31 Aralık 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 31 Aralık 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem bülteniyle karşınızdayız.

Hafta boyunca en çok konuşulan haberlerden kesitler, detaylar ve analizlerle zenginleştirdiğimiz bültenimizi keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz. Haftaya yeniden buluşmak dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Nihâî Dönüş O'na)

"Göklerin ve yerin mutlak mülkiyeti ve hâkimiyeti Allah’ındır. Nihâî dönüş de yalnız Allah’a olacaktır."
(Nur, 42)


Hadis-i Şerif (Bir Karış Haksızlık)

“Kim hakkı olmadığı hâlde bir karış yeri alırsa, Allah kıyamet günü yedi kat yeri onun boynuna dolar.”
(Müslim, Müsâkât, 141)


Nükte (Servette Mükellefiyet)

İslâm, servete bir mükellefiyet yüklüyor. Ve parayı kullanma eğitimi veriyor. Parayı kullanma eğitimi verirken de, hem de gönülleri kaynaştırmaya vesîle olacak. Kazançta hak olacak, merhamet olacak; hak, adâlet, merhamet mezcedilecek. Kul hakkı girmeyecek kazanca. Haram olmayacak. Kul hakkıyla bir ibadet yaptığı zaman, Rasûlullah Efendimiz; “Lebbeyk der, ona lâ leybbeyk (redsin) denir.” buyuruyor. (Bkz. Heysemî, III, 209-210) İslâm’da zekât, infak ve hayrat öne çıkarılmış ve sermayenin kontrolsüz şekilde devleşmesine mânî olmak içindir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi sürecinde online yürüttüğü diplomasi maratonuna 2021 yılında yurtdışı ziyaretleriyle hız verdi. Yurt dışı ziyaretlerini yılın başında Belçika ile açan Erdoğan, finali Katar ile yaptı. 2021’de 14 yurt dışı seyahat gerçekleştiren Erdoğan, Afrika açılımını kara kıtada üç ülkeyi ziyaret ederek sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve gelmesinin ardından toplam 30 Afrika ülkesine 50 ziyaret gerçekleştirdi.

Fransız aylık ekonomi dergisi Capital, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Afrika'daki nüfuzunu artırdığını, ürettiği SİHA'ları 'peynir ekmek gibi' sattığını yazdı.

[Analiz] Uzun zamandır Afrika’dan uluslararası topluma bazı itirazlar yükseliyordu. Batılı ülkelerin hâkimiyetine yönelik bu itirazların güçlü bir şekilde yükseltildiği bir dönemde Afrika Zirvesi’nin yapılması çok büyük anlamlar taşıyor. “Birlikte Kalkınma ve Refah için Güçlendirilmiş Ortaklık” mottosu ile gerçekleştirilen zirve, Afrika toplumlarına yönelik Batı’nın kullandığı buyurgan üsluptan oldukça uzak ve makul bir işbirliğine vurgu yapması açısından da oldukça değerli.


Özbekistan’dan art arda yeni yasak haberleri geliyor. Navai ve Cizzax’da kız öğrencilerin hicap ve namazlarına karışıldığına dair bir ses kaydı yayınlandı. Adalet Bakanlığı “Yolsuzlukla Mücadele” taslağına “dini kıyafet-uzun etek yasağı” maddesini ekledi. Ülkede baskıcı rejimin Müslümanlara yönelik zulmü tüm tepkilere rağmen devam ediyor.

[Neler Yaşanıyor?] Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, çeyrek asırdan uzun bir süre Özbekistan’ı demir yumrukla yöneten İslam Kerimov’un 2016'da hayatını kaybetmesi ülke için bir dönüm noktası olmuştu. Aralık 2016’da gerçekleştirilen seçimleri kazanan Şevket Mirziyoyev, Özbekistan Cumhuriyeti’nin ikinci devlet başkanı olmuştu. Yaklaşık 3 senelik iktidarı döneminde iç politikada radikal bir değişim başlatan Mirziyoyev'in, Özbekistan'da dini özgürlüklerin gelişmesi için çaba sarfetmesi, ülkede yaşayanları umutlandırmıştı.
Mirziyoyev'in, insan haklarının iyileştirilmesi, dini özgürlüklerin güvence altına alınması gibi konularda önemli adımlar atmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde alınan skandal bir kararla ülkede başörtüsü ile sokakta dolaşmak yasaklandı.


İslamofobiyi 2021 yılında kurumsallaştırarak İslam düşmanlığına dönüştüren Fransa’da baskılar artıyor. Avrupa’da nüfusun sadece yüzde 8’ini oluşturan Müslümanlar hedefe konulmaya devam ediyor. Karalama kampanyaları ve kışkırtmaların etkisiyle camiler yakılıyor, onlarca cami ardı ardına kapatılıyor, cami duvarlarına alçakça ifadeler yazılıyor, başörtülü kadınlar hedef alınıyor, helal et kesimi bile yasaklanıyor. Son olarak Fransa'nın Beauvais kentindeki Bilal Camisi için "radikal vaazlar" verildiği bahanesiyle 6 aylığına kapatma kararı alındı. Son dönemde artan baskılar sonucu kapatılan cami sayısı 22'ye yükseldi.

[2021 baskılarla geçti] Fransız hükümeti bu senenin başında radikal İslamcı propaganda yapıldığından şüphe edilen yerler ve dernekler üzerindeki kontrollerin sıkılaştırılacağını açıklamış ve baskı sinyalleri vermişti. Fransa İçişleri Bakanı'nın bu ay başında verdiği bilgiye göre, "ayrılıkçı ideolojiyi" yaydıkları gerekçesiyle 99 camide yapılan denetimler sonucunda 21'i kapatıldı, 6'sı hakkında da kapatılması için süreç başlatıldı. Fransa'da toplam 2 bin 620 cami bulunuyor.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili 81 il valiliğine ve tüm belediyelere genelge gönderdi. 17 maddeden oluşan genelgede Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully cinsi köpeklerin belediyelerce denetimlerinin 7/24 esasıyla yapılması istendi. Ayrıca sahiplenilmemiş hayvanlara el konulması ve hayvan bakımevine götürülerek rehabilite edilip burada tutulması talep edildi. Genelge, belediyelerin bir an önce hayvan bakımevleri kurması gerektiğini de kaydetti.

[Ne olmuştu?] Gaziantep’te 2 pitbull köpeğinin saldırısına uğrayan minik Asiye ağır yaralanmıştı. Türkiye bu olayı konuşurken bir köpek saldırı haberi de Aksaray’dan gelmiş, Suriye uyruklu 6 yaşındaki F.E.İ. sokak köpeklerinin saldırısına uğramıştı.


KISA...KISA...KISA...

• Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yayınlanan habere göre Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Başkanlığı, Kovid-19 vakalarında görülen artış üzerine kutsal mekanlarda yeniden kısıtlamalara gitti. Karar gereği bugünden itibaren Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de sosyal mesafe uygulanacak.


Somali’de Başbakan Muhammed Hüseyin Roble, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Abdulkadir Muhammed Nur'u yeni Savunma Bakanı olarak atadı. Nur, son olarak kabinede adalet bakanlığı görevini yürütüyordu.


• Filistin lideri Mahmud Abbas, 10 yılı aşkın bir sürenin ardından İsrail tarafına geçerek Savunma Bakanı Benny Gantz’la bir araya geldi. Gantz’ın evinde yapılan görüşmede güvenlik ve ekonomi konularının ele alındığı açıklandı. Abbas ve Gantz, son olarak Ağustos’ta işgal altındaki Batı Şeria’da bir araya gelmişti.


Türkiye’nin Varşova Büyükelçiliği binasına 3 adet molotof kokteyli atıldı. Patlayıcılar, Büyükelçilik binasının personel ve konsolosluk girişi kısmına isabet etti. Elçilikte görevli polisler, 30 yaşında olduğu belirtilen saldırganı yakalayarak güvenlik güçlerine teslim etti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.


New York Belediye Meclisi’ne seçilen Shahana Hanif adındaki Müslüman kadın, Kur'an-ı Kerim'e el basıp yemin ederek göreve başladı. Hanif, Taha Süresinden bir paylaşım yaparak: "Rabbîm, genişlet göğsümü, kolaylaştır işimi, çözüver şu dilimin bağını, ta ki anlasınlar sözümü!" paylaşımında bulundu.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 284 milyon 500 bini
• Vefat sayısı 5 milyon 420 bini geçti.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 8.806.100.479 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 9 milyon 367 bini, geçti
• Vefat sayısı 82 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 131.178.911 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Ankara Şehir Hastanesi'nde TURKOVAC ile hatırlatma dozu aşısını oldu. Aşı yaptırdıktan sonra açıklamada bulunan Bakan Koca, "Aşımızı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza adıyoruz." dedi. Bakan Koca yarından itibaren şehir hastanelerinde TURKOVAC aşısının uygulanacağını belirtti.


Yeni bir çalışma, böbrek yetmezliği ve koronavirüs hastalığı arasında doğrudan bir bağlantı bulduğunu iddia ediyor. COVID-19 böbrek hücrelerini doğrudan enfekte ediyor ve hayati organda ciddi hasara neden olabiliyor.


ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) açıklamasında, "Hızlı Covid-19 ev testlerinin, ağır mutasyona uğramış Omicron varyantı vakalarında diğerlerine kıyasla hatalı biçimde negatif sonuç çıkması ihtimali daha yüksek olabilir" ifadesine yer verildi.


Omicron varyantının yepyeni belirtileri açıklandı. Birleşik Krallık'tan gelen açıklamalara göre omicron varyantına yakalanan insanların gösterdiği en önemli belirti, avuç içi ile ayak tabanındaki kabarcıklar ve kaşıntı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin yeni ekonomi stratejisinin detaylarını ve son durumu aktardı. Radikal düşüşten sonra salınımlarla kurun normale döneceğini söyleyen Bakan Nebati, parası "vadeli TL mevduat" sisteminde olanların "dolar çıktı mı, düştü mü?" gibi sorunlarının kalmadığını belirtti.

20 Aralık gecesi dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadığını ve vatandaşın bir yarışa girip dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiğini vurgulayan Bakan Nebati, "Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz." dedi.

Zarar eden bütün vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Nebati, "Kim ki döviz gidiyor, kendinize tedbir alın ve adımlarınızı atın diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış şeye yönlendirdiler." ifadelerini kullandı. 2023'e girerken enflasyon diye bir olgunun kalmayacağını söyleyen Bakan Nebati, nedenini tek tek sıraladı. Öte yandan Bakan Nebati, kur korumalı sisteme katılımın şu ana kadar 59,8 milyar TL olduğunu duyurdu.


Merkez Bankası, TL uzlaşmalı vadeli Döviz ihalelerinin ilkini açtı. 1 ve 3 ay vadeli 100'er milyon dolarlık açılan ihalelerde; 74 milyon dolar teklif gelen 1 ay vadeli ihaleye ortalama fiyat 12,74 seviyesinde oldu. 3 ay vadeli ihaleye 115 milyon dolar teklif geldi, ortalama fiyat ise 13,22 olarak oldu. Böylelikle toplam satış 174 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Diğer yandan, altından Türk lirası mevduata dönüşün desteklenmesine ilişkin esaslar belirlendi. Hesaplar 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli açılabilecek. Vade sonundaki fiyat farkı desteği Merkez Bankası tarafından karşılanacak.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kur hareketlerindeki olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlere karşı harekete geçti. BDDK, görsel ve yazılı medya üzerinden kur seyrindeki olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.


Merkez Bankası, 2022 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metnini yayımladı. Metinde orta vadeli enflasyon hedefinin %5 olarak korunduğu ifade edildi. 2022 yılında rezerv opsiyon mekanizmasının tamamen sonlandırılacağı belirtildi. Yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalara öncelik verileceği söylendi. Swap miktarı kademeli olarak azaltılırken diğer ülke merkez bankaları ile 2022'de swap anlaşmaları imzalanmasına yönelik görüşmelere de devam edeceği vurgusu yapıldı.


Birleşik Mağazalar AŞ (BİM) 24 Aralık ve sonrasında 40'dan fazla üründe %8 ila %40 arasında değişen oranlarda indirim uygulandığını açıkladı. Pazartesi günü Migros ve Carrefoursa da kurdaki düşüşe işaret ederek indirimlere başladıklarını açıklamıştı. Öte yandan Ulusal Süt Konseyi, sütte şu anda indirim yapmanın imkansız olduğunu çünkü dolar kuru 12 TL iken üreticilerle anlaşıldığını aktardı.


Kripto para piyasalarına düzen getirmesi hedeflenen yasa ile ilgili bazı ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Taslağa göre, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.


Kültür • Sanat

Portre

[Röportaj] Mustafa Kutlu’nun İstanbul’u dolaşarak yazdığı yazılardan oluşan “Topkapı’dan Topkapı’ya” ve “Haliç ile Çepeçevre İstanbul” kitapları bizi 1980 ve 1990’ların İstanbul’uyla buluşturuyor. Kutlu’ya göre İstanbul’u tanımak kendimizi tanımak demek. Kendi kültürümüzün, düşüncemizin, inancımızın, hayat tarzımızın en iyi temsil edildiği yer Dersaadet’tir.


Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla verilen "2021 Necip Fazıl Ödülleri" sahiplerini buldu. "İnanç zaferin müjdecisidir" teması ile sunulan ödülleri belirleyen Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun'dan oluşan jüri, Türkiye'nin edebiyat ve düşünce dünyasında önemli yeri olan isimlerini duyurdu.

6 ayrı dalda 7 isim ödüle layık görülürken; Mustafa Aydoğan’ı “Necip Fazıl Şiir Ödülü”ne, yazar Mukadder Gemici’yi “Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü”ne, Prof. Dr. Tahsin Görgün’ü “Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü”ne, Hashim Cabrera’yı “Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü”ne, Prof. Dr. Süleyman Uludağ’ı “Necip Fazıl Saygı Ödülü”ne, Safiye Gölbaşı ve Kadir Daniş’i de “Necip Fazıl İlk Eserler Ödülleri”ne layık görüldü.


Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklular'ın da aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın tarihi Suriçi'ndeki İçkale'de bulunan 8 bin yıllık Amida Höyük'teki arkeolojik kazılar devam ediyor. Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazı çalışmalarında, İslam alimlerinden El-Cezeri tarafından yapıldığı düşünülen modern kalorifer sistemi bulundu.


Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın yazarı, milletvekili, şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy'un vefatının ardından 85 yıl geçti.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yıldönümünde açılan "Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi" de bu kapsamda çeşitli programlara ev sahipliği yapıyor. İstiklal Şairinin son 6 ayını geçirdiği İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanında bulunan Hatıra Evi'nde Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eserlerin yanı sıra onun için kaleme alınmış yapıtlar da sergileniyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Türkiye Otomobil Girişim Grubu yakın zamanda yeni logosunu tanıttı. Yerli otomobil için Bursa Gemlik'teki fabrikada ise hazırlıklar sürüyor. TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, "2023'ün ilk çeyreğinde satışlara başlayacağız" dedi. Yerli otomobilin fiyatına da değinen Karakaş, "Fiyatlar içten yanmalı C segment SUV ile rekabetçi olacak" ifadelerini kullandı.


Pandemiyle büyük bir ivme kazanan dijitalleşme, yenilikçi teknolojilere karşı talebi gün geçtikçe artırıyor. Ancak dijital dünya birçok fırsatı beraberinde getirirken, siber saldırıların artışında önemli bir rol oynuyor. İnternet ortamında geçirilen zamanın gittikçe artış göstermesi hacker’lere mükemmel bir ortam hazırlarken, siber saldırıların da 2021 yılında çok ciddi bir noktaya gelmesine sebebiyet verdi.

Veri ihlallerinin maliyetinden, uzaktan çalışmanın siber saldırıları artırmasındaki rolüne; değiştirilmeyen şifrelerin yol açtığı güvenlik risklerinden, en çok ihlal edilen verilere 2021 yılının siber güvenlik karnesine gelin birlikte bakalım.


Turkcell'in dijital yayın platformu olarak karşımıza çıkan Dergilik, 2018'de günlük gazeteleri de eklemiş, o yılın Ocak ayında toplamda 4,3 milyon okuma sayısına ulaşmıştı.

Dergilik okuyucusu 2021 yılında ise 68 milyondan fazla yayın ve makale okudu. 23 milyondan fazla podcast yayını dinledi. En fazla okunan dergi kategorileri ise yaşam, spor, mizah ve iş dünyası oldu.


Akıllı telefon kullanımındaki artışa paralel olarak büyüyen mobil aksesuar pazarı, Türkiye’de geçen yıla göre yüzde 50 büyüyerek 25 milyonluk satışa ulaştı. 10 milyar TL’ye ulaşan pazarda 2021 yılının en çok tercih edilen mobil aksesuarları, MagSafe destekli şarj standları ve dijital göstergeli LED şarj kabloları oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Neredeyse her gün tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin vücudumuza ve ruhumuza sağladığı birçok yarar var. İçerdiği yüksek kafein oranı metabolizmamızı da tetikliyor. Bazen keyif yapmak için bazen de spordan önce tükettiğimiz kahve gerçekten kilo verdiriyor mu?


Yapılan araştırmalar, çocuklardaki teknoloji bağımlılığının endişe verici boyutlara ulaştığını, dijital bağımlılık sorununun toplumsal yaraya dönüşmek üzere olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar aileleri tehlike konusunda uyarıyor...


Korona virüsün ortaya çıkmasıyla uygulanan sosyal hayat kısıtlamaları çocukların hayatını da olumsuz yönde etkiledi, özellikle beslenme alışkanlıklarında olumsuz değişimler meydana geldi. Uzmanlar, “Okulların kapatılması, belirli saatlerde uygulanan sokağa çıkma yasakları çocuklarda hareketsizlik, asosyallik, daha fazla yeme eğilimiyle sonuçlandı” diyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, İstanbul’dan Kırgızistan’a, Afganistan’dan Mali’ye, Arnavutluk’tan Gana’ya farklı coğrafyalarda ihtiyaç sahiplerine, savaş mağduru mültecilere ve Kur’an talebelerine gıda yardımları ulaştırıyor.


TİKA’nın Meksika’da yürüttüğü kırsal kalkınma projesi kapsamında Santa Rita dağlık bölgesinde yaşayan Chontal Topluluğu’na su temini için 9 km uzunluğunda yeraltı boru sistemi, hayvanlar için ağıl, elektrik için de güneş paneli sistemi kuruldu.


Somali'deki kuraklık 2.8 milyon kişiyi etkiledi. Kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Gedo bölgesinde su dağıtımlarına başlayan İHH ekipleri, Somali'nin farklı bölgelerinde su ve gıda dağıtımı yapmak için harekete geçti.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Uluslararası toplum Bosna'da yine sessiz] Ayrılıkçı söylemlerin son dönemde yeniden arttığı Bosna Hersek, 1992-1995 Savaşı'nın ardından en büyük krizini yaşıyor. Savaşı sonlandıran Dayton Antlaşması ülkeye son derece karmaşık bir siyasi sistem getirirken aradan geçen çeyrek asra rağmen birçok sorun hala çözülmeyi bekliyor.

Silahları susturması dışında neredeyse hiçbir derde deva olamayan Dayton, yaklaşık 4 yıl boyunca birbirleriyle savaşmış Müslüman Boşnak, Katolik Hırvat ve Ortodoks Sırpları beraber yaşamaya mecbur bıraktı. Ayrıca antlaşma ülkenin bağımsızlığına karşı mücadele eden Sırp ve Hırvatlara, bağımsızlığı savunan Boşnaklarla aynı hakları verme gibi bir anlamsızlığı da beraberinde getirdi.


[Yeni ekonomik model ve siyasetin geleceği] Erdoğan'ın yeni modele geçişinin arkasında pandemi sonrasına hazırlığın öne geçtiği görülüyor. 2022 sonunda giderek etkisini kaybetmesi beklenen pandeminin küresel etkilerini göz önünde bulundurarak fırsatları değerlendirmek ve böylece yeni bir ekonomik sıçramayı gerçekleştirmek istiyor. Tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmaları değerlendirerek ülkemizin küresel ticaretteki payını artırmak ve üretim-yatırım üssü haline getirmek niyetinde.


[On yılın ardından Arap Baharı] Bugün Arap Orta Doğu'suna yakından baktığımızda 2010 yılındaki sosyal patlamaya yol açan ekonomi politik-koşullarda anlamlı bir değişimin olmadığını gözlemleyebiliriz. Tüm bölge genelinde gelir adaletsizliği, işsizlik, artan gıda fiyatları, hukuksuzluk, insan hakları ihlalleri artarak devam ediyor.


[Suriye Yaşanabilirlik Raporu] Son aylarda Suriye’den gelen çatışma ya da bombalama haberlerinin azalması, ülkede durumun istikrara kavuştuğu gibi yanlış bir algı oluşmasına neden olmuştur. Oysa yıllardır süren çatışma ve gerilim hâli, Suriye’de zaten iyi olmayan insani durumun daha da kötüleşmesinden başka bir sonuç doğurmamıştır.


[Galata Mevlevihanesi’nden Manzaralar] Olgunluk çağına gelince bir gün Şeyh Efendi, bir iş için “Kuzu” diye kendisine hitap ettiğinde meclistekilerden biri, “Artık koç oldular efendim!” diye nükteli bir cevap veriyor. Bunun üzerine Hazret-i Şârih “Hoş geldiniz, bundan sonra adınız Ganem olsun. ‘Himmet-i merdan ile mes’uldür ki (sorumludur ki) kebş-i İsmail olurlar. (Hz. İsmail’in yerine kurban edilen koç olurlar)’ deyince orada hazır bulunanlar kendisini “Ganem” diye çağırmaya başlıyorlar.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: