17 Aralık 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 17 Aralık 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye ekonomik gelişmelerin yakından takip edildiği bir haftayı daha geride bırakıyor. Hafta boyunca ekonomide neler yaşandı, küresel ölçekte yaşanan daralmada son durum ne?

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan haberler, gözden kaçan detaylar, tüm kategorilerde doyurucu içerikler yine bültenimizde… Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Adalet Takvaya Daha Yakındır)

“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”
(Maide, 8)


Hadis-i Şerif (Nurdan Koltukların Sahibi)

“Verdiği hükümlerde, ailesinin ve halkın yönetiminde adaletli davranan yöneticiler, kıyamet gününde Allah Teâlâ’nın yanında nurdan yüksek koltuklar üzerinde otururlar.”
(Müslim, İmâre 18)


Nükte (Adâlet, Temel Direktir)

"Adâlet, devletleri ayakta tutan temel direktir. Öyle ki; “Küfr ile pâyidâr olunur, zulm ile olunmaz!” sözü meşhurdur. Bütün idârenin adâlet ile kâim olduğunu ifâde için de; “Adâlet mülkün (idârenin) temelidir.” denilmiştir.
Hakîkaten milletler ve devletler, güç ve iktidârı elde tutan idârecilerle ayakta dururlar. Ancak bir güç ve iktidârın makbûliyeti, hak ve adâlet ölçülerine riâyeti nisbetindedir. Hak ve adâletten mahrum bir kuvvet; ancak zulüm ve zorbalık doğurur. Nitekim Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh-:
“Kuvvete dayanmayan adâlet âcizdir. Adâlete dayanmayan kuvvet ise zâlimdir.” buyurmuştur."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Bu hafta İstanbul, 17-18 Aralık tarihlerinde Türkiye'nin Afrika Birliği ve bu kıtadaki ülkelerle ilişkilerinde yeni bir aşama başlatması beklenen üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Söz konusu zirve, Afrika’ya ilişkili tüm ülkeler tarafından yakinen takip ediliyor.
Bu kapsamda, Middle East Monitor'de yayımlanan bir makale, Türkiye'nin Afrika ile geliştirdiği benzersiz ilişkinin temellerini araştırıyor.
Makalede Türkiye ile ilgili çarpıcı detaylara yer verilirken, Türkiye'nin Afrika kıtasında en büyük payı alan Fransa ve İngiltere'yi bile geride bırakarak nasıl başarılı olduğunun sebepleri üzerinde duruluyor.

Gazeteye göre Türkiye’nin Afrika'daki şahlanışı katlanarak devam ederken, Afrika'lılar ise daha önce yaşamadıkları bir şeyi yaşıyor: Sömürülmeden ortak olmak.
Afrikalılar ilk defa kendilerini sömürmek istemeyen ve kardeşçe yaklaşan bir ülke ile ortak olmanın tadını çıkarıyor.
Uzmanlara göre Türkiye, Afrika'ya yeni giren bir ülke olsa da, güvene, karşılıklı çıkara ve ortaklık ruhuna dayalı samimi yaklaşımıyla kıtadaki birçok ülkede kalpleri ve zihinleri kazanıyor.

[Türkiye’nin Afrika’daki Varlığı] 2005 yılının “Afrika Yılı” ilan edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan beraberindeki iş adamı heyetleriyle, kıtaya 40’a yakın geziye çıkmış ve önce başbakan ardından cumhurbaşkanı olarak 26 ülkeye ziyarette bulundu. Yakında Afrika’da 44. büyükelçiliğini açacak olan Türkiye, kıtada en fazla büyükelçiliği bulunan Fransa, ABD ve Çin’den sonra dördüncü ülke.


Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin AB işleriyle ilgili bakanları, yılın son Genel İşler Konseyi toplantısı için Brüksel'de bir araya geldi. Toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde Türkiye ile ilgili değerlendirmeler de yer aldı.

AB'nin Türkiye ile iş birliğine ve karşılıklı faydaya dayalı bir ilişki geliştirmeyi istediğinin hatırlatıldığı bildiride, "Türkiye, aday ülke statüsünü koruyor ve birçok ortak ilgi alanında kilit ortak olmaya devam ediyor." denildi.
Avrupa Birliği ayrıca Türkiye ile açık ve samimi bir diyalog sürdürmeye, göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi ortak çıkar alanlarında iş birliği yapma kararlılığını vurguladı.

Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesinden memnuniyet duyulduğu bildirilirken Türkiye'nin dış politikada AB ile uyumlu olması gerektiği ifade edildi, 'müzakerelerin durma noktasına geldiği’ne dikkat çekildi.
Söz konusu raporda mülteci meselesine de yer verildi: “Konsey, Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapma ve ihtiyaçlarını karşılama konusundaki süregelen önemli çabalarını takdir ediyor. Mültecilere ve ev sahibi topluluklara taahhüt edilen AB yardımları zamanında sağlanacaktır.”


AB ile yaşanan sığınmacı krizi nedeniyle tepkilerin odağında olan Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko TRT Haber’e konuştu. Sığınmacıların ülkesine yasal yollardan geldiğini savunan Lukaşenko, AB ile yapılan geri kabul anlaşmasına uyduklarını belirtti. Sığınmacıların Minsk'e gidişi konusunda THY'ye yapılan eleştirilere ve baskılara da değinen Belarus lideri, şirketin Avrupalı ve ABD'li rakipleri tarafından bastırılmak istendiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da Belarus politikası nedeniyle teşekkür eden Lukaşenko, "Recep Tayyip Erdoğan’ın herhangi bir ricası Belarus tarafından imkanlar dahilindeyse koşulsuz, şartsız yerine getirilir. Aynı yaklaşımı Türkiye’den de görüyorum" dedi.


Fransa’da gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak Valérie Pécresse, ülkesinin ABD'nin "kölesi" olmasını istemediğini söylerken, Birleşik Krallık örneğinde olduğu gibi bir ülkenin daha Avrupa Birliği'nden çıkmasını uygun bulmadığını söyledi.

Fransa lideri Macron'un Nisan 2022'de yapılacak seçimlerde en güçlü rakibi olarak gösterilen Pecresse röportajında Türkiye vurgusu da yaptı: "Ne ABD'ye bağımlı ne Türkiye tarafından rehin alınmak ne de Avrupa'da ikinci bir role sahip ülke" olmak istediklerini belirtti.


Türkiye ile Ermenistan, 2009'da başarısızlığa uğrayan ilişkileri normalleşme çabalarına bir kez daha başlıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sürecin başladığını duyururken, iki ülkenin karşılıklı olarak özel temsilci atayacağını söyledi. Görüşmelerde ilerleme sağlanması halinde özel temsilcilerin yerini büyükelçiler alabilecek. Normalleşme sürecindeki her adımın Azerbaycan ile koordine edildiğini de belirten Çavuşoğlu, Erivan ile İstanbul arasında charter uçuşlarının yakın bir tarihte başlayacağı bilgisini paylaştı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan da sosyal medyadan paylaştığı mesajında Ermenistan'ın "Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye ön şartsız hazır olduğunu" söyledi.

[Diğer yandan] Ermenistan-Azerbaycan hattında sular duruluyor. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın iki ülke arasında bağlantı sağlaması öngörülen demir yolu hatları konusunda mutabakata vardığını bildirdi.


KISA...KISA...KISA...

Time Dergisi, ABD merkezli otomotiv şirketi Tesla'nın kurucusu Elon Musk’ı Yılın Kişisi seçti. Elektrikli motorlara ve roket teknolojisine yaptığı yatırımlarla bilinen Musk, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geride bırakıp yılın en zengin kişisi de olmuştu.


İsrail-BAE yakınlaşmasını ele alan The Wall Street Journal, konuyla ilgili analizinde Türkiye'ye de yer verdi. Haberde Katar'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, aynı tarihlerde bölgede olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la görüşmesi için evsahibi ülkenin arabuluculuk yaptığı öne sürüldü.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Putin, iki ülke arasındaki ilişkileri "21'inci yüzyılda devletlerarası iş birliğinin uygun bir örneği" olarak tanımladı.


Rusya, NATO'nun 2008 yılında Ukrayna ve Gürcistan'a ittifaka üye olacaklarına dair verdiği sözden geri dönmesini istedi. Rusya, ittifakın kendi güvenliklerini tehdit edebilecek ülkelere silah yardımı yapmaması gerektiğini söyledi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 272 milyonu geçti
• Vefat sayısı 5 milyon 330 bine yaklaştı.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 8.471.850.118 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 9 milyon 102 bini,
• Vefat sayısı 79 bin 690 ı geçti
• Verilen toplam doz sayısı 122.471.546 oldu.


İlaç firması Pfizer, Salı günü yaptığı açıklamada, Covid-19'a karşı geliştirdiği deneysel ilacın Omicron varyantına karşı etkili olduğunun görüldüğünü bildirdi.
Pfizer, 2 bin 250 kişiyle yapılan araştırmanın tam sonucunun, Covid-19 ilacının virüse karşı etkinliğine ilişkin ilk bulguları doğruladığını kaydetti. Buna göre ilacın Covid-19'un ilk belirtilerinin başgöstermesinden kısa süre sonra alındığında yüksek risk grubundaki yetişkinlerin hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 89 oranında azalttığı görüldü.


Japon bilim insanlarının yaptığı deneysel çalışma, Trabzon hurmasından elde edilen tanen maddesinin Covid-19'a yakalanma veya şiddetli semptomlar geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid aşılarında hatırlatma dozu için belirlenen sürenin altı aydan üç aya indirildiğini açıkladı. Dün akşam Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yapan Koca, yayılmakta olan Omicron varyantının daha kolay bulaştığını ve bundan korunmak için hatırlatma dozlarını daha erkene çektiklerini söyledi. İsteyen Pfizer/BioNTech, isteyen de Sinovac aşısı yaptırabilecek. Omicron varyantına karşı iki doz Pfizer aşısının etkinliği, ilk belirlemelere göre yüzde 30 ile 40 arasında.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin 4 bin 250 TL olduğunu açıkladı. Komisyonun asgari ücretin 4 bin lira üzerinde olması yönünde görüş bildirdiğini aktaran Erdoğan, asgari ücrette artışın yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.
Erdoğan, “Bu son 50 yılın en yüksek artış oranını ifade ediyor. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum.” dedi.
“Şu anda bazı sıkıntılar var” diyen Erdoğan, bu sıkıntıların en kısa zamanda aşacaklarını ifade etti: “Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat belirsizliğine en kısa sürede son vermekte kararlıyız.” Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırdıklarını açıklayan Erdoğan, “Böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış oluyoruz.” dedi.


Merkez Bankası yüzde 15 olan politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14'e çekti. Merkez Bankası son dört toplantıda da faizleri indirdi.

Açıklamada yüksek küresel enflasyona dikkat çekilerek, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği söylendi.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirdiği vurgulandı. MB açıklamasında ayrıca faiz indirimde sınırlı alanın tamamlandığı ifade edildi.

Beklenen açıklamanın ardından gözler finans piyasalarına çevrildi. Sabah saatlerinde 15.25 lirayı aşarak rekor kıran dolar, TCMB'nin 100 bp faiz indirimi sonrası 15.70 üzerine çıkarak rekor tazeledikten sonra yeniden 15 - 15.50 bandına çekildi. Euro/TL 17.70, sterlin/TL 20.50, gram altın 904 liranın üzerine çıktı.

Merkez Bankası kararının ardından BDDK’dan da bankaları uyaran bir açıklama geldi; "TL kredilerin amacına uygun kullanıldığını kontrol edin"

[Rezervlerde Son Durum] TCMB verilerine göre; 10 Aralık haftası itibariyle brüt rezervler 123 milyar dolara geriledi. Bu rakam geçen hafta 124,1 milyar dolar olmuştu. 19 Kasım haftası itibariyle toplam rezervler 128 milyar doların üzerini görmüştü. Net rezervler ise 22,5 milyar dolardan 21,2 milyar dolara geriledi.

[4 Kez Müdahale] Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen "sağlıksız fiyat oluşumlarını" gerekçe göstererek piyasaya tam dört kez satım yönünde doğrudan müdahale etti. Böylece Merkez, 1 Aralık, 3 Aralık, 10 Aralık ve 13 Aralık’ta doğrudan döviz müdahalesinde bulunmuş oldu.
Aralık ayının başında 2014'ten sonra ilk kez döviz satışlarına başlayan MB’nin 1 Aralık tarihindeki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi. TCMB’nin dördüncü ve 2,5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükselmişti.

[Görev değişikliği] Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları Şakir Ercan Gül ile Mehmet Hamdi Yıldırım görevden alındı. Yerlerine Mahmut Gürcan ve Yunus Elitaş atandı.


Avrupa Birliği’nde enflasyon, ABD’deki mortgage krizinin yaşandığı 2008 yılı eylül ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldi. Kıta genelinde başta enerji ürünleri olmak üzere fiyatların daha da artması öngörülüyor. Avrupa İstatistik Ofisi EUROSTAT verilerine göre Avrupa'daki enflasyon 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa Merkez Bankası da, enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da yükselmesini beklediklerini açıkladı. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da enflasyon artışı son 29 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, gıda, ulaşım, akaryakıt, gaz, elektrik ve kiralara yapılan zam haberleri peş peşe gelmeye başladı.

Diğer yandan Avrupa giderek büyüyen doğalgaz krizi nedeniyle uzun, soğuk ve epey masraflı geçecek bir kışa hazırlanıyor. Kriz, enerji maliyetlerinin hızla yükselmesine neden olurken, gıda başta olmak üzere birçok emtiada fiyatlar anormal şekilde artış gösteriyor.
Doğalgaz fiyatları Avrupa'da, Almanya'nın Rusya ile yaşadığı gerilimin etkisiyle arttı. Almanya'nın Kuzey Akım 2 boru hattına izin vermeyeceğini açıklaması, arz sorunları yaşayan Avrupa'da doğalgaz fiyatlarındaki artışı tetikliyor.


ABD merkez bankası FED, politika faizini değiştirmeyerek %0 - %0,25 aralığında sabit tuttu. Banka, varlık alımlarını azaltma hızının aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılmasına karar verdi. Fed, gelecek yıl için üç kez 25'er baz puan faiz artırımı öngörüyor. Fed Başkanı Powell açıklamasında, Fed'in tam istihdam hedefine ulaşmadan faizi artırabileceğini söyledi.

[Ne olmuştu?] ABD'de Kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydetmişti. Söz konusu veri 1982'den bu yana en yüksek artışa işaret etmişti. ABD'de enflasyon 39 yılın zirvesine çıkmıştı.


TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Kasım ayında Türkiye genelinde 178 bin 814 adet konutun satışı gerçekleştirildi. Önceki yılın aynı ayı ile kıyaslandığında bu sayı, %56’lık artışa işaret ediyor. Ekim ayında ise yıllık değişim %14,9 olmuştu. Kasım’da kayda geçen satışların 39 bin 366 adet ile %22’lik kısmını ipotekli satışlar oluşturdu. Kasım ayında dair veriler içinde dikkat çeken husus, döviz kurundaki gelişmelerin de etkisiyle yabancılara yapılan konut satışlarının yıllık %48,4 oranında artması oldu. 7 bin 363 adet konut satışı ile yabancılara yapılan konut satışının payı %4,1 oldu.


Kültür • Sanat

Portre

Arapça harflerle güzel yazı yazma sanatı olan hüsnühatın Türkiye’nin başvurusuyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listelerindeki unsurlarının sayısının 21’e ulaştığı belirtilirken, Türkiye’nin tarihten gelen zengin kültürel değerlerini korumayı, yaşatmayı ve tanıtmayı kararlılıkla sürdüreceği kaydedildi.


Sanatta dijitalleşme hız kazandı, fırçanın yerini kodlar alıyor. Pandeminin etkisiyle sanatın dijitalleşmesi hız kazansa da, teknolojinin gelişmesinin sonucu er geç buraya gelecekti. Fırça darbelerinin yerini kodların, verinin ve yapay zekanın aldığı dijital sanata gösterilen ilgi, sanat ve teknolojinin uzun yıllar kol kola olacağının bir işareti… Bambaşka dünyalara götüren ve yepyeni deneyimler sunan dijital sanat, yeni medya teknolojileri kullanılarak sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.


Küfürsüz tiyatro mümkün diyerek yola çıkan Osman Doğan ve Ayşe Şahinboy çiftinin kurdukları Tiyatro Külliyen’de küfür, argo, müstehcenlik yok. Onların oyunlarına başından sonuna kadar kahkahalar eşlik ediyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

İnternet kullanıcılarının davranışlarını ölçen medya araştırması ve teknoloji firması Gemius’un Kasım 2021 verilerine göre e-ticaret devleri kasım ayında düzenledikleri kampanyalarla büyük bir kullanıcı kitlesini kendilerine çekti. Bu süreçte yaklaşık 57 milyon kullanıcı e-ticaret sitelerine akın etti. İndirim günlerine erkekler daha fazla ilgi gösterdi. Toplam ziyaretçi sayısının yüzde 52.45'ini erkekler oluştururken, kadınlar yüzde 47.55 ile geriden geldi.


Twitter, 2021 yılının Türkiye'de en çok konuşulan isimlerini, hashtag'lerini, markalarını ve tweetlerini açıkladı. Bu yıl Türkiye Twitter'da en çok siyaseti, futbolu, orman yangınlarını ve sağlığı konuştu.
Twitter’ın açıkladığı rakamlara göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'da en çok konuşulan ve tweetlerde en çok bahsedilen isim oldu. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en çok Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çok takip edildi.


Yeni tip koronavirüs salgınıyla halk ve çevre sağlığına ilişkin endişeler artarken, bu yılın önemli teknolojileri arasında iklim değişikliğiyle mücadeleye ve gıda üretiminin sürdürebilirliğine yönelik çözümler öne çıkıyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Söz konusu çocuklar olduğunda ebeveynler, çocuklarındaki en küçük değişimi bile fark edebiliyor. Ancak göz tembelliğinin anlaşılması için sadece fiziksel değil davranışsal değişimlerini de gözlemlemek gerekiyor. Uzmanlar, çocukların yaşadığı odaklanma probleminin göz tembelliği olabileceğini vurguluyor.


Ekolojik dengeyi bozan hava kirliliğinin, doğadaki tüm canlıların yaşamını ve insan sağlığını tehlikeye attığını söyleyen uzmanlar, hava kirliliğine sıklıkla motorlu taşıtların ve sanayi kaynaklı ortaya çıkan emisyonlar ve partiküllerin neden olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, hava kirliliği nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybettiğini ve hava kirliliğinin Covid-19’a bağlı akciğer enfeksiyonları için de önemli bir sorun olduğunu dile getiriyor.


Allah’ın adını anarak yemeğe başlayan kimselerin yiyecekleri bereketli olur. Zaten bir Müslüman midesini ön planda tutmaz. Allah’ın verdiği çeşit çeşit nimetleri yiyip O’na şükretmekle beraber, en iyi gıdalarla beslenmeyi hayatın gayesi kabul etmez. Zira onun daha önemli görevleri ve idealleri vardır. Öte yandan mü’minin bir diğer âdeti, midesini tıka basa doldurmamak, doymaya başladığını hissedince elini yemekten çekmektir.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, kasım ayı içinde gönüllüler tarafından bağışlanan yurt dışı adak ve nafile kurbanların bir kısmını Afrika ülkelerinde bir kısmını da Suriye’de keserek ihtiyaç sahiplerine, çadır kamplardaki savaş mağdurlarına ve Kur’an talebelerine dağıttı.


Geleceğin "Sosyal Girişimci Liderleri" burada yetişiyor. Sertifikalı eğitim ve staj imkanı ile kendini geliştirmek isteyenler için Sosyal Gelişim Akademisi’ne başvuru için buraya tıklayabilirsiniz.


AFAD, 2021 Afet Eğitim Yılı projesi kapsamında bugüne kadar; 55 milyon 800 bin vatandaşa Afet Eğitimi verildiğini, 18 bini aşkın Afet Eğitmeni yetiştirildiğini açıkladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Türkiye-Katar iş birliğinin küresel etkileri] Türkiye ve Katar stratejik iş birliğinin iki ülkeye önemli kazançlar sağlamış olması diğer Körfez ülkeleri açısından da bir örneklik oluşturmuştur. ABD’nin bölgedeki etkisinin azalması sonucu Körfez ülkeleri güvenlik gerekçeleri ve ekonomik refahlarını sürdürme mecburiyetleri çerçevesinde; askeri ve ekonomik alanda Türkiye’yi kendileri için potansiyel bir partner olarak görmektedir.


[Teoman Duralı... Bir felsefe-bilimcinin ardından] Felsefenin sınırlı kavranışını ortaya koyan egemen bakış açısına itiraz eden Teoman Duralı, nehir söyleşisinde bu süreçte yaşananları özetler. Derinliğini öne çıkardığı Gazali ile birlikte Lenin'e özel bir önem atfetmesi ise Duralı ile İslam felsefesi çalışmalarında Gazali'yi "İslam filozoflarının en moderni" kabul eden Hilmi Ziya Ülken'in eserlerine yansıyan tasavvur arasında bir bağ kurmayı mümkün kılabilir.


[Bosna Hersek’te Endişelendiren Gelişmeler] Bosna Hersek son aylarda savaş sonrası dönemin en ciddi siyasi kriziyle sarsılmaya başlamıştır. Krizin en büyük sorumlusu Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi Milorad Dodik’in tehlikeli boyutlara varan ve Moskova yönetimi tarafından desteklenen milliyetçi ve bölücü siyasetidir. Dodik’in sorumsuz siyasi manevraları Bosna Hersek’teki barış ortamını tehdit etmekte, eski güvensizlikleri canlandırmakta ve şiddetin ülkeye geri gelebileceği yönünde endişe uyandırmaktadır.


[Boris Johnson döneminde yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu] Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın iktidara gelmesinden bu yana ailelerin en yoksul yarısının durumunun daha da kötüleştiği, en zenginlerin gelirlerininse hızla arttığı ifade ediliyor. Yayınlanan rapora göre Birleşik Krallık’taki hanelerin yarısı, Johnson'ın Aralık 2019 seçimlerini kazanmasından bu yana 110 sterlin (yaklaşık iki bin TL) kaybederken ilk yüzde 5'e giren kesim 3 bin 300 sterlinlik (yaklaşık 60 bin TL) kazanç daha sağladı. Bu durum 300 bin hanenin daha yoksullaşmasına neden oldu.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: