24 Aralık 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 24 Aralık 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

2021 yılı vedaya hazırlanırken yine hareketli bir hafta geçirdik. Bir süredir Türkiye’nin gündemini belirleyen ekonomik gelişmelerde bu hafta yaşanan pozitif seyir umut verirken, süreç tüm vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

Peki bu hafta Türkiye’den ve dünyadan başka hangi gündemler ön plana çıktı? Öncesi, şimdisi ve sonrasına dair tüm detaylar için bültenimiz hazır, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Onda İnsanlara Şifa Vardır)

Ve Rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin. Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır."
(Nahl, 68 - 69)


Hadis-i Şerif (Sağlığın Kıymeti)

“Sizden kim huzuru yerinde, bedeni sağlıklı ve günlük yiyeceği de yanında olarak güne başlarsa, sanki dünya nimetleri ona verilmiş gibidir.”
(Tirmizî, Zühd, 34)


Nükte (Sıhhatimiz Yerindeyken)

Vücûdumuz, Allâh’ın bizlere bir emânetidir. Onun da üzerimizde hakkı vardır. Zîrâ makbul bir kulluk hayâtı yaşayabilmek, maddî ve mânevî bakımdan sıhhatli bir bünye ile mümkündür. İbâdetler de sıhhatli bir vücûd ile daha huzurlu bir şekilde îfâ edilebilir. Hakîkaten, sıhhat olmadan huzurlu bir namaz kılabilmek, oruç tutabilmek mümkün müdür? Kulu kalben Hakk’a yaklaştıran nice ibâdetler ve hizmetler de hep sağlık nîmetiyle kâimdirler. Sıhhat bozulduğunda, ibâdet ve hizmetler de âdeta kıvam kaybetmektedir. Bu bakımdan elde fırsat varken ve sıhhatimiz yerindeyken bu nîmetin şükrünü en güzel bir sûrette îfâ etmeli; ibâdetlerimize gayret gösterip hayır işlerine koşmalıyız. (Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

[Türkiye'de 2021 böyle geçti] 2021 yılını geride bırakıyoruz. Kovid-19 ile mücadeleye yönelik atılan adımlar, Karadeniz'de etkili olan aşırı yağış sonucu yaşanan sel ve orman yangınları 2021 yılına damga vurdu.

Yıl boyu sıcak gündeme eşlik eden ekonomik gelişmeler, 2021’nin son günlerinde etkisini artırsa da ateşi şimdilik düşmüş görülüyor. 2021 yılında aynı zamanda, edebiyat, kültür sanat ve akademi camiasından çok sayıda isme veda ettik.
İşte yerini yeni bir yıla bırakırken Ocak’tan Aralık’a 2021’de madde madde ülkemizde yaşanan gelişmeler...


Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Nikkei Asia’da, kapsamlı bir Türkiye analizi yayımlandı. Yazıda, Türkiye'nin kendi başına hareket ettiği belirtilerek, "Kesin olan tek bir şey var: oyun kurucu olmak istiyorlar" ifadesine yer verildi. Analizde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Batı yanlısı politikanın kalıplarını kırdığı" görüşü belirtildi. Türk SİHA'larının da masaya yatırıldığı makalede, Türk insansız sistemlerinin askeri çatışmaların sonucunu şekillendirmede "çok etkili" olduğu aktarıldı.


Türkiye ile Katar, Kabil Uluslararası Havaalanı’nın ortak işletilmesi konusunda anlaştı. Bir süredir Katar ve Türk heyetleri arasında havaalanının iki ülke ortaklığıyla işletilmesine ilişkin yürütülen görüşmeler sonuç verdi.

Türk ve Katarlı şirketler arasında bu amaç doğrultusunda ve eşit ortaklık temelinde bir mutabakat zaptı imzalandığına işaret eden diplomatik kaynaklar, söz konusu ortaklık anlaşmasının ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 7 Aralık'taki Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Yedinci Toplantısı için Doha'da bulunduğu sırada yapıldığını aktardı. Son olarak 7 Aralık'ta varılan anlaşma neticesinde, Türkiye'den teknik bir heyetin, Katar tarafıyla koordinasyon kurmak üzere Doha'ya geldiği ifade edildi.

Türk-Katar heyetinin, Afganistan tarafıyla yapılacak görüşmenin akabinde durum değerlendirmesi yapması bekleniyor. Türkiye ve Katar tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.


[Neden Önemli?] Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı, denize kıyısı olmayan ülkelerden Afganistan için ana hava bağlantısı olması açısından önemli bir yere sahip. Taliban, eş zamanlı şekilde haziran ayından itibaren şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, Ağustos ayında da vilayet merkezlerini hızla ele geçirmişti. Ele geçirilen Krazai Havaalanı’nın işletmesi şuanda Taliban yönetiminde.


KISA...KISA...KISA...

Reuters’ta yer alan bir haberde ABD yönetiminin, Türkiye’nin Etiyopya’ya silahlı insansız hava aracı sattığına yönelik iddialardan rahatsız olduğu öne sürüldü. Ajansa konuşan bir ABD’li yetkili, Washington’ın drone’ların sivillere karşı kullanılma ihtimalinden derin endişe duyduğunu belirtti. İsmi açıklanmayan üst düzey bir Türk yetkili de Beyaz Saray’ın endişelerini ilettiğini doğruladı, “Ancak Türkiye, bu konu hakkında belirlediği politikaya devam edecek” dedi.


Dünya Gıda Programı (WFP) Yemen'de 8 milyon kişiye sağladığı gıda yardımını yıl başından itibaren sınırlandıracağını açıkladı. WFP kararın mali kaynak yetersizliğinden dolayı alındığını bildirdi. Bu durumun iç savaş yüzünden ülkede yaşanan açlığı daha da arttırmasından endişe ediliyor.


AB, Türkiye’ye sığınmacılar için harcanmak üzere 560 milyon euro’luk kaynak verilmesini onayladı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, söz konusu kaynağın sığınmacıların eğitiminde ve sınır güvenliğinin iyileştirilmesinde kullanılacağı bildirildi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 277 milyonu geçti
• Vefat sayısı 5 milyon 380 bine yaklaştı.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 8.806.100.479 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 9 milyon 230 bini, geçti
• Vefat sayısı 81 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 127.285.128 oldu.


Sağlık Bakanı Koca, yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan acil kullanım onayı aldığını bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: " TURKOVAC acil kullanım onayı aldı. Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk. Birtakım tetkikleri yapılıyor olacak. Bir hafta, 10 gün içinden bu tetkiklerin biteceğini umuyoruz. Yıl bitmeden, gelecek hafta sonu aşımız kullanılabilir olacak" dedi.


ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Pfizer'ın geliştirdiği corona virüs hapına onay verdi. "Paxlovid" adlı, reçeteyle satışa sunulacak ilaç, 12 yaş üstü yüksek riskli hastaların tedavisinde kullanılacak.


Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, koronavirüs aşılarının yoksul ülkelere dağıtımında yaşanan başarısızlığı eleştirdi. Brown, küresel çapta yaşandığını vurguladığı bu başarısızlık için "ruhumuzda kara bir leke" dedi. Brown, dünya liderlerinin bir araya gelerek 2022 başında aşıların dağıtımını öncelikleri arasına almalarını umduğunu söyledi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yeni bankacılık ürününü duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıklamasının ardından kurda sert düşüş yaşandı.

"Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz” diyen Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni ürünün işleyişini anlattı:

“İnsanlarımızın bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak."

[Sıcak günde neler yaşandı?] Gün içinde 18’in üzerine çıkan dolar/TL kuru, 13'ün altını görürken, 20.79 TL'ye kadar yükselen euro, 15'lere çekildi. Dün 1000 TL'den işlem göre gram altın ise 770 TL'ye kadar indi. Böylece döviz kuru ve altının TL karşısındaki değer kaybı, %33'ü geçti.
Erdoğan’ın açıklamaları sonrası düşüşe geçen döviz kurları sonrasında dalgalı seyretti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Pazartesi akşamından salı sabahına kadar 1.75 milyar dolarlık dövizin bozdurulduğunu belirtti.

[Sosyal medya takipte] BDDK, sosyal medyada kur manipülasyonu yapıldığını açıklayarak uyarıda bulundu. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “kur hareketlerindeki olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler” olduğu ifade edildi; “Bu kişilerle ilgili gerekli incelemeler yapılarak haklarında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi.

[Kur korumalı TL vadeli mevduatın detayları belli oldu] TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, 20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden Döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabilecek.

Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecek, vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutarın, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyük olması durumunda; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacak. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

[Örnekli Anlatım] Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat düzenlemesi Nasıl işleyecek?

[10 Soruda] 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' desteği


Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre akaryakıtta artan fiyatlar nedeniyle sıfırlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), uluslararası petrol fiyatlarına ya da döviz kurlarına bağlı olarak gerçekleşen azalış tutarı kadar artırılabilecek. Karara göre artış, 2 Nisan 2020 tarihinde benzinde 2,53 TL, motorinde 2,05 TL ve LPG'de 1 TL olarak belirlenen limit tutarlarını geçmeyecek.

[Ne olmuştu?] Yeni modelin açıklandığı gün EPDK'dan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün açıkladığı ekonomik tedbirlerin ardından dövizde yaşanan düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarına bu geceden itibaren yapılacak artışlar, sektörümüzün desteği ile durdurulmuştur. Bilindiği üzere akaryakıt fiyatlarında en belirleyici unsur petrol fiyatları ve döviz hareketleridir. Dövizde yaşanan düşüş en kısa süre içerisinde pompa fiyatlarına da yansıyacaktır.” açıklaması gelmişti.


TBMM Genel Kurulu'nda, çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi'nden muaf olmasını içeren kanun teklifi kabul edildi. Kamu çalışanları dahil tüm çalışanların ödeyeceği Gelir Vergisi'nden ise asgari ücrete isabet eden Gelir Vergisi kısmı kadar indirim yapılması sağlanıyor. Ayrıca, çalışanlara ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden Damga Vergisi alınmaması yönünde de düzenleme hayata geçiriliyor.


Kültür • Sanat

Portre

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki törenle verildi. Sinema ödülüne Cüneyt Arkın, müzik ödülüne İdil Biret, vefa ödülüne Kemal Tahir layık görüldü. Görsel sanatlarda Alev Ebüzziyya ödül alırken, kaligrafide Etem Çalışkan, sahaflıkta İbrahim Manav, edebiyatta Gürbüz Azak ve bilim-kültürde yakın zamanda hayatını kaybeden Teoman Duralı seçildi.


Oscar Ödülleri'ni belirleyen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 10 dalda kısa listeleri açıkladı. En İyi Uluslararası Film kategorisinde Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan” filmi listeye giremedi. 27 Ocak’taki oylamayla belirlenecek 2022 Oscar adayları, 8 Şubat’ta açıklanacak. 94. kez verilecek ödüller, 27 Mart’ta Los Angeles’taki törenle sahiplerini bulacak.


Uzun bir süredir onarımda olan Mevlânâ Türbesi’nin Kubbe-i Hadra çinileri, Şeb-i Arus’a yetiştirildi. 61 yıl sonra yenilenen kubbedeki binlerce parçalık çalışmayı yürüten çini ustası Kemal Güler, kubbede yaklaşık 8 bin parça çini kullanıldığını söyleyerek, kubbede çini kullanımının 13. yy Selçuklu geleneği olduğunu belirtiyor.

“Bir çini yedi farklı işlemden geçiyor. Yaklaşık 3 aylık bir sürede hazır hale geliyor. Mevlânâ Türbesi, Türkiye’de çini kullanılarak yapılan ilk türbe kubbesi. Dünyada çini kullanılan başka örnekler var ama kubbede çini kullanımının Türkiye’deki tek örneği diyebiliriz.”


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı. ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya başarıyla fırlatıldı. Haberleşme uydusu, Türkiye'nin yanısıra Ortadoğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri içeren geniş kapsama alanında hizmet verecek.

[Türkiye’nin Uyduları] Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı, Türksat 5B ile birlikte 8’e yükseldi. İşte özellikleriyle birlikte Türkiye’nin Uyduları...


Web güvenliği ve performans şirketi Cloudflare'nin 2021 Yılı İnternet Trafiği İncelemesi raporuna göre TikTok, 2021'de en popüler alan adında Google'ı geride bıraktı.

Video paylaşım platformu TikTok, özellikle 2021'de büyük bir popülariteye ulaştı. Web trafiğinde Google, Facebook, YouTube ve Netflix gibi devleri geride bırakarak, yükseliş hızını da ayrıca ortaya koydu.
TikTok, Cloudflare'in 2021'deki en iyi alan adları sıralamasında 7 numaradan 1 numaraya yükselirken aynı zamanda bu yıl Facebook'u sosyal medya alanlarında da geçerek 1 Numara oldu.


Dünyanın 'ilk kısa mesajı'nın (SMS) dijital kopyası 107 bin euroya satıldı. Açık artırma Fransa'da bulunan müzayede evi Aguttes'te düzenlendi. İngiliz telekom şirketinin düzenlediği etkinlikte 'ilk kısa mesajın' dijital NFT versiyonu 107 bin euroya alıcı buldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

1100 ebeveyn ile yapılan ‘Çocuklara Eşlik Etme Sanatı’ araştırmasında çarpıcı sonuçlar çıktı. Çocuklar ile geçirilen zamandan çocuk yetiştirirken en çok kimlerden etkilenildiğine kadar birçok başlığı kapsayan çalışma, doğru bilinen yanlışları ortaya çıkardı. Araştırmaya göre çocuklarla iletişim alarm veriyor.


Uzmanlar, Türkiye'de en çok görülen 5 kanser türünden biri olan bağırsak kanseri hakkında uyarılarda bulunarak beslenme alışkanlıklarının bağırsak kanserini tetiklediğini ifade ediyor.


Kış aylarında pek çok insan hareketsizlik, stres ya da yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle kilo alabiliyor. Bu dönemde hangi gıdalarla nasıl beslenileceği büyük önem taşıyor. Sağlıklı kalmak ve forma girmek için bazı besinler düşük kalorileri, yüksek lif oranları ve yağ yakımına yardımcı olmaları sayesinde kişiye önemli katkı sağlıyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Gıda, Aşevi ve Eğitim yardımlarınızı, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı aracılığıyla yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine ve Kur'an talebelerine ulaştırabilirsiniz.


Türk Kızılayı, İdlib'de selin etkisi altındaki çadırlarda yaşamını devam ettirmeye çalışan aileler ile çocuklara yönelik bağışları giyim eşyaları ve ihtiyaç malzemeleri olarak sahiplerine ulaştırdı.


İHH Gönüllüleri, Suriye’nin Cerablus bölgesinde 80 kurban keserek 400 ihtiyaç sahibi aileye ve yetimhanelere dağıttı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Türkiye’nin sıcak paraya ihtiyacı yok!] Bugünden itibaren kurun ihracatı destekleyecek aynı zamanda enflasyonu da artırmayacak bir seviyede kalması önemlidir. Türkiye artık 50 yıldır yaptığı gibi yüksek faiz vererek yurtdışından sıcak para getirmek zorunda değildir. İlk kez ekonomik bağımsızlığımızı kazanacak noktaya geldik. Bugünden itibaren ülkede fiyat istikrarını sağlayacak, faizleri düşürecek, yatırımı artıracak politikalar uygulama zamanı gelmiştir.


[10 yıl sonra Arap Baharı'nı nasıl okumalı?] Tek bir teorik çerçeve Arap Baharı'nın etkili olduğu ülkeler arasındaki farklı bütün toplumsal, siyasal, kültürel ve dini farklılıkları açıklama konusunda yeterli olabilir mi? Arap Baharı neticede İslamcı hareketlerin başarısızlığının bir örneği olarak mı okunmalı?


[Çalınan maneviyat ve manevi sömürgecilik] Batı'nın, Doğu'nun coğrafyasına, yazınına, maneviyatına ve tarihine çok daha yakın ilgiyle baktığını görüyoruz. Ancak Doğulu şahsiyetlerin ve öğretilerinin nasıl "dünyaya mal edildiğine" veya "evrensel" hale getirildiğine dikkat kesilmek gerekiyor.


[Artık konuşulan beyin göçü değil, tersine beyin göçü] Yıllar boyu alanında başarılı isimleri dünyanın farklı ülkelerine kaptırdık. Pek çoğu eğitim için gidip bir daha geri dönmeyenlerdi. Bir kısmı da Türkiye’deki çalışmalarla adını duyurup yurt dışından aldığı tekliflerin peşinden gitti. Bunun pek çok nedeni olsa da öne çıkan iki unsur çok belirleyici. Sunulan imkânlar ve maddi olanaklar. Bu iki unsur son yıllarda yapılan çalışmalar, projeler ve desteklerle Türkiye lehine değişti.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: