9 Temmuz 2021 Cuma

 

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 9 Temmuz 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Altınoluk Gündem’in bu sayısına kıymetli okurlarımızdan bir rica ile başlıyoruz. Bültenimizi, okurlarımızın görüşleri ve önerileri ile geliştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda 4 soruluk bir anketimiz var. Buraya tıklayarak katılabilirsiniz, teşekkürler…

Bu hafta, Türkiye’den ve dünyadan önemli haberleri derlerken, analizler ve görsellerle muhtevayı zenginleştirdik. Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Gafletten Uyanalım)

“Gülüyorsunuz da ağlamıyorsunuz! Ve siz, gaflet içinde oyalanmaktasınız.”
(Necm, 60-61)


Hadis-i Şerif (Eğer Bilseydiniz)

“Siz benim bildiklerimi bilseydiniz, az güler çok ağlardınız.”
(Buhârî, Tefsîr, 5/12)


Nükte (Sonradan Pişman Olmayalım)

“Akıllılar önceden ağlar; sonunda tebessümlere gark olurlar. Ahmaklarsa, önceden kahkahalara boğulur, sonra da başlarını taşlara vurarak ağlarlar. Ey kişi! Firâsetli olup işin sonunu başlangıçta iken gör de cezâ gününde pişmanlık ateşiyle yanıp tutuşma!..”
(Hz. Mevlana)

Haberler

Gündem Haberleri

Dünya bu hafta patlamalarla sarsıldı. Meksika Körfezi ve Hazar Denizi’nde yaşanan olağanüstü patlamalar sonrası bir infilak haberi de Dubai’den geldi.

Meksika Körfezi’ndeki yangının, sızan gazın fırtına sırasında muhtemelen bir yıldırım nedeniyle tutuşması sonucu çıktığı bildirilirken, Hazar Denizi kıyısında patlamada da 'Çamur volkanı' ihtimali üzerinde duruluyor. Dubai'nin ana limanı olan Cebel Ali'de ise demirli halde bulunan bir geminin içindeki konteynerde çıkan yangının patlamaya sebep olduğu açıklandı.

[Video] Meksika Körfezi’nde petrol boru hattı patladı.


[Video] Hazar Denizi’nde büyük patlama.

[Video] Dubai’den ürkütücü görüntüler.


Bir süredir uluslararası bültenle aranan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, Brezilya’da teslim oldu. Türkiye’ye iadesi sonrası ilk sorgunun ardından tutuklanan Mehmet Aydın, tüm kayıpları karşılayabileceğini iddia etti.

Savcılık, Mehmet Aydın'ın hileli işlemlerle gerçek bir ticaret yapıldığı izlenimini uyandırıp, aslında en başından beri edimlerini ifa edemeyeceğini bildiği halde sistemi sürdürüp sonrasında da yurt dışına kaçarak yatırımcı oyuncu olan mağdurların zararına nitelikli dolandırıcılık suçlarını işlediğini açıkladı.

[Bilgi] Yıllar içinde çeşitli sosyal medya platformları kullanıma sunulsa da Facebook, aylık 2,85 milyardan fazla aktif kullanıcısı ile en popüler uygulama olmaya devam ediyor. Bu popülerlik kullanıcıları dolandırmak isteyen siber suçluların da ilgisini çekiyor. Facebook üzerinden gerçekleştirildiği tespit edilen dokuz dolandırıcılık yöntemi bulunuyor.


Çocukları kaçıran PKK'ya açıkça destek veren ABD'den skandal karar: Türkiye'yi 'çocuk savaşçı kullanan ülkeler' listesine eklediler

Terör örgütü PKK'ya her fırsatta açıkça destek veren ABD, bölgedeki gerilimi artıracak skandal bir karar daha imza attı. Türkiye'yi 'çocuk savaşçı kullanan ülkeler' listesine ekleyen ABD yönetimi, kararın nedeni olarak "Ankara'nın destek verdiği Suriyeli grupları" gösterdi. Türkiye'yi asılsız ithamlarla suçlayan Biden yönetimi, milyonlarca dolar aktardığı PKK'nın, çocukları kaçırarak dağlarda eğitim vermesine ise sessiz kalmıştı.

[İnfografik] ABD’nin açıkça desteklediği terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'de çocukları savaştırmaya ve kullanmaya devam ettiği Birleşmiş Milletler raporlarıyla belgelenmişti: Örgüt son iki yılda 400'den fazla çocuğu savaşçı olarak kullandı.


Kanada'da 19'uncu yüzyıldan 1990'lı yıllara kadar açık olan ve Amerika Yerlileri, Inuitler ya da Metislerin asimile edilmesi için kullanılan yatılı devlet okullarında yüzlerce isimsiz mezar daha bulundu.

Büyük bölümü Katolik misyoner cemaatlerince yönetilen bu okullara zorla kaydettirilen 150 binden fazla yerli çocuk, ailelerinden, dillerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılmış, birçoğuna öğretmenler ve görevlilerce cinsel ve fiziksel taciz uygulanmıştı.

Kanada'da, yatılı okullarda yerli çocuklara ait toplu mezarların ortaya çıkmasını protesto eden göstericiler Kraliçe Victoria ve II. Elizabeth'e ait heykelleri yıktı.

[İnfografik] Kanada yerlilerinin yürek burkan dramı ‘yatılı kilise okulları’nda ölen çocuk sayısı 6 bini geçiyor.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 185 milyonu ,
• Vefat sayısı ise 4 milyonu geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 3.321.279.848 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 500 bine yaklaştı,
• Vefat sayısı 50 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 56.259.972 oldu.


Son günlerin en çok merak edilen konularından biri de 3. doş aşının kimlere, ne zaman vurulacağı oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Covid-19 aşılarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.


Son 10 günde 8 milyon dozdan fazla aşı yapıldı.


Hangi aşı ile hangi ülkeye seyahat edilebiliyor?


Kültür • Sanat

Portre

15 Temmuz Derneği'nin düzenlediği darbe, direniş ve özgürlük temalı film haftasında, 17 filmlik özel bir seçki sunulacak.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde darbelerden muzdarip olmuş toplumların hikayelerine de film haftasında yer verilecek: Malezya, Pakistan, Azerbaycan, Çeçenistan, Mısır, Libya, Nijerya ve Cezayir filmleri dikkat çekiyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, tüm müzelerin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler ile 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz olduğunu açıkladı. Diğer vatandaşlar için ise yıllık ziyaret bedelinin Müzekart ile 60 lira olduğu ifade edildi.


Pandemi koltukları boşalttı: Seyirci tiyatroda yüzde 43.1 sinemada yüzde 69.5 azaldı Kapanma ve yasaklama kararlarının etkisiyle, 2019/2020 sezonunda, tiyatro seyircileri sezon bazında yüzde 43.1 azalarak 4 milyon 492 bin 293 kişiye, aynı dönemde sinema seyirci sayısı da yüzde 69.5 azalarak 17 milyon 226 bin 952 kişiye geriledi


[Video] Mersin'de bir mahalle haftanın bir gününü kitap okumaya ayırdı. Genç yaşlı tüm mahalleli üç yıldır, aksatmadan her salı, kitaplarını alarak mahalle kahvesinde toplanıyor ve bir saat kitap okuyor.


Teknoloji

Teknoloji

Amazon Şubat 2021'de, geçen senenin son çeyreğine ilişkin bilançosunu açıklarken şirketin kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos’un bu yıl CEO'luk görevinden ayrılacağını duyurmuştu. Beklenen oldu. Bezos görevini bıraktı. 57 yaşındaki iş insanı Bloomberg'in Milyarder Endeksi'ne 199 milyar dolar ile emekli oluyor.


Aylık 1 milyar 82 milyon aktif kullanıcı sayısı ve milyarlarca dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en çok kullanılan sosyal platformlarından WeChat, LGBT paylaşımları yapan çok sayıda hesabı kapattı.


İngiltere merkezli "Drone Wars" isimli savunma sanayi haber platformu, Türkiye'nin insansız hava aracı sektöründeki başarısını ele aldı. Yayınlanan analizde "Türkiye artık insansız hava aracı piyasasında lider olma yolunda" ifadeleri kullanıldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Dünyada en yaygın görülen üçüncü hastalık olan migren ile ilgili ABD’de yeni bir araştırma gerçekleştirildi. British Medical Journal’da yayımlanan ve 182 kişi üzerinde yapılan çalışmada, somon ve uskumru gibi omega 3 bakımından zengin balıkları yemenin migrene iyi gelebileceği belirtildi.


Yapılan bir araştırma sonucunda, yağlı, kızarmış ve şekerli yiyecekleri içeren yeme alışkanlığının kalp rahatsızlığı kaynaklı ani ölüm riskini yüzde 46 arttırdığı ortaya çıktı.


2 yaş genellikle “sendrom” olarak adlandırılır. Oysa her yaş döneminin özelliği olduğu gibi bu yaş döneminin de kendine özgü gelişimsel özellikleri vardır. 2 yaş çocuğu yürüme ve konuşmaya başlaması ile beraber birey olduğunu kanıtlamaya çalışır.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Üsküdar ve Çamlıca’daki modern ve hijyenik kesimhanelerde kurban organizasyonu gerçekleştiren Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, İstanbul halkına gönül huzuruyla ibadetlerini yerine getirme imkanı sunuyor.


İLAM Akademi "İslami İlimler Lisans Programı" ile beraber "5 YILLIK ÜCRETSİZ DİL EĞİTİMİ" almak ister misiniz?


Türk Kızılayı’nın hayata geçirdiği "gonulluol.org" platformuna üye olan 135 bin 300 gönüllü, farklı alanlarda ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşarken aldığı puanlarla hem sembolik hediyeler kazanıyor hem de uluslararası görevlerde yer alma imkanı buluyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[İnfografik] Mısır’ın başlattığı ve Ürdün'ün devam ettirdiği İsrail'le normalleşme ve diplomatik ilişki kurma sürecinde ilk başta savaşlar ve coğrafi zorunluluklar hakim olurken 2020'deki anlaşmalara "ittifak" boyutu eklendi.

[Analiz] Orta Doğu'da son dönemde gerek bölgesel gerekse uluslararası sistemde yaşanan değişim ve dönüşümler dolayısıyla ittifaklar ve ortaklıklar düzeyinde de yeni gelişmeler meydana geliyor.


[Analiz] İsrail’de Naftali Bennett-Yair Lapid koalisyonu 13 Haziran’da İsrail Parlamentosu Knesset’te yapılan güven oylamasıyla hükümeti kurmayı başardı. Böylelikle iki buçuk yıldır süren seçim maratonu şimdilik sona ermiş oldu.

İlk iki yıl Bennett’in, sonraki iki yıl Yair Lapid’in başbakanlık yapacağı rotasyon hükümeti sekiz partinin ortaklığı ile hayata geçirilebildi. Yeni hükümet 2009’dan bu yana kesintisiz başbakanlık yapan Binyamin Netanyahu’yu koltuğundan ederek ülkede yeni bir dönemi başlatmış oldu.


Topkapı Sarayı Yemiş Odası’nda üç yüz yıldır solmayan çiçekler:
"Topkapı Sarayı harem dâiresinde, Sultan III. Ahmed için yapılan ve yemiş odası olarak bilinen 4x4 m² ölçülerindeki bu oda, tabandan tavana kadar muhteşem bir şekilde planlanmış bir tasarım şaheseridir."


Dünya genelinde yaklaşık 6 bin dil unutuldu. Unutulan dillerin yarıdan fazlasının ölümünün son beş yüzyılda gerçekleştiği tahmin ediliyor. Dünya dillerini bünyesinde toplamayı amaçlayan ansiklopedi Ethnologue’a göre, uzun vadede 6 bin 809 dünya dilinden sadece 600 kadarı hayatta kalabilecek.

Yapılan araştırmalara göre her 14 günde bir dil ölüyor ve 2100 yılında yeryüzündeki 7 bine yakın dilin yarıdan fazlası yok olacak.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: