23 Ekim 2020 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Selamunaleykum, hayırlı Cumalar!
Bugün 23 Ekim 2020 - Cuma

Türkiye haftaya yeni doğalgaz müjdesi ile başladı. Hafta boyu ise gözler Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmalara odaklandı. Covid 19 Pandemisi gündemdeki yerini korurken, 28 Ekim Çarşamba gecesi Mevlid Kandili’ni idrak edeceğiz.
Bu hafta da Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derleyen Altınoluk Gündem’i keyifle okumanızı diliyor, Mevlid Kandilinizi en içten dileklerimizle kutluyoruz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (O'na Salat Edin)

“Allâh ve melekleri, Peygambere çokça salât ederler. Ey mü’minler! Siz de O’na çokça salavât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin.”
(el-Ahzâb, 56)


Hadis-i Şerif (Salavat Nimeti)

"Kim bana bir defa salavât-ı şerife okursa Allah Teâlâ ona on salât eder."
(Müslim, Sahih, Salat, 17)


Nükte (Risalet Aynası)

Peygamber Efendimiz'in sîreti; saf ve berrak bir ayna gibidir. Her insan o aynada iç ve dış dünyasını, ahlâk ve davranışlarını seyredip kendi durumunu mîzân edebilir. Bu aynada gördüklerine göre hâlini ıslâh etmek, her mü’minin vazifesidir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Dağlık Karabağ’da çatışmalar sürüyor. Ateşkesi bozan ve sivil yerleşim noktalarına saldırılarını sürdüren Ermenistan’a Azerbaycan’ın cevabı sert oldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Cebrail'deki operasyonlarda Ermenistan ordusunun 556. Alay taburunun imha edildiğini, 400 sözleşmeli askerden oluşan taburun çoğunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ordusu karşısında yaşanan hezimet sonrasında ülke vatandaşlarını "cephede savaşmaya" çağırdı. Paşinyan konuya ilişkin “Dağlık Karabağ”daki tüm iş insanlarının ve öğrencilerin Dağlık Karabağ’a dönerek ordu hizmetine girmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı. Orduya katılmayı reddeden çok sayıda vatandaş hakkında soruşturma açıldı.


Tartışmalı Kıbrıs seçimleri ikinci turda noktalandı. Kapalı Maraş’ın açılacağı yönündeki açıklamasıyla dünya gündemine oturan Başbakan Ersin Tatar, yüzde 51.74 oyla yeni cumhurbaşkanı seçildi.

“Rumlara toprak vermeliyiz” sözleri büyük tepki toplayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ikinci turda yüzde 48.26 oy aldı. Akıncı, "Bu sonuçlar 45 yıllık siyasi hayatımın sonudur.” sözleriyle siyasi kariyerini noktaladı.

[Ne Olmuştu?] Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olası bir duruma çok muhtaçmış gibi adeta Rumlara yalvararak tavizler verdi. KKTC toprakları yüzde 36’dan yüzde 29’a indi. Akıncı, KKTC topraklarının yüzde 20’sini hiçbir karşılığı olmadan vermeyi planlıyordu.


Türkiye'nin 405 milyar metreküpe yükselen Karadeniz'deki doğal gaz keşfi, derin denizlerde şu ana kadar yapılan keşiflerde en büyük 20 keşif arasına girdi.


Türkiye'nin 'Fatih' ve 'Yavuz'dan sonra üçüncü sondaj gemisi 'Kanuni', Marmara Denizi'ni geçerek Haydarpaşa Limanı açıklarına ulaştı. Karadeniz’de, Fatih gemisiyle sondaj faaliyetlerini yürütecek Kanuni'nin Kasım ayı sonunda Zonguldak’taki Filyos Limanı'na ulaşması bekleniyor.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 41 milyonu
• Ölüm sayısı ise 1 milyon 100 bini geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 353 bini
• Ölüm sayısı 9 bin 5 yüzü geçti.


Bilimsel araştırma: 4 sendrom birleşince Covid-19 aylarca atlatılamıyor


AB liderleri Kovid-19 toplantısı yapacak toplantısı yapacak


Covid-19'u daha uzun süre geçirmeye kimler yatkın?


Bakanlık duyurmuştu: Covid-19 denetimleri başlıyor!


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Kasım’dan itibaren ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıflarda yüz yüze eğitimin başlayacağını açıkladı.


Alman basınının en önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’ta yer alan haberde, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG), elektrikli otomobil ekosistemi oluşturarak kendi "Tesla'sını" ürettiğine vurgu yapılarak, ülkenin ulusal ürün yelpazesine otomobilin de ekleneceği belirtildi. Haberde, TOGG tarafından üretilecek otomobilin satış fiyatının rekabetçi olması halinde bunun Alman otomobil pazarı için de cazip olacağı kaydedildi.


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında karşılıklı olarak vizenin kaldırılacağı belirtildi. Uzun süredir başta BAE olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında perde arkasında yürütülen ciddi temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşmasına vardığını açıklamasıyla aleni hale geldi. 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.


Kabe'de 7 ay sonra yeniden cemaatle namaz kılındı cemaatle namaz kılındı

Kültür • Sanat

Portre

 

[Biyografi] Vefatının 17. yıldönümünde Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anıyoruz. Aliya İzzetbegoviç kimdir? Aliya İzzetbegoviç kitapları nelerdir?


[İnfografik] Bosna Hersek’in Bilge Kralı Aliya İzzetbegoviç


[Mini Belgesel] Aliya: “Bizi toprağa gömdüler ama tohum olduğumuzu bilmiyorlardı”


Topkapı Sarayı’nda yer alan Harem-i Hümayun'un restore edilen yeni bölümleri ziyarete açıldı. .


"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de sıcak hava balonuyla uçuşlar başladı.


[Okuma Listesi] İlim geleneğimizde kırk hadis geleneği önemli bir yer tutar. Kırk hadis öğrenip yaşamanın fazileti ile ilgili olan hadis-i şerif bu alanda sürekli yeni eserler neşredilmesine vesile olmuştur. Kırk hadis geleneğinde en bilinen ve dünya coğrafyasında farklı diller ile neşredilen eser İmam Nevevi’nin kırk hadis çalışmasıdır. İşte 40 Hadis üzerine yazılan kitaplar…

Teknoloji

Teknoloji

 

Cezeri'ye kardeş geldi: Tamamen Türk mühendislerin emeği olan uçan araba 'Tusi’nin test sürüşlerine başlandı


"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarında, 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi bulundu.


Savunma, havacılık ve uzay sanayisinde faaliyet gösteren firmaların "Milli Teknoloji Hamlesi" için bir araya geldiği SAHA İstanbul, yeni katılımlarla büyümesini sürdürüyor.


[Rapor] Dünya Ekonomik Forumu'nun yeni raporu, teknolojik ve kurumsal inovasyonları beraberinde getirecek 20 yeni pazarın ekonomileri dönüştürme potansiyeline sahip olduğuna işaret etti. Elektrikli araçlar, geniş spektrumlu antiviraller, veri, dijital finansal hizmetler, yapay zeka, uydu hizmetleri, uzay uçuşları, gen ve DNA dizileri gibi alanlar söz konusu yeni pazarlar arasında yer aldı.


Dünyada yakın gelecekte insan hayatına girecek ve günlük yaşamda daha sık karşılaşacak teknolojilerin neler olacağını merak ediyor musunuz?

Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Covid-19 salgını nedeniyle önemi bu yıl daha da artan grip aşısının, Türkiye'ye 1 milyon 350 bin doz geldiği belirtildi. Ancak henüz aşının uygulanmasına başlanmadı.


Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metintaş: Havaların soğumasıyla mevsimsel hastalıklar koronavirüsle beraber seyredebilir


Dikkat dağınıklığı için neler yapılabilir?


Dr. Emin Çağlar: “Teknoloji ve internet bağımlılığı diğer bağımlılıklar kadar tehlikelidir, virüs kadar bulaşıcıdır ve tedavi gerektirir”

Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı Uganda Kololo'da Müslümanların ibadet ve eğitim mekânı ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir boşluğu doldurması beklenen "Seyyidina Ebubekir Camiî" adıyla bir cami inşaa ediyor.


Sel, kuraklık, deprem, salgın hastalık, yangın gibi doğal afet mağdurlarına acil yardımlarda bulunan Hüdayi Vakfı, eğitim ve insani yardım faaliyetlerinde bulunduğu ülkelerden Senegal’de sel felaketi sonrası bölgeye acil yardımları ulaştırdı.


Türk STK’ların Sudanlı selzedeler için inşa ettiği 'Türk köyü'ndeki konutlar teslim edildi.


Sağlık hizmetlerine erişilemeyen bölgelerde önlenebilir sebeplerden ötürü hayatını kaybeden anneler ve çocuklar için geçtiğimiz haftalarda bir kampanyaya çıkan Yeryüzü Doktorları, Yaşasın Anneler, Yaşasın Çocuklar kampanyasına destek bekliyor.


Lider Eğitim'in Değer Halkaları başlıyor. Bir yıllık takvimde temel derslerin yanı sıra tamamlayıcı programlar yer alıyor. Ön kayıt ve detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Video] Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, Peygamber (s.a.v.) Efendimizin hicret ve vefatının gerçekleştiği Rebîülevvel ayının faziletini; Efendimize ümmet olmanın sevincini, vecdini, huzurunu gönlümüzde tutabilmeyi ve onun izinden gidebilmenin önemini anlatıyor.


Kudüs’ten yükselen bir feryattı Nuri Pakdil, bu mübarek beldeye olan sevdasını zırh gibi taşıdı. O, Kudüs’ü hayatının merkezine yerleştirdi. Her bakışında, her adımında, her sözünde bu mukaddes belde vardı. Kudüs için hissettiği yürek sızısını “Yüreğimin yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır.” ifadeleriyle kaleme döktü. Edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdıran mütefekkir, şair ve deneme yazarı Nuri Pakdil’i saygı ve rahmetle anıyoruz.


[Analiz] “Türkiye’nin Gökyüzündeki Yeni Gücü İHA’lar” başlıklı analiz, Türkiye’nin ‘insansız hava araçları’ stratejisini savunma sanayii, askeri ve jeopolitik boyutlarıyla tarihsel bir bağlama oturtarak inceliyor. .


[Kitap] Mesleki eğitimi tercih ederek yerleşen öğrenci sayısı yüzde 63 arttı. Meslek liseleri ilk kez yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci almaya başladı.


Deloitte’un, 39 ülkeden 318 global bankanın incelendiği ve bankacılık liderlerinin dijitalleşme yarışını kazanmak için gerçekleştirdiği faaliyetlere odaklanan Dijital Bankacılık Olgunluğu 2020 araştırmasında Türkiye, mobil ve internet bankacılığı fonksiyonlarında sunmuş olduğu hizmetlerin çeşitliliği ve ulaşılabilirliği sonucu elde ettiği olduğu skor ile dijital şampiyonlar arasında yer aldı.

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: