz bu piyasada çöküş deneyimi yaşamadı, enflasyondan kaçıyor ama ne sözleşmesini biliyor ne de risklerini...


Türkiye Bankalar Birliği, Ekim 2019-Mart 2021 arasında tarım, imalat sanayi, inşaat, perakende gibi sektörlerden toplam 178 firma ile 38,2 milyar lira tutarında finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi yapıldığını açıkladı.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 150 milyona yaklaştı,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 110 bini geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 1 milyon 25 bini aştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 4 buçuk milyonu,
• Vefat sayısı 38 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 22.603.553 oldu.


Türkiye Kovid-19 tedbirleri kapsamında 'tam kapanma'ya geçti. İşte tüm detaylar…


Kovid-19 vaka sayısı 51 ilde arttı, 29 ilde azaldı, Hatay'da ise aynı kaldı


Sağlık Bakanı Koca: Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor.


Zengin ülkelere çağrı: Aşılarınızı Hindistan'la paylaşın!


Alkol yasağı: Covid kısıtlamaları kapsamında hangi ülkeler, neden alkollü içecek satışını yasakladı?


Prof. Dr Şahin: Haziran'da 30 milyon doz aşıyı Türkiye'ye göndereceğiz


Kültür • Sanat

Portre

 

Avrupa'nın Osmanlı sayesinde tanıdığı ve yetiştirmeye başladığı lale, Orta Asya'dan beri Türkler için son derece önemli bir çiçekti. İlk kez Uygurlar döneminde sanat eserlerinde görülen lale motifi, Osmanlı'da divan şiirinin vazgeçilmez bir parçası oldu. Tüm çiçeklerden üstün görülen lalenin en güzel türünü yetiştirmek için Osmanlı çiçekçileri birbirleriyle yarışır hale gelmişti.

[Altınoluk'tan] Lalelerin Ötesine Geçmek

Baharın müjdecilerinden laleler, kısa ömürlü de olsa doğanın yeniden uyanışının sembolü olarak bahar sevincini artırıyor. Emirgan Korusu'nda açan laleler güzel görüntüler oluşturdu.

Van'ın Gevaş ilçesindeki Dilmetaş Mahallesinde doğal şekliyle yetişen ve halk arasında O"ağlayan gelin" adı verilen ters laleler, güzellikleriyle dikkat çekiyor.


Elazığ’da yıllardır hayır işleriyle uğraşan 54 yaşındaki İbrahim Kayaoğlu, alan ile veren elin birbirini görmediği, hiç tanımadığı birinin borcunu ödeme anlamına gelen ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan "zimem" geleneğini, ‘elçi’ olarak sürdürerek örnek oluyor.

Şefkat ve merhamet medeniyeti olan Osmanlı’da on bir ayın sultanına özel bir çok adet bulunurdu. İşte bunlardan biriydi zimem defteri… Maddi durumu iyi olmayan mahalle sakinleri, alışverişlerini yaptıktan sonra ödemesini ay başında yapmak üzere veresiye defterine yazdırırdı.


Üç kıtadan Osmanlı hazineleri Üsküdar’da: Koleksiyoner Yusuf İyilik’in, üç kıtaya yayılmış antikacılardan ve ailelerden toplayarak yenilediği, kaybolmaya yüz tutmuş Osmanlı giysileri ve aksesuarları ile gündelik hayata yön veren eşyalar, Kalbe Dokunan İlmek Sergisi’nde vatandaşların beğenisine sunuldu.


Teknoloji

Teknoloji

 

Bu hafta iPhone ve iPad’lere gelen yeni bir özellik Apple ile Facebook arasında büyük bir anlaşmazlığın da alevlenmesine yol açtı. Yeni özellik sayesinde kullanıcılar, Facebook gibi uygulamalar tarafından toplanan verilerin ticari amaçla kullanılmasına “Hayır” diyebilecek.


Pandemi ve çip krizi birleşti: Covid-19 hem tedarik zincirini sekteye uğrattı hem de çip talebinde bir patlamaya neden oldu. Otomotivde başlayan çip krizi diğer sektörlere de sıçrıyor. Son olarak bir dizüstü bilgisayar üreticisi yakın zamanda fiyatlarda artış beklendiğini duyurdu. Sektörden gelen haberlere göre diğer firmalar da artışa gidebilir.

[İnfografik] Bilgisayar monitörü satışları salgında katlandı


İnternette dolaştığımız tüm mecralarda dijital ayak izlerimizi bırakıyoruz. Bu izler kimi zaman bir suçun ortaya çıkmasını sağlıyor, kimi zaman dijital güvenliğimizi tehdit ediyor. Peki bu izler nasıl oluşuyor ve ne için kullanılıyor? İşte cevaplar…


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Beslenmeden ruh sağlığına, kronik hastalıklardan diş problemlerine pek çok konuda danışmanlık sunan Sağlıklı Hayat Merkezleri, 75 ilde hizmet veriyor. Türkiye genelindeki 200’ü aşkın merkezden yılda 12 milyon kişi faydalanıyor…


Ramazan ayında yetersiz sıvı alınması, beslenme saatlerinin değişmesi ve hareketsizlik metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor. Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yüzde 6.7'si kabız oluyor. Bir çok kişi Ramazan'da şişkinlik, kabızlıktan şikayetçi oluyor…


Hz. Peygamber -aleyhissalatü vesselam- anne ve babalara çocuklarının dini eğitimlerini ihmal etmemelerini sıkı sıkıya tembih etmiştir… Peki çocuklar oruca nasıl alıştırılır? Çocuklara oruç kaç yaşından itibaren tutturulmalı? Orucun farz olma yaşı kaçtır?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Ramazan emanetlerinizi, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi Gazze’de; uzun süredir ambargo ve abluka altında hayat mücadelesi veren Filistinli kardeşlerimize teslim ediyor…


Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, ramazanda 18 ülkede yaklaşık 1 milyon insana ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.


Türkiye, son yıllarda uluslararası öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış yaşıyor. 200 bini aşkın öğrenciyle Türkiye, en fazla uluslararası öğrenci ağırlayan 10 ülkeden biri…


Derin Okuma

Derin Okuma

 

5 Soruda ABD Başkanı Biden’ın Sözde “Ermeni Soykırımı” İfadesinin Siyasi ve Hukuki Anlamı:
Sözde 'Ermeni Soykırımı' iddialarının Ermeniler için önemi nedir?
Soykırım kavramının niteliği nedir?
ABD Başkanı’nın sözde 'Ermeni Soykırımı' iddialarıyla alakalı karar vermesi meşru mudur?
Türkiye yine de bu durumu ciddiye almalı mı?
Türkiye neler yapıyor ve daha neler yapmalı?


Hangi ülke 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanıyor hangi ülke tanımıyor?


Anadolu'da Ermeni zulmü: 1915 olayları ve sözde "Ermeni Soykırımı" iddiaları yine gündemde. Ancak Doğu Anadolu'da birçok kent ve köy, Ermenilerin yaptığı katliamların izlerini taşıyor.


Ermeni terör örgütlerinin 1970 ve 80'lerde düzenlediği silahlı ve bombalı saldırılar sonucu çok sayıda Türk diplomatı ve yakını şehit olurken, bu kanlı dönem Türk Dışişleri Bakanlığının da acı dolu tarihine geçti. Ermeni terör örgütleri, 1970 ve 80'li yıllarda Türk diplomat ve yakınlarını hedef alarak 31 kişiyi şehit etti.


ABD medyası Türk SİHA'larını yazdı. Savunma teknolojileri konusunda yayım yapan ABD’li Defense News’te, Karabağ Savaşı üzerinden SİHA’ların kullanımına yönelik bir yazı kaleme alındı. Karabağ için 'ilk drone savaşı' denilirken, Azerbaycan'ın Türk SİHA’larıyla Ermeni kara birimlerini “yok ettiği” belirtildi. Yazıda, ABD’nin müttefiklerini drone savaşlarına hazır olmaları için uyardığı Avrupa tarafından "gerekli derslerin alındığı" ifade edildi.


Mustafa Kutlu yazdı: “Şükür”


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: