23 Temmuz 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 23 Temmuz 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Bayramın son gününden tüm dostlarımıza hayırlı bayramlar…

Afganistan’dan gelen izinsiz göçmenlerin görüntüleri sonrası Türkiye kamuoyu bir kez daha “mülteci” meselesini tartışıyor. A Gündem’de bu hafta bir yandan “mülteci” meselesi etrafındaki açıklamalara odaklanırken diğer yandan Kıbrıs Harekatı’nın yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kapalı Maraş’la ilgili açıklamalarına değiniyoruz.

İyi bir haftasonumu geçirmeniz dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Adaletli Olun)

“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”
(Maide, 8)


Hadis-i Şerif (Adalet Nuru)

“Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar, Allah katında, Rahmân’ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar.”
(Nesâî, Âdâbü’l-kudât, 1)


Nükte (Adaletin Sarsılmaz Dengesi)

“Bütün insânî güzellik ve mükemmelliği ihtivâ eden ve insanın rûhunu fazîlette zirveleştiren İslâm ahlâkı, hak ve adâlette de müstesnâ bir öze, sarsılmaz bir temele sahiptir. Çünkü insanlığın huzûru, ancak hak ve adâleti tevzî etmekle temin edilebilir. O hâlde hak ve adâlet nedir? En genel târifiyle: Herkese ve her şeye hak ettiği şekilde muâmele etmek, doğru hüküm vermek, dengeli ve ölçülü davranmaktır.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türkiye bayram haftasını “mülteci” konusunu bir kez daha tartışarak geçiriyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun "İktidara geldiğimizde ülkelerine göndereceğiz" dediği Suriyeli sığınmacılarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan cevabı sert oldu: “Bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece, bize sığınan Allah'ın kullarını katillerin kucağına atmayız.”

[Neler Yaşanabilir?] 3.5 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de son bir hafta içerisinde yaklaşık bin 500 Afgan göçmen gözaltına alındı. Reuters haberine göre, “Türkiye potansiyel bir göç akınından endişeli. Birleşmiş Milletler, bu yıl 3.5 milyon Afgan'ın evlerinden zorla çıkarıldığını tahmin ediyor. Diğer yandan Afganistan Cumhurbaşkanı Gani’ye göre, ülkesinden 10 milyondan fazla kişi göç etmek zorunda kalabilir.

Ülkelerinde 2011'de başlayan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan, barınma ve gıda ihtiyaçları büyük ölçüde giderilen yaklaşık 3 milyon Suriyeli için, eğitim ve entegrasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

[Raporlar ne diyor?] Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada zorla yerinden edilmiş insan sayısı 70 milyonu geçerken her 2 saniyede bir kişi çatışmalar sebebiyle bu durumla karşı karşıya kalıyor. Rapora göre;
- Toplam 25,9 milyon mültecinin 6,7 milyonla yüzde 57’sini Suriyeliler oluştururken, mültecilerin 3'te 2'si 5 ülkeden geliyor.
- Suriye'yi 2,7 milyonla Afganistan, 2,3 milyonla Güney Sudan, 1,1 milyonla Myanmar ve 949 bin 700 kişi ile Somali izliyor.
- Suriyelilerin yarısından fazlasına Türkiye ev sahipliği yaparken, 944 bin Lübnan'da, 676 bin Ürdün'de ve 252 bin Irak'ta Suriyeli bulunuyor.


Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Kıbrıs'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk Devletinin en kısa zamanda geniş bir tanınırlığa sahip olması için her türlü gayreti sergileyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Kıbrıs barış görüşmelerinin ancak "iki devlet" arasında gerçekleşebileceğini söyleyerek, "egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm" tezini tekrarlamıştı. Erdoğan ayrıca, 1974'teki Kıbrıs Barış harekatı sonrası 'hayalet kent' görünümüne kavuşan Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmının da yeniden yerleşime açılacağını duyurmuştu.

[Ne Olmuştu?] 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen ve yerleşime kapatılan Maraş'ın kademeli olarak açılım süreci 2020 Ekim’de başlamıştı. 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın kamuya ait olan sahil kısmı kullanıma açılarak gazetecilere gezdirilmişti.


Washington Post, telefonlarına; içerik, kamera ve ses özelliklerine erişim sağlayan Pegasus korsan yazılımı yüklenmiş liderleri açıkladı. Listede Fas Kralı Muhammed, Fransa Devlet Başkanı Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan Başbakanıu İmran Khan ve eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin aralarında olduğu 34 ülkeden 600’den fazla hükümet yetkilisi ve siyasetçi var.


Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son verilerine göre son bir yılda yüzde 32'lik artışla konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Son bir yıl içerisinde kira artışında da yine Türkiye ilk sırada; 2020 ile 2021 arasında Türkiye genelinde kiralar yüzde 9,4 oranında arttı.


Hafta boyunca dünyanın farklı noktalarından sel afeti haberleri geldi. Avrupa'da 855 köy yaşanan su taşkınları ve heyelanlar sebebiyle büyük hasar görürken, bir çok bölgede OHAL ilan edildi. Çin'de ise son yılların en büyük sel felaketi yaşanıyor. Selde 2 baraj ve 22 köprü çöktü. 1 milyon 800 bin kişi tahliye edilirken afetin faturası 7 milyar doları aştı. Türkiye'de de Rize ve Artvin'e yaşanan sel felaketlerinde büyük maddi hasar oluşurken, bölgede önceden alınan önlemlerle tehlikenin boyutu kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 192 milyonu ,
• Vefat sayısı ise 4 milyon 100 bini geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 3.756.278.821 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 550 bini ,
• Vefat sayısı 50 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 64.566.892 oldu.


COVID-19 vakalarına ilişkin verilerin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs bulaşanlardan 175 milyon 57 bin 808'i iyileşti.


Çin hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'un kaynağı ile ilgili yapacağı soruşturmanın ikinci safhasında, Vuhan'daki laboratuvardan sızma ihtimalinin de araştırılacak olması nedeniyle soruşturmada yer almayacağını duyurdu.


Bilim insanları hesapladı: Hindistan'da Covid-19 nedeniyle ölenlerin gerçek sayısı 4,7 milyon. Uzmanlar, salgında milyonlarca kişinin ölmesini, ülkede 1947 yılında tanık olunan "bölünme ve bağımsızlık"tan sonraki en kötü insani trajedi olarak tanımladı.


Kültür • Sanat

Portre

Türkiye’de gerçekleştirilen ve toplumsal sorunlara çözüm üretilen çalışmaların taltif edildiği İlim Yayma Ödülleri ile ilgili bilgi veren İlim Yayma Vakfı Akademik Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy, ödül programının amacı, kategorileri, başvuru süreci, değerlendirme kriterleri ve geleceğe yönelik hedeflerinden bahsetti.

Sarısoy, yaklaşık 4 aylık sürede 6 farklı kurul tarafından 8 aşamada bilimsel açıdan değerlendirilerek 3 kategoride, seçilen çalışmalara toplamda bir milyon TL değerinde nakit para ödülü verileceğini söyledi.


Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Filiz Barın Akman ile akademisyen yazar Beyazıt Akman, Rönesans döneminde Fatih Sultan Mehmet'in onuruna İtalyan bir şair tarafından yazılmış, yaklaşık 5 bin mısralık Latince bir epik şiir keşfetti.


Bir Turgut Cansever mirası: Merkezefendi Şehir Kütüphanesi
“İstanbul’un manevî büyüklerinden, Merkez Efendi Hazretleri’nin irşadına ev sahipliği yapmış bir mekân burası. Osmanlı şehr-i İstanbul’unda zanaatkârlığın, Cumhuriyet’in ilk yılları ile birlikte de sanayinin en önemli beldesi hüviyetinde olan bu kadim semt, kendisine verilen bu pâyeyi hakkıyla taşımıştır. Hatta, tarihî dokusundan ve manevî ikliminden ödün vermek pahasına…"


Teknoloji

Teknoloji

Milyarder iş insanı Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin'in geliştirdiği ve Bezos dahil 4 kişiyi taşıyan New Shepard uzay aracı ABD'nin Teksas eyaletinden uzaya fırlatıldı. Kapsül 11 dakikanın ardından dünyaya döndü. Tarihteki ilk "mürettabatının tamamı sivillerden oluşan ve pilotsuz uzay uçuşu" olma niteliği taşıyan yolculukta, Bezos'a kardeşinin yanı sıra 82 yaşındaki Wally Funk ve 18 yaşındaki Olivier Deamon eşlik etti. Bununla birlikte, Bezos Richard Branson'un ardından Bezos, uzaya çıkan 2. milyarder oldu.


Yerli insansız hava aracı üreticisi Baykar Savunma'dan Kurban Bayramı'nına özel bir paylaşım geldi. Baykar Savunma, insansız savaş uçağının kavramsal tasarım görsellerini paylaştı. Muharip İnsansız Uçak Sistemi projesinin kavramsal tasarım görselleri göz kamaştırdı.


Çin merkezli teknoloji şirketi Xiaomi, küresel Akıllı telefon satışlarında ABD merkezli Apple'ı geride bıraktı. Listenin zirvesindeki isim ise değişmedi. 2021'in ikinci çeyreğinde Güney Kore Merkezli Samsung yüzde 19 pazar payı ile zirvedeki yerini korurken Xiaomi'nin pazar payı ise yüzde 17 oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Kurban Bayramında taze ve fazla et tüketimi hakkında konuşan uzmanlar, dengesiz beslenme nedeniyle özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşayabileceği yönünde uyarıyor.


Türkiye’nin en ünlü şeflerinden aynı zamanda seyyah ve araştırmacı olan Ömür Akkor’un Ketebe’den çıkan ‘Türkiye’nin Gastronomi Atlası’ kitabı görücüye çıktı. Türkiye’yi gezdiği 25 yılda oluşan gezi rotalarını ve lezzet noktalarını harita ve çizimleriyle anlatan Akkor’un kitabında seyahatseverleri ve yeni lezzet duraklarını keşfetmek isteyen lezzet tutkunlarını eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor.


Çocuklarda ekran bağımlılığı konusunda bilgilendirmede bulunan uzmanlar, özellikle yaz dönemi çocuklar ders ve okulla daha az haşır neşir olurken, ekrana daha çok bağımlı kaldığına dikkat çekerek, “Çocuklarımızı havanın güzelliğinden faydalandırıp aile eşliğinde aktivitelere yönlendirmeli, beraber vakit geçirmeli ekran kullanımından olabildiğince uzak tutmalıyız” diyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, bağışçıların yurt dışı vekalet kurbanlarıyla, 40 ülkede mazlum ve muhtaçların sofrasına bereket, yüzlerine tebessüm kattı.


Hüner 2021 Yaz Kampları Başlıyor: 2 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da, tüm üniversite öğrencilerinin katılabileceği “Üniversite Yaz Kampı” ve yalnız İlahiyat ve İslami İlimler okuyan öğrencilerin katılabileceği “İlahiyat Yaz Kampı” programlarına başvuru için tıklayın.


İLAM Açık Lise "İslami İlimler" Programı kayıtları devam ediyor. Başvuru şartları ve detay için tıklayın.


Derin Okuma

Derin Okuma

Dijitalde tamamen ücretsiz yayımlanan ABD merkezli son ulusal gazete olan USA Today de bu aydan itibaren özel haberlerini ödeme duvarının arkasına geçirmeye başladı. Böylece bu ülkede, tamamen reklam gelirine odaklanan büyük bir gazete kalmadı. Wall Street Journal (WSJ) 1996’dan, New York Times (NYT) 2011’den, Washington Post (WP) ise 2013’ten beri içeriklerini dijital abonelere ücretli olarak sunuyor.


Amerikan siyasetindeki kutuplaşmanın belki de zirve dönemi olarak tarihe geçecek Trump yıllarından sonra uzlaşı vaadiyle öne çıkan Biden’ın ilk altı ayında bunu gerçekleştirmekte zorlandığı görülmüştür.


Bugün sosyolog, antropolog, tarihçi ve psikologların yer aldığı akademik perspektiflerin 15 Temmuz'u tarihsel, ekonomik ve teolojik boyutlarını ihmal etmeden sahici bir soğukkanlılıkla ele alıp durum değerlendirmesi yapması ve toplumu olası tehlikeler karşısında uyarması gerekir. Hasar hem çok hem de fazlasıyla derindir.


Büyüklerimizin “nerede o eski bayramlar” diye hayıflandığı günler bir anı olarak eskilerde kaldı. Peki ecdadımız Osmanlı’da Kurban Bayramı’nın öncesi ve sonrasını nasıl ifa ederdi?


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: