7 Mayıs 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 7 Mayıs 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Tam kapanma süreciyle birlikte vaka sayılarında yaşanan düşüş Türkiye gündeminde dikkatle takip edilirken, dış siyasette özellikle Akdeniz ekseninde Kıbrıs’ın ardından şimdi Mısır’da önemli görüşme ve temasların olduğunu görüyoruz.

Altınoluk Gündem’in bu sayısında da farklı kategorilerden onlarca haberle karşınızdayız, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Kutlu Bir Gece)

“Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.”
(Duhân, 3)


Hadis-i Şerif ( Kadir Gecesindeki Rahmet)

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.”
(Müslim, Müsâfirîn, 175)


Nükte (En Müstesna Gece)

"Ramazân’ın en müstesnâ gecesi, fazilet bakımından bin aydan daha üstün olan “Kadir Gecesi”dir. Kadir Gecesi, Cenâb-ı Hakk’ın Peygamber Efendimiz’in ümmetine mahsus olarak ihsân ettiği muhteşem bir mânevî hazinedir…"
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Mısır'ın başkenti Kahire'de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza ile bir araya geldi. Yapılan görüşme öncesindeki ön temaslarda, Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için 6 ana başlıkta uzlaşıldığı belirtildi.

İki ülke dışişleri bakanlıkları heyeti arasındaki siyasi istişarelerin yapıldığı görüşmeler 8 yıldan sonra bir ilk özelliği taşıyor. Mısır'la 2013'ten bu yana yaşanan gerilimi sona erdirmek üzere atılan bu ilk adım, Doğu Akdeniz'deki enerji işbirlikleri için de dönüm noktası olabilir.

2013’ten bu yana dip noktasında olan ikili ilişkiler, geçtiğimiz ay dışişleri bakanlarının telefon görüşmesiyle canlanmıştı. Körfez ülkelerinin, Müslüman Kardeşleri himaye eden Katar’a yönelik ambargosu kalkmış, Mısır Temsilciler Meclisi ile TBMM arasında Parlamentolar Arası Dostluk Grubu kurulmuştu. Normalleşme hâlinde iki ülke arasında bir deniz yetki anlaşması imzalanabileceği gündeme gelmişti.


Biden, Trump döneminde ülke tarihinin en düşük seviyesine çekilen mülteci kabulü kotasına ilişkin açıklama yaptı. 2021 mali yılı için mülteci kabulü kotasını 62 bin 500'e çıkardıklarını bildiren Biden, "Tarihi olarak en düşük seviyede olan 15 bin kotası, Amerika'nın millet olarak mültecileri kabul ettiği ve desteklediği gerçeğini yansıtmıyordu" değerlendirmesinde bulundu.


Suriye Anayasa Mahkemesi, 26 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Beşar Esad'ın yanı sıra Abdallah Saloum Abdallah ve Mahmoud Ahmed Marei'nin adaylık başvurularını kabul etti.
Abdallah Saloum Abdallah 2016-2020 yılları arasında devlet bakanı olarak kabinede görev yapmış biri isim. Mahmoud Ahmed Marei ise ülke içinde faaliyetlerine izin verilen küçük bir muhalefet partisinin lideri.
21 yıldır iktidarda olan 55 yaşındaki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.


Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının, ülkenin huzur ve kardeşliğini bozmaya çalışan terör örgütlerine yönelik amansız takibi, güvenlik korucularının da desteğiyle kararlılıkla devam ediyor. Güvenlik güçleri Nisan'da 95 PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdi.


Salgın sebebiyle tüketiciler alışveriş için sanal ortama yöneldi. Ramazanda kısmi kapanmanın olması ile e-ticaret kullanımı daha da arttı. Tüketiciler e-ticaret yoluyla en çok hurma ve çocuk kitabı aldı.

Birleşmiş Milletler’in 2019 yılına ilişkin küresel e-ticaret tahmini ile 2020’de Kovid-19 salgınının e-ticarete yönelik öncü değerlendirmesine ilişkin raporunu yayımladı. Küresel e-ticaretin toplam perakende satışları içerisindeki payı 2020'de yüzde 19’a yükseldi.


Ticaret Bakanı Mehmet Muş, nisanda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Bu değerle tüm zamanların en yüksek nisan ayı ihracat rakamını ve ayrıca tüm yılların ikinci en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirmiş bulunuyoruz." dedi.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 155 milyona ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 240 bine yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 1 milyon 200 bini aştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyona,
• Vefat sayısı 42 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 24.519.234 oldu.


TÜBİTAK Başkanı: Ağustos ayında iki yerli virüs ilacı kullanıma girecek.


Dünyada 1,3 milyar insan Covid-19 aşısını reddetti: Sürü bağışıklığı tehlikede.


Türkiye, yaklaşık 9 milyon 600 bin kişinin ikinci doz aşısını yaptırması, 5 milyona yakın kişinin hastalığı geçirmesiyle toplumsal bağışıklıkta yüzde 25 hedefine yaklaştı.


Market rehberi: Kısıtlamada ne satılacak, ne satılmayacak?


Kültür • Sanat

Portre

 

İstanbul'u fethiyle Orta Çağ'ı kapatarak Yeni Çağ'ı başlatan ve yönetimiyle dünya tarihine damga vuran Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, 540 yıl önce vefat etti.

Fetihle, Hazreti Muhammed'in övgüsüne nail olduğu için İslam dünyasının geniş bir kesiminde kahraman olarak kabul edilen Fatih, babası Sultan 2. Murat'tan 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye çıkardı.

Devrinin en büyük alimleri Molla Hüsrev, Molla Gürani, Molla Yegan, Hızır Bey ve Hocazade Muslihuddin'den ders alan Fatih, merak ettiği alanlarda da uzman kişileri getirtip özel eğitim aldı. Arapça, Farsça, Latince, İtalyanca, Slavca bilen Sultan Mehmet, matematik, coğrafya, astronomi, fizik gibi pek çok alanda da bilgi sahibi entelektüel bir hükümdardı.


Edebiyattan tarihe, resimden tiyatroya, müzikten felsefeye birçok alanda yapımları izleyiciyle buluşturan TRT 2, mayıs ayında her akşam farklı ödüllü ve prestijli filmleri ekrana getirecek.


Türkiye ile Makedonya'nın ortak çalışması sonucu 2017 yılında "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri"ne kaydettirilen ve asırlardır kutlanan renkli buluşma Hıdırellez, etkileyici hikayesi ve gelenekleriyle dikkati çekiyor.


Türk edebiyatında daha çok 15. yüzyıldan itibaren görülmeye başlanan Ramazan şiirleri, 18. yüzyılda daha bir yoğunluk kazanmış, değişik nazım şekilleriyle kaleme alınarak günümüze kadar gelmiştir. Ramazan temalı şiirler, eskisi kadar yoğun olmasa da bugün de yazılmaya devam ediliyor…


Emin Saraç Hocaefendi'nin nazar-i dikkatiyle "Bir peygamber mirası: İlim"


Teknoloji

Teknoloji

 

Teknolojinin gelişmesiyle internette geçirilen zaman da uzadı. Dünyada kişi başına internette kalma süresi 6 saat 43 dakika iken Türkiye'de bu yaklaşık 45 dakika daha fazla.


Endüstri devriminin parlayan yıldızı elektrikli otomobillerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu araçlar, hem çalışma prensibiyle hem de sürüş şekliyle alışkın olduğumuz araç tecrübesinden çok farklılar. Peki neleri değiştiriyor ve ne gibi farklar oluşturacaklar?


[İnfografik] Dünya’nın en iyi SİHA’ları açıklandı. Türkiye’den Tusaş Anka-Aksungur ve Bayraktar Akıncı, dünyanın en iyi 10 SİHA’sı listesinde iki ve üçüncü sıralarda yer aldı.


Bankacılık'ta yeni dönem bugün itibarıyla başladı. Sistemin işleyişine dair tüm hazırlıklar tamamlandı. Bundan böyle işlem yapmak için şubeye gitmeye gerek yok. Bankalar uzaktan kimlik tespiti yaparak mobil cihazlar ve bilgisayarlar aracılığıyla müşteri kabul edebilecek.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Tam kapanma döneminde iftar ve sahurda neyi, ne kadar tükettiğimize dikkat etmek gerekiyor. Sağlıksız ve dengesiz beslenme obeziteye davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, iftar sonrası su tüketiminin önemine dikkat çekiyor.


Uzmanlara göre uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı düzenli ve dengeli beslenmek. Özellikle pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da büyük önem taşıyor. Sağlıklı yaşam için vücudumuzun ihtiyacı olan bazı besinler var ki, onları mutlaka sık sık tüketmemiz gerekiyor. İşte hastalıklara, yaşlanmaya ve yorgunluğa karşı sizi gün boyu koruyacak 50 besin ve onların yararlı etkileri....


Tam kapanma sürecinde sağlıklı ve zinde kalmak için hareketi ihmal etmemek önemli. İnternetten egzersiz programları bu süreçte yol gösterici oluyor. Ancak uzmanlar, egzersiz seçiminin yaş grubuna ve hastalıklara göre yapılmasını öneriyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, İstanbul’da 8 bin aileye yardımlarına düzenli devam ederken, kardeş kuruluşlar aracılığıyla bu Ramazan da Edirne, Diyarbakır, Sivas, Şırnak, Kırşehir, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Anadolu’nun birçok bölgesinde yardımlarda bulunuyor.


Dünyanın en istikrarsız ülkelerinden Afganistan, 40 yıldan bu yana kesintisiz göçmen üreten bir ülke konumunda. Türkiye'de de çok sayıda Afgan sığınmacı ve düzensiz göçmen var.


Vefa Sosyal Destek Grubu gönüllüleri iftarda da sahurda da görev başında…


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesi ekonomide yeni fırsatlar doğurabilir. İki ülke arasında normalleşme sürecinin başlaması, kısa sürede ekonomik ilişkileri hızla canlandıramayacak olsa da sabit seyirde devam eden
ikili ticaretin ve yatırımların yeniden artması için önemli bir aşama kat edilmiş olacak.


İsrail’de 23 Mart Seçimleri: “İsrail gündemini iki senedir meşgul eden mevcut siyasi tablo yaklaşık 6,3 milyon seçmenin oy kullandığı ülkenin seçim sistemi yapısıyla birebir alakalıdır.”


Fransa’nın Mali Çıkmazı: “2012 yılından bu yana iki askerî darbeye ve Fransa liderliğinde geniş kapsamlı bir askerî müdahaleye sahne olan Mali’nin kuzey bölgelerinde 2 milyondan fazla insan yerinden yurdundan oldu.”


Cevad Zarif’in ses kaydı ve İran’da yükselen tansiyon: “Ruhani ya da Zarif’in ses kaydında dile getirilen hususlara ilişkin politik bir tavır ortaya koymak yerine olayı istihbarat krizinden ibaret göstermesinin siyasi bedeli olacaktır.”


1915 olayları hakkındaki tek ses kaydı: Talât Paşa’nın eşi Hayriye Talât Hanım anlatıyor...


Dünya Aşı Savaşı’nın Kazananları, Kaybedenleri, Kaybettirilenleri: “Hangi ülke kaç doz aşılama uygulamış, nüfusunun yüzde kaçını aşılamış, tüm bu bilgiler bir tık uzağımızda. Ama nedense Twitter gibi mecralardaki yalan yanlış algı operasyonlarının peşine takılıp giden milyonlar var. İlk değil bu son da olmayacak.”


Oxford araştırması: İngiltere'de yapılan bir araştırma, gençlerin teknoloji kullanımının karşılaştıkları psikolojik rahatsızlıklara etkisinin "az" olduğunu ortaya koydu.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: