26 Ağustos 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 26 Ağustos 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni A Gündem ile karşınızdayız. Küresel ekonomik krizin etkileri artarken, Avrupa ülkeleri bir yandan kuraklıkla mücadele ediyor, diğer yandan enerji krizini çözmeye çalışıyor. ABD’nin ardından Çin de ekonomik teşvik paketlerini ardı ardına açıklıyor. Türkiye ise küresel krizi fırsata çevirmeye yönelik adımlar atmayı sürdürürken, enflasyonla mücadelesine odaklanıyor.

Bu hafta, dünyanın gündemi ekonomideki gelişmelere bakarken, iç siyasetteki tartışmalara odaklanıyoruz. Tüm kategorilerde dolu dolu haberleri keyifle okumanızı temenni ediyoruz. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

İnsan için yalnız kendi çalıştığının karşılığı vardır.
(Necm,39)


Hadis-i Şerif

Hiçbir kimse elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir.”
(Buhârî)


Nükte

Dînimiz çalışmayı, bir meslek sahibi olup helâl yoldan rızık kazanmayı ibadet olarak kabul etmiş ve buna çok ehemmiyet vermiştir. Bütün peygamberlerin birer mesleği vardır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin küresel ekonomik krizi fırsata çevirme konusunda en başarılı ülke olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadeleye ilişkin de önemli mesajlar veren Erdoğan, ''İşçisinden, memuruna her kesimden vatandaşımızın gelir kaybını enflasyonun üzerindeki ücret artışlarıyla telafi ederek enflasyonun sosyal etkilerini sınırlandırdık'' dedi.

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, "Son dönemde banka kredilerindeki sıkıntıların kaynağı ekonomi programımız değil finans kesimi ile reel sektör arasındaki geçici bir yaklaşım farklılığıdır” değerlendirmesinde bulundu; “Enflasyon diye, faiz diye, kur diye sorunlarımız yok mu? Elbette var ama elimizdeki imkanlar ve önümüzdeki fırsatlar o kadar büyük ki, bunlara takılıp kalırsak ülkemize yazık ederiz” dedi.

Erdoğan, Avrupa’daki %9’luk enflasyonla Türkiye’deki %80’lik enflasyonun ekonomik ve sosyal sonuçlarının aynı olmadığını belirterek Avrupa’da gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerindeki artışın, maaşlardaki artıştan çok daha fazla olması nedeniyle insanların sokaklara dökülmeye başladığını ifade etti ve “Biz bu sıkıntıların hiçbiriyle karşı karşıya değiliz” yorumunda bulundu.

2030’larda uluslararası müteahhitlik pastasının 750 milyar dolar seviyesine çıkacağının öngörüldüğünü belirten Erdoğan, Türkiye’nin ilk etapta bu pastanın %10’unu yani 75 milyar dolarlık dilimini hedeflemesi gerektiğini söyledi.


Gaziantep ve Mardin’de yaşanan iki trafik kazası Türkiye’yi yasa boğdu. Türkiye, Gaziantep’teki 15 kişinin hayatını kaybettiği kazanın şokundayken bir katliam gibi kaza da Mardin’in Derik ilçesinde meydana geldi. Derik'teki kazada ölen 20 kişinin cenazesi toprağa verilirken dikkat çeken detaylar da ortaya çıktı. Gelen son bilgilere göre, Mardin ve Gaziantep'teki kazalar nedeniyle 3 kişi tutuklandı. Kazalarla ilgili soruşturmalar çok yönlü sürüyor.

[Taziyeler geliyor] Aralarında Fransa, İsveç, Kuzey Makedonya, İran, Ürdün ve Gürcistan'ın da bulunduğu birçok ülke, Gaziantep ve Mardin'de yaşanan trafik kazaları nedeniyle Türkiye'ye taziye mesajı gönderdi.


Eski Almanya Başbakanı Merkel, UNESCO Barış Ödülüne layık görüldü. Barış Ödülü Jüri Başkanı Mukwege, Merkel'in 2015'te başta Suriye, Irak, Afganistan ve Eritre'den gelen 1,2 milyondan fazla mülteciyi kabul etme yönündeki kararının jüri üyelerini derinden etkilediğini söyledi.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ise Merkel'in mülteci krizi karşısındaki gayretlerini takdirle karşıladığının altını çizerek, "Acı çekmek evrenseldir. Bu yüzden acıları dindirmeye yönelik çözümler de evrensel olmalı. Barışı sağlamak, acı çekenlere kapıları açmaktır." dedi.

[Türkiye’deki durum ne?] Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki “sadece” Suriyeli sayısı 18 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 1.385 kişi artarak toplam 3 milyon 652 bin 813 kişi oldu.

[Konutta yabancı payı] Son açıklanan rakamlara göre, 2022’nin ilk yarısında satılan her bin konuttan 49’unu yabancılar satın aldı. En çok konut alan ülke vatandaşları ise Irak, İran, Rusya ve Suudi Arabistan.


Ortak Araştırma Merkezinin (JRC) Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nin analiz ve verileri temelinde hazırladığı "Avrupa'daki Kuraklık-Ağustos 2022" raporu yayımlandı.

Rapora göre; Avrupa son 500 yılın kurak dönemini geçiriyor. Temmuz ayındaki endişe verici kuraklığın devam ettiği belirtilen raporda, AB topraklarının yüzde 47'sinin hala "uyarı verici" durumla karşı karşıya olduğu, AB'nin yüzde 17'sinde ise "alarm verici" bir kuraklık bulunduğu kaydedildi.

Raporda özellikle Batı Akdeniz bölgesi için uyarı yapılarak Kasım 2022'ye kadar normalden daha sıcak ve kurak havanın devam edebileceği vurgulandı


ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın Florida eyaletinde Palm Beach'de bulunan Mar-A-Lago tatil köyündeki malikanesine 9 Ağustos’ta Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından baskının yankıları sürerken, geçtiğimiz ocak ayında da Trump’ın Florida’daki evinden gizli belgeler çıktığı belirtildi. ABD Ulusal Arşivleri tarafından Ulusal Arşivler Vekili Debra Steidel Wall tarafından ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın avukatı Evan Corcoran'a gönderilen 10 Mayıs tarihli mektupta, geçtiğimiz ocak ayında eski Başkan Donald Trump'ın Florida'daki evinden alınan belgeler arasında en az 700 sayfa gizli belge olduğu aktarıldı.

[Ne olmuştu?] ABD tarihinde ilk kez bir başkanın evi FBI tarafından baskına uğramış, Trump kendisine yönelik komplo kurulduğunu iddia ederek gelecek seçimlerde önünün kesilmeye çalışıldığını açıklamıştı. Biden yönetimi ise baskından haberinin olmadığını söyleyerek, FBI’nın operasyonunun bağımsız gerçekleştiğini iddia etmişti.


KISA...KISA...KISA...

• Trabzonspor’un play-off’ta Kopenhag’a elenmesinin ardından bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasına katılan takımımız kalmadı. 1995-1996 sezonundan bu yanan ilk kez Devler Ligi’nde temsilcimiz olmayacak.


• Ad ve soyadı değişiklikleri başvurularının 24 Aralık’a kadar e-devlet uygulaması üzerinden yapılabileceği açıklandı.


• Beyaz Saray, ABD ekonomisi için yıllık büyüme tahminini %3,8’den %1,4’e düşürdü. Enflasyon tahmini ise bu yıl için %6,6 olarak belirlendi.


• İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME toplantısı sonucunda okul ve personel servis ücretlerine %19,21 zam yapılmasına karar verildi. Buna göre, 0-1 km ücreti 554 liradan 660 liraya, 23-25 km ücreti 1330 liradan 1585 liraya yükseldi.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

Daha önce verdiği bir konserde sapkın LGBT bayrağı açarak skandala imza atan şarkıcı Gülşen hakkında, bu kez bir konserinde imam hatip liselilere yönelik sarf ettiği sözlerden dolayı TCK'nin 216. maddesi kapsamında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan resen soruşturma başlatılmasına karar verildi.

Sosyal medyada yayılan görüntüler sonrası Milli Eğitim Bakanlığı ise “Bir şarkıcının, konserinde imam hatip liselerimizi itham ederek bu camiaya yönelik hakaret ve iftira içeren sözlerinden dolayı kendisini kınıyoruz.” açıklamasında bulundu. iftira içeren sözlerinden dolayı kendisini kınıyoruz.” açıklamasında bulundu.


Millet İttifakı’nda derin çatlak. Altılı Masa görüşmelerine dair yorum yapan İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun “Sahada en çok Mansur Yavaş ismini duyuyoruz” açıklaması ciddi rahatsızlık oluşturdu. CHP’li Gürsel Tekin “Nezaketsizlik” yorumu yaparken, Kavuncu parti yönetimi tarafından uyarıldı. Konuyla ilgili sosyal medyada binlerce içerik akışı görülürken kullanıcılar “Altılı Masa çay partisine döndü” yorumu yaptı.


Rusya'nın tanınmış siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina, otomobiline yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Saldırıya ilişkin soruşturma sürerken, Rusya Ulusal Cumhuriyet Ordusu saldırıyı üstlendi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mihaylo Poldolyak, Ukrayna'nın Darya Dugin'in ölümüyle herhangi bir bağlantısı olmadığını söyledi. Rusya ise saldırının Ukraynalı ajanlar tarafından işlendiğini görüntüler eşliğinde yayınladı. Bombalı saldırının ardından olay yerine gelen Dugin’in görüntüsü sosyal medyada haftanın en çok paylaşılan görüntüleri arasında yer aldı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi sonuçları açıklandı. Buna göre endeks, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6.1 oranında arttı. Temmuz ayında 68 olan endeks, ağustos ayında 72.2 olarak açıklandı. Haziran ayında yüzde 6.2 oranında azalarak 63.4 olarak açıklanan Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında 67.6 olmuştu.


Konut projesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Eylül'de açıklayacak. Evi olmayan vatandaşa uygun taksitlerle konut satılacak. Yeni evlenenlere, gençlere, emeklilere, engellilere, şehit yakınları ile gazilere özel kota ayrılacak. Proje kapsamında hiç evi olmayan vatandaşa konut, arsa ve işyeri; 20 yıl vadeli ve uygun taksitlerle satışa sunulacak. 81 ilde inşa edilecek sosyal konutlar; yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler, yenilenebilir enerji sistemi gibi özelliklere sahip olacak. Gelen yoğun talep üzerine toplam konut sayısının yüzde 20'si gençlere ayrılırken, yüzde 20 için de emekli vatandaş için kota ayrıldı. İşte detaylar…


Dar gelirli vatandaşların icra ve haciz sorununu çözmek için hazırlanan iki paketin ayrıntıları ortaya çıktı. 9 milyona yakın vatandaşın yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu tasfiye edilecek. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları devlet üstlenecek. İşte detaylar…


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Şu an EYT'de formül sayısı 1. Kamuoyunda birçok formül anlatılıyor. Onların konuyla alakası yok" açıklamasında bulundu. Bakan Bilgin, "Belli bir yaş sınırı olacak mı" sorusuna ise "bakalım" diye yanıt verdi.


Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz b. Selman geçtiğimiz günlerde vadeli petrol fiyatlarının arz ve talep mekanizmasının gerçeklerini yansıtmadığını ve bundan ötürü OPEC+’ın gelecek ayda petrol üretimini kısıtlayabileceğini ifade etti. Bununla birlikte ABD tarafından gelen petrol stoklarının azaldığı verisi de brent petrol fiyatının bir süredir ulaşmadığı bir seviye olan 100 dolar seviyesine gelmesinde rol oynadı.


Kültür • Sanat

Portre

İstanbul 7 ayda Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin 3'te 1'ini ağırladı. İstanbul, temmuz ayında ağırladığı 1 milyon 759 bin 506 kişi ile son 10 yılın aylık bazda en yüksek yabancı turist sayısına ulaştı. Yılın 7 ayında Türkiye'yi ziyaret eden toplam 26 milyon 195 bin 747 turistin yaklaşık 3'te 1'ini ağırladı.

[İlginç karar]] [İlginç karar] İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla, İstanbul’da turistler ve yabancıu uyruklu kişiler bayramlar ve resmi tatillerdeki ücretsiz ulaşım uygulamasından faydalanamayacak.


Akış hizmetlerinin giderek popüler hale gelmesiyle televizyon izleme alışkanlıklarında yaşanan değişim sürerken, Netflix’in başı çektiği platformlar ilk defa geleneksel TV’yi geride bıraktı. piyasa ölçüm firması Nielsen'in raporunda Netflix ve Disney+ gibi platformların temmuz ayında geleneksel kablolu TV izleyicilerini ilk defa geride bırakarak TV pazarının lideri olduğu görüldü. İzleyiciler, ay boyunca akış hizmetlerinde haftalık ortalama 190.9 milyar dakika içerik izledi. 2020 yılında pandemi dolayısıyla uygulanan yasak dönemlerinde bile bu rakam ortalama 169.9 milyar dakika seviyesine ulaşmıştı.


Dünyada ve Türkiye’de kitap editörleri ne kadar kazanıyor? Dünya genelinde alınan ortalamalara göre Türkiye sondan birinci görünüyor. En deneyimsiz ABD’li kitap editörü aylık asgari 4 bin 359 dolar kazanırken, Türkiye’de en deneyimlisi 550 dolara emek veriyor. Türkiye’de en deneyimli editör yılda 6 bin 600 dolar kazanırken ABD’de bu rakam 88 bin 937 dolar’a çıkıyor


ABD’den sonra dünyada en fazla dizi ihraç eden ülke Türkiye. Ancak Türk sineması, festival filmleri haricinde dünya izleyicisiyle buluşamıyor. Yönetmen Derviş Zaim, sektöre kendi hikayelerimizi keşfetmelerini öneriyor. Yönetmen Nazif Tunç da, “Sinemada ne yazık ki çok taklitçi ve öykünmeci bir dil var” diyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

ABD ve Çin şirketleri arasında rekabet özellikle teknoloji alanında kıyasıya sürüyor. Bu hafta Apple'ın otonom araçlarının ticari sırlarıyla ilgili 2018'de başlayan davası sona erdi. Eski bir Apple çalışanı olan Xiaolang Zhang, Apple'dan gizli bilgileri çalmaktan suçlu bulundu. Zhang’in Çin'de elektrikli araç üreticisi olan Xpeng için çalıştığı ortaya çıktı. İşte korkunç skandalın detayları…


Türkiye'nin uzay yolculuğunda detaylar netleşirken, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım yerçekimsiz ortamda ilk deneyin yapılacağını açıkladı. Yıldırım, 'Milli Uzay Programını, Uzay Ajansı'nı bilmeyen yok gibi. Uzay farkındalığının daha da artması için çalışmalarımız devam ediyor.' dedi.


Türkiye en büyük oyun sektörü etkinliği Mobidictum İş Konferansı, 5-6 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Oyun dünyasının gözde şirketlerinin yanı sıra sektöre girmeye sıcak bakan firmalar da bu etkinlikte yer alacak.

[[Rakamlar ne diyor?] 2022'nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı ve böylece Türk oyun sektörü, Avrupa'da en çok yatırım alan ülke oldu. Türkiye'nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci, Norveç de 60 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Aziz Sancar’dan önemli buluş: ABD’de yaşayan Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.


Okul öncesi çocuklar için uyum haftasına kısa bir süre kala uzmanlar tavsiyelerini sıraladı: “Çocuğa aşırı özen göstermek okula uyumunu zorlaştırabilir. Ebeveyn için çocuğu okula bırakıp uzaklaşabilmek çok da kolay değildir. Bunu çocuğunuza hissettirmeyin. Vedalaşma anını uzatmayın. Yapılması gereken bir davranış olan okula gitme için çocuğunuzu asla ödüllendirmeyin”


Siyah incir, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde ve bağırsak tembelliğine anında iyi gelen en etkili besinlerin başında gelir. Yaz mevsiminin sonbahara döndüğü günlerde hasat edilen siyah incir, özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayanların bol bol tüketmesi tavsiye edilir.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Orta-İleri seviyede Arapça bilen talebeler için üç yıllık Arapça ve İslâmî İlimler programı kayıtları başlıyor. Başvuru ve detaylı bilgi:


Lider Eğitim "Fazilet Mektebi" Programı 2022-2023 Başvuruları Başladı! Fazilet Mektebi 4 yıllık ilmi ve manevi bir gelişim programıdır. Başvuru için:


"Bir çocuğun sırtındaki çanta, elindeki kalem, yüzündeki mutluluk da benden olsun" derseniz, 300₺ ile bir set ya da gönlünüzden gelen bir miktar ile 24 ülkede 10 bin yetime destekte bulunabilirsiniz.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Algı yönetimi ya da sosyal medya kuşları]

Avrupa’da yükselen sağ partilerin, ülkelerindeki yabancılara yönelik uyguladığı psikolojik şiddeti ve yabancı düşmanlığına yönelik propaganda yöntemini birebir kullanan Ümit Özdağ, Türkiye’nin ilk aşırı sağ partisi olma yolunda da önemli bir eşiği atlamıştır.


[Türkiye’nin Barış Diplomasisi]

Erdoğan-Zelenskiy görüşmesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ilk yüz yüze görüşme olması ve Ukrayna ile dayanışmanın güçlü bir şekilde vurgulanması açısından önemliydi. Ancak bence bu ziyaret, dayanışma sergilenmesinin ötesinde bazı anlamlar taşıyor.


[Yayılmacı Sırp milliyetçiliği Balkanlarda gerilimi tırmandırıyor]

Kosova-Sırbistan geriliminin arkasında yayılmacı Sırp milliyetçiliği ve Rusya'nın Batı Balkanlarda siyasal istikrarı bozma amacıyla Bosnalı Sırplar ve Sırbistan'a yönelik tahrik siyaseti bulunuyor.


[Enerji krizinde Avrupa gafil mi avlandı?]

Ukrayna krizi ile birlikte had safhaya çıkmış; uygulanan ambargolara karşı Rusya, enerji kaynaklarını ve Avrupa'nın enerji bağımlılığını adeta bir silah gibi bu ülkelere karşı kullanmaya başlamıştır. Avrupa'nın yaklaşan kışla birlikte çözüm alternatifleri bulamaması, önemli enerji koridorları üzerinde yer alan Türkiye'nin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: