18 Şubat 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 18 Şubat 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak sizlerin istifadesine sunduğumuz yeni bir A Gündem’le birlikteyiz. Bu hafta, Ukrayna’da yaşanan gerilimin küresel yansımalarına, Türkiye-BAE yeni dönem ilişkilerine yakından bakmaya gayret ediyoruz.
Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Andolsun zamana ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.
(Asr; 1-3)


Hadis-i Şerif

Allah, câhiliye gururunu ve atalarla övünme âdetini ortadan kaldırmıştır. ‘Takva sahibi mümin’ ve ‘bedbaht günahkâr’ (ayrımı vardır). İnsanlar Âdem’in çocuklarıdır, Âdem ise topraktan yaratılmıştır.
(Tirmizî, Menâkıb, 74)


Nükte

Bu fânî imtihan âleminde sahip olduğumuzu zannettiğimiz ana-baba, evlât, mal-mülk, hattâ kendi canımız bile, vakti geldiğinde gerçek sahibinin geri alacağı birer emanettir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ukrayna sınırında yaşanan gerilim bu hafta da savaşa dönüşmedi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın geride bıraktığımız çarşamba günü saldıracağını açıkladı fakat aynı gün Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırında konuşlanmış bazı birliklerin tatbikatlarını tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıkladı. Bakanlık, kaç askerin ayrıldığına ilişkin bilgi vermezken, açıklamaya temkinli şekilde yanıt veren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, “Kiev, ancak birliklerin çekildiğini gördükten sonra gerilimin düştüğüne inanabilir” açıklamasını yaptı.

Rusya’nın geri çekildiği yönünde aktardığı bilgi üzerine taraflardan jet açıklamalar geldi. ABD Başkanı Joe Biden, askerlerin sınır hattından geri çekildiği haberinin henüz doğrulanmadığını bildirirken, Putin ile Moskova’da bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, birliklerin bir kısmını geri çekme kararını olumlu bir işaret olarak yorumladı. Putin ise “Müzakere yolundan gitmeye hazırız” dedi ve Avrupa’da savaş istemediklerini söyledi.

Rusya’nın geri çekilme açıklamasının ardından NATO da "Bu iyimser olmak için bir neden veriyor, ancak henüz sahada gerilimin düştüğüne dair bir işaret görmedik." dedi. İngiltere istihbaratı ise, Rusya’nın geri çekildiğine dair kanıt göremediklerini aksine Ukrayna sınırına daha fazla askeri araçlar, helikopterler sevk ettiğini ve Rusya’nın sınırda sahra hastanesi kurduğunu duyurdu.

[Doğalgaz fiyatları artıyor] Rusya-Ukrayna gerilimi Avrupa’daki doğalgaz ve elektrik fiyatlarını % 10 artırdı. Avrupa depolarındaki doğalgaz miktarının azaldığını kaydeden yetkililer, Rusya'dan Avrupa’ya giden doğalgazın üçte birinin Ukrayna topraklarından geçtiğine dikkati çekti. Ayrıca Brent ham petrolün varil fiyatı krizin etkisiyle 2014’ten beri görülen . en yüksek fiyat olan 96.16 dolara çıktı, ancak daha sonra 94.55 dolar seviyesine çekildi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti kapsamında Türkiye - BAE arasında çeşitli alanlarda 13 anlaşma imzalandı.

Geçen yıl kasım ayında Ankara'da temelleri atılan Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki yeni dönem ilişkilerine, bu kez Abu Dabi ev sahipliği yaparken, Erdoğan - Prens El Nahyan görüşmesinde iki ülke ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirildi. İş birliğinin artırılması noktasında atılabilecek adımlar ele alındı. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler de masadaydı.

[Manşetler ne diyor?] BAE basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi ' Türkiye ile stratejik ilişkiler gelişiyor' manşetleri attı.

[Yatırımlar nereye yapılacak?] ?] Birleşik Arap Emirlikleri’nden beklenen 10 milyar dolarlık yatırımın rotası belli oldu. Körfez’den gelecek ilk yatırım savunma sanayisine olacak. Ayrıca, tarım, enerji, gıda ve bilişim sektörlerine de yatırım planlanıyor.


Sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi. Sosyal medya düzenlemesinin 3 ana başlığı olacak. Yalan haberleri bilerek yayanlara yaptırım uygulanacak, internet medyası için yasal altyapı oluşturulacak. Sosyal medya şirketlerinin temsilcileri "tüzel" değil, "gerçek" kişilerden oluşacak. Düzenlemenin bir başka ayağı ise internet medyası olacak. İnternet medyasının yasal altyapısı oluşturulacak. Böylelikle Basın İlan Kurumu'ndan ilan almaları sağlanacak. Çalışanlar da basın yasasına tabi olacak. Sosyal medya düzenlemesi Meclis'e sunulunca Adalet Komisyonu'nun gündemine gelecek.


İslam İşbirliği Teşkilatı, Hindistan'da Müslümanlara yönelik saldırı ve hak ihlallerinin sürmesi karşısında derin endişe duyduğunu bildirdi. İİT'den yapılan yazılı açıklamada Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinde Hindu din adamlarınca ülkedeki Müslümanlara "soykırım" çağrısı ve Karnataka eyaletinde Müslüman öğrencilerin okullara başörtüsüyle gidemeyeceğine yönelik yasağa işaret edilerek, Müslümanlara karşı ihlallere tepki gösterildi.

[Ne olmuştu?] Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksek Okulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı. Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinin Haridwar şehrinde Hindu din adamlarınca 17-19 Aralık'ta düzenlenen etkinlikte ülkedeki Müslümanlara "soykırım" çağrısında bulunulmuştu



KISA...KISA...KISA...

• Afrika Kupası’nı kazanan Senegal’in kaptanı Sadio Mane, “100 gül ve pahalı yüzük alıp bir kadını anlık mutlu edeceğime, 1 su kuyusu açtırıp yüzlerce çocuğu mutlu etmek tercihim." dedi.


Anayasa Mahkemesi, kapatma davası için HDP'ye 60 günlük ek süre verdi. Tanınan toplam 60 günlük ek sürenin de sonra ermesinin ardından esas hakkında savunmanın tamamlanarak mahkemeye sunulması gerekiyor.


• Fransa'da Cumhurbaşkanı adayı Melenchon, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı paylaşımda, "Öcalan 23 yıldır Türkiye'de tutuklu. Neredeyse Mandela kadar. Bu adil değil. Barış için Öcalan'ı serbest bırakmak gerekir" dedi.



Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 412 milyonu
• Vefat sayısı 5 milyon 820 bini geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 13 milyona,
• Vefat sayısı 91 bine yaklaştı.


Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantlarından BA.2'nin şu an 10 ülkede baskın hale gelerek vakaların çoğunluğunu oluşturduğunu açıkladı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Ocak-4 Şubat arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ili açıkladı. Bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il, ”Samsun, Tokat, Ordu, Uşak, Artvin, Giresun, Karabük, Amasya, Çorum ve Adana” oldu.


Corona virüs pandemisine karşı aşılama çalışmaları son sürat devam ederken, birçok ülke, azalan vakalar ve yüksek aşılama oranı sayesinde Covid-19 tedbirlerini tümüyle kaldırdı. Ülkeler, aşı kartı uygulamaları, maske takma zorunluluğu ve sosyal alanlara girişlerdeki kısıtlamaları gevşetti.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mevcut sisteminde politika faizi %14,00 seviyesindeydi. Dün yapılan açıklamaya göre Merkez Bankası politika faizini %14,00'de sabit tuttu. MB’nin açıklamasında kararlılık vurgusu bir kez daha ön plana çıkarken şöyle denildi: “Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası elektrik ve doğalgaza yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı. Elektrik tarifelerinin vatandaşlar ve esnaflar lehine yeniden değerlendirileceğini söyleyen Erdoğan, STK, dernek ve Cemevleri'nde kullanılan elektrik tariflerinin konut statüsüne çevrileceğini duyurdu. İşte yeni düzenleme ile ilgili tüm detaylar:

[ELDER ne diyor?] Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) dağıtım şirketlerinin elektrik tarifelerine ilişkin belirleyici bir rolünün olmadığını açıkladı. 21 elektrik şirketi adına konuşan dernek, "Enerji maliyetlerindeki yükselişin en büyük sebebi ithal edilen, uluslararası fiyatlara ve dövize endeksli doğal gaz ve kömür alım maliyetlerindeki ciddi artışlardır." ifadelerini kullandı.


Ekim-Aralık ayları arasındaki dördüncü çeyrek TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik bir önceki çeyreğe göre 78 bin kişi azalarak 3 milyon 780 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki çeyreğe göre 740 bin kişi artarak 29 milyon 927 bin kişiye yükseldi.


Aralık 2021’de 145,7 milyar TL’lik açık veren merkezi yönetim bütçe dengesi, Ocak ayında 30 milyar TL fazla verdi. Ocakta bütçe giderleri 2021’in aynı dönemine göre %28 artarak 146 milyar TL oldu. Bütçe gelirleri bu dönemde, Ocak 2021’e göre %97 oranında artarak 173,5 milyar TL’ye yükseldi. Ocak’ta 147,4 milyar TL olarak kaydedilen vergi gelirleri, bütçe gelirlerinin %85’ini oluşturdu.


Kültür • Sanat

Portre

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yaptırılan "Radyo Dinleyici Ölçüm Araştırması" sonuçlarına göre, 2021'de radyoya günlük erişim oranı erkeklerde yüzde 63, kadınlarda ise yüzde 56 olarak ölçüldü. Yaş grubu bazında günlük radyo erişim oranı, 12-24 yaşta yüzde 49,1 oldu. Bu oran 25-34 yaş grubunda yüzde 57,9, 35-44 yaş grubunda yüzde 63,3, 45 ve üstü yaş grubunda ise yüzde 65,6 olarak hesaplandı. Dinleyicilerin en çok tercih ettiği saat aralıkları ise 10.00-11.00 ile 15.00-16.00 oldu. Bu saatler arasında radyonun dinlenme oranı sırasıyla yüzde 17,9 ve 16,6 olarak gerçekleşti.


Eren Bülbül'ün doğum günü olan 1 Ocak'ta vizyona giren TRT ortak yapımı 'Kesişme; İyi ki Varsın Eren' filmi, gişe liderliğini sürdürüyor. Film, 18 günde 1 milyon seyirciye ulaşarak Türk filmleri arasında rekor kırdı. Film gösterimdeki 6. haftasında 2 milyonu aşkın izleyiciye ulaştı. Tüm Türkiye'de gösterildiği ilk hafta sonu da gişe rekoru kıran film, Kovid-19 salgını döneminde en çok izlenen Türk filmi oldu.


Hepsiburada, platformu üzerinden bu yıl en çok satılan kitapları ve kategorilerini paylaştı. Buna göre, bu yılın en çok satılan kitap kategorilerini sırasıyla çocuk, eğitim, edebiyat, kişisel gelişim ve psikoloji ile araştırma-inceleme alanlarındaki eserler oluşturdu. 2021 yılında en çok tercih edilen kitaplarda ilk sırayı Akademisyen, Psikolog ve Yazar Doğan Cüceloğlu’nun ‘Var Mısın? Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler’ kitabı aldı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Sosyal medya aracılığıyla siber zorbalık ve dijital taciz, internetin en önemli sorunlarının başında. Devletler vatandaşların çevrim içi ortamda güvende kalmaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapıyor. Ancak kötü niyetli kişiler, sosyal ağların kurallarını dahi atlatmayı başararak (sahte hesap açma gibi) zorbalığa devam ediyor. Sosyal medya şirketleri ise internet güvenliği meselesine özel olarak yoğunlaşmış durumda. Twitter, zararlı veya kötü amaçlı tweetlere maruz kalmanızı engellemek amacıyla geliştirdiği Güvenlik Modu özelliğinin kapsamını genişletti. İlk olarak Eylül ayında kullanıma sunulan mod şimdiye kadar beta (test) aşamasındaydı.


Facebook'un sahibi Meta, üyelerinin sosyal medya platformundan çıkış yaptıktan sonra dahi aktivitelerini takip etmekle suçlandığı davada 90 milyon dolar (1.2 milyar TL) ödeme yapmayı kabul etti.


Metaverse’e olan ilgi günden güne büyürken, dünyaca ünlü birçok marka da Metaverse’de yer almak için projelerine başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, günümüz teknolojileri ile Metaverse’ün gerçek potansiyeline ulaşmasının henüz mümkün olmadığına işaret etti.



Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Obezite günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olarak önümüze çıkıyor. Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, dijital çağda beslenme alışkanlıklarımızın çok hızlı bir şekilde değiştiğine vurgu yaparak “Akıllı cihazların fazla kullanılmasıyla birlikte hareketimiz ciddi miktarda azaldı.” dedi.


Yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olarak meydana gelen kemik erimesi genellikle yaş ilerlemesine bağlı olarak görülmeye başlar. Kemik erimesinin yaşanmaması için ise bazı doğal kürlerin düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Peki kemik erimesine iyi gelen doğal besinler nedenler?


Psikolojisi bozulan kişilerde aşırı duygusal yoğunluk ve aşırı üzüntü hali oluştuğunu belirten uzmanlar, kişide aniden sebepsiz yere ağlamalar ve ani öfkelenmeler olabileceğine, sebepsiz olarak öfke kontrol sorunları ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı aracılığıyla, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan ihtiyaç sahiplerine yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz. Yurtiçi ve yurt dışı adak, akika, nafile kurbanlarınızı bu adresten gönderebilirsiniz.


Afyonkarahisar'da kar ve tipi nedeniyle kapanan bağlantı yolunda mahsur kalanlara evde demlediği çayı dağıtan ve görüntüleri sosyal medyada yayılan Demirbel köyü camisi imam hatibi Adem Eser (25) "İkindi namazından çıkınca yolda mahsur kalan araçlar olduğunu gördüm. 'Çoluk çocuk üşümesin, aç kalmasın' diye, aklıma çay ve bisküvi dağıtmak geldi. İnsanların yüzündeki mutluluk, beni mutlu etti" dedi.


Zor kış şartlarında her zamankinden daha çok yardımınıza ihtiyaçları var. Kızılay, İdlib'de inşa ettiği briket evlerle çatışmalardan kaçan sivillere insani yaşam alanları sağlıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Türkiye-BAE normalleşmesine giden süreç ]AK Parti iktidarı ile Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yakınlaşma siyaseti, 2010 sonrası yaşanan birçok gelişme nedeniyle farklı bir yöne evirildi. Bu anlamda statüko siyaseti benimseyen BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler özellikle Mısır’ın ilk ve tek demokratik yollardan seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan Sisi darbesi sonrası zedelendi. Devam eden süreçte Libya, Doğu Akdeniz, Sudan, Suriye gibi Orta Doğu’nun muhtelif noktalarında Ankara’nın karşısında yer alan Abu Dabi, 2021 yılından beri Türkiye ile ilişkileri onarma yönünde ciddi adımlar attı.


[Türkiye-BAE: Normalleşme mümkün mü?]2010’da Arap Baharı’nın patlak vermesiyle gerilmeye başlayan Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin iyi bağlar kurduğu Mısır’ın seçilmiş ilk lideri Muhammed Mursi’ye karşı yapılan darbeye BAE’nin verdiği açık destekle daha da kötüleşti. Özellikle Türkiye’deki 15 Temmuz başarısız darbe girişimine gizliden destek iddiaları, Medine Müdafaası kahramanı olarak bilinen Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler, Doğu Akdeniz ve Libya’da zıt pozisyonlar ve ABD’de yapılan Türkiye karşıtı lobicilik faaliyetlerinin ardından ilişkiler çıkmaza girdi.


[Ruslar Afrika’ya indi ]Afrika kıtası zengin yeraltı kaynakları dolayısıyla yüzyıllardır Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmeye maruz kaldı. Sanayi devrimiyle birlikte İngiliz ve Fransızlar sömürgecilikte öne geçti. Rus Çarlığı ise uzun yıllar sıcak denizlere ulaşma ve Afrika’yı sömürme hayalini hiç gerçekleştiremedi. Ruslar, Sovyetler Birliği döneminde de bu hayallerini Afrika’da farklı bir boyutta sürdürdü. Soğuk Savaş döneminin sonuna gelindiğinde ise kazanan yeni sömürge düzenin ideolojisi kapitalizm oldu.


Dua

dua.jpg

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: