11 Haziran 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 11 Haziran 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Pandemi sonrası tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekolojik yaklaşımlar, nefret suçları, teknolojik gelecek ve yükselen faşizmle mücadelenin daha çok konuşulması bekleniyor. Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile karşınızdayız.

Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Hayırlı Beraberlik)

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.”
(Tevbe, 119)


Hadis-i Şerif (İyilerle Birlik İyileştirir)

“İyi arkadaş yalnızlıktan, yalnızlık da kötü arkadaştan hayırlıdır. İyilerle dost olan, misk satanla beraber olan gibidir. Onun güzel kokusu diğerine bulaşır. Kötülerle beraber olan da demirci çırağı ile beraber olan gibidir. Onun kiri de diğerine yansır.”
(Buhâri, Zebaih, 31, Buyû’, 38; Müslim, Birr, 146; Ebu Davud, Edeb, 16)


Nükte (Salihlerle Beraber Olmanın Önemi)

Hayatta iken sâlih kimselerin güzel hâllerinden müstefîd olmak için onların sohbetinde, muhabbetinde, dostluk ve yakınlığında bulunmak gerektiği gibi, mü’minin vefatından sonra bile sâlih kimselerin yakınında olmasının ehemmiyetini şu hadîs-i şerîf açıkça beyân etmektedir:
- "Ölülerinizi sâlih insanların arasına defnediniz. Hayattaki insanın kötü komşudan rahatsız olduğu gibi, ölü de kötü komşudan rahatsız olur." (Ebâ Nuaym, Hilye, VI, 354; Deylemî, Müsned, I, 102)
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Çevre Bakanlığı deniz salyası için harekete geçti. Marmara Denizi'nde müsilajdan kaynaklanan kirliliğin 7 gün 24 saat esaslı çalışılarak deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine ilişkin en büyük deniz temizliği seferberliği başlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, denizlerdeki kirlilikle ilgili olarak, “Başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız" açıklamasını yaptı. “Müsilaj meselesine kalıcı çözüm getirme hususundaki yol haritamızı içeren Stratejik Planımızı da üç ay içerisinde inşallah tamamlıyoruz." diyen Erdoğan, öte yandan İBB'ye deniz salyası konusunda tepki göstererek, "Her yerinden basiretsizlik akan bir zihniyetin keyfine biz bu ülkeyi terk edemeyiz." diye konuştu.


ABD’nin yaptırım baskısı altındaki Rusya, ekonomide ve uluslararası ticarette risklerden korunmak için dolar kullanımını azaltmaya yönelik süreci hızlandırdı. Rusya, ekonomi ve ticaretteki şoklara karşı “dolarsızlaşma kalkanı” kuruyor.


Serbest ticaret anlaşması sonrası Türkiye'nin Birleşik Krallık'a ihracatı yaklaşık yüzde 50 arttı. Türkiye'nin, geçen aralık ayında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Birleşik Krallık'a yaptığı ihracat Ocak-Mayıs 2021'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,2 artarak 4 milyar 796 milyon 420 bin dolara yükseldi.


TÜBİSAD’ın açıkladığı e-ticaret raporuna göre Türkiye’de e-ticaret harcamaları 2020’de Covid-19 pandemisinin etkisiyle yüzde 45 oranında artarken, toplam e-ticaret harcamaları da 226 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye bu rakamlar ile olgun e-ticaret pazarları arasına girdi.


2020 yılında Avrupa'da dijital reklamcılık pazarının büyüklüğü 69 milyar dolara ulaştı. Türkiye, yüzde 35'e yaklaşan büyüme ile geçtiğimiz yıl Avrupa'da dijital reklamcılık pazarı en fazla büyüyen ülke oldu.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 175 milyona ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 770 bine yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 2.121.290.083 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 307 bine,
• Vefat sayısı 48 bin 5 yüze yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 32.278.205 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı grubuna üniversite öğretim görevlilerinin ve üniversite personelinin de eklendiğini sosyal medya hesabından bildirdi. Bunun ardından Koca, üniversite öğrencilerinin de 13 Eylül'den önce aşılanacağını açıkladı.


Avrupa Parlamentosu, Birlik sınırları içinde seyahatlerde kullanılacak Dijital COVID-19 Sertifikası'nı kabul etti. Avrupa Birliği Konseyi'nin onayının ardından karar, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.


Aralarında 100'den fazla eski cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanı olan 230 dünya lideri, G7 ülkelerinin liderlerini, düşük gelirli ülkeleri Covid'e karşı aşılamak için gereken 66 milyar doların üçte ikisini ödemeye çağırdı.


Kültür • Sanat

Portre

 

Yeni bir çocuk kanalı kuruluyor. TRT ile Diyanet İşleri Başkanlığı TRT Diyanet Çocuk kanalı için protokol imzaladı. TRT Diyanet Çocuk, çocukların İslamiyet'i doğru bilgi ile öğrenmesine yardımcı olacak.


Almanya'da ilk COVID-19 aşısını geliştirerek isimlerini dünyaya duyuran BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, bu yoldaki 30 yıllık bilimsel araştırmayı Financial Times gazetesi yazarı Joe Miller’in “Aşı” (The Vaccine) isimli kitabında anlatacak.


Eşsiz mimarisi ve estetik motifleriyle Erzurum'un simgelerinden Selçuklu döneminden kalma Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi'ne dönüştürülmesiyle tarihi eserlerin sergileneceği önemli bir yer olacak.


Son yıllarda adı sıkça duyulan bir format olan podcast dijital dünyanın ayak izlerini taşıyan bir yayıncılık. Podcastin koronavirüs salgını döneminde popülaritesi iyice arttı. Yıldızının en çok parladığı ülkelerden biri de Türkiye.


Türk edebiyatımızın iki ustası Cahit Zarifoğlu ve Abdurrahim Karakoç’u hasretle ve rahmetle yâd ediyoruz.

[Altınoluk'tan] Cahit Zarifoğlu için...


Teknoloji

Teknoloji

 

Avrupa Uzay Ajansı ve bir mimarlık firması, yakın gelecekte Ay'da kurulması planlanan ilk kolonilerin nasıl olacağını gösteren bir kısa film paylaştı. Videoda gerçeğe oldukça yakın, uygulanabilir Ay üssü konsepti ilgi çekti.


“Teknoloji Bağımlılığı" konusunda Yeşilay Danışmanlık Merkezinden hizmet almak isteyenlerin sayısı pandemi döneminde 2 kat arttı.


İPad ve iPhone'da en çok kullanıcı verisi toplayan uygulamalar belli oldu. En çok kullanılan uygulamaların ise çoğunlukla en fazla veriyi toplayanlar olduğu görüldü.


Pandemi koşulları ile birlikte en hızlı büyüyen pazarlardan biri de eğitim teknolojileri oluyor. Uzaktan öğrenmeyle desteklenen yüz yüze eğitimi birleştiren hibrit modeller, gelecekte okulları yeniden açmak için en geçerli yaklaşım olacak.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, paylaştığı açıklamada yeni bir Alzheimer ilacının kullanımına onay verdiklerini duyurdu. Aduhelm ismiyle piyasaya sürülecek olan bu ilaç, 18 yıl sonra onaylanan ilk Alzheimer ilacı olma özelliğini taşıyor.


Koronavirüs salgını sürecinde uzun süre akıllı telefon ve bilgisayar ekranına bakmak göz kuruluğuna ve görme kusurlarına neden oldu. Hastalık bulaşır korkusuyla kontrollerini aksatanlar da daha büyük göz problemleriyle karşı karşıya kaldı.


Günlük koşturmacalar ile en çok atlanan vakit ayırılamayan öğün genellikle kahvaltı oluyor. Kimi zaman ise poğaça ya da simitle geçiştiriliyor. Kahvaltıyı atlarsak hem ruh sağlığımız olumsuz etkileniyor, hem de vücudumuzda bir çok rahatsızlığa sebep olmuş oluyoruz.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, 2021 Kurban Seferberliği’ni duyurdu: “Kurban bayramı; ikram, ihsan ve fedakârlık günleridir. Bilhassa zor zamanlarda din kardeşliğini yaşama, İslâm coğrafyalarındaki mazlumlar, muhtaçlar ve çaresizlere kurban vesîlesiyle de olsa tebessüm ettirme bayramıdır.”


Türkiye'nin bağışladığı 30 bin Sinovac aşısı Kuzey Makedonya'ya ulaştı


İsrail askerlerinin baskısından dolayı bırakmak zorunda kaldığı tıp eğitimini İstanbul'da tamamlayan Filistinli Mohammed Abusharekh, 8 yıldır kendisine kucak açan ülkede mesleğini yapmanın gururunu yaşıyor.


Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2021 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 1125 lira, yurt dışında 925 lira olarak belirlendiğini açıkladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

5 Soruda Türkiye’nin Karadeniz’deki doğal gaz keşifleri ve ötesine bakıyoruz; Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervlerinde süreç nasıl ilerlemiştir? Mevcut keşiflerin büyüklüğü ne anlama gelmektedir?

Keşfedilen kaynaklar Türkiye’ye ne gibi avantajlar sağlayacaktır? Karadeniz gazı ne zaman kullanıma hazır hale gelebilir? Karadeniz’deki arama ve sondaj çalışmaları devam edecek mi?

Enerjide Keşiflere Devam: “Türkiye’nin enerjideki resmi son 6-7 yılda değişti. Son 5 yılda doğalgaz tüketimimizin sadece yüzde 0.85’ini kendi üretimimiz ile karşıladık. Bu oran 2023 ve sonrasında kademeli olarak artacak”

Karadeniz'deki keşifler Türkiye'nin yıllık doğal gaz faturasını 6 milyar dolar azaltabilir.


Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasını onadı.

Mladiç’e yönelik temyiz kararı 90’ların Avrupa’sına da verilen bir hüküm olacak…


İran'da 18 Haziran'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimi şimdiden eleştirilerin odağına oturdu. 592 aday adayından sadece 7 ismin onaylanması 'seçim mühendisliği' eleştirilerini beraberinde getirdi.

Son yıllarda ağır ekonomik koşulların yaşandığı İran'da 18 Haziran'da yapılacak 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylar daha çok ekonomik sorunların çözümüne yönelik vaatlerle halkın karşısına çıkıyor.


Avrupa Birliği, Meriç Nehri üzerinden Türkiye'den yasadışı yollarla ülkeye geçmek isteyen göçmenleri durdurmak amacıyla 3 milyar euro harcayarak, Yunanistan sınırında dijital bir bariyer inşa etti. Salgın aylarında sessiz sedasız test edilen sistemle ile iki ülke arasındaki 200 kilometrelik sınırdan AB'ye yasadışı yolardan göçmen girişinin engellenmesi amaçlanıyor.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: