12 Ağustos 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 12 Ağustos 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar…

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile karşınızdayız.

Bu hafta, Soçi’de gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinin yankılarına ve ABD tarihinde bir ilkin yaşandığı Trump’ın evinin FBI tarafından basılmasının perde arkasına odaklanıyoruz. Ekonomi, kültür-sanat, teknoloji, aile-sağlık kategorilerinde öne çıkan haberleri sunarken, Derin Okuma kategorisinde küresel yankı uyandıran hadiselere detaylıca bakmaya gayret ediyoruz.

Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

(Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.
(Ankebut/45)


Hadis-i Şerif

“Hayâ ve îman bir aradadır; biri gittiğinde diğeri de gider!”
(Süyûtî, I, 53)


Nükte

Edeb, rûhun ve gönlün süsüdür.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi’de bir araya geldi.

Erdoğan görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı değerlendirmede, iki ülke heyetinin siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda görüştüğünü söyledi.

Putin ise Rus heyetinin, birkaç gün önce Türkiye'de sağladığı uzlaşılar doğrultusunda iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bugün bir mutabakat zaptı imzalanabileceğini söyledi.

[Putin’den dikkat çekici mesaj] Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre Putin ise iki ülke arasındaki enerji ilişkisine atıfta bulunarak, “bir süre önce inşaatını tamamladığımız TürkAkım doğal gaz proje hattı, Rus doğal gazını Avrupa’ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi. Sadece Türkiye’ye doğal gaz sevk etmiyor, Avrupa’ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor” dedi.

Putin, Avrupa’nın Rusya’dan kesintisiz doğal gaz akışı dolayısıyla Türkiye’ye minnettar olması gerektiğini dile getirdi.

[Şanghay kartı masada] Kritik Soçi zirvesi dönüşünde uçakta önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin ile ruble üzerinde mutabık kaldık. O da tabii mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak" dedi. Erdoğan ayrıca, “Eylül'de Şanghay Beşlisi Özbekistan'da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız.” sözleriyle kritik bir mesaj verdi.


ABD’de bir ik yaşandı. Eski Başkan Donald Trump, Florida'daki evinin FBI tarafından basıldığını duyurdu. Baskının, Trump'ın ABD başkanı olduğu sırada Florida'daki evine gizli devlet belgelerini alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğu açıklandı. Baskın sırasında New York'ta olan Trump, "Böyle bir saldırı ancak bozuk, üçüncü dünya ülkelerinde gerçekleşebilir" dedi. Beyaz Saray'dan baskına ilişkin yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın soruşturmayı bağımsız yürüttüğü vurgulanarak, Biden'ın ve Beyaz Saray'ın söz konusunu baskını medyadan öğrendiği belirtildi.

[Sıradışı iddia] Telegraph'ın aktardığına göre, ABD'de Başkanlık Kayıtları Yasası gereği, başkanın bir parçası olduğu yazılı iletişim belgelerinin korunması gerekiyor. Bu nedenle Trump'ın yardımcıları, başkanın yırtıp attığı kâğıt parçalarını çöpten ya da yerlerden toplayıp Beyaz Saray Kayıt Yönetim Dairesi'ne teslim ediyordu. Dairenin çalışanları kağıtları bir yapbozun parçaları misali bir araya getirip yapışkan bantlarla birbirine tutturarak kayıtlara geçiriyordu.


Dünya genelinde Covid-19 vaka artış oranında 7 hafta sonra ilk defa düşüş gözlemlenirken, son bir haftada vaka sayıları, bir önceki haftaya göre yüzde 9 daha az görüldü.

Son bir haftada 6,5 milyon yeni vaka ve 14 bin ölüm kaydedilirken toplam Covid-19 vaka sayısı 574 milyon, can kaybı sayısı ise 6,3 milyon oldu.

Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020'den bu yana görülen vaka sayısı 16 milyon 295 bin 817'ye yükselirken, 99 bin 678 kişi hayatını kaybetti. Bugüne kadar uygulanan toplam aşı miktarı ise 151 milyon 114 bin 930 doza ulaştı.


Siyonist Tel Aviv yönetiminin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 5 Ağustos Cuma gününden itibaren 3 gün süren saldırılarının sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, İsrail'in Batı Şeria'daki İslami Cihad Hareketi liderlerine yeni gözaltı operasyonları ve suikastlar düzenleyebileceği yorumunda bulundu. Katil rejimin Nablus’ta hedef aldığı El Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından İbrahim Nablusi şehit oldu.

Batı Şeria'nın İsrail için "her zaman endişe kaynağı" olduğunu ifade eden uzmanlar, İsrail'in Batı Şeria'yı "iç mesele ve topraklarının parçası" olarak gördüğünü söylüyor.

Uzmanların görüşleriyle paralel olarak dün, İsrail ordusu Nablus'a düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü. Olayın ardından işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen protestolarda İsrail güçleri ile Filistinli göstericiler arasında olaylar yaşandı.

İsrail askerleri, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde çıkan olaylarda 7 Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı, daha sonra yaralılardan 17 yaşındaki bir çocuk hastanede şehit oldu.


KISA...KISA...KISA...

• İstanbul'da AK Partili belediyelerdeki işçilere %80 zam yapıldı.


• Ulaştırma Bakanlığı, Osmangazi Köprüsü'nden geçen araç sayının 55,5 milyona ulaştığını bildirdi.


• Somali’de son 10 yılda kız çocuklarına en çok verilen ismin “İstanbul" olduğu açıklandı.


• Oxford Üniversitesi, Türkiye'nin "dünyada en fazla yalan habere maruz kalan ülke" olduğunu açıkladı.


• Türkiye, Kırım Tatar Türklerine süresiz ikamet izni vermeye başladı.


• Enerji Bakanı Fatih Dönmez: “Karadeniz'de keşfedilen doğalgazı 2023'ün ilk çeyreğinde, mart ayı içinde inşallah karada yakmış olacağız."


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

Türkiye’de saadet zinciriyle dolandırıcılık skandallarına bir yenisi daha eklendi. Ünlü isimlerin yer aldığı reklamlarıyla popülaritesini arttıran “Deterjan Pazarı” adlı saadet zinciri şirketinin çöktüğü ve sahibinin ortadan kaybolduğu ortaya çıkarken, haftanın son iş günlerinde sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu.


Joe Biden'ın ceketini giyememesi ve gözlüğünü düşürmesi sosyal medyada gündem oldu. Biden’ın daha önce boşlukla tokalaştığı görüntüler olay olmuştu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 3 ay önce, elektriği kesildiği iddiasıyla ziyaret ettiği İbrahim Öztürk, vaatlerle CHP'liler tarafından kandırıldığını söyledi: “Arıyorum, cevap vermiyorlar.” Hafta boyunca Öztürk’ün videosu sosyal medyada en çok paylaşılan içeriklerden biri oldu.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,5 iken kadınlarda yüzde 13,8 olarak tahmin edildi.


Türkiye'de bu yılın 7 ayında 1 milyon 826 bin 242 gayrimenkul satış işlemi yapıldı. En çok satış işlemi yapılan il, 240 bin 644 satışla İstanbul oldu. 21 milyar 19 milyon 26 bin 186 lira tapu harcı geliri elde edildi.


Otomotiv sektöründe fiyatlar artışlarının önüne geçilmesi için yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Yönetmeliğin hazır olduğu bilgisini paylaşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, kiralama şirketleri 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak.” dedi.


Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması”nın sonuçlarına göre kripto parayla işlem yapanların oranı, bir önceki yıla göre yüzde 74 arttı. Türkiye’de her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisi nedeniyle tercih ediyor.



Kültür • Sanat

Portre

Ünlü şef Yunus Emre Akkor, Osmanlı döneminde yapılan aşure tarifinden esinlenerek odun ateşinde ballı aşure pişirdi. Akkor, Sultanahmet'teki lokantasının önüne kurduğu dev kazanda odun ateşinde aşure pişirirken, kazanın başında Mülk ve Yasin surelerini okudu.


İslam edebiyatları içinde en fazla mevlid, Türk edebiyatında kaleme alındı. Halk arasında 'Mevlid' olarak bilinen Vesîletü’n-Necât’ın başarısı ise sadece Anadolu ile sınırlı değil. Bilim insanları, Süleyman Çelebi'nin Mevlid eserinin bilinen en eski nüshasını ABD'de tespit etti.


Açıldığı 2020 Şubat ayından itibaren büyük ilgi gören Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi iki yılda sayısız etkinliğe ev sahipliği yaptı. Çocuk atölyeleri, söyleşi ve sergilere yer veren kütüphane, şimdi de teknolojiyi ilgilileriyle buluşturacak. Son dönemin popüler işlerinden NFT, bir atölye ile 15 yaş üzeri katılımcılara anlatılacak.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Türkiye’nin en büyük bilişim şirketlerinin yer aldığı Bilişim 500 Araştırması’nın 2021 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500 bilişim firmasının toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde 26 artışla 214 milyar TL oldu. Sektörde yine yazılım başı çekerken, bu alandaki ihracat rakamı da yüzde 74 artarak, 1.6 milyar TL’ye ulaştı. En yüksek oranda büyüme oranı metaverse ve insansız hava araçları alanında çalışan iki şirketten geldi.


Türkiye çip üretmeye hazırlanıyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, çip üretimi için Ankara'da yer ayrıldığını belirterek, şu anda bu yatırımla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi: “Türkiye olarak üretici güç olmak istiyoruz.”


Dijital platformlar arasındaki liderlik yarışı kızışıyor. Disney, Hulu ve ESPN+ ile birlikte toplam 221 milyon abone sayısına ulaşarak Netflix'i tahtından etti. Şirket ayrıca fiyat artışına gideceğini açıkladı.

[Düşüş sürüyor] Netflix, 2022’nin ikinci çeyreğinde bir milyona yakın abone kaybetmiş ve bu kayıp, platformun bugüne kadar bir çeyrekte yaşadığı en büyük kayıp olarak kayda geçmişti.


 

Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Karaciğer ve akciğer, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı olarak zarar görür. Bu zarar hayati hastalıklara neden olabileceğinden ciğerleri temizleyen, toksinlerden arındıran besinler tüketilmelidir. İki mucizevi besin olan limon ve zeytinyağı, karaciğeri toksinlerden arındırarak kanser hücrelerine karşı savaşır.


Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde her yıl yaklaşık 6 milyon kişi besin zehirlenmesi sorunu yaşıyor. Mikropları içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan besin zehirlenmelerinin çoğu birkaç gün içinde kendiliğinden geçse de, çocuklar, ileri yaştaki kişiler, hamileler ve kronik hastalık taşıyanlar gibi risk grubundaki kişilerde hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabiliyor.


Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yaylaları, ziyaretçilerine, yaz mevsiminde düşük nem ve sıcaklarda gezinti imkanı sunuyor. Uzmanlar, özellikle kalp hastalarında yüksek rakıma aniden çıkmanın tehlikeli olduğunu savunarak, kademeli çıkış önerisinde bulunuyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Üniversite Okurken Hafız Olmak İster misiniz? Detaylar ve başvuru:


Hüdâyi Sosyal Girişimcilik Akademisi yeni dönem ön kayıtları devam ediyor. Başvuru ve detaylı bilgi için:

İletişim: 0506 152 26 08


Uluslararası Genç Derneği, “Gönül Elçileri Konuşuyor!” serisinin bu haftaki programında bugün, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar’ı ağırlıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Dijital dönüşüm ve dijital devrim ekonomisi]

Dijital devrimin getirdiği bir dizi kaygılandırıcı ama karşı konulamaz nimet, yeni bir ekonomi sisteminin doğuşuna neden oldu. Günümüz klasik ekonomilerinde bile taşları yerinden oynatan, oyunun kurallarını yeniden belirleyen kurguları barındırıyor bu sistem. Yeniden şekillenen ekonomi, mevcut ekonomi ve para sistemini tehdit ediyor olabilir mi, bunu ileride göreceğiz.


[Askeri vesayetten savunma diplomasisine]

Türkiye her on yılda bir gerçekleşen darbeler dönemi sonrasında yapısal bir dönüşüm başlatmıştır. Devletin farklı kademelerindeki siyasi konsolidasyonun yanında savunma bürokrasisi reformdan geçirilmiş; on yıllara sarih kurum, kural ve yöntemler yeniden yapılandırılmıştır. Öte yandan devletin çarklarında kalıcı iz bırakan sosyal ve siyasi psikolojinin sancılı git-gellerden etkilendiği bilinmektedir. Bu kapsamda asker-sivil ilişkilerinin evrensel normlara uygun olarak “normalleştirilmesi” gerekmektedir.


[Çin’in post güvenlik meselesi Tayvan]

Türk ve dünya tarihindeki yeri daima önemli ve rakiplerince daima temkinli yaklaşılan bir devlet olmuştur. Çin, günümüzde de, küresel arenada lider süper güç olma iddiasını sürdürmekte ve çalışmalarını da bu yönde devam ettirmektedir. Bu noktada yeni bir post-güvenlik stratejisini de hayata geçirmeyi hedeflemektedir.


[Soçi Görüşmesi Neden Önemli?]

Bölgesel ve ikili ilişkiler açısından bu ziyaret, 19 Temmuz’daki Tahran Zirvesi sırasındaki Erdoğan-Putin görüşmesinin devamı olarak görülebilir. Soçi görüşmesinin içeriği Tahran Zirvesi’nde neticelendirilemeyen konuların ve yeni önerilerin sonuçlandırılma müzakerelerinden oluşuyor. Bunlar arasında Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin olası operasyonu ve ikili ekonomik işbirliği konuları yer alıyor. Seyahatte Dışişleri ve Savunma bakanları ile MİT ve Savunma Sanayii başkanlarının olması, güvenlik-savunma alanlarındaki müzakerelere işaret ediyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: