28 Mayıs 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 28 Mayıs 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye iç siyasette sert tartışmaların yaşandığı bir haftayı daha geride bırakırken, Filistin’de yaşanan İsrail zulmü devam ediyor ve uluslararası toplumun sessizliği sürüyor.

Altınoluk Gündem’in bu haftaki sayısında ülkemiz ve dünyadan öne çıkan gelişmelere birlikte bakıp, analizler, yorumlar ve detaylarla derinlemesine okumaya gayret ediyoruz. İyi haftasonları…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Ahiret Nasibi)

“Kim âhiret kazancını isterse onun bu kazancını arttırırız; kim dünya kazancını tercih ederse ona da bundan veririz; ama onun âhirette hiçbir nasibi olmaz.” ”
(Şura, 20)


Hadis-i Şerif (Kaygımız Dünya mı Ahiret mi?)

“Her kimin kaygısı ahiret olursa, Allah onun zenginliğini kalbine koyar, işlerini dağınık olmaktan kurtarır ve dünya ona boyun eğerek gelir. Her kimin kaygısı da dünya olursa; Allah onun fakirliğini gözleri önüne koyar, iki yakasını bir araya getirmez. Dünyadan da o kimseye mukadder olan gelir.”
(Tirmizi, Kıyame 30)


Nükte (Asıl Felaket)

"Dünya hayatı, âhiret endişesi olmadan yaşanıyor ise, bu, gündüzü akşamsız telâkkî etmekten farksız bir aldanıştır. İmam-ı Rabbânî Hazretleri buyurur: “Ölmek felâket değildir. Asıl felâket, öldükten sonra başa gelecekleri bilmemektir.”"
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Siyonist İsrail rejiminin 10 Mayıs'ta abluka altındaki Gazze Şeridi'ne başlattığı 11 gün süren saldırılarda yaralanan bir Filistinlinin daha yaşamını yitirmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 254'e yükseldiği bildirildi.

Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları sürerken, uluslararası kurumlara İsrail ihlalleri karşısında çağrısında bulunulması yönünde baskılar sürüyor. Gazze'de Filistinli çocuklar bir organizasyon düzenleyerek küresel çağrıyı yeniledi.

Sosyal medyada ses getiren çalışmalar yapılırken Youtube, otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çevirdi. Yaşanan olay sosyal medya sitelerinden Twitter kullanıcıları tarafından tepki ile karşılandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Dünyanın pek çok yerinde İslam düşmanlığı hastalığı tıpkı kanser hücresi gibi hızla yayılıyor. Osmanlı'nın Viyana kapılarına kadar dayanan fetihleri sırasında bu çerçevede ne ecdadı ne bizi ne de torunlarımızı zan altında bırakacak hiçbir müessif hadiseye rastlanamaz. Buna mukabil Batı, Türklerin şahsında somutlaştırdığı doğulu toplumlara karşı kibrini ve kinini 'oryantalizm' kavramı adı altında daima korudu.”


Temeli 4 yıl önce atılan Taksim Camii bugün ibadete açılıyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Ana girişi ile birlikte toplamda 4 girişi bulunan cami, 9 metre 45 santimetre yüksekliği ile Türkiye’deki en yüksek mihraplardan birine sahip olma özelliği taşıyor.


KYK kredi borçları için sevindiren haber geldi. Lisans ya da önlisans eğitimleri zamanlarında kullanılan öğrenim kredisinin borçları yeni yapılandırma ile küçük taksitlerle ödenebilecek. Bu durumdan 5 milyon kişinin faydalanması bekleniyor. Söz konusu düzenleme yakında TBMM'de oylanacak.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki iddialarla ilgili olarak, "Hiçbir şey gizli kalmaz, kalmayacaktır.Bu ülkeyi terörün vesayeti altına almak istediler müsaade etmedik" açıklamasını yaptı.
MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bugün kimin kiminle işbirliği yaptığı, kimlerin hangi mahfillerin kuklası haline geldiği bellidir, belgelidir." sözleriyle Soylu'ya destek çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yanındayız, yanında olacağız." cümlesiyle net mesaj verdi.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 168 milyon 500 bini ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 500 bini geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 1 milyar 770 milyonu aştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyona 200 bini geçti,
• Vefat sayısı 47 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 28.535.835 oldu.


ABD'de yeni araştırma: Uzmanlara göre COVID-19'a yakalanan ve sonrasında ciddi şekilde tekrar ciddi şekilde hastalanan insan sayısının az olma sebebi antikor üretimi. Nature'da yayınlanan araştırmaya göre bu üretim ömür boyu sürebilir ve bize hayat boyu bağışıklık sağlayabilir.


14 yaşındaki çocuk koronavirüs sonrası diyabet hastası oldu: 'Durumu literatürde de paylaşmayı düşünüyoruz'


Koronavirüs salgını birçok alışkanlığın değişmesine neden oldu. Yapılan araştırmalar, koronavirüs sürecinde atıştırma sıklığının yüzde 45 arttığını, uyku düzeninin ise yüzde 75 oranında bozulduğunu ortaya koydu.


Covid 19 aşısı: Tüm çocuklara aşılama yapılması gerekiyor mu?


Pfizer/BionTech, Sağlık Bakanlığı ile 90 milyon doz aşı için anlaşma imzaladı.


Kültür • Sanat

Portre

 

Türk edebiyatının usta isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, bundan tam 38 yıl önce, 25 Mayıs 1983'te hayata veda etti. Kaleme aldığı şiirleri, romanları ve oyunları güncelliğini hiç kaybetmedi.

Necip Fazıl Kısakürek, 38. ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı.

[Altınoluk'tan] 20. Asrın “Çile” Harmanı Üstad Necip Fazıl Kısakürek


Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: "Yüzlerce milyon dolarlık sinema filmleriyle oluşturulan stereotipler ile İslam'ı ve Müslümanları terörle, şiddetle, insanlık düşmanı olmakla özdeşleştirme çabaları bugün de yoğun şekilde sürmektedir."


Son devir Osmanlı devlet adamları, şairleri, musikişinasları ve hattatları üzerine yazdığı biyografiler ile tarih alanındaki eserleriyle tanınan İbnülemin Mahmut Kemal İnal'ın vefatının ardından 64 yıl geçti.


"Ümmet coğrafyacısı" olarak anılan, entelektüel birikimiyle Türk-İslam fikir hayatının son çeyrek asrına derin iz bırakan, Babıali'nin bilge kalemi Akif Emre, vefatının dördüncü yılında anılıyor.


Teknoloji

Teknoloji

 

Marketlerin fintech yatırımları artarken BİM de BİMPARA ve FİLEPARA isimli mobil uygulamaları ile birlikte müşterilerinin birbirlerine para gönderebilmelerini ve temassız bir şekilde ödeme yapabilmelerini sağlayacak.


Türkiye'nin robot askeri 'Barkan' göreve hazırlanıyor: HAVELSAN'ın bir süredir üzerinde çalıştığı "dijital birlik" konseptinde kullanılmak üzere geliştirdiği silahlı insansız kara aracı Barkan'ın bu yıl sahaya sunulması hedefleniyor.


BBC'nin araştırmasına göre, duygu analizi için kullanılan yapay zeka ve yüz tanıma teknolojisi Sincan'daki Uygurlar üzerinde denendi. Bir yazılım mühendisi, bölgedeki polis merkezlerine bu sistemleri yerleştirdiğini öne sürdü. İddiaya ilişkin kanıtları gören bir insan hakları savunucusu, uygulamanın "şok edici olduğunu" söyledi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Bugün önemli bir kavram olarak karşımıza çıkan duygusal zekâ, bireyin özel hayatı kadar iş yaşamını da etkiliyor. Bu kavram iş yaşamında ne ifade ediyor, duygusal zekâ ve başarı arasında nasıl bir ilişki var? Uzmanlar anlatıyor…


Sıcak yaz günlerinde tüketilen besinler de önemli oranda değişiyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinleten lezzetlere daha fazla yöneliyoruz. Bu noktada soğuk çorbalar adeta birer kurtarıcı görevi yapıyor.


Teknoloji bağımlığının ilkokul düzeyindeki çocuklarda ne gibi zararları olduğunu ve onları bundan nasıl koruyabileceğinizi biliyor musunuz?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Doğal afet ve iç savaş gibi insani krizlerin yaşandığı bölgelere acil yardımlarda bulunan Hüdayi Vakfı, Kırgızistan’a el uzattı, kardeş kuruluşu aracılığıyla Batken eyaletinde mağdur olan 2 bin aileye acil yardımlarda bulundu.


Türk Kızılayı, Filistinli kardeşlerimiz için yardım çağrısı yaptı: “Destek verin, Kudüs ve Gazze'nin yaralarını birlikte saralım!”


Türkiye Diyanet Vakfı, 2021 yılı Ramazan ayı içerisinde yurt içi ve yurt dışında toplamda 1 milyon 916 bin ihtiyaç sahibine Türk milletinin emaneti yardımları ulaştırdı.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Gıda enflasyonu Türkiye’nin son yıllarda karşılaştığı en çetin ekonomik sorunlardan bir tanesi. Koronavirüs salgını ve iklim değişikliği gibi problemlerin neden olduğu arz-talep uyuşmazlıkları gıda enflasyonunu bir kez daha gündeme getirdi. Son yaşananlar bunun sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın problemi olduğunu gösterdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan Küresel Gıda Fiyat Endeksi geçtiğimiz aylarda son altı yılın zirvesini gördü.


2011'de ivme kazanan Türkiye-Somali ilişkileri, iç savaş ve kıtlık gibi sorunlarla boğuşan Somali için can suyu, Afrika'ya açılan Türkiye için ise model oldu. 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği tarihi ziyaret ile ivme kazanan Somali-Türkiye ilişkileri, gelişerek devam ediyor. Esasen iki ülke tarihi yüzyıllar evveline dayanıyor...


ABD Başkanı Joe Biden 232 Filistinli hayatını kaybettikten sonra, yani çatışmanın dokuzuncu gününde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ateşkes için gerginliğin düşürülmesini beklediğini söyleyebildi.


İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhafazakarların güçlü isimleri onay aldı. İran'da 18 Haziran'da yapılacak 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için başvuruda bulunan 592 adaydan onay alan 7 kişi arasında muhafazakar aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi'nin adı öne çıkıyor.


Soğuk savaş sonrası ve küreselleşmeyle birlikte dünyada yeni kamplaşmaların yaşandığını belirten Fransa Genelkurmay Başkanı General François Lecointre, "Yeni bir dünya düzenine doğru gidiyoruz” dedi. General Lecointre 2030 yılına doğru dünyada şiddetli çatışmaların yaşanma riskinin artacağını söyledi.


Türkiye'de dedeler Facebook, torunlar Instagram kullanıyor: Türkiye genelinde yapılan bir sosyal medya araştırması 65 yaş üstünün Facebook'u, Z kuşağının ise en çok Instagram'ı tercih ettiğini ortaya koydu.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: