27 Ağustos 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 27 Ağustos 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar...

Bu hafta içerisinde, tarihe kara bir leke olarak geçen 28 Şubat darbesiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Halka zulmeden, tüm anti demokratik uygulamaları hayata geçiren dönemin “kudretli” generalleri tutuklanarak cezaevine gönderildi, rütbeleri söküldü.

A Gündem’de bu hafta, son zamanların en önemli haberine göz atıyor, geçmişe bir yolculuk yapıyoruz. Ayrıca, pandemide son gelişmeler, Malazgirt zaferinin yıldönümü gibi bir çok başlıkla sizlere dolu dolu muhteva sunmaya devam ediyoruz…

Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Bir ve Biz Olabilme Ahlakı)

"Kâfirler de birbirlerinin dost ve yardımcılarıdırlar. Eğer siz aynı şekilde birbirinize arka çıkmaz ve destek olmazsanız, yeryüzünde ne götürüp ne getireceğini kestiremeyeceğiniz büyük bir fitne, kargaşa ve büyük bir bozgunculuk patlak verir."
(Enfâl, 73)


Hadis-i Şerif (Kardeşlik Şuuru)

"Müminler birbirlerini sevmek, birbirlerine şefkat göstermek ve iyilik yapmakta bir vücut gibidir. O vücudun bir uzvu hastalanırsa, diğer uzuvlar da hastalığın acısını duyar, uykusuzluk ve ateşine iştirak eder."
(Müslim, Birr, 66)


Nükte (İslam Kardeşliği)

“İslâm kardeşliği, Allâh’ın mü’minler arasına koyduğu öyle ulvî bir hukuktur ki, lâyıkıyla riâyet edildiğinde, ecri muhteşemdir. Fertlerin ve toplumun huzur, sürur ve saâdet kaynağıdır. Yine İslâm kardeşliği; bütün mü’minleri gönlün muhabbet iklîmine alabilmek, samîmî ve candan bir dost olabilmek, kardeşinin sevinciyle sevinip derdiyle dertlenmek, zor zamanında tesellî kaynağı olup gerektiğinde nefsinden fedâkârlıkta bulunabilmektir.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Haberler

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, tarihe kara bir leke olarak geçen 28 Şubat süreciyle ilgili davada "darbeye teşebbüs" suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onadı. Mahkeme, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

Başsavcılık mahkeme kararında infaza engel bir durum görmedi. İnfaz erteleme talepleri reddedilen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

28 Şubat’ın azılı aktörleri Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklanarak önce Muğla Cezaevi'ne gönderildi. Dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç Fenerbahçe Orduevi'nde, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol ve dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz ise ikametlerinde gözaltına alındı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hapis cezası kesinleşen darbecilerin rütbelerinin sökülmesi ve er statüsüne düşürülmeleri için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi.

[Davanın arka planı] 28 Şubat davasında bugüne kadar 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Temmuz 2021'de darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onadı. Kararın ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

[Hafızalardaki kara leke 28 Şubat] Kadınların başörtüsü olduğu için okullara sokulmadığı, var olan toplumsal düzeni korku ve tehlike mantığına endeksleyen kararların kâğıda döküldüğü günün adıdır 28 Şubat. Türk siyasi tarihinin karanlık sayfalarında yerini alan ve "Postmodern darbe" olarak nitelendirilen 28 Şubat’ta rol alan sivillerin yargılanması konusu muğlaklığını koruyor.

[28 Şubat'ta ekonomi de 'darbe' aldı] Postmodern darbe nedeniyle 1997-2000 döneminde sermaye kesimine 34 milyar dolar fazladan faiz ödenirken, dolar/TL paritesi 5,5 kat, faiz giderleri 9,4 kat arttı.


Pandemi sonrası normalleşme süreci devam ediyor, okullar 6 Eylül’de açılıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamasında “İnşallah 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle tüm kademelerde haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlıyoruz. Hedefimiz sağlık koşulları aksini gerektirmediği sürece salgın öncesinde olduğu gibi okullarımızda tam zamanlı yüz yüze eğitime devam etmektir” dedi.

6 Eylül'de açılacak okullarda salgın tedbirleri kapsamında çalışmalar da hızlandırılırken, öğretmenlerin yüzde 17’sinin hiç aşı yaptırmadığı belirtildi. Öğretmenlerin en az bir doz aşı olma oranı, 24 Ağustos itibarıyla yüzde 83,3'e. Hiç aşı yaptırmayan öğretmenler oranı 16,7. Öğretmenlerin iki doz aşı olma oranı ise yüzde 72,2 oldu. Öte yandan, iki doz aşısını olmayan öğretmenlerin haftada 2 gün PCR testi vermeleri gerekecek.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerinin 109 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve süreci tamamlanan işlemlerle önümüzdeki günlerde 115 milyar doların üzerine çıkacağını açıkladı. En düşük memur maaşının 4 bin 348 liradan 5 bin 700 liraya yükseltildiğini belirten Erdoğan, ''Kamu işçilerimizden sonra memurlarımızı da enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirdik'' dedi.

[Rezervlerde son durum] Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 6 Ağustos haftasında bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 290 milyon dolar artarak 105 milyar 721 milyon dolardan 109 milyar 10 milyon dolara çıkmıştı. Böylece toplam rezervler 11 Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.


İnternet üzerinden oda ve ev kiralama hizmeti veren Airbnb, 20 bin Afgan sığınmacıya, dünyanın farklı ülkelerine yerleşmelerine yardımcı olmak için ücretsiz konaklama hizmeti vereceğini açıkladı. Şirketin CEO'su Brian Chesky, Afganistan'daki gelişmeleri "zamanımızın en büyük insani krizlerinden biri" olarak niteledi.

Avrupa ülkeleri, Afganistan’dan yaşanacak olası göç akınlarına karşı sorumluluğu Türkiye’ye yıkmaya çalışırken Estonya Başbakanı Kaja Kallas, ülkesinin Afganistan'dan tahliye edilen 10 kadar mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Açıklama bir anda sosyal medyada gündeme otururken, Estonya hükümeti, daha sonra bu sayının 30'a çıkartıldığını duyurdu.

[İnfografik] Ülkelerindeki iç savaş veya karışıklıklardan kaçarak Türkiye'ye gelen 3 milyondan fazla sığınmacının sayısı, 61 ülkenin nüfusunu geçiyor.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 213.752.662
• Vefat sayısı 4.459.381
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 4.953.887.422 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 6.273.681
• Vefat sayısı 55.212
• Verilen toplam doz sayısı ise 90.405.737 oldu.


Yeni tip Koronavirüs aşısının üçüncü dozu için ABD'de onay başvurusuna hazırlanan ilaç şirketi Pfizer, üçüncü doz aşının Covid-19'a karşı antikor üretimini ikinci doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı.


Sağlık Bakanı Koca, iki hekimin hayatını kaybettiğini açıkladı: "İki arkadaşımız Covid-19’a yenildi. Operatör Dr. İlhami Atılgan 55, Patolog Dr. Murat Tad 49 yaşındaydı. Kayıtlarımızdan maalesef, iki değerli hekimin aşı olmadığını öğrendik."


Yan yana oturulacak yerlerde aşı olmayanlardan PCR testi istenebilecek. Sinemaya, tiyatroya gitmek, uçağa, şehirlerarası otobüse binmek isteyenler aşısını yaptırmadıysa PCR testi yaptıracak...


Kültür • Sanat

Kültür Sanat

Peygamberler Şehri olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da Hazreti Musa'nın yaşadığı rivayet edilen, tarihi kuyuları, kaya mezarları ve kabartmalarıyla dikkati çeken Soğmatar Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.


Türk sinemasında "milli ve manevi değerleri sinemaya aktarma" çabası ile öne çıkan isimlerden biri olan yapımcı, yönetmen ve senarist Yücel Çakmaklı’nın vefatının üzerinden 12 yıl geçti. Gençlik yıllarından itibaren yazıları ve asistanlığıyla sinema üzerine çalışan, "Birleşen Yollar" filmi ile sinema dünyasının dikkatini çeken Çakmaklı'nın ses getiren eserleri arasında "Bir Adam Yaratmak", "Minyeli Abdullah", "Diriliş", "Oğlum Osman" ve "Kızım Ayşe" adlı filmlerinin yanı sıra "Kuruluş", "Küçük Ağa", "IV. Murat" adlı diziler yer alıyor.


[İnfografik] Yücel Çakmaklı kimdir?


Türkçeyi güzel kullanmak birikim işidir. Bu birikim istidat ile de birleşirse ortaya harikalar çıkar. Sanırım bazı insanlar, birikimlerinin yanı sıra dili kullanma konusunda özel bir yeteneğe sahiptir. Okuduğunda bir Türkçe zevki bırakan yazarlara birlikte bakalım…


Teknoloji

Teknoloji

Siber suçlar alanında tüm imkanları kullanan hackerler, şirketlerin ve çalışanların başına iş açmaya devam ediyor. Araştırmalara göre dolandırıcılık kayıpları 2020'de 56 milyar dolara yükselirken, kimlik dolandırıcılığı saldırıları bu maliyetin 43 milyar dolarını oluşturdu.


Spot ve Atlas robotları ile büyük bir başarı yakalayan robotik teknolojileri girişimi Boston Dynamics, Atlas robotu için yeni bir video yayınladı. Paylaşılan video içinde yer alan iki Boston Dynamics Atlas robotu, hazırlanan parkur içinde engelleri aşarak ilerliyor. Bu ilerleme sırasında Atlas robotlarının tek ayak üzerinde zıpladıklarını, merdiven inip çıktıklarını, eğimli yüzeylerde yürüyebildiklerini, koştuklarını ve ters taklalar atabildiklerini görüyoruz.


Dünyanın en popüler internet hızı ölçüm platformlarından SpeedTest, Temmuz 2021'e ait hız verilerini paylaştı. Ülke bazında da mobil ve genişbant internet hızlarını da açıklayan platform, en hızlı ve en yavaş internet hızlarına sahip ülkeleri de açıkladı. Türkiye'nin zirveden epey uzak olması dikkat çekti.


Aile • Sağlık

Aile Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada 1 milyar 300 milyon yüksek tansiyon hastası olduğunu açıkladı. "Sessiz katil" olarak nitelenen hastalık, kalp-damar hastalıklarından ölümlerin üçte birinden sorumlu.


Ülkemizde her yıl yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Bu hastalıkla mücadelede en önemli unsur ise erken teşhis. Bilim adamlarının kanser tedavisine yönelik yeni yöntemleri hastalığın tedavisine yeni bir boyut getiriyor. Son olarak ülkemizde de uygulanmaya başlayan C vitamini uygulaması tedaviye yeni bir boyut kazandırdı. Araştırmalara göre bu tedavi yönteminin kanser hücrelerine hasar verirken kanser hücresinin DNA yapılarını tahrip ettiği ve öldürdüğü gözlendi.


Okulların açılmasına az zaman kaldı. Çocukları tekrar okul ortamına hazırlamak için nelere dikkat etmeli? Okula uyum ve hazırlık için çocuğunuzla neler konuşmalısınız? Psikolojik açıdan neler önemli? İşte pandemide okula dönüş için ipuçları…


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı’na, Ağustos ayında bağışlanan yurt dışı adak, akika, nafile kurbanlar içerisinden 140 hisse kurbanı; Kamerun’da keserek ihtiyaç sahiplerine ve Kur’an talebelerine dağıtıldı.


Uzaktan Eğitimle İslami İlimler Öğrenmek İster misiniz? HUZEM - Hüdayi Uzaktan Eğitim 2021-2022 Dönemi Kayıtları Başladı.
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için: https://www.huzem.org/huzem-nedir.html


Türk Kızılayı, selden etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak için bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Kastamonu Bozkurt'ta hijyen kolisi ve su dağıtımlarına devam ediliyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Malazgirt mağrur olana değil, tevazu sahibine bahşedildi] Bizanslı bürokrat Mihail Attaleiates’in Historia adlı eseri Malazgirt Savaşı öncesi durumu ve bilhassa savaşın cereyan edişini ortaya koyması ve bir Bizans entelektüelinin gözünden; dönemin Selçuklularını, Türk savaş taktik ve stratejisini, Sultan Alp Arslan’ın kişiliğini, galip bir sultan olarak tavrını ve düşmanlarına karşı yaklaşımını tasvir etmiş olması bakımından önemli bir çalışmadır.


[Altınoluk’tan - Veli Şirin yazdı: “Malazgirt"] 26 Ağustos 1071 Cuma günü, kefen niyetine giydiği beyaz elbisesi ile, namazını kılan Sultan Alp Arslan, Yüce Allah'a şöyle yalvardı: "Ya Rabbi!... Seni kendime vekil yapıyor; azametin karşısında yüzümü yere sürüyorum ve senin uğrunda savaşıyorum.”


[5 Soru - 5 Cevap: Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi] Türkiye’nin açıkladığı 'Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2021-2025' nedir? Yapay zeka strateji belgeleri ne anlama gelmektedir? Yapay zeka strateji belgelerinin amacı nedir? Türkiye’nin yapay zeka stratejisi neden önemlidir? Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2021-2025 ile ortaya koyulan stratejik öncelikler nelerdir? Detayları ile Türkiye'nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi. "


[Afganistan'ı nasıl bir gelecek bekliyor?] Taliban tüm Afganistan'ı kontrol altına alsa dahi daha önce olduğu gibi uzun yıllar iktidarda kalması olası görünmüyor. İç savaşın, düzensiz göçün önüne geçmenin tek yolu diplomasi ve siyasi çözümden geçiyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: