4 Şubat 2022 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 4 Şubat 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan hafta boyunca öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz A Gündem’in bu sayısında Ukrayna’da giderek tırmanan gerilime bakıyor, Yunanistan’ın insanlık dışı muamelelerine odaklanıyoruz.

Tüm kategorilerde dolu dolu bir bültenle karşınızdayız.A Gündem’in daha çok kişiye ulaşması için, sayfanın sonundaki linki paylaşabilirsiniz.

Mübarek üç ayların İslam alemine hayırlar getirmesini diler, tüm okurlarımızı sevgi ve muhabbetle selamlarız.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Rahmet)

“Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram [hürmet edilen]aylardır.
(Tevbe 36)


Hadis-i Şerif (Bereket)

Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir.
(İbn Hanbel, Müsned, 1/259)


Nükte (İstikamet)

" Mübârek bir mevsime girdik. Bu mevsim, üç aylar; rûhâniyetimizi tekâmül ettirme mevsimi. Bedenimizden ziyade rûhumuzun inkişâfına istikâmetlenme… Yolculuğumuzun, rûhâniyetimizle olacağını unutmama… Îmânımızı kemâle erdirme ve ihyâ etme… "
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ukrayna’da gerilim tırmanıyor. Gerginliğin ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısı, ABD ve Rusya arasında sert tartışmalara sahne oldu. ABD'nin temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, askerî hareketlilikten “onlarca yıldır Avrupa'da görülen en büyük yığınak” olarak söz etti. Rus Büyükelçi Vasili Nebenzya ise, ABD'yi histeriyi körüklemek ve Rusya'nın iç işlerine kabul edilemez bir müdahalede bulunmakla suçladı. Toplantı, Ukrayna konusunda herhangi bir karar alınmadan sona erdi.

[Tüm kozlar masada]ABD Başkanı Biden hafta içinde Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani’yi Beyaz Saray’da kabul etti. Görüşmede Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda doğalgaz satışına yönelik yaptırım uygulanabileceğini söyledi. Böyle bir durumda Katar'dan Avrupa’ya sağladığı doğalgaz tedarikini artırması talebinde bulundu.

[Ukrayna savunmayı güçlendiriyor]Ukrayna, ülkedeki asker sayısını 3 yıl içinde 100 bin kişi arttırılacağını ve ordunun profesyonelleştirileceğini duyurdu.

[Erdoğan’ın temasları]Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk rolü üstlenebilceklerini açıklayan Erdoğan, dün Ukrayna’ya günü birlikte ziyarette bulundu. Erdoğan, bölgede yaşanan gerilimi yakından takip ettiklerini söyleyerek, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz.” dedi.


Edirne Valiliği, İpsala’nın Paşaköy Köyü Mandakoru mevkiinde donarak hayatını kaybetmiş 12 sığınmacı bulunduğunu açıkladı. Donmak üzere olan bir kişinin de hastaneye kaldırıldığını belirten Valilik, sığınmacıların Yunanistan tarafından Türkiye’ye itildiğini belirtti.

Yunanistan’ın insanlık dışı tavrına Birleşmiş Milletler’den tepki geldi. BM Temsilcisi, 12 düzensiz göçmenin Yunanistan sınırından geri itildikten sonra donarak ölmesinden dehşete düştüklerinin altını çizdi.

Ukrayna ziyareti öncesi konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Her şeyden önce 12 tane insanı orada dondurarak ölümüne seyirci kalmak öyle yenilir yutulur bir şey değil. Fakat Yunanistan'ın bu alışılmış tavrını ilk defa yaşamıyoruz. Hatta botlarda şişlenerek biliyorsunuz batırılan ve ölüme mahkum edilen nice insanlar oldu. Avrupa Birliği hep sessiz kalmıştır. Dünya hep sessiz kalmıştır. Bundan önceki adetlerini değiştireceklerine ben inanmıyorum.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, yaşanan katliamla ilgili yaptığı açıklamada Yunanistan'a sert tepki göstererek, "Ayakkabıları çıkarılmış, elbiseleri soyulmuş Yunan sınır birlikleri tarafından geri itilmiş 22 göçmenden 12'si dondu. AB çaresiz, cılız ve insanlıktan yoksun. Yunan sınır birlikleri, mağdura cani, FETÖ'ye müşfik" ifadelerini kullandı "


[Yunanistan ölüm saçıyor]Akdeniz’de mülteci krizi, insanlığın acil çözüm üretmesi gereken sorunların başında geliyor. 2015’ten günümüze her yıl binlerce göçmen daha iyi bir hayata kavuşabilmek amacıyla çıktığı bu tehlikeli yolculukta canından oldu. Yunanistan göç yönetimi konusunda en kötü sınav veren ülkelerin başında geliyor.


Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in tüm baskılarına rağmen Tel Aviv'in Filistinlilere yönelik politikasını "apartheid rejimi" (sistemsel ayrımcılık) olarak yorumladı ve insanlığa karşı "suç işlendiğini" açıkladı. Af Örgütü, "İsrail'de ya da Batı Şeria'nın geri kalanında, Doğu Kudüs'te ya da Gazze'de, nerede yaşarlarsa yaşasınlar Filistinliler sistematik olarak haklarından mahkum bırakılıyor ve ırksal bir alt sınıf olarak kabul ediliyor" açıklamasında bulunan örgüt,


KISA...KISA...KISA...

• Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül görevden affını istedi. Gül'den boşalan koltuğa Bekir Bozdağ atandı. TÜİK Başkanı Erdal Dinçer’in yerine ise BDDK Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya getirildi.


• Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomi Komisyonu (UNECA) Genel Sekreteri Vera Songwe, 2050 yılında dünya nüfusunun dörtte birinin Afrika kıtasında yaşayacağını ancak iklim değişimi nedeniyle gıda üretiminde de azalma görüleceği uyarısında bulundu.


• ABD'nin kamu borcu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye yönelik harcamaların etkisiyle ilk kez 30 trilyon doların üzerine çıktı.


• Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde toplam 43 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.



Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 380 milyonu
• Vefat sayısı 5 milyon 680 bini geçti
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 11 milyon 720 bine,
• Vefat sayısı 88.000'e yaklaştı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesin. Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum; endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil.” dedi.


Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı COVID-19 vaka tablosuna göre, Türkiye'de vaka sayıları ilk kez 100 binin üzerine çıktı.


Pfizer-BioNTech, 5 yaş altı çocuklara Covid-19 aşısı için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) acil kullanım onayı başvurusunda bulundu. FDA, başvuruyu 15 Şubat'ta görüşecek.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi ocakta aylık bazda yüzde 11,10, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 10,45 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 48,69, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 93,53 oldu Aralık 2021'de yıllık enflasyon yüzde 36,08 olarak kayıtlara geçmişti.

[Beklentiler ne yönde?] ]Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonla ilgili "Enflasyondaki belli döneme mahsus arızi yükselişin kamburunu maalesef bir süre taşımak mecburiyetinde kalacağız. Her ayın bir aydan daha iyi olacağı döneme girdik." diye konuşurken, Hazine Bakanı Nebati, uygulamaya koydukları ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağını söyleyerek, "Enflasyonun nisan ayında yüzde 50'nin altında bir zirve göreceğini tahmin ediyoruz" dedi.


‘Düşük Kademe’ limitinin yükseltilmesiyle elektrikte tasarruf fırsatı da arttı. Tasarrufun neredeyse imkânsız olduğu 150 kilovatsaat üst limitinden 210 kilovatsaate çıkarılması, tüketimi kontrol edilebilir hâle getirdi. 37 milyon mesken abonesini kapsayan düzenleme sayesinde faturada ayda 40 liralık ucuzlama bekleniyor.


Türkiye'nin ihracatı, 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 32,8 artarak 225 milyar 291 milyon dolara, ithalatı da yüzde 23,6 yükselişle 271 milyar 424 milyon dolara çıktı. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin dış ticaret açığı Ocak’ta 10.4 milyar dolar olarak tespit edildi. İthalat ise %55 artışla 28 milyar dolara çıktı. . İthalattaki en büyük kalemin 9 milyar dolar ile enerji olduğu ifade edildi.


TÜİK verilerine göre turizm geliri 4. çeyrekte önceki yıla göre yüzde 95 artışla 7,6 milyar dolara yükseldi. Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan IV. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 95 artarak 7 milyar 631 milyon 374 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 80,1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 19,9'u ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.


Bankacılık sektörünün karı, 2021’de %57 oranında artarak 92.1 milyar TL’ye yükseldi. BDDK’nın açıklamasına göre tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranı da Aralık 2021 itibarıyla %3.15 oldu.


Kültür • Sanat

Portre

İslam dünyasının önemli mütefekkirlerinden, hayatı zindanlar, sürgünler ve savaş coğrafyalarında geçen Cevdet Said vefat etti. Yazdığı kitaplar ve verdiği konferanslarla şiddetsiz barışın mümkün olduğunu savunan yazar, ülkemizde “Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları” kitabıyla biliniyor. Baas Partisi döneminde düşünceleri dolayısıyla defalarca tutuklanan Said, Suriye Savaşı’nın başladığı 2012 yılında ülkemize hicret etmişti.


Cumhuriyet tarihinin üçte birlik döneminde kültüre, siyasete, sanata ve edebiyata damgasını vuran Dergah dergisi, yayınına ara vereceğini duyurdu. Haberi Twitter hesabından duyuran dergi, “32. cildimizin son sayısı olan Şubat sayımız çıktı. Maalesef okuyucularımıza üzücü bir haberimiz var. Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh dergisi yayınına ara veriyor” ifadelerini kullandı.


İLKE Vakfı’nın hazırladığı “Geleceğin Türkiye’sinde Kültür Politikaları Raporu”, geniş yelpazedeki verilerle kültür endüstrisini değerlendirdi. Birçok alana temas edilen raporda kültürel iktidar meselesi de ele alındı. Raporu hazırlayanlardan Dr. Osman Ülker, kültürel iktidarın kültür ve sanata zarar verdiğinin altını çizerek, “Kültürel iktidar olmak için çabalamak yerine, bir kültürel iktidar varsa bu yıkılmalı ve sivil topluma bırakılmalı” dedi. Rapora ulaşmak için tıklayın:


Altınoluk dergisinin Şubat 2022 sayısı çıktı. “Korkularımızı Terbiye Etmek” kapağıyla çıkan Altınoluk’un 432. sayısının sunuş yazısını okumak için tıklayın:


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Elektrikli otomobil dendiğinde akla gelen ilk marka haline gelen ve Elon Musk tarafından yönetilen Tesla kısa süre içinde ülkemizde aktif olarak hizmet vermeye hazırlanıyor. Aralık ayında 50 milyon TL'lik bir sermaye artırımı gerçekleştiren Tesla'nın web sitesinde yer alan bilgilere göre ülkemizde 10 şehirde hızlı şarj istasyonları kurulacak.


Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre her 10 kişiden 9’u salgın öncesine kıyasla teknolojinin hayatlarındaki yerinin arttığını belirtti. Katılımcıların %57’si pandemide teknolojinin öneminin “çok arttığını” söylerken, “kısmen arttı” diyenlerin oranı ise %31 oldu. Katılımcıların %69’u “teknolojisiz bir hayat düşünemiyorum” derken, bu görüşe katılmayanların oranı ise %13.


Milli S/İHA’larla dünyanın en iyileri arasına giren Türkiye, yakın gelecekte mini denizaltılarla benzer başarı hikâyelerine hazırlanıyor. Uzmanlara göre, ‘oyun değiştirici’ SİHA’ların Mavi Vatan’daki karşılığı mini denizaltılar olacak.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Ataklar halinde seyreden baş ağrısı sendromu olarak tanımlanan migreni tetikleyen birçok unsur olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hava değişikliklerinin migren atakları için önemli bir tetikleyici olduğunu vurguluyor.


Özellikle kış aylarında çocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğünü dile getiren uzmanlar, çocuklardaki bu tür problemlerin, sıklıkla gereksiz antibiyotik kullanımı, okul devamsızlığı, çocuğun okul başarısında düşme, dikkat dağınıklığı ve ebeveynlerde de iş gücü kaybı gibi durumlara neden olduğunu vurguluyor.


Tüketiciler Birliği, zincir marketlerde satılan savaş oyunu şifrelerinin çocukları oyun bağımlısı haline getirerek ebeveynlerden izinsiz para almaya yönettiğini, bu nedenle 18 yaş altına satılmaması gerektiğini açıkladı


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, 2014 yılından bu yana eğitim ve insani yardım faaliyetlerinde bulunduğu, açlıkla mücadele eden ve zor günler geçiren mazlum coğrafya Afganistan’a yardım faaliyetlerini sürdürüyor.


Hilal-i Ahmer’den Kızılay’a bir iyilik geleneği olarak süregelen sevgi bohçası, gönüllü bağışçılar sayesinde bugün de gönüllerde kalıcı izler bırakıyor.


Türkiye Diyanet Vakfı, son bir haftalık süreçte Suriye İdlib, Afrin, Azez, Cerablus ve El Baba'da 7 binden fazla ailenin 500 ton kömür, 1500 soba, 9500 battaniye, 1300 gıda kolisi ve 3200 çocuğun kışlık giyecek ihtiyacını karşıladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Küresel enflasyon sorunu] Dünya ekonomisi, ABD’de 2009 yılında, emlak balonunun patlamasıyla ortaya çıkan, hızla diğer ülkelere de bulaşarak küresel bir krize dönüşen ve her türlü para politikası uygulamalarına rağmen kalıcı durgunluktan henüz çıkamamışken, Covid 19 salgınının darbesiyle sarsıldı. Bugün başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere tüm bölgelerde ve ülkelerde kısmen farklı dinamiklerle kendini ansızın gösteren enflasyon bütün dünya ekonomileri için yeni bir istikrarsızlık kaynağı…


[Beyaz kibir o statüyü geri alamayacak!] Bu memleketin uzun yıllar kaymağını yemiş burnu havada beyaz seçkinlere göre ortalama muhafazakar halk vasatı temsil eder ve ne kadar eğitilirse eğitilsin zenciliğini üzerinden bir türlü atamaz. Vasatları oluşturan bu toplumsal kesimler bu beyaz kibir karşısında ne yaparsa yapsın onlara hiçbir şekilde yaranamaz.


[2021 Yılında Suriye ] Suriye krizi açısından 2021 yılı, geçmiş 10 yıllık süreç ile kıyaslandığında çatışma seviyesinin büyük ölçüde azaldığı, siyasi ve diplomatik girişimlerin daha fazla ön plana çıktığı ancak somut bir ilerlemenin sağlanamadığı bir yıl olmuştur. Suriye’de çatışmalar büyük oranda Suriye rejimiyle muhalifler arasındaki ateşkes hatlarıyla sınırlı kalmış ve geniş çaplı bir askerî harekât gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla Suriye’de farklı aktörler arasında oluşan denge ve ateşkes sınırları büyük ölçüde korunmuştur.


[BAE'nin 11 Eylül'ü ] BAE, "Arap Baharı"nın başlangıcından beri Orta Doğu genelindeki tüm vekalet savaşlarına taraf olmasına rağmen bugüne kadar kendi topraklarına yönelik hiçbir saldırının gerçekleşmediği yegane aktör olarak kalmayı başarmıştı. 17 Ocak 2022'de Dubai ve Abu Dabi havaalanları da dahil olmak üzere BAE'ye ait kritik tesislere balistik füze ve çok sayıda İHA ile düzenlenen saldırılar BAE açısından son derece önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Saldırılar sırasında kritik tesislerin hedef seçilmesine ilaveten zamanlama da önemli mesajlar içermektedir.


Dua

dua.jpg

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: