16 Eylül 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 16 Eylül 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

A Gündem’de bu hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı sosyal konut projesinin detaylarına, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki hareketliliğin perde arkasına eğiliyoruz. Ekonomi, kültür, teknoloji ve diğer kategorilerimizde dolu dolu bir muhteva ile yine sizlerleyiz. Haftaya yeniden görüşebilmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“İyilik ve takvâda birbirinizle yardımlaşınız.”
(Mâide, 2)


Hadis-i Şerif

“Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulüm ve haksızlık yapmaz, yardımını kesmez ve onu hakir görmez.”
(Müslim)


Nükte

“Muhtaçların feryatlarına tesellî olmadıkça mü’minin rûhu da tesellî bulamaz.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı.

5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut ve 50 bin iş yerinin yapımını ve 250 bin konut amaçlı arsayı içeren proje kapsamında ilk etap konutlardan 50 bini İstanbul'da, 18 bini Ankara'da, 12 bin 500'ü İzmir'de inşa edilecek. Projeyle sosyal konut sayısı 2 milyona, oturan sayısı ise 10 milyonun üzerine çıkarılmış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, detaylarını açıkladığı ve adını "İlk Evim, ilk İş Yerim" olarak belirlediklerini duyurduğu kampanya için "Bu kampanya, sayısı ve kalitesi bakımından, dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir." değerlendirmesini yaptı.

[İşte detaylar] İlk etap konutlarının azami 2 yıl içinde bitirilip hak sahibi vatandaşlara teslim edilmesi amaçlanıyor. Yatay mimari esasıyla, depreme dayanaklı şekilde inşa edilecek bu projeler, zemin artı 4 veya zemin artı 5 kat yüksekliğinde olacak. Projeler, mahalle kültürünü, komşuluk ilişkilerini gözetecek, yeşili hakim kılacak bir anlayışla hayata geçirilecek.

[Pozitif ayrımcılık] Konut projesinde çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yapılarak kontenjanlar belirlendi. Buna göre, şehit yakınları ve gazilere, ilk etabın yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 konutluk, engelli vatandaşlara, yüzde 5'e karşılık gelen 12 bin 500 konutluk, emekli vatandaşlara ise yüzde 20'ye denk düşen 50 bin konutluk kontenjan ayrıldı.

Projede ilk defa gençler için de özel bir kontenjan oluşturuldu. Projedeki konutların yüzde 20'sine denk gelen 50 bini de gençlere tahsis edildi.

[Fiyatlar belirlendi] Konutların, maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yapılarak belirlenen fiyatları da şu şekilde olacak:

- Vatandaşlar, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlara, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabilecek.

- Toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 vadeyle yapılabilecek.

[Rekor başvuru geldi] 15 Ekim’e kadar sürecek Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en kapsamlı sosyal konut projesine ilk gün 865 bin başvuru yapıldı.


Ukrayna-Rusya savaşı başladığından bu yana en kritik dönemlerden biri yaşanıyor. Ukrayna Ordusu’nun taarruzu, Ruslar’ın karşı koyamaması, stratejik yerlerin el değiştirmesi ardı ardına yaşandı. Ukrayna, 2014’ten bu yana Rusya’nın kontrolünde olan bölgelerin kapısına dayandı.

Yalnızca 5 günde Harkiv Oblastı’nın tamamı Ukrayna ordusu tarafından geri alındı. Ukrayna askerleri Rus savunma hattını 70 kilometreden fazla geri iterek Rusya sınırına kadar ulaştı. Tüm bunlar yaşanırken Rus Hava Kuvvetleri sürece müdahil olamadı.

Ukrayna güçlerinin hızlı ilerleyişini konu edinen ABD’li gazetecinin “Pentagon, Ukrayna'nın Harkov bölgesindeki karşı taarruzunun hızına şaşırdı mı?” Sorusunu yanıtlayan Pentagon Basın Sekreteri Pat Ryder, "Gördüğümüz haberlere göre şaşıran biri varsa o da muhtemelen Ruslardı." yorumunda bulundu.

[Liderlerden haberler] Hafta içerisinde iki ülke liderinden haberler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti. İngiliz The Sun gazetesi Kremlin’den bir yetkilinin, “Putin’in limuzini bombalıya saldırıya uğradı. Ancak içinde Putin yoktu” dediğini iddia ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin aracının trafik kazası yaptığı bildirildi. Zelenski kazayı hafif yaralarla atlatırken konvoya çarpan sürücü hastanelik oldu.

[Putin fişi çekti] Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa’ya yönelik yaptırımların dozunu arttırıyor. Geçtiğimiz hafta “Batı donacak” diyen Putin bu kez “"Gaz, petrol, kömür, kalorifer yakıtı sağlamayacağız. Hiçbir şey sağlamayacağız." tehdidini yaptı.


İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında öldü. 2. Elizabeth 70 yıldır tahttaydı. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde hayatını kaybetti" denildi.

BBC ekranlarında Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünü duyuran haberin verilmesinin ardından Kraliçe'nin fotoğrafları eşliğinde ulusal marş çalındı.

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan Elizabeth’in 19 Eylül'de düzenlenecek cenaze töreninde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu temsil edecek.

[Yeni Kral 3. Charles] İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth öldüğü anda, tahtın yeni sahibi oğlu Charles oldu. Charles öncelikle, Kral 3. Charles olarak anılmayı istedi.

[Medyanın gözü üzerinde] Tahta çıkma törenindeki sinirli halleriyle gündem olan Kral 3. Charles'ın Kuzey İrlanda'daki imza töreninde de kalemin mürekkebinin akmasıyla deliye döndüğü anlar basına yansıdı. İngiltere medyası bugünlerde Charles’in sosis parmaklarıyla ilgileniyor.


Ermenistan ve Azerbaycan 2020'de 6 bin 500 kişinin öldüğü 6 hafta süren savaşın ardından sınırda tekrar karşı karşıya geldi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan ordusunun sınırın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonda bulunduğunu duyurdu.

Ermenistan hükümeti çatışmalarda en az 100 askerin öldüğünü, Bakü ise en az 71 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu açıkladı.

Ermenistan Başbakanı çatışmaların ardından Fransa ve Rusya liderlerini arayarak görüştü. Ermenistan'ın resmen Rusya'dan yardım talep etme kararı aldığı açıklandı. ABD ise çatışmaların durdurulması için çağrı yaptı.

[Provokasyonun amacı ne?] Kafkaslar’da statükoyu değiştirmeyi amaçlayan Erivan’ın saldırı kampanyasının amacı ortaya çıktı. Ermenistan, Azerbaycan’ı ‘saldırgan taraf’ göstererek, Rusya’yı çatışmaya çekmeyi hedefliyor.


KISA...KISA...KISA...

• Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin yeni genel başkanı olarak Endonezyalı Habib Salim Sekkaf el Cufri atandı.


• İstanbul Havalimanı günlük ortalama bin 328 uçuş ile ağustos ayında Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi suya %40 zam yaptı.


Türkmenistan vatandaşlarına vize muafiyeti kaldırıldı.


• Eski İYİ Partili İsmail Ok, ihale skandallarını anlattı: "Geçen sene Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 100 milyonun üzerinde İyi Partili vekiller, ihale aldı."


• Dünya Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kilo finalinde İranlı Amin Mirzazadeh'i 1-1'lik beraberlikte son puanı alarak mağlup eden Rıza Kayaalp, 5. kez dünya şampiyonu oldu.


• Yunanistan unsurlarınca Türk karasularına geri itilen göçmenlerden 2'si bebek, 3'ü çocuk ve 1'i kadın toplamda 6 kişi hayatını kaybetti.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde yapılan Sakarya Meydan Muharebesi'nin Sakarya'da yapıldığını söyleyerek gaflarına bir yenisini daha ekledi. Skandal gaf sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı.


İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü etkinliklerinde konuşma yapan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, işgalci Yunanistan'a tek kelime etmezken, Osmanlı'yı suçladı. Skandal konuşma sosyal medyada hafta boyunca konuşuldu. Büyük tepki çeken konuşmayı yorumlayan tarihçi Murat Bardakçı’nın “Dünyanın hiç bir memleketinde kimse geçmişine küfretmez” sözleri beğeni topladı: “Yunanistan'ın Türkiye’yi deli etmek için her şeyi yaptığı bir dönemde Yunan'ın sözünü etmekten çekinmek gibi bir hareket başka ülkede rastlanmaz.”


Geçtiğimiz hafta Kız Kulesi üzerinden yürütülen yalan haber kampanyası bu hafta Kapadokya’ya döndü. CHP’li Ali Öztunç’un gündeme getirdiği konu ünlü komedyen ve şarkıcılar için de aranan malzeme olarak iştahla kullanıldı. Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar Belediyesi, görüntülerin uzak ve ters açıdan çekildiği için kamuoyunun yanıltıldığını, yıkılan yapıların önceki yıllarda izinsiz yapılmış kaçak WC üniteleri olduğunu bildirdi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonominin çarklarının Türk Lirası enstrümanlarla döndüğünü vurgulayarak, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının, 1,3 trilyon liralık hacmi geçtiğini belirtti. “Biz, tercihimizi Türk Lirasını önceleyen reformist bir anlayıştan yana kullandık.” diyen Nebati, “Sistemin çarkları Türk Lirası ile besleniyor. Bu bizim paramız, bizim tasarrufumuz ve bizim yatırımımız. Bugün gelinen noktada, Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarında gerçek ve tüzel yatırımcı sayısı toplamda 2 milyon 138 bin 489’a ulaştı.” dedi.


Fitch 2022 yılı büyüme tahminini küresel ekonomi için düşürdü, Türkiye için yükseltti. Küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e düşüren kuruluş, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, ülke ekonomisinin güçlü tüketim ve ihracat artışıyla bu yılın ikinci çeyreğinde güçlü bir şekilde büyüdüğünü bildirdi. Fitch Ratings, Türkiye'nin 2022 yılı büyüme tahminini 4.5’ten, 5.2’ye yükseltti.


Otomotiv ticaretinde yeni dönem başlıyor. İkinci el otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı aranacak. Pazarlama ve satış denetimleri üç farklı kanal üzerinden gerçekleştirilecek.


Sanayi üretimi temmuz ayında yıllık bazda yüzde 2,4 artarken; aylık bazda ise yüzde 6,2 oranında azalış gösterdi. Rakamları değerlendiren Sanayi Bakanı Mustafa Varank, “Sanayi üretimi, temmuzda yüksek ve orta-yüksek teknolojili sektörlerin öncülüğünde yıllık bazda %2,4 arttı. Bayram tatili döneminde ara verilen üretimin de etkisiyle aylıkta bir düşüş yaşansa da; elektrik tüketiminin öncü verileri, endeksin tekrar toparlanacağına işaret ediyor.” dedi.


Kültür • Sanat

Portre

Kitap tahlillerinden yayıncılık dünyasından haberlere, özel köşe ve bölümlerden söyleşilere geniş bir yelpazede muhtevaya yer veren Okur Dergisi’nin 27. sayısı çıktı: “Okur, kitap kültürü dergisi olma misyonunu ve heyecanını artırarak sürdürmeye sizlerin desteğiyle devam edecek.”


Kültür Bakanlığı, 2021 yılı itibarıyla Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı 608 özel tiyatrodan sadece 105’inin aktif olarak faaliyet gösterdiğini kaydetti. Buna göre pandemi döneminde 503 tiyatro faaliyetini durdurdu. Bakanlık ayrıca bu süreçte tiyatro ve sinema sektörüne toplam 167 milyon 920 bin TL destek sağladıklarını açıkladı.


Kâbe örtülerinden çeşitli yıllara ait 19 parça Türkiye’ye getirildi. İpek üzerine altınla işlenmiş hat süslemeleri bulunan örtüler, Türkiye’de ilk olarak bir müzede toplu halde sergilenecek. Müze, Kırıkkale’de yapımı süren İslami Değerler Külliyesi içinde yer alıyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Küresel araştırma şirketi McKinsey & Company, metaverse raporunu yayınladı. Rapora göre, 2021 yılında risk sermayesi ve metaverse'e özel sermaye finansmanı 13 milyar dolara ulaşırken 2022 yılına geldiğimizde bu sermaye 2021’in tamamından yaklaşık 9 kat daha fazla. Bu rakamların 2030’a kadar 5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.


Türkiye’de internet dünyasının gündeminden son 3 yıldır neredeyse hiç düşmeyen sosyal medya düzenlemesi doğrultusunda temsilci atama zorunluluğu getirilmişti. Bu süreçte Facebook, TikTok, Twitter, VK ve YouTube gibi pek çok platform Türkiye’de temsilci atama kararı almıştı. Peki bu sosyal ağların Türkiye’deki temsilcileri kimler ve neredeler? İşte merak edilen bu sorunun tek tek cevabı..


Sosyal medya, her yıl olduğu gibi 2022’de de birçok marka için tüketici iletişiminin merkezinde yer alıyor. Yeni teknolojilerle sürekli değişen sosyal medyada, markaların stratejisini de trendler belirliyor. Bu yılın sosyal medya trendleri arasında kısa video içerikleri öne çıkıyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Özellikle okulla ilk kez tanışan çocuğun okul olgunluğuna sahip olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, çocuğun zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel yeterliliklere sahip olmasının okula adapte olmasında etkili olduğunu söylüyor.


Somali'de gıda sıkıntısı nedeniyle 500 bin çocuk ölüm riskiyle karşı karşıya. UNICEF Sözcüsü James Elder, gıda krizini, "Bu yüzyıl görmediğimiz bir kabus" olarak tanımladı.


Corona Virüs salgınında sona yaklaşıldığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, haftalık can kayıplarının Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye geldiğini duyurdu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Kurulduğu günden bu yana yurt içinde eğitim faaliyetlerine destek veren Hüdayi Vakfı, 1992 yılında Hüdâyi gönüldaşlarının katkı ve işbirliğiyle yurt dışına da açılarak hâlihazırda 30’u aşkın ülkede 200’e yakın eğitim müessesesine yardımlarına bağışçıların desteğiyle devam ediyor.


Uzaktan eğitimle Tefsir, Hadis, İlmihal, Akaid, Siyer, Tasavvuf gibi İslâmi ilimler öğrenmek ister misiniz? İsteyen herkes başvurabilir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için:


Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Türkler, sokakta kalan evsizler ve ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulundu. Yardım paketlerini almak isteyen ihtiyaç sahipleri uzun kuyruklar oluşturdu.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Şanghay, değişen dünya dengelerinde kritik ağırlık kazanıyor]

Çin ve Rusya'nın öncülük ettiği Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Ukrayna Savaşı ve Çin ile ABD arasındaki artan jeopolitik mücadelenin şekillendirdiği değişen dünya dengelerinde kritik bir ağırlık noktası olmaya aday görünüyor.


[ŞİÖ, Türkiye ve Batı Dışı Dünyanın Yükselişi]

Ankara, Batı ittifakı içerisinde yer alarak büyük güç rekabetinin yeni dünyasına uyum sağlıyor. İttifaklar yeni anlamlar kazanırken Türkiye, çoklu ilişkiler geliştirmeyi tercih ediyor. Etkili bir bölgesel güç olarak eski ezber yaklaşımların çalışmadığını görecek kadar şeyi tecrübe etti. ABD ve AB’nin PKK-YPG’yi askeri olarak desteklemesi ve FETÖ konusundaki tavırları klasik ittifak anlayışıyla nasıl yönetilebilir?


[Türkiye büyüyor: Büyümeden çalışanlara da payları verilmeli]

2020-2022 döneminde toplamda yüzde 20’den fazla büyüme ve yaklaşık 5 milyon ilave istihdam artışı görüyoruz. O zaman halkın hissettiği sıkıntı ne anlama geliyor? 2022’nin çeyreğinde çalışanların GSYH’dan aldığı pay yüzde 25’e düşerken, sermayedarların yani işletmelerin payı yüzde 54’e yükseldi. Çalışanlara, enflasyon farkına ilave olarak 2020-2022 yılları arasındaki büyüme kadar refah payı da verilmeli.


[Beyaz elitler, beyaz sanatçılar versus cahil ve fakir halk]

Sahneye çıkıp toplumun önemli bir kısmını sapıklıkla suçlayan biri elbette Oğuz Atay'ın çizdiği resme uymaktadır. Aynı şey Aleviler için söylenseydi mesela, ya da toplumun modern Kemalist kesimleri veya etnik bir azınlık için ifade edilseydi nasıl bir tepki alırdı? Ya da zenci sanatçılarımızdan birisi laik kesimler için aynı ifadeyi kullansaydı ne olurdu?


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: