16 Ekim 2020 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Selamunaleykum, hayırlı cumalar…
Bugün 16 Ekim 2020 - Cuma.

2020’nin Ekim ayı Türkiye ve dünyada sıcak gelişmelere sahne oluyor.
Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her noktada yeni gelişmeler yaşanıyor.  
Altınoluk Gündem bu cuma da, okurlarına sıcak gelişmelerin yanı sıra kültür - sanat, teknoloji ve aile - sağlık kategorilerinde özenle seçilmiş haberleri sunmayı sürdürüyor. Olaylara detaylarıyla hakim olmak isteyen okurlarımıza, “Derin Okuma” kategorisindeki haberleri tavsiye ediyoruz…

İyi bir haftasonuna geçirmeniz dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Güzel Sözün Önemi)

“Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.”
(İsra, 53)


Hadis-i Şerif ( Hayır Sözün Sahibi )

“Allah’a ve Ahiret Günü’ne iman eden kimse sözün mutlaka hayırlısını söylesin, ya da konuşmasın.”
(Buhârî Edeb 31, Et-Tac 5/183)


Nükte (Kaba Sözün Sahibi)

"Kalp kıran kaba sözler, ancak gâfil ve hantal kalplerden çıkar. Bu sebeple bir insan hem dindar hem de kaba, geçimsiz ve nezâketsiz olamaz. Zira İslâm’ın özü; îtikadda tevhîd, amelde ise edeptir."
Osman Nuri Topbaş

Haberler

Gündem Haberleri

 

[Gündem] Hatay’da, PKK’lı teröristlerin başlattığı orman yangınları Türkiye’nin ciğerlerini yaktı. Hatay’la birlikte Kahramanmaraş’ta da dört ayrı yerde yangın çıktı. Yerleşim yerlerini hedef alan sabotajlarda vatandaşlar dehşeti yaşadı. Büyük hasara yol açan yangını PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’üstlendi.

[Analiz] Çevre Terörizmi ve PKK’nın Orman Sabotajları


Kıbrıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı seçim ikinci tura kaldı. Pazar günü gerçekleşecek ikinci tur seçiminde Başbakan Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.
Resmi olmayan sonuçlara göre, ilk turda UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar'ın yüzde 32,34 ile ilk sırayı, bağımsız aday ve mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yüzde 29,84 ile ikinci sırayı aldığı açıklandı.


[Analiz] Kıbrıs seçimlerinde kimler yarıştı? Hangi aday ne vaatlerde bulundu?

46 yıldır kapalı olan Maraş’ın kamuya ait olan sahil kısmı açıldı. 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen ve yerleşime kapatılan Maraş, seçimlerin de ana gündemiydi.

[İnfografik] Dünden Bugüne Maraş’ın serüveni


[Belgesel] Hayalet Şehrin Hikayesi: Kapalı Maraş


Hayatını Kıbrıs Türk’ünün hürriyet mücadelesine adamış bir isim: Dr. Fazıl Küçük

Sağlık

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 39 milyona
• Ölüm sayısı ise 1 milyon 100 bine yaklaştı
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 340 bini,
• Ölüm sayısı 9 bini geçti.

Salgında roller değişti: Ankara'nın yerini İstanbul aldı. Eylül'ün ilk 10 gününde Ankara'da yaşanan büyük dalgalanma durağana geçti. Ekim'in ilk haftalarında İstanbul için öngörülen artış ise gerçekleşme aşamasında.


Hayvan deneyleri tamamlanan ilk aşı için üretim aşamasına geçildi. 4 yeni aşı daha üretime geçmeye hazırlanıyor.


Youtube’dan Covid-19 kararı: Dünya Sağlık Örgütü ile çelişen videolar kaldırılacak.


Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalar için 10 Ekim Cumartesi günü ani bir ateşkes kararı alındı. Rusya’da gerçekleşen toplantıda alınan kararın üzerinde 24 saat geçmeden Ermenistan ateşkesi ihlal etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan'la yapılacak olası görüşmelere Türkiye'nin de katılmasını istediğini söyledi.


[Ne olmuştu?] Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelmişti. İnsani ateşkes kararı çıkan toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada tarafların Minsk Grubu arabuluculuğunda görüşmelere devam etmeyi kabul ettiği ifade edilmiş, bu ifadeler olası bir müzakere masasında Türkiye'nin olmayacağı yorumlarına neden olmuştu.

[İnfografik] Karabağ savaşında Ermenistan ordusu şimdiye kadar büyük kayıplar verdi.

[Video]  Azerbaycan’ın yayınladığı “Karabağ’ın Sesi” adlı klipte Türk askerlerine yer verildi.


İstanbul havalimanlarından 9 ayda 30 milyonu aşkın yolcu uçtu. Ocak-Eylül döneminde 257 bin 69 seferin düzenlendiği İstanbul’daki havalimanlarında 30 milyon 443 bin 701 yolcu misafir edildi.


Avrupa Birliği, Belarus’ta 9 Ağustos'ta gerçekleşen seçimde %80 oy oranıyla yeniden başkan seçilen ve meşruiyeti AB tarafından tanınmayan Aleksander Lukaşenko'nun yaptırım listesine dâhil edilmesine hazır olduklarını açıkladı.

[Püf Noktası] Belarus’ta Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını protesto amacıyla ülke genelinde düzenlenen gösteriler iki aydır devam ediyor. Belarus’un başkenti Minsk’te, 11 Ekim’deki protesto yürüyüşünde 600 kişi daha gözaltına alındı. İlk kez Soçi'ye giderek Rus lider Vladimir Putin'le görüşen Lukaşenko, 1.5 milyar dolarlık destek sözü aldı. Gelişmeler üzerine Polonya 32, Litvanya 5 diplomatını geri çekme kararı aldı.

[Ne Olmuştu?] Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan seçimde Lukaşenko, oyların yüzde 80.1'ini alırken bir öğretmen olan ve muhalefet lideri eşi Sergei Tikhanovsky'nin gözaltına alınmasıyla birlikte bir anda kendini siyaset sahnesinde bulan Svetlana Tikhanovskaya, oyların yüzde 10.12'sini almıştı. Seçimlerden sonra Tikhanovskaya ülkeden kaçmak zorunda kalmış ve gösteriler de iyice alevlenmişti. Başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere birçok ülke seçimlerin tekrarını isterken Rusya, Belarus'a destek çıkmış ve tatbikat düzenleme kararı almıştı.


Karadeniz'deki doğalgaz sahasında yeni rezerv bulundu. Bulunan son kaynakla birlikte rezerv miktarı 320 milyar metreküpten 400 milyar metreküpe çıktı. Bölgede, 2021 yılı sonuna kadar ilk 10 kuyunun açılması ve sondaj çalışması yapılması öngörülüyor.

[Ne Olmuştu?] Türkiye, 21 Ağustos’ta tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemisi 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bulguların daha büyük rezervlerin habercisi olduğunu aktarmış, Karadeniz gazını 2023 yılında kullanıma sunmayı hedeflediklerini kaydetmişti.


Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Mali'de 2016'da kaçırılan ve geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuşan aktivist Sophie Petronin'i havalimanında karşılama şovu kursağında kaldı. Macron, "Hoşgeldin Sophie" sözüne karşılık Petronin’den "Benim adım Sophie değil Meryem" karşılığını alınca apar topar havalimanını terk etti.

Kültür • Sanat

Portre

 

[Altınoluk Haber] İslam Ansiklopesi’nde eylül ayı boyunca hangi maddeler hakkında daha çok arama yapıldığı açıklandı. İlk üç sırada; Kıyamet Alametleri, Kelime-i Tevhid, Selçuklular yer aldı.


Türkiye'de türbe veya makamı bulunan Allah dostlarının yer aldığı “Türkiye'de Allah Dostları Haritası” çıkarıldı. Haritada her ilden ziyaret edilebilecek en az bir Allah dostu makamı bulunuyor.


Katılımcıların "Hadis Hafızlığı" yapmasını sağlayacak bir proje olan Riyâzu’s-Sâlihîn yarışması için kayıtlar devam ediyor. Detaylı bilgi ve başvuru için:


Kültür ve Turizm Bakanlığı, engellilerin bilgiye kolay erişimini sağlamak ve engelsiz kütüphane hizmetini yaygınlaştırmak amacıyla il halk kütüphanelerinde "Gör-İşit" sistemini hayata geçirdi.


[Video] Altınoluk dergisinin abonelerine yeni dönem hediye kitabı ‘Mârifet Meclisleri’ni Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Lütfi Arslan anlatıyor.

Teknoloji

Teknoloji

 

Google'ın çatı şirketi Alphabet, tarladaki ürünleri tekil olarak inceleyebilen robotları kamuoyuna tanıttı. Robotlar, çiftçilerin tarımsal üretimlerini artırmasına yardımcı olacak.


2020 yılı ikinci çeyreği itibarıyla dünyada aktif Facebook kullanıcı sayısı 2,7 milyar oldu. Dünya üzerinde en fazla Facebook kullanıcısına sahip ilk 10 ülke ise, Hindistan, ABD, Endonezya, Brezilya, Meksika, Filipinler, Vietnam, Tayland, Mısır, Bangladeş olurken listede Türkiye ise 12.sırada yer buldu

[Rapor] 2020 Türkiye’sinde İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri


Teknoloji şirketi Microsoft’un yeni çalışma planına göre, çalışanlar yeni dönemde haftalık toplam çalışma saatlerinin %50’sinin altında kalan bir süre boyunca evden çalışabilecek.

[Rapor] İş hayatının yeni normali haline gelen evden çalışma düzeninde yeni modeller aranıyor. Türkiye’de büyük şirketler hangi modellerde çalışıyor?


YouTube, içerik üreticilerinin videolarda ürünleri etiketleyebileceği ve izleyicinin doğrudan etikete tıklayarak ürünü satın almaya yönlendirileceği bir e-ticaret entegrasyonu üzerinde çalışmaya başladı.

Aile • Sağlık

Alt Haber

 

2020 Nobel Tıp Ödülü'nü Hepatit C virüsünün keşfine katkıda bulunan 3 bilim insanı kazandı. Bilim insanlarının keşfi sayesinde, virüs için çok hassas olan kan testleri üretildi.


Vitamin ve minerallerin faydaları nelerdir? Hangi besinde hangi vitamin ve mineral bulunur?


[Altınoluk'tan] Dr. Adem Ergül yazdı: “Evlerimiz Mesken Mabed ve Mektep Olsun”

Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Suriye’deki kamplara insani yardımlar ulaştırmayı sürdüren Hüdayi Vakfı’nın, Azez’de yapımını tamamladığı Musa Efendi Camisinin açılışı yapıldı. 3 bin ailenin yaşadığı El Mukaveme Kampı’nda açılışı yapılan cami ile birlikte Hüdayi Vakfı Bereket Evleri de hizmete girdi.


Türk Kızılay, Yemen'in güneyindeki Aden, Lahic ve Ed-Dali kentlerindeki ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı kampanyası başlattı.


Türkiye'de eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine dönen Sudanlı öğrenciler, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sunarken, hayatları boyunca Türkiye ve Türkçenin tanıtımını yapan gönüllü elçiler oluyor.


ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, kültür-sanat faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Lise ve üniversite öğrencileri için tiyatro, şiir, hikâye ve dergicilik atölyesi başlıyor.

Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Altınoluk Röportaj] Osman Nûri Topbaş Hocaefendi ile Siyer-i Nebî Üzerine...


[Kamuoyu Araştırması] Areda Survey’in “Pandemi Dönemi Okuma Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçları açıklandı: “Pandemi okuma alışkanlıklarını değiştirirken kitap satışlarında da artış yaşandı”


[Analiz] Prof. Dr. Okan Yeşilot yazdı: Karabağ ‘savaş diplomasisiyle' geri alınacak .


[Araştırma] Koronavirüs nedeniyle dijital dönüşüme geçiş süreci hızlandı .

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul © Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr – Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: