2 Eylül 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 2 Eylül 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye ve Yunanistan arasında gerilim tırmanıyor. Adalar ve mülteci krizi üzerinden yükselen gerilim bu hafta Yunanistan’ın NATO görevindeki Türk jetlerine radar kilidi atmasıyla başka bir boyuta taşındı.

Haftanın bir başka gündemi ise Türkiye’nin savunma sanayi yatırımları oldu. Avrupa ise Rusya’nın gaz tedarikini kesmesinin telafisini değerlendiriyor.

Geride bıraktığımız haftanın gözden kaçan haberleri, önemli gelişmelerin perde arkası ve derin analizlerle dolu bültenimizi keyifle okumanızı umuyoruz.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Münâfıklar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah'ı da çok az anarlar."
(Nisâ,142)


Hadis-i Şerif

“Allah sizin dış görünüşlerinize ve mallarınıza bakmaz, bilakis kalplerinize ve amellerinize bakar.”
(Müslim)


Nükte

“İnsanın dünya imtihanında şiddetle uzak durması gereken bir başka bâtınî haram da, ihlâsın kaybı olan riyâdır. İki yüzlülük, gösteriş, sahte davranış demek olan riyâ; amellerin sevabını yok eden çirkin bir vasıftır. Unutulmamalıdır ki, tevhid akîdesinin ortaklığa asla tahammülü yoktur.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege ve Akdeniz krizi her geçen gün biraz daha kötüye gidiyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Yunanistan, NATO görevinde ABD’nin B-52 uçağına eşlik eden 2 Türk F-16 jetine radar kilidi atmıştı. Tam bir hafta sonrasında ise Girit adasında konuşlandırılan ve pasif olduğu düşünülen S-300 hava savunma sistemi ile yine aynı hamleyi yaptı.

Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Yunanistan, Rodos’un Batı tarafında, Girit’in ise Kuzey Doğu bölgesinde kalan alanda 10.000 feet irtifada keşif uçuşu gerçekleştiren Türk F-16 uçaklarına yıllardır pasif olduğu sanılan Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi ile 120 km mesafeden radar kilidi attı.

[ABD’nin amacı ne?] Fakat şaşırtıcı olan Yunanistan’ın yaptıkları değil; Türkiye’nin S-400 almasını F-35’lere tehdit olarak gördüğünü söyleyerek onlarca ambargo koyan ve nihayetinde Türkiye’yi F-35 programından çıkaran ABD, Yunanistan’ın S-300’lerine karşı sessiz kalması.

Birkaç yıl önce ABD, Türkiye’ye S-400’leri tıpkı Yunanistan’ın yaptığı gibi kapatıp depoya koyarsa konunun tatlıya bağlanabileceğini söylemişti. Fakat bugün bizzat Türk Hava Kuvvetleri’nin test ettiği üzere Yunanistan’ın Girit’e konuşlandırdığı bu sistemler aktif bir şekilde çalışıyor.

Yunanistan’ın küstahlığını yorumlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kötü komşumuzun bu yaptığının görülmesi, anlaşılması ve anlatılması lazım. Bu kadar aleni şımarıklık, bu kadar pervasızlık kabul edilemez" derken, tüm kayıtların NATO’ya gönderileceğini söyledi. Akar ayrıca, “Atina 'radar kilidini' Lozan'a attı” yorumunu yaptı.

[Düşmanca bir davranış] Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerilime değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan siyasetçilerin yanlışta ısrar ettiğini söyledi: "Yunanistan, bizim ne askeri, ne ekonomik, ne siyasi olarak dengimiz ve muhatabımız değildir. Bir ülke uçağına radar kilidi atılması düşmanca bir davranıştır. Hele bu uçak NATO görevi icra ediyorsa bu düşmanlık doğrudan tüm üyeleriyle NATO'ya yapılmış demektir.”

[NATO kimin emrinde?] Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimde NATO taraf oldu. NATO Müttefik Kara Komutanlığı, resmi Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak Türkiye'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı ve bir fotoğraf yayınladı. Yunanistan basınında geniş yer bulan paylaşımı NATO’nun bir kaç saat içerisinde silmesi dikkat çekti.


Haftaya Karadeniz’de gerçekleşen Teknofest ve çevresindeki tartışmalar damga vurdu. Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki yatırımlarının gövde gösterisinde dönüşen Teknofest’e muhalefetten tepkiler gelirken, 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen Kılıçdaroğlu festivale sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. CHP’li vekillerin “Selçuk Bayraktar’ı yargılayacağız” açıklamalarına yorum yapmayan Kılıçdaroğlu’nun festivalin organizatörü T3 Vakfı’ndan haberdar olmaması dikkat çekti.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “CHP liderinin samimi yaklaşımı bizi mutlu eder” açıklaması yaparken, Kılıçdaroğlu’nun CHP’li vekillerin sistematik iftiralarına sessiz kaldığını ifade etti.

Milli Savunma Üniversitesi Deniz ve Hava Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Biz artık İHA, SİHA ve Akıncılarımızla varız, bize düşman olanların korkulu belasıyız" dedi.


Birleşmiş Milletler son raporunda Çin'i, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara karşı "ciddi insan hakkı ihlallerinde" bulunmakla suçladı. Çin ise rapordaki iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirerek reddetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Çin Direktörü Sophie Richardson ise, rapordaki tespitlerin, "Çin hükümetinin neden raporun yayımlanmaması için çabaladığını gösterdiğini" söyledi.

[Sistematik işkence] İnsan hakları kuruluşları, Çin'in 2017'de başlayan kovuşturmalarla bir milyon kadar Uygur Türkü ve Müslümanı gözaltına aldığı, yüz binlercesini de hapse attığı konusunda hemfikir. Bölgedeki kamplar ve hapishanelerde yaygın fiziksel ve psikolojik işkence iddiaları da var.

Çin aynı zamanda, zorla kısırlaştırma, kürtaj, doğum oranlarını ve nüfus yoğunluğunu azaltmak için nüfus değişimi ve dini ve kültürel gelenekleri kırmak için dini liderleri hedef almakla suçlanıyor.


Rusya doğalgaz şirketi olan Gazprom, Almanya’ya gaz taşıyan Kuzey Akım doğalgaz boru hattını geçici olarak durduracağını açıkladı. Ayrıca Rusya, Fransa’nın Temmuz ayı borçlarını ödememesi nedeniyle Fransız kamu hizmetleri şirketi Engie’ye gaz tedariğini kestiğini duyurdu.

[Soba satışları patladı] Gelecek kış mevsiminde doğal gaz sıkıntısı yaşaması beklenen Almanya'da elektrikli ısıtıcılara talep artarken, Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 82 arttı.

[Misilleme geldi] AB ülkeleri ise, Rusya ile daha önce imzalanan vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda uzlaştı.


[Irak'ta neler oluyor?] Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren protestolar sırasında 12 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi de yaralandı. Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçileri ise güvenlik güçleri tarafından saraydan çıkarıldı. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


KISA...KISA...KISA...

• İstanbul Havalimanı, 24-30 Ağustos döneminde günlük ortalama 1310 uçuşla Avrupa'daki en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.


• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19’a yakalandığını açıkladı.


Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından firari emekli Albay Levent Göktaş için Türkiye'nin talebi üzerine Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldı.


• Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti.


Türkiye’nin yerli ve milli pasaportunun üretimi başladı.


• Danimarka hükümetinin göreve getirdiği bir komisyon, Müslüman kız öğrencilerin okullarda başörtüsü takmasını yasaklanmasını teklif etti.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

Sosyal medyada haftanın en çok konuşulan konularının başında Karadeniz’de gerçekleşen Teknofest geldi. Dünyanın farklı noktalarından 600 bin projenin başvuru yapıldığı Teknofest’le ilgili bazı videolar ise en çok paylaşılanlar arasına girdi.

Eski Başbakanlardan Prof. Necmettin Erbakan'ın 1993'teki SİHA konuşması:


Bir televizyon programında Baykar YK Başkanı Selçuk Bayraktar'a "Size Türkiye'nin Elon Musk'ı diyorlar" deyince verdiği cevap gündem oldu...

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Cezayir halkıyla bir araya gelme planı büyük bir tepkiyle karşılandı. Kent sakinleri Fransa Cumhurbaşkanı'na "Çok yaşa Cezayir" sloganlarıyla tepki gösterdi. Macron gezintisini kısa kesip alandan ayrılırken, protesto görüntüleri en çok paylaşılanlar arasına girdi.


Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Bodrum'da yaptığı söyleşide partisine olan katılımı ima ederek, "Hz. Muhammed'den çok ileri bir noktadayız. Hz. Muhammed Mekke'de tebliğde bulunduğunda kaç kişi ona biat etti? Hz.Muhammed 1 yılda ancak 40 kişiyi buldu, hiç olmazsa biz 40 bin kişiyi bulduk.” dedi. Perinçek’in hadsiz sözleri sosyal medyada büyük tepki topladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

TÜİK, 2. çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini yayımladı. Veriler, ekonominin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüdüğünü gösterdi. Bu dönemde yıllık sektörel büyüme sanayide yüzde 7,8, hizmetlerde yüzde 18,1 olurken inşaat yüzde 10,9, tarım ise yüzde 2,9 azaldı. Ekonomi böylece G20 içinde en yüksek büyüme oranlarından birini kaydetti. Türkiye, OECD ve G20 ülkeleri içerisinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke oldu.


Elektrik ve doğalgaza zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 20,4, sanayide yüzde 50,8, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 49,5 oranında artışa gidildi. Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20, sanayide yüzde 50, ticarethane abonelerinin tarifesine yüzde 30 zam yapıldı.


Bankacılık sektörünün net kârı ilk 7 ayda beş kattan fazla artarak 207,8 milyar TL'ye ulaştı. Sektörün net kârı Temmuz'da yıllık yüzde 505 artışla 38,7 milyar TL'ye yükseldi. Bankacılık toplam aktifleri temmuz itibarıyla 12,3 trilyon TL oldu. 2021 aynı dönemde bu rakam 6,71 trilyon lira olmuştu.


Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik listesine Türkiye'den 42 firma girdi. Türkiye, 79 şirket ile ilk sıradaki Çin'in ardından ikinci sırada yer aldı. Böylece Türkiye, geçen yıl ABD'ye bıraktığı ikinciliği geri aldı.


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk Dergisi’nin 2022 Eylül sayısı çıktı. “İlâhî Ölçüleri Koruyun” kapağıyla çıkan Altınoluk’un bu sayısında; “Kainatta Mizan İnsanda İzan, İzan Gitti mi Mizan Bozulur, İlahi Sınırları Koru ki Korunasın!, Sünnetullah’ı Göz Ardı Edenler, Göz Ardı Edilirler” başlıklı yazılar dikkat çekiyor.


Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın önde gelen yapılarından biri olarak kabul edilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne bağlı en büyük yer altı yapılarından olan tüneller, mahzenler, 3 odalı yer altı mezarı ile dehlizler görüntülendi.


Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi, usta hikâyeci Mustafa Kutlu’yu ağırladı. Yazdıklarının yerli ve milli olduğunu belirten Kutlu, "Roman bizim kültürümüzde ve geleneğimizde yoktur. Şiir ve hikâye vardır. Onun için roman yazmaya hiç heveslenmedim." diye konuştu.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Areda Survey, kamu kurumlarının her geçen gün dijital uygulamalarda gösterdiği gelişim hakkında bir araştırma yaptı. Türk halkının düşüncelerini inceleyen şirket, katılımcıların yüzde 64,9’unun kamu kurumlarının sunduğu dijital uygulamaları yeterli bulduğunu bildirdi. Son iki yıla ait veriler değerlendirildiğinde e-Devlet üzerinden kamu kurumlarının sunduğu hizmetlerin yeterlilik düzeyinde yüzde 12’lik bir artış olduğu görüldü.


TÜİK'in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'na göre 2022'de hanelerin internete erişim oranı yüzde 92'den yüzde 94'e yükseldi. Bireylerin internet kullanım oranı ise yüzde 82.6'dan yüzde 85'e çıktı. En fazla kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları yüzde 82 ile WhatsApp, yüzde 67.2 ile YouTube ve yüzde 57.6 ile Instagram olarak sıralandı. Twitter kullananların oranı yüzde 20.2, TikTok kullananların oranı ise yüzde 13.3'te kaldı.


Enflasyon, jeopolitik gerilimler ve tüketici talebini önemli ölçüde azaltan koşullar nedeniyle küresel akıllı telefon sevkiyatının bu yıl yüzde 6,5 azalması bekleniyor. Dünyada yılda 1 milyar 270 milyon adet akıllı telefon üretiliyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailelere rehberlik etmesi amacıyla daha önce 0-6 yaş grubuna yönelik oluşturulan "Çocuk Dostu Kitap" listesinin kapsamını, 0-18 yaş grubuna göre yeniden hazırladı. 1093 kitabın bulunduğu listede, dilbilgisi ve fiziksel özellikleri yönünden çocukların yaş gruplarına hitap eden, Türk ve dünya klasiklerinin de içinde bulunduğu farklı birçok türde kitap yer alıyor.


ABD'li bilim insanları, her gün çay içen kişilerinin ölüm riskinin içmeyenlere göre yüzde 9 ila 13 daha düşük olduğunu ortaya koydu.


Demir eksikliği dünyada ve ülkemizde en sık görülen anemi türü olarak biliniyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, vejeteryan diyet uygulamaları, zayıflama amacıyla yapılan operasyonlar, uzamış ishal gibi nedenlerle demirin sindirim sisteminden yeterince emilememesi yetersiz demir alımına yol açabiliyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Lider Eğitim Gençlik Gelişim Merkezleri’nde “İmam Hatip Okulları Hazırlık Programı” Başlıyor. Detaylı bilgi ve başvuru için:


Uzaktan eğitimle Tefsir, Hadis, İlmihal, Akaid, Siyer, Tasavvuf gibi İslâmi ilimler öğrenmek ister misiniz? Herkes başvurabilir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için:


Şahsiyet gelişimini önemseyen aynı zamanda akademik bir başarı hedefi olan liseli gençler için Şahsiyet Akademisi’ kayıtları başladı. Program ve başvuru hakkında detaylı bilgi için


Derin Okuma

Derin Okuma

[Türkiye’nin son dönemdeki yoğun diplomasi trafiği]

Madrid Zirvesi sonrası Batı Bloku ile ilişkilerini güçlendiren Türkiye, Orta Doğu’da da yeni bir dönemin kapısını araladı. Ankara’nın kazanmış olduğu diplomatik başarıların, Suriye’ye düzenlemeyi planladığı harekatta çarpan etkisi göstermesi mümkün.


[Batı'dan ithal yabancı düşmanlığı]

Son dönemde bazı siyasî partilerin göçmen karşıtlığı üzerinden popülist siyaset üretme girişimleri iyice arttı. Bu durumun ortaya çıkmasında seçimlerin yaklaşmasının etkisi büyük. Kısa vadeli oy hesaplarıyla girişilen bu hareketler, ne insanî ne de ahlakî. Aslında bu yaklaşımın kendine örnek aldığı model Batı ülkelerindeki, Müslümanlar başta olmak üzere yabancı düşmanlığına dayalı hareketler.


[Türkiye’nin yükselen göç mimarisi]

2011 yılında özellikle Ortadoğu ve Mağrip Afrika’sında başlayan “Arap Baharı” yönetim değişiklikleri meydana getirmiş ve iç karışıklıklardan dolayı milyonlarca insanın yerinden olmasına sebebiyet vermiştir. Bu yerinden edilme sonucu yaşanan göçlerin en fazla etkilediği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir.


[Seçimlere Endeksli ‘Gerilim’ Kontrolden Çıkmamalı]

Son dönemde Atina’nın Lozan ve Cenevre anlaşmalarına aykırı olarak adaları silahlandırması ve ABD’nin Yunanistan’daki yığınağı Türk kamuoyunu rahatsız eden konulardı. Bunlar yetmezmiş gibi Yunan Başbakan Miçotakis hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzattığı normalleşme elini sıktı hem de ABD Kongresi’nde Türkiye’ye F-16 verilmesini engellemeye çalıştı. Bu tavır Türkiye’nin ısrarla sürdürmek istediği normalleşme arayışına zarar verdi.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: