16 Temmuz 2021 Cuma

 

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 16 Temmuz 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Geçtiğimiz hafta paylaştığımız anketimize katılan tüm abonelerimize teşekkürler. Sizlerden gelen tavsiyeler doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz.

A Gündem’de bu hafta, 5. yıldönümünde 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle anıyor, o günlere derinlemesine bakmaya çalışıyoruz.

Ayrıca, tüm kategorilerdeki dolu dolu içeriklere mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Gününüz bereketli olsun…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Allah Yolunda Harcamak)

“Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği, her başağında yüz tanenin bulunduğu yedi adet başak çıkaran bir tohum tanesi gibidir. Allah dilediğine katlayarak verir, Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır, her şeyi bilmektedir.”
(Bakara, 261)


Hadis-i Şerif (Verdiğimizden Başka Malımız Yok)

“Âdemoğlu, ‘malım, malım’ der. Ey âdemoğlu, senin yiyip tükettiğin, giyip eskittiğin ve sadaka verip önceden âhirete gönderdiğin dışında malın mı var?”
(Müslim, Zühd, 3)


Nükte (Mü'min Çevresinden Mes'uldür)

“her mü’min, çevresinden mes’ûldür. Muhtaçların, mazlumların feryatlarına bîgâne kalamaz. Yine o, karanlık bir gecenin mehtâbı gibi nurlu, hassas, rakik, diğergâm, merhametli, cömert ve infak heyecânıyla dolu olmalıdır.
Cenâb-ı Hak, rızkın temininde mahlûkâtı birbirine vesîle kılmıştır. Dolayısıyla muhtâcı gözetmek, Allah Teâlâ’nın bizlere olan ihsanlarından onlara pay ayırabilmek, büyük bir fazîlet ve ilâhî bir lutuftur. Muhtaçların feryatlarına tesellî olmadıkça mü’minin rûhu da tesellî bulamaz.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

FETÖ'cülerin, 15 Temmuz 2016'da kalkıştıkları hain darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan direnişte 251 kişi şehit oldu, binlerce kişi yaralandı.

15 Temmuz’un 5. yıldönümünde konuşan Erdoğan, “Türkiye artık ister terör örgütleri kullanılarak yapılsın ister başka ayak oyunlarıyla önüne getirilsin, vatanının bütünlüğü ile milletinin birliğine, devletinin bekasına yönelik her türlü tehdidi dünyanın neresinde olursa olsun kaynağında bulup yok etme gücüne, iradesine, kararlılığına sahip bir ülkedir.” dedi.

Siyasilerden 15 Temmuz mesajları.


[15 Temmuz’da ne oldu?] Kurulduğu günden beri, "devletin kılcal damarlarına" sızmak için her türlü yolu mubah gören FETÖ, 17/25 Aralık kumpas soruşturmalarıyla gerçek yüzü ortaya çıkınca, kendisini durdurmak isteyen hükümete karşı 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundu.

FETÖ'nün, aylar öncesinden hazırlıklarını tamamladığı darbe girişimi esnasında "hesaba katmadığı" kimi gelişmeler gecenin seyrini değiştirdi.

İşte dakika dakika 15 Temmuz gecesi yaşananlar.


15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından "aranan teröristler" listesinde yer alan 338 FETÖ firarisinin başlarına toplam 664 milyon lira ödül konuldu.

Üzerinden 5 yıl geçen darbe girişiminin emrini veren FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında ABD'ye 27 ayrı suçtan hazırlanan 7 iade talebi gönderildi. Firari FETÖ'cüler için toplam 109 ülkeyle iade trafiği yürütüldü.



Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrası faiz oranı sabit kaldı.
- Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19’da sabit tuttu.

[Detaylarda öne çıkanlar]
-Karar metninde enflasyona ilişkin değerlendirmelerin öne çıktığı görülüyor. Ayrıca yaz aylarında enflasyonda oynaklık görülebileceğine dikkat çekiliyor.
-Açıklamada ayrıca aşılamanın hızlanmasına da vurgu yapılarak, salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına dikkat çekildi.


Bayram tatili 9 gün olarak açıklandı.

Kurban Bayramı tatili; 16 Temmuz Cuma akşamı başlayıp 26 Temmuz Pazartesi sona erecek.


TRT’ye yönelik atamalar ve yönetim yapısına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü birbirinden ayrıldı.

Görev süresi sona eren TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren'in yerine Genel Müdürlüğe Mehmet Zahid Sobacı, Yönetim Kurulu Başkanlığına ise Ahmet Albayrak atandı.

Hafta içerisinde Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu görevden alınırken, rektörlük adaylığı başvuruları açıldı. Başvurular 2 Ağustos’a kadar sürecek.


İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır açıkladı:
-Şehirli ve eğitimli kesim Taliban’dan kaçmanın yolunu arıyor: Bu defa Afgan kentliler kaçma hazırlığında.
-Günde 500 ile 1000 arasında Afgan yasadışı yollardan Türkiye’ye geçiş yapıyor.
-Afganistan’dan yeni bir göç dalgası başlaması bekleniyor.


Thodex skandalıyla gözler Türkiye'deki kripto para piyasalarında alım-satım yapan kullanıcılara çevrildi.
İşte Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının profili:
-30'lu yaşlarda, üniversite mezunu, erkek.
-Çoğunluğu henüz bu piyasada çöküş deneyimi yaşamadı.
-Enflasyondan kaçıyor ama ne sözleşmesini biliyor ne de risklerini.
-Son bir senede kripto para ile işlem yapanların oranı 11 katına çıktı.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 188 milyonu ,
• Vefat sayısı ise 4 milyonu geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 3.416.511.310 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 500 bini ,
• Vefat sayısı 50 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 61.183.437 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir haftada vaka sayılarında yükselme eğilimi olduğunu açıkladı.
-Aşılama oranı düşük olan illerde vaka sayısı artıyor.
-Delta varyantı ise son bir haftada 284'ten 750'ye çıktı.


Avrupa İlaç Ajansı, Covid-19 aşılarının Delta varyantına karşı koruma sağlayabilmesi için Covid-19 aşısının iki dozunun da yaptırılması gerektiğini açıkladı.


Koronavirüs vaka sayılarının arttığı İspanya'da Delta varyantını kontrol altına almak için yeni önlemler geliyor. 32 şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Fransa’da 4. Dalga öncesi tedbirler sıkılaşırken, Hollanda eğlence merkezlerini kapatmaya hazırlanıyor.


Kültür • Sanat

Portre

FETÖ'nün 5 yıl önceki hain darbe girişimini engellemek için mücadele veren kahramanların eşyaları ile ülkeye ihanet eden darbecilerin kullandığı mühimmatların sergilendiği Hafıza 15 Temmuz Müzesi, 2 yılda 500 bini aşkın ziyaretçi ağırladı.


FETÖ'nün darbe girişimi esnasında 15 Temmuz gecesi şehit olan Yeni Şafak Gazetesi Foto Muhabiri Mustafa Cambaz'ın, şehadetinden kısa bir süre önce dile getirdiği "Memleketimin Ulu Camileri" fotoğraf sergisi, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde açıldı. Sergi, bir süre boyunca Ayasofya Camii'nin manevi atmosferinde ziyaretçileriyle buluşacak.


15 Temmuz kahramanlarından Ömer Halisdemir'in hayatını anlatan Ben Ömer belgesel filminin galası Beyoğlu Atlas Sineması’nda yapıldı.


Okur Dergisi’nin 20. sayısı çıktı. Bu sayıda geniş bir muhtevaya sahip “kütüphaneler” dosyası yer alıyor. Ayrıca yeni açılan kitap kafeler ve millet kıraathanelerinin rolüne değiniliyor.


Teknoloji

Teknoloji

Twitter, 3 Ağustos'tan itibaren Fleets hikaye özelliğini devre dışı bırakacağını açıkladı. 2020 Kasım ayında getirilen bu Fleets özelliği, diğer sosyal medya uygulamaları olan Snapchat, Facebook ve Instagram'daki hikaye özelliğinin aynısıydı.


Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), 2020 yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu’nu paylaştı.

BTK verilerine göre 2020 yılında telekomünikasyon sektörü toplam gelirleri 77 Milyar TL’ye ulaştı.


Son bir aydır spor dünyasının gündemini EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası meşgul ediyordu. Spor dünyasında yaşanan bu heyecan, sosyal ağlarda da karşılığını buldu. Maç günleri sosyal ağlarda içerik artışı görüldü.


Türkiye’de yılın ilk 6 ayında 288 bin 445 adet kötü amaçlı yazılım saldırısının gerçekleştiği belirtildi. Saatte 67 adet saldırının yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, ivmesi giderek hızlanan saldırılara karşı şirketleri uyarıyor.

Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Güçlü bir bağışıklık sistemi için mutlaka bir uyku düzenine sahip olmak gerekiyor. Uzmanlar, “Kaç saat uyuduğunuzdan ziyade hangi saatler arasında uyuduğunuz daha önemli” diyor.


Yaz mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bugünlerde güneş çarpması özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını tehdit eden durumlara yol açabiliyor.


Telefon ekranına bakma süreniz günden güne artıyor mu? Ya da WhatsApp bildirim sesleri artık sizi çıldırtıyor mu? Gözleriniz bulanık mı görmeye başladı? Kendinizi tükenmiş ve yorgun hissediyorsanız uzmanların uyarılarına kulak verin: “Araştırmalar sosyal medyayı sık kullananların kaygı problemlerini daha sık yaşadığını gösteriyor. Belki cihazlara değil, uygulamalara sınır koymalısınız.”


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, yurtdışı kurban bağışı için son tarihin, bayramın 2. günü olan 21 Temmuz Çarşamba olduğunu açıkladı.


"Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye" sloganıyla kampanya başlatan Kızılay, Türkiye dahil 21 ülkede toplam 150 bini aşkın hisselik kurban kesmeyi hedefliyor.


Dünyanın dört bir yanından gelerek Türkiye Bursları programıyla yükseköğrenimlerini tamamlayan uluslararası 3 bin öğrenci yapılan törenin ardından mezun oldu. Mezuniyet heyecanı yaşayan uluslararası öğrenciler ülkelerine dönerek hem toplumlarının kalkınmalarına hem de Türkiye ile ilişkilere katkı sağlayacak.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Rapor] Pandemi sonrası kentsel gerçeklik raporu: Çevrimiçi faaliyetler 9 saat artacak.
Tüketicilerin pandemi öncesine göre 2025 yılında çevrimiçi faaliyetlere 9 saat daha fazla zaman ayıracağını vurgulayan Ericsson’un raporuna göre yakın gelecekte Türkiye’nin yüzde 48’inin uzaktan eğitim görmesi ve çalışması bekleniyor.


[Rapor] Afrika’da İnsani Durum: Nüfusun önemli bir bölümünün açlık sınırında yaşadığı Afrika’da, temel sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri, dünyanın geri kalanı ile karşılaştırıldığında en az 50 yıl geriden gelmektedir.


[Rapor] Uluslararası Göç Örgütü açıkladı:
-Denizden Avrupa'ya giden göçmen ölümleri geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı
-Birçok gemi enkazı bildirilmiyor, bazı kazaların tespit edilemiyor.
-Avrupa'ya giden deniz yollarındaki gerçek ölüm sayısı çok daha yüksek olabilir.
-Ocak-haziran arasında deniz yoluyla Avrupa'ya gitmeye çalışan en az 1146 kişi öldü, bu yolu kullanan insan sayısı da yüzde 56 arttı.


[Analiz] Salgında Acil Durum Uzaktan Öğretim ve EBA Üzerine: "İnternet imkânında TÜİK verilerine göre yaşanan yükselmeye rağmen yine de internet erişimine sahip olmayan ve teknik donanım açısından yetersiz bir kesimin bulunduğu görülmektedir"


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: