6 Ağustos 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 6 Ağustos 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Yaklaşık on gündür peş peşe çıkan yangınları konuşuyoruz. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş büyüklükteki yangınları söndürmek için canla başla mücadele eden tüm vatan evlatlarına teşekkürü borç biliyoruz…

Bu hafta, orman yangınlarında ortaya çıkan son duruma bakarken, yangınlar üzerinden çıkarılmak istenen başka yangınlara da odaklanıyoruz. Her kategorimizde “gözden kaçmasın” diyeceğiniz haberler yer alıyor…

Haftaya görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Allah'ın Sevmediği Kimse)

“Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.”
(Lokman 31/18)


Hadis-i Şerif (Kibir Felaketi)

“Size Cehennemliklerin kimler olduğunu haber vereyim mi? Bütün katı kalbli, kaba, cimri ve kurularak yürüyen kibirli kimselerdir.”
(Buhârî, Edeb, 61; Eymân, 9; Tefsîr, 68/1; Müslim, Cennet, 47. )


Nükte (Manevi Bir Afet: Kibir)

“Gurur ve kibir, birbirinden ayrılmayan iki çirkin vasıftır. Bu iğrenç huylar, kişinin kalbi ile güzel ahlâk arasına çekilen birer mânevî âfet perdesidir. Bu illetlerin neticesi; dünyada huzursuzluk, âhirette ise ilâhî azap tecellîleridir.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türkiye tam 10 gündür yangınlarla mücadele ediyor. Son rakamlara göre, 38 ilde 180 orman yangınını kontrol altına alındı. 5 ilde 12 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor. Kontrol altına alınan yangın alanlarında soğutma çalışmaları sürerken, devlet millet el ele büyük bir seferberlik başlatılmış durumda.

Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangınından etkilenen Kemerköy Termik Santrali canlı yayında izlenirken, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda gönüllü kampanya harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orman yangınları Covid-19 gibi uluslararası bir tehdittir, hatta bir terör tehdididir” sözleriyle sabotaja dikkat çekerken, devam eden yangınlarla mücadelenin havadan ve karadan kesintisiz olarak sürdürdüğünü aktardı. Son bilgilere göre, 16 Su Atar Uçak, 9 İHA, 51 Helikopter, 1 İnsansız Helikopter, 850 Arazöz ve Su Tankeri, 150 İş Makinesi, yaklaşık 5250 personel yangınlara müdahale ediyor.

Terör örgütü PKK, orman yangınlarını üstlenen bir açıklama yayınlarken, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarıyla ilgili olarak 30 Temmuz’da gözaltına alınan 16 yaşındaki C.Y tutuklandı.

Orman yangınları sürerken, sosyal medyada başlatılan “Help Turkey” kampanyası tartışmaların odağına oturdu. Tüm dünyanın yangınlarla mücadele ettiği bir dönemde, arka planına bakıldığında bir operasyon olduğu açıkça görülen bu kampanya deşifre oldu.

Sosyal medya ağ analizleri ile tanınan akademisyen Dr. Marc Owen Jones, orman yangınlarıyla mücadele için Türkiye’ye uluslararası yardım çağrısı yapılan “Help Turkey” etiketiyle başlatılan kampanyanın amacını “dezenformasyon” olarak tanımladı.

Jones'un analizlerine göre önce sahte ve bot hesaplar açıldı, bu etiket ile bir anda paylaşımlar yapılmaya başlandı. O paylaşımlar, FETÖ'cü hesaplar başta olmak üzere çok kullanıcılı hesaplar tarafından yaygınlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, provokatif kampanyayı, “Yalancının mumu yatsıya kadar yandı. Bu, yatsıya kadar bile yanmadı.” sözleriyle değerlendirmişti.

Yerküreyi etkisi altına alan orman yangınları, Amerika'dan Avrupa'ya Afrika'dan Asya'ya birçok kıtada etkili olurken bu yıl içinde çıkan yangınların sayısı, pek çok ülkede önceki yılların ortalamasını aştı.


Yüksek Askeri Şura toplandı. Açıklanan kararlarla birlikte TSK'nın yeni komuta kademesi belli oldu. Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının görev süresi 1 yıl uzatıldı. Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı ise Musa Avsever oldu. Yeni terfilerle 240 olan amiral ve general sayısı da 266'ya yükseldi.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Merkez Bankası, 26 ayın en yüksek seviyesine çıkan Temmuz enflasyonuna ilişkin değerlendirmesinde gıda fiyatlarındaki yükselişe vurgu yaptı. Değerlendirmede Temmuz ayı enflasyonunda gıda ve enerji fiyatlarının temel belirleyiciler olduğu belirtildi.


Konya'nın Meram ilçesinde aynı aileden 7 kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili aranan katil zanlısı Mehmet Altun yakalandı. Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi tabancayla öldürüp, evi ateşe vererek, kaçan Altun'un (33) yakalanması için kaçtığı Bozkır ilçesinde özel harekat ve JASAT, dağlık arazi ile sahibi il veya yurt dışında olan evlere baskın düzenleyip arama yapmıştı. Katliama ilişkin adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 10'u tutuklanmıştı.

Öte yandan resmi kaynaklar, hadisenin arkasında etnik çatışma olduğu iddiasını yalanladı. Bölgedeki bir mahalleli ise olaydan önce iki ailenin 11 yıllık husumeti sona erdirmek için barış yapmayı görüştüğünü söyledi.


Biden yönetimi ABD’ye kabul edilecek Afganların kapsamını genişletirken, bu kişilerin kabul işlemlerini bekleyebilecekleri ülkeler arasında Türkiye’nin de adının geçmesine Ankara’dan sert tepki var. Türk Dışişleri, “ABD, bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakledebilir” dedi.

Afganistan'da devam eden savaşın şiddetini artırması üzerine ABD hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada daha önce ABD güçleri ve yetkilileriyle beraber çalışmış binlerce Afgan mülteciyi kabul edeceğini belirtmişti.

Avrupa'da yükselen "Afgan sığınmacılar Türkiye'de kalsın" çağrılarına Belçika da eklendi. Belçika, AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi; "Türkiye'yi Afganlar için güvenli bir üçüncü ülke haline getirmek, göç akışlarını yönetmemize yardımcı olacaktır" dedi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 200 milyonu ,
• Vefat sayısı ise 4 milyon 260 bini geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 4.318.299.998 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 820 bini ,
• Vefat sayısı 51 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 74.993.573 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşılarının yeniden teslim edilmeye başlandığını açıkladı; Pazartesi'ye kadar yaklaşık 13 milyon doz aşının geleceğini belirtti. Koca, Cuma "normal hızımıza" döneceğimizi de ifade etti.


Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, 2 doz aşısını yaptırmayan müşterilerini bugünden itibaren işyerlerine almayacaklarını açıkladı.


Koronavirüsün ilk kez görüldüğü Çin'in yaklaşık 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinde vakaların yeniden görülmeye başlanması üzerine herkese test yapılacağı bildirildi.


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk Dergisi’nin Ağustos 2021 sayısı çıktı. “Müslüman Davası - Gönlün İhyası” kapağıyla çıkan dergimizin sunuş yazısını okumak için tıklayın.


Box Office Türkiye verilerine göre, normalleşme sonrası sinema istatistikleri belli oldu. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen sinemalar, normalleşme sürecinin başlamasıyla 1 milyon 782 bin 296 seyirci ağırladı.

[Ne olmuştu?] Sinema seyirci sayısı 2020 yılında, 2019 yılına göre %69,5 azaldı. Yerli film seyirci sayısı %59 azalarak 13,3 milyon kişi olurken, yabancı film seyirci sayısı %83,6 azalarak 3,9 milyon kişi oldu. Tiyatro seyirci sayısı 2019/’20 sezonunda, 2018/’19 sezonuna göre %43,1 azalarak 4,5 milyon oldu.


Haccetü’l-Veda, yani Veda Haccı. Hz. Muhammed’in irtihalinden üç ay önce eda ettiği ilk ve son haccının hikâyesini yazmak isteyen Mehmet Akif hiç hacca gitmiş miydi? Bu sorunun cevabını onun seyir defterinin sayfalarında arıyoruz…


Teknoloji

Teknoloji

İHA'lar Mavi Vatan'dan sonra Yeşil Vatan'ın korunmasına da katkı sağlıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait insansız hava araçları orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 462 saat uçuş yaptı.


Mikroblogging sitesi Twitter, sosyal paylaşım sitelerinin en büyük problemleri arasında gösterilen yalan haberlerle mücadele için önemli bir adım attı. Şirket, iki büyük haber ajansı Reuters ve Associated Press'le (AP) işbirliğine gidildiğini duyurdu.

Araştırmalara göre Türkiye'den katılan katılımcıların % 49'u son dönemde yalan habere maruz kaldıklarını belirtiyor.


Küresel uygulama harcamaları 2021 yılının ilk yarısında yüzde 24 artarak 65 milyar dolara yaklaşırken sadece mobil oyunlara 44,7 milyar dolar harcama yapıldığı belirlendi. Bu yılın ilk yarısında dünya genelinde yaklaşık 72,5 milyar mobil uygulama indirildi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Aşırı kafein tüketimi göz tansiyonuna neden oluyor: Uzmanlar, fazla kafein tüketiminin hem göz içi hem de göz damarlarına daralma yaparak glokomlu hastalarda sinir hasarının artmasına neden olabileceğine değiniyor.


[Altınoluk'tan] Meryem Kaya yazdı: Fazilet Timsali Annelerden Öğütler: “Bir toplumun, annelerin mânevî hâllerine göre şekillendiği mâlumdur. Maîşet temini için çalışan bir bey, hanımının verdiği destek ve moralle kazancını temin edebilir…”


Evinde saksılar dolusu bitki yetiştirmeyi sevenler, evden 1-2 saatliğine çıktığında dahi aklı o güzelim çiçeklerinde, sebzelerinde, meyvelerinde kalanlar toplanın! Tatilde çiçekler nasıl sulanır? Birlikte okuyalım…


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’nın bayramda İstanbul’da gerçekleştirdiği kurban kesim hizmetinden faydalanan hisse sahipleri organizasyonu anlatıyor…


Türk Kızılay, Türkiye genelinde çeşitli noktalarda meydana gelen yangınlarla ilgili, şu ana kadar yaklaşık 300 bin insana destek sağladı.


Lider Eğitim Yaz Okulları kayıtları başladı! 7-14 yaş arası öğrencilere yönelik ve 4 hafta sürecek olan program etkinliklerle yazı dolu dolu geçirme fırsatı sunuyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Mülakat] Abdullah Sert Bey, çocukluk ve gençlik dönemlerinde unutamadığı, kendisine tesir eden anılarını ve manevi büyüklerle münasebetlerini anlatıyor.


[Altınoluk'tan] Mehmet Köprülü yazdı: “Gönlümüzü ihya etmeden gönüllerin fethine gidecek bir kutlu yolculuk başlatmamız muhaldir. “İnanmıyorlar diye neredeyse kendini helak edeceksin” ayetinin muhatabı bir Nebi’nin –sallallahu aleyhi ve sellem- ümmeti olmak mazlumların, mağdurların ve hatta öldürmeye gelenin kendisinde dirileceği bir derya gönle sahip olmaktır.”


ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda, Japonya’nın Hiroşima şehrine 6 Ağustos’ta, Nagazaki şehrine 9 Ağustos’ta atom bombası atması on binlerce insanın ölümüne ve şehirlerin yıkılmasına neden oldu.


Türkiye'de Tohum Çalışmaları: Başta GDO'nun yaygınlaşması olmak üzere, tarım endüstrisinde yaşanan küresel gelişmeler, tohum sektörünü her geçen yıl daha stratejik bir alana dönüştürüyor.


Gökhan Özcan yazdı: “Büyük ölçüde küreselleşen yeni medya-sosyal medya düzeninde karşımıza çıkan meselelerin aslını, şahidi ya da parçası olduğumuz hadiselerin gerçeğini, nereden nasıl zuhur ettiğini belki de hiçbir zaman tam olarak öğrenemeyeceğiz.”


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: