14 Ocak 2022 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 14 Ocak 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derleyip sizlerin istifadesine sunduğumuz A Gündem’in yeni sayısıyla sizleri selamlıyoruz.

Artan kovid vakaları tüm dünyayı etkisi altına alırken, ekonomide küresel daralmanın etkileri her geçen gün daha da hissediliyor. Tüm kategorilerde detaylı içeriklerle dolu bültenimizi keyifle okumanızı diliyoruz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Bir Olur mu?)

“De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”
(Zümer, 9)


Hadis-i Şerif (Gıpta Edilecek Kişi)

“Yalnız şu iki kimseye gıbta edilir:
Allah’ın kendisine ihsân ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse;
Allah’ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimse.”
(Buhârî, İlim, 15)


Nükte (İlim Seyretmek Değildir)

İnsanı gurur ve kibre sevk eden, sonunda da helâk girdabında boğan bir ilim; zâhiren güzel ve faydalı şeylerden ibaret olsa bile hakikatte vebâlden başka nedir ki? Bunun için Allah Rasûlü -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-, Cenâb-ı Hak’tan ilmi dâimâ bu istikamette talep etmiş ve şu niyazda bulunmuştur:
“Allâh’ım! Fayda vermeyen ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten ve kabul edilmeyen duâdan Sana sığınırım!..” Buna göre ilim, hikmette derinleşmektir. Muammâyı çözmektir. Her şeyde mevcut Cenâb-ı Hakk’ın mesajını alabilmektir. Meselâ tıp bilgisi, Allâh’ın vücuda yerleştirdiği muazzam kāidelerle ilgilenir. Ancak bu ilgide kalmayıp bir adım öteye gitmeli ve vücuttaki kāidelerde meknuz ilâhî sanatı görebilmelidir. Çünkü ilim, seyretmek değil, sırları çözmektir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Elazığ'da bir topluluğa ait öğrenci evinde kaldığı belirtilen tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara, bir video paylaştıktan sonra hayatına son verdi. 20 yaşındaki gencin ölümü büyük üzüntü uyandırırken Türkiye hafta boyunca bu trajik olayı konuştu. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkililerinden alınan bilgilere göre, Enes Kara'nın yaşadığı binanın hemen yanındaki bir apartmanın 7. katından atladığı ve bu sırada olay yerinden geçmekte olan 112 Acil Servis çalışanlarının ilk müdahaleyi yaptığı belirtildi.

20 yaşındaki Kara, olaydan önce çektiği videoda, ailesinden ve konakladığı öğrenci evinde baskı gördüğünü ve psikolojik olarak yorulduğunu anlattı. Genç tıp öğrencisinin ayrıca özellikle son 1 ayda içine kapanık olduğu ve arkadaşlarına da tıp okumayı sevmediğini söylediği ifade edildi. Kara'nın son 1 ayda birçok dersine de girmediği aktarıldı.

[Aile neden eleştiri aldı?] Kendisinin 25 yıldır cemaat içerisinde olduğunu söyleyen Baba Mehmet Kara, oğlunun sürekli telefonla oynadığını ve içine kapanık birisi olduğunu söyledi. “Devlet yurdunda başvuru yapmadık. Durumumuz iyi.” diyen baba Kara’nın açıklamaları, başka kentte eğitim gören öğrenciler ve ailelerin ilişkisini yeniden tartışmaya açtı. Kamuoyu, öğrencilerin sorumluluğunun ve takibinin aileler tarafından sürdürülmesi konusunda hem fikir olurken, baba Mehmet Kara’nın kişilik haklarını gerekçe göstererek yaptığı başvuru sonucunda tüm haberlere erişim engeli kararı verildi.

[Tarikat düşmanlığı] Enes Kara’nın intiharı sonrası, Türkiye’de İslam düşmanlığının bayraktarlığını yapan gruplar, sosyal medya platformlarında karalama kampanyası başlattı. Geçtiğimiz hafta boyunca “Kuran Kursları” üzerinden yürütülen çirkin propagandanın devamı olarak bu kez “Cemaat ve Tarikatlar Kapatılsın” sloganıyla başlatılan kampanya, kişisel hak ve özgürlükleri hiçe sayan faşist eğilim ve düşmanlıkları bir kez daha ortaya çıkardı.


Kazakistan medyasının Sağlık Bakanlığı’na dayandırdığı haberlere göre ülkede yaklaşık 1 hafta süren eylemlerde en az 164 kişi hayatını kaybetti. Göstericilerin işgal ettiği binalarda kontrolün yeniden sağlandığını açıklayan Kazakistan Cumhurbaşkanlığı, en az 5.800 kişinin de gözaltına alındığını belirtti. Yetkililer, protestoların 175 milyar dolarlık zarara neden olduğunu da ifade etti.

[Detaylar] Kazakistan’daki gelişmeler ne anlama geliyor?

Kazakistan’da ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinde eğitim alan gençlerin yönetim yapısında hızla yükselmesi, zamanla yönetim ile halk arasında bir kopuş gerçekleştirmiştir. Protestoların ilk başladığı Batı bölgesi işçi kesiminin yaşadığı ve Kazakistan endüstrisinin geliştiği bir bölgedir. Yani sadece maaş üzerinden geçinen bir halk kesimi, gelen zamlar ile tepkisel bir protestoya başlamıştır. Fakat bu protestoların zamanla ya içerideki elitler vasıtasıyla veya dışarıdan yönlendirmeyle bir darbeye evrildiğini söyleyebiliriz.


Adıyaman'da 2017'de etkisiz hale getirilen PKK'lı terörist Volkan Bora ile fotoğrafları ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle düzenlenen fezleke, TBMM'ye ulaştı. Öte yandan HDP’li Semra Güzel’in terör örgütü kampında çekilmiş yeni fotoğrafları ortaya çıktı. Yeni görüntülerde Semra Güzel, teröristler ile futbol oynuyor ve yürüyüş yapıyor. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilen fezlekenin kısa sürede görüşülmesi bekleniyor.

[Ne olmuştu?] 2018’de milletvekili seçilen Semra Güzel’in Adıyaman'da 2017'de yapılan bir operasyonda öldürülen PKK’lı Volkan Bora ile fotoğrafları bazı basın organlarında yer almış; Güzel, konuya ilişkin “Aile arasında sözlendik” açıklamasını yapmıştı.


Dünya'nın en sıcak 7 yılı kayıtlara geçti: 2015-2021 AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin raporuna göre, karbon emisyonları ile birlikte sanayi devriminden bu yana sıcaklıklarda 1,1-1,2 derece artış gösterildiği belirtildi. Yapılan çalışmada dünya genelinde 'en sıcak 7 yılın' yaşandığı açıklandı. 2015-2021 yılları arasında yaşanan doğa olayları dikkat çekilirken, özellikle 2021 yılına Akdeniz'de yaşanan şiddetli sıcak hava dalgaları ve Orta Avrupa'da seller damga vurdu.


KISA...KISA...KISA...

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin Suriye sınır hattında teröristlerce menfeze döşenen el yapımı patlayıcılarla düzenlenen saldırıda 3 askerimiz şehit oldu.


Covid-19’a yakalanan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun hastanede tedavi altına alındığı açıklandı.


ABD ve Rusya, Cenevre görüşmelerinde Ukrayna sorununda ilerleme kaydedemedi. Taraflar yaptıkları açıklamalarda görüş ayrılıklarının derin olduğunu ifade etti.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 317 milyon 160 bini
• Vefat sayısı 5 milyon 510 bini geçti.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 9.371.326.391 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 10 milyon 200 bine, yaklaştı
• Vefat sayısı 84 bini geçti
• Yapılan toplam aşı sayısı 137.878.594 oldu.


Coronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Omicron varyantının Türkiye'de baskın hale geldiğini söyleyen Bakan Koca, toplantıda alınan kararlar doğrultusunda yeni karantina kurallarını açıkladı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 salgınıyla mücadelede 1 yılda 138 milyon dozdan fazla aşı yapıldığını bildirdi.


İngitere'de yapılan araştırma hava yoluyla virüsün bulaşma algılarını yıktı, havanın COVID-19 enfeksiyon oranını yüzde 90 oranında azalttığını gösterdi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası tarafından döviz hesaplarının Türk Lirası mevduata dönüşüm esaslarında değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre şirket ve kurumlar da artık döviz hesabını TL mevduata dönüştürebilecek. Tüzel kişiler 6 ay veya 1 yıl vadeli TL mevduat hesabı açabilecek.


Dünya Bankası, Türkiye’nin 2022 büyüme tahminini %3’ten %2’ye; 2023 tahminini ise %4’ten %3’e düşürdü. Yüksek borçluluk, artan gelir eşitsizliği ve yeni varyantların gelişen ekonomilerde toparlanmayı riske attığını belirten banka; ABD, Euro Bölgesi ve Çin’in büyüme tahminlerini de düşürdü.


Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 22,3 oldu.


Türkiye, salgın sonrasında havacılıkta en hızlı normalleşme sağlayan ülkeler arasında yer aldı. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'de geçen yıl hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısının 128 milyon 566 bine ulaştığını açıkladı. Karaismailoğlu, prestij projeleri arasında yer alan İstanbul Havalimanı'nda da geçen yıl toplam 280 bin 109 uçak trafiğinin gerçekleştiğine işaret ederek, iç hatlarda 10 milyon 590 bin 203, dış hatlarda 26 milyon 586 bin 306 olmak üzere toplam 37 milyon 176 bin 509 yolcunun ağırlandığını bildirdi


TESK Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketlerin ekmek ve sigara satmasını yasaklayacak bir düzenlemenin TBMM’de olduğunu söyledi. Bakkalların sorunlarını gündemde tuttuğunu kaydeden Palandöken, “Devletin en üst kademesiyle konuşup, bu meselelerin halledilmesi için önemli bir çalışma yaptık. Biliyorsunuz, Meclis’te yasa. Zincir marketler ekmek ve sigara satamayacak, bu ürünleri sadece bakkallar satacak” ifadelerini kullandı.



Kültür • Sanat

Portre

Divan şairi Baki'nin tercüme ettiği eser asırlar sonra tespit edildi. Şairin yüzyıllar sonra ortama çıkan "Hayatü'l-Kulub bi-Rivayatı Ebi Eyyub" isimli tercümesinin günümüz Türkçesiyle yayımı için çalışmalarını sürdüren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güler Doğan Averbek, sahabe Ebu Eyyub el-Ensari'den rivayet edilen hadislerin derlemesi olan eserin keşif hikayesini anlattı.


UNESCO, Türkiye’nin başvurusu üzerine geçen ay ‘Hüsn-i hat’ sanatını, kültürel miras olarak tescilledi. Hüsn-i hat kısa süre sonra ‘Arap hat sanatı’ ismiyle listeye alındı. İki ayrı başlık ve hat arasındaki ayrım hat dünyasını şaşırttı. Uğur Derman, “Emek verenler Araplardan ziyade diğer İslam ülkeleri. Onun için İslam hattı denmesini tercih ediyoruz” dedi. Prof. Dr. Mehmet Memiş de hat sanatının Arap dünyasını aşmış evrensel bir İslam sanatı olduğuna dikkat çekti.


Yayın hayatında 5. yılını dolduran Okur Dergisi’nin 23. sayısı çıktı. Bu sayısında 223 kitabı tanıtan Okur Dergisinin artık geleneksel hale gelen “yılın yıldız kitapları” değerlendirmesini soruşturma sayfalarında bulabilirsiniz.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Metaverse’e yatırım yapacaklara kritik uyarı geldi. Sistemin henüz hazırlık aşamasında olduğunu belirten uzmanlar "Manipülasyona çok açık bir yapı" diyor ve bu nedenle sanal arsa alımları için henüz erken olduğunu ifade ediyor: “Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan arsalar için de aynı şey geçerli. Dijital teknolojilerden çok uzak insanlar bile bu arsalara yatırım yapıyorlar.”


Türkiye'nin yüzde 30,9'unun dijital oyun oynama alışkanlığı var. En çok tercih edilen oyunlar yüzde 56'lık dilimle savaş ve silah oyunları. Bunu yüzde 32,4'le strateji oyunları takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında kağıt, iskambil ve taş oyunları yer alıyor. Kelime, spor, araba ve çiftlik oyunları ise onların peşinde.


App Annie adlı uygulama izleme firmasının raporuna göre, cep telefonu uygulamaları 2021'de 230 milyar kez indirildi ve satın alınmalara 170 milyar dolar harcandı. App Annie raporunda, insanların günde ortalama 4,8 saatini cep telefonu uygulamalarına ayırdığı bilgisi paylaşıldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Son günlerde çocuklarda, özellikle de kreş ve okul çağı çocuklarında sıklıkla mevsimsel grip görülüyor. Uzmanlar, bu gribe genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonuna kadar olan dönemde sıkça görülen influenza virüsünün neden olduğunu söylüyor.


Kansızlık, yaşlılarda fiziksel aktiviteleri gerilettiği gibi kas gücünü de zayıflatıyor. Kansızlığı olan yaşlılar, olmayanlara göre üç kat daha fazla düşme riski ile karşı karşıya kalıyor. Bu hastalarda kırık vakası da artıyor.


Sefa Saygılı yazdı: Çocuklarımızı inançlı yetiştirmeli

Dinimize göre çocuğu fıtratı üzerine yetiştirmelidir. Her çocuğun fıtratında da inanç vardır. Birtakım kişiler çocuğu inanmaktan uzak, adeta Yaratıcının olmadığı zihniyeti ile büyütmeyi savunuyorlar. Onlara sorsanız, dini eğitimi

18 yaşından sonraya atıyor ve “O yaşlarda da gerek yok, isterse araştırır” diyorlar. Bu tutum yanlıştır ve niyetleri bozuktur.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, 2021 yılında yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği hizmetlere destek olarak milyonlarca ihtiyaç sahibini ve Kur’an talebesini sevindiren tüm hayırseverlere teşekkür mesajı yayınladı.


Şahsiyet Akademisi, liseli gençlere ilmi ve manevi gelişim sağlayacak ‘ Payitaht İslami İlimler Eğitim Kampı’ programı kayıtları devam ediyor.


İHH, Suriyeli çiftçiler için yeni bir kampanya başlattı. Nohut tohumu göndererek Suriye’de çiftçilere destek olunan kampanya için “Gelin, üretime hep birlikte destek olalım.” çağrısı yapıldı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[2020'de neler oldu?] SETA’nın gelenek haline gelen SETA Yıllığı bu sene de Türkiye’yi ilgilendiren bütün meselelere dair geniş bir perspektif sunuyor ve tecrübe edilen gelişmeleri; iç siyaset, dış politika, güvenlik, savunma, göç, hukuk, ekonomi ve enerji alanlarında gündem oluşturmuş kritik konuları bir araya getirerek analiz ediyor.


[Türkiye'de sivil toplumun gündemi] İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, Türkiye'de Sivil Toplumun Gündemi bülteninin Aralık 2021 sayısı yayımlandı. Rapor, aralık ayında Türkiye'de gündeme gelen sivil toplum gelişmelerini derliyor.


[İlaç sektörünün kurallarını değiştirmeliyiz] İlaç sektörünün kurallarını değiştirmeliyiz ki kârlar toplumsal fayda ile daha uyumlu olsun. Mevcut kurallar ilaç firmalarını, patent haklarını 20 yıl boyunca koruyarak tekel fiyatlandırma ile ödüllendirmektedir. Bu rejimde firmalar, bir pandemi daha geniş yayıldığında kâr eder; daha uzun sürdüğünde kâr eder; yeni varyantlar geliştiğinde kâr eder ve çareler yetersiz kaldığında kâr eder.


[Dijital İslamofobi’ye karşı ne yapmalı] İslamofobik bloglar ve sosyal medyadaki yorumlar Batı’da dijital kültürü ele geçiriyor. İslamofobik imajı benimseyen blog yazarları ulus ötesi İslamofobik ağlarda bir araya geliyorlar. Peki İslamofobi ile mücadelede neler yapılmalı?


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: