14 Mayıs 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 14 Mayıs 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Altınoluk ailesi olarak mübarek ramazan bayramınızı kutluyoruz. Bayramın ikinci gününde Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmelerle karşınızdayız.

Tüm dünya hafta boyunca katil İsrail devletinin Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik hadsiz saldırılarını konuştu. Haberler kategorimizde konuyu genişçe ele alıyoruz. Ayrıca Derin Okuma kategorimize sizler için bir de bayram dosyası hazırladık.
Hep birlikte nice bayramlara…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Asıl Doğru Yol)

“Sen onların dinlerine uymadıkça yahudiler de hıristiyanlar da senden asla memnun kalmayacaklardır. De ki: “Asıl doğru yol ancak Allah’ın yoludur.” Eğer sana gelen ilimden sonra onların arzularına uyarsan, bilesin ki artık Allah sana ne dost ne de yardımcı olacaktır.”
(Bakara, 120)


Hadis-i Şerif ( Kimle Haşrolacağız? )

“Kafir olan bir kavmi seven, onlarla dostluk kuran mümin, kıyamette o kafirlere haşrolur.”
(Taberani)


Nükte (Din Kardeşinin Kıymeti)

"Müʼminlerin hiçbir dünyevî menfaat beklemeksizin din kardeşlerini sevmesi, onların iyi günlerindeki mutluluğu kadar, zor zamanlarındaki kederini de paylaşmaya gönüllü olması, yani din kardeşliğini yaşaması, Allah katında çok kıymetli bir amel-i sâlihtir."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa’da ibadet eden Müslümanları hedef alması sonucu başlayan olaylarda 16'sı çocuk olmak üzere en az 65 kişi şehit oldu. Gazze’ye bombalarla saldıran İsrail, Mescid-i Aksa ve çevresinde plastik mermilerle tüm dünyanın gözü önünde katliam yapıyor. Yaralıların sayısı 500’ü aşmış durumda.

Hamas ise İsrail’in hava saldırılarına roketlerle cevap veriyor. Demir Kubbe’yi etkisiz hale getiren roketler İsrail’in kritik merkezlerini hedef alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in tüm dünyanın izlediği saldırılarla ilgili olarak, "İsrail'in insanlığın ortak kurumlarının kararlarına, temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve insana dair her türlü değere aykırı bu eylemleri derhâl durdurulmalıdır." dedi.

ABD Başkan Joe Biden ise, Netanyahu'yla görüşmesinin ardından şiddetin yakında son bulmasını umduğunu; ancak "İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu" söyledi.

İsrail’in bir çok kentinde geçmiş yıllardaki saldırılara nazaran sokaklarda da çatışmaların sürdüğü biliniyor. Türkiye’nin pek çok şehrinde ise İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar binlerce insan tarafından protesto edildi.


[Altınoluk'tan] Kudüs’te Ne mi Oluyor? Bildiğiniz Alçaklık: “Siyonist Yahudilerin bölgede bulundukları ilk günden bugüne orada yaşayan Filistinli Müslüman ve Hristiyanlarla beraber yaşamak gibi bir amacı yok. Aksine işgal ettiği topraklarda kalıcı olmaya ve oradaki müslümanları zorla yerlerinden etmeye çalışıyor. Bunun için de her türlü yöntemi kendilerine mübah sayıyor.”


[Altınoluk'tan] Kudüs Emâneti: “Kudüs-i şerif, bu ümmetin üzerinde bir Hak emânetidir. Emânetin her çeşidi elbette korunmaya layıktır ve emânet edilen üzerine büyük bir sorumluluk yükler. Bir emanet düşünün ki, onun sahibi Allah’tır.”


Osmanlı'nın 400 yıllık Kudüs hakimiyeti: “Yüzyıllar boyunca üç din tarafından kutsal kabul edilen ve paylaşılamayan Kudüs, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti altına girdi. Osmanlı yönetimi, farklı dini grupların yaşadığı bölgede güvenliği sağlamak için sıkı önlemler aldı.”


Dünyanın en büyük açık cezaevi: “Karada elektrikli teller, denizde üzerine dönük namlular... Gazze, İsrail ablukasında 2 milyon Filistinlinin hapsolduğu dünyanın en büyük açık cezaevi. Gazze Şeridi 15 yıldır İsrail'in ablukası altında. Temel yaşam maddelerine muhtaç insanlar İsrail terörü karşısında hayata tutunmaya çalışıyor.”


Dünya basını yaşananları görmezden gelerek İsrail devlet terörünü gerektiği gibi haberleştirmedi. BBC'nin Arapça servisi Gazze'ye yapılan saldırıyı 'patlama' olarak geçti. ABD merkezli New York Post, Hamas'ın İsrail'e fırlattığı roketler için 'hava saldırısı' tabirini kullandı ancak Hamas ve Filistin'in kara ordusu, deniz veya hava kuvvetleri yok. Bu yanıltıcı haber sonrası tepki çeken gazete paylaşımını kaldırmak zorunda kaldı. Washington Post ve daha birçok dünyaca ünlü kuruluş ise Gazzeli direnişçileri 'militan' olarak lanse etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: “6 milyonu Türk olmak üzere 35 milyon Müslümanın yaşadığı Avrupa, bugün kardeşlerimiz için giderek bir açık hava hapishanesine dönüşüyor.”


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 156 milyonu ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 256 bini geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 1 milyar 370 milyonu aştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyona yaklaştı,
• Vefat sayısı 42 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 25.503.501 oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı nedeniyle bir video mesajı yayınladı. Mesajında bayram sonrası kontrollü normalleşme dönemine girileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süre zarfında salgının kontrol altına alınmış olacağını belirtti.


Sinovac'ın CEO'su Yin Weidong, şu ana kadar Endonezya ve Brezilya'ya 50 milyon, Türkiye'ye ise 20 milyon doz aşı gönderildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Weidong, bu kapsamda Türkiye dahil 5 ülkeye üretim lisansının verildiğini, dolayısıyla da aşının artık bu ülkelerde üretileceğini ifade etti.


Sağlık çalışanlarını ilgilendiren karar: Covid-19'dan ölen doktorun ailesine ölüm geliri bağlandı. Meslek hastalığı sayılıyor.


Kültür • Sanat

Portre

 

Vatikan’ın internet üzerinden paylaştığı dijital yazıtlarda, büyük Türk düşünürü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre'nin daha önce gün yüzüne çıkmamış, içinde 200'e yakın şiir bulunan yeni divanı ortaya çıktı.


Bazen bir arı iğnesini, bazen de bir tilkinin bıyığını fırça olarak kullanıyor. Özel karışım mürekkepleri ile ortaya nadide eserler çıkarıyor. Gubâri, gözle görülemeyecek kadar küçük ve ince hat sanatı. Türkiye'de bilinen iki ustadan biri olan Ömer Faruk Tekin, ebadı küçük ama değeri büyük eserler üretiyor.


Biz içerdeyken erguvanlar açtı İstanbul'da: Asırlardır imparatorların, sanatçıların baş tacı ettiği erguvanlar çiçek açtığında İstanbul bambaşka bir çehreye bürünür. Gezilmesi, görülmesi çok daha keyifli bir yer olur. Çünkü erguvan İstanbul’un rengi ve neşesidir...


Teknoloji

Teknoloji

 

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada uçak seferlerinin kısıtlanmasına rağmen bu yılın 4 aylık döneminde Türk hava sahasından ortalama her 27 saniyede bir uçak geçti.


Psikolog ve sosyologlara göre, pandemi döneminde yaşanan ekonomik kriz kripto paralara ilgiyi artırdı. Uzmanlar uyardı: “Zahmetsiz kazanç tuzak içerir.”


Yaklaşık üç yıl önce başlatılan araştırma-geliştirme çalışmaları sonunda Antalya'da üretimine başlanan Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracının prototip üretimi tamamlandı. Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı, füze atışlarına hazır…


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Hurma Yoğurt Diyeti Nasıl Yapılır? Hurma yoğurt diyetinde alınan günlük kalori 900’dür. Sağlık sorunları olan bireyler için düşük kalorili diyetler uygun değildir. Bu kişiler düşük kalorili diyetlerden mutlaka kaçınmalı ve bir uzman eşliğinde diyet yapmalıdır.


Sağlık Bakanlığı: ”Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalı. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemeli"


Pandemi koşullarında kısıtlamalarla geçireceğimiz Ramazan Bayramı’nda bu yıl da evlerimizde olacağız. Dini bayramların toplumsal bağları güçlendiren ritüellerden olduğunu belirten uzmanlar, her ne kadar yakınlarımızla buluşamasak da bayramın bayram gibi geçirilmesini tavsiye ediyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Ramazan boyunca yapılan yardımları Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde ihtiyaç sahipleriyle buluşturdu. Vakıf yaptığı açıklamada; “Ramazan ikramlarınız bayram sevinci yaşattı.” cümlesiyle bağışçılara teşekkür etti.


Türk Kızılay, İsrail'in Mescid-i Aksa ve Gazze'de Filistinlilere yönelik saldırıları sonucu ortaya çıkan acil tıbbi destek ihtiyacı üzerine, Filistin Kızılayına 500 bin liralık acil ilaç ve tıbbi sarf malzeme gönderdi.


5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi başlıyor. İki gün boyunca çevrim içi olarak gerçekleştirilecek kongrede; dijital bağımlılıklar alanında dünyanın önde gelen araştırmacılarını ve akademisyenlerini bir araya geliyor. Kayıt linki burada.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Altınoluk'tan] Sami Efendi’den Hatıralar: “Allah dostları Allah için ziyaretlere çok önem verirler. Allah için sevmek, Allah için ziyaretleşmek bir sünnetdir. Bilhassa ilim erbâbını, yakın akrabayı ve sevdiklerini hiç ihmal etmezler. Özellikle bayramlarda hastaları ve ilim erbabını mutlaka ziyaret ederler. Sami Efendi hazretlerinin de bayram ziyareti ile ilgili çok hatırası vardır.”


[Altınoluk'tan] Muhterem Osman Nuri Topbaş’ın kaleminden; Ramazan Bayramı ve Ebedî Bayramlar: “Ramazan, bir takvâ mektebi; bayram ise onun mânevî bir şehâdetnâmesidir.”


Osmanlı'da bir bayram günü: “Günümüzde çoğunu unuttuğumuz bayram geleneklerine Osmanlı'da son derece önem verilirdi. Merasimlerin nasıl gerçekleştirileceği kurallarla belirlenmişti ve herkes programa uygun şekilde bayramlaşırdı. Geleneğe göre bayram yaklaştığında maddi durumu iyi olanlar, ihtiyaç sahiplerinin çocuklarına yeni kıyafetler diktirirdi. Küsler barışır, aileler ziyaret edilir, misafirlere mutlaka Türk kahvesi ikram edilirdi. Öğleden sonra Sultanahmet veya Haliç'te düzenlenen şenliklerde padişah da bulunurdu.”


Eskimeyen o eski bayramlar: “Bayram neşe ve sevinçtir. İlahi rahmet ve mağfiretin yeryüzüne bol bol indiği mübarek günlerdir bayramlar… Duaların kabul olduğu mübarek vakitlerdir. Bu günlerde müminler birbirleriyle daha çok kaynaşmalıdır. Verilecek fıtır sadakalarıyla garibanlar da sevindirilmelidir.”


Peygamber kokulu bayramlar: “Gün gün dualarla süslediğimiz oruçlarımızı on bir aylık yolculuğuna uğurladık. Gecenin ışıklı pencereleri, tabak tıkırtıları, çay karıştırma sesleri; açlığın ve ibadetin incelttiği kalplere şimdiden hasret olarak düştü. Evler temizlendi, tatlılar yapıldı, taze kahveler çektirildi, hatim bayram sabahına yetişsin diye uzun uzun Kur'an-ı Kerim okundu, şeker tabakları doldu. Şekeri de evlerin en küçüğü seçti. Bir kutlu sabahı karşılamak için hazırız.”


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: