23 Eylül 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 23 Eylül 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

A Gündem’de bu hafta yoğun bir gündem muhtevasıyla karşınızdayız. Dünyanın gözü Newyork’ta gerçekleşen BM Genel Kurulu’ndayken, Ukrayna-Rusya hattı yeniden kızışıyor. ‘Dünya adım adım savaşa mı gidiyor?’ sorusu ise her geçen gün daha çok sorulmaya başlıyor. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

AOnlar ki, kendilerine bir musibet dokunduğu zaman: “Bizim bütün varlığımız Allah’ındır ve biz ancak O’na dönüyoruz” derler.
(Bakara, 156)


Hadis-i Şerif

“Batan bir diken bile olsa başına gelen her musibet/acı, Müslüman’ın günahlarına kefaret olur.”
(Müslim)


Nükte

Musîbetler ne kadar ağır olursa olsun hakîkî bir mü’min, onları isyân etmeden sabır, tevekkül ve teslîmiyetle bertarâf etmenin gayreti içinde olmalıdır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya liderlerini bir araya getiren BM'nin 77'nci Genel Kurulu görüşmeleri için New York'a gitti. BM Genel Kurulu'nda katılımcılara hitap eden Erdoğan, önemli mesajlar verdi.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Erdoğan, "Krizden onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik bir çözüm bulunmalı" dedi. Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilim üzerinden Yunanistan'a sert tepki gösteren Erdoğan, "Yunanistan tahrik siyasetini bırakmalı" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, . terörle mücadelede dayanışma istediği uluslararası topluma KKTC'yi resmen tanıma çağrısı da yaptı

[Yunan medyası çılgına döndü] 150'den fazla devlet başkanı ve hükümet başkanının katıldığı genel kurulda, dünya liderlerine hitap eden Erdoğan gerçekleştirdiği konuşmada, "Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan BM kürsüsünden Yunanistan’ın göçmen politikasını ise sert sözlerle eleştirdi: “Yunanistan, hukuksuz ve pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına dönüştürüyor"

Erdoğan’ın sözleri Yunan basınında manşetlere taşındı.

[Newyork Times manşetinde] ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı rolden övgüyle söz etti. BM Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü konuşma yapan liderler arasında en çok dikkat çeken isimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron olduğuna işaret edilerek, iki liderin Rusya-Ukrayna krizinin çözümüne yönelik çabaları masaya yatırıldı. Makalede, Erdoğan'ın diplomatik çaba ve başarısına dikkat çekilirken, Macron'un aylarca Putin ile temas kurduğu ancak bir başarı elde edemediği belirtildi. Macron, "barış konusunda rol oynayabileceğini iddia eden Batı ittifakının bir konuşmacısı" olarak nitelendirildi.

[Ayaküstü röportaj] Newyork temaslarına devam eden Erdoğan, Reuters muhabirinin sorularını cevapladı. 'Biden ile görüşecek misiniz?' sorusuna "Resepsiyonuna katılacağım" diyerek cevap veren Erdoğan, 'Görüşmüş olmayı diler miydiniz?' sorusuna ise “Niye, O Biden ise ben de Erdoğan'ım" cevabını verdi. Erdoğan'ın senatörlerle buluşmasından F-16 satışlarıyla ilgili edindiği izlenim sorusuna da 'olumlu' diyerek yanıt verdi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde kısmi seferberlik ilan etti. Putin Rusya'nın egemenliğini koruması için ne yapılması gerekiyorsa yapacağını söylerken, kısmi seferberliğin 21 Eylül tarihi itibariyle başlayacağını belirtti. Putin ayrıca Batı'nın Rusya'yı yıkmak istediğini, Rusya'nın egemenliğini korumak için gereken tüm adımları atacağını belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını açıkladı.

[Son durum] [Son durum] Ukrayna’nın son dönemde önemli topraklarını Rusya’dan geri almasının ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması kararı alınmıştı. Rus yetkililer, bölge yönetimlerinin seçimlerinden Rusya’ya bağlanma yönünde bir karar çıkması durumunda bu taleplerin yerine getirileceği açıklamasını yapıyorlardı.

[Türkiye yine devrede] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği neticesinde Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesinin yapıldığını açıkladı.

[Dehşet veren açıklama] Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin küresel etkileri sürerken Balkanlar da hareketlenmişti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklama da küresel ölçekte yankı buldu: "Bir ya da iki ay içinde dünya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanmamış bir çatışmaya girebilir."


28 Şubat zihniyeti hortladı. hortladı. Kayseri’de meydana gelen olayda, kamuda başörtü yasağının 2013’te TSK’da ise 2017 yılında kalkmasına rağmen Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İlhan Coşkun skandal bir yasak getirdi. Coşkun yayımladığı iç emirle fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı koydu. Savunma Bakanlığı’nın aldığı karar ile yasakçı albay açığa alındı.


Sosyal konut projesinde başvurular yoğun ilgiyle devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projeye 3 milyon 466 bin 250 kişinin başvurduğunu açıkladı. Bakanlık ayrıca, toplamda 500 bin sosyal konut, 250 bin konut arsası ve 50 bin iş yeri yapılacak projeyle ilgili merak edilen 25 soruya yanıt veren bir bilgi notu yayınladı.


Twitter ve Facebook dünya çapında ABD lehine dezenformasyon kampanyası yürüten bir ağa ait olduğunu tespit ettiği 150’den fazla hesabı askıya aldıktan sonra ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan ordusunun psikolojik harp faaliyetlerine inceleme başlattı.

[İslamofobi sosyal medyadan yayılıyor] Avustralya merkezli Victoria İslam Konseyi’nin (ICV) hazırladığı rapora göre sosyal medyada Müslümanlara yönelik nefret mesajlarının yüzde 86’sı Hindistan, ABD ve İngiltere’den geliyor. Twitter’daki 2 yıllık incelemede Hindistan 871 bin 379 tweetle ilk sırada. 2022 yılındaki bir inceleme ise Twitter’ın bu mesajların yüzde 85’ine göz yumduğunu gösteriyor.


KISA...KISA...KISA...

• Uganda, yakın zamanda ölen bir kişinin testlerinin pozitif çıkmasının ardından Ebola salgını ilan etti.


• İsrail'in Ankara Büyükelçisi belli oldu: Göreve Irit Lillian getirildi.


• Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için anlaşma imzalandığını duyurdu.


• İBB Başkanı İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasından karar çıkmadı.


• Avrupa Merkez Bankası, Avro Bölgesi'nin temmuz ayında 20 milyar avroluk rekor cari açık verdiğini açıkladı.


• İran'da Mahsa Amini'nin, ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolarda 11 kişinin polis tarafından vurularak hayatını kaybettiği belirtildi.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

İstanbul Saraçhane'de "Ailelerimizle, ailemiz için buluşuyoruz" mitingi düzenlendi. Konuşmacılar, küresel lobiler aracılığıyla, aile ve çocukların LGBT dayatmasıyla hedef alındığına değindi. Mitinge katılan onbinlerce kişi Saraçhane'den Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Sosyal medyada büyük bir kitle tarafından destek gören yürüyüş #LGBTDayatması etiketiyle uzun süre gündem oldu.


[Karşı hamle mi?] İstanbul’da gerçekleşen ve tüm dünyada ses getiren yürüyüşün ardından Avrupa’nın “Eşcinsel İmam” olarak pazarladığı, Fransa’da Müslüman LGBT’liler Derneği’ni kuran Dr. Ludovic-Mohamed Zahed’in İstanbul'da konferansa davet edildiği haberi servis edildi. Çirkin eyleme sosyal medyadan tepki yağdı. Tepkiler üzerine etkinlik iptal edildi ve Zahed'in ismi Brand Week İstanbul'un resmi internet sitesinden ve sosyal medya paylaşımlarından kaldırıldı.


Balık sezonu açıldı. Karadeniz’de deniz suyu sıcaklıkları palamutu coşturdu. Görüntüler sosyal medyada en çok izlenen videolar arasına girdi.


PKK’nın esrar tarlalarında nöbet tutarken çıkan çatışmada yakalanan teröristin, eli kanlı örgüte nasıl katıldığını anlattığı video sosyal medyada haftanın en çok paylaşılan görüntüleri arasında yerini aldı: "HDP İl binasından beni PKK'ya teslim ettiler."


Geçtiğimiz ağustos ayında Tayvan'ı ziyaret ederek bölgede gerilime neden olan ve Çin ile ABD'yi karşı karşıya getiren Pelosi, bu kez Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaları, yaklaşan Kongre ara seçimlerinden önce fırsat bilerek soluğu Ermeni asıllı temsilcilerle Erivan'da aldı. Pelosi'nin Ermenistan'da sözde soykırım anıtını ziyaretinde döktüğü sahte gözyaşları sosyal medyada alay konusu oldu. Pelosi'nin adeta kendini zorlayarak ağladığı ve yapmacık tavırlarla gözyaşlarını sildiği anlar kameralara yansıdı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası, Ağustos toplantısının ardından Eylül toplantısında da faizi indirme kararı aldı. Banka, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 12 seviyesine çekti. Merkez Bankası karar metninde “finansal koşulların destekleyici olmasının önemine” vurgu yaptı. Açıklamada, “Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” ifadeleri yer aldı.


ABD Merkez Bankası piyasa beklentileri ile paralel olacak biçimde 75 baz puan faiz artırarak üst üste 3. kez 75 baz puanlık artışa gitti. Böylelikle politika faizi %3-%3,25 aralığına getirildi. FED Başkanı Powell tarafından yapılan açıklamada faiz artışı döngüsünün devamının da geleceği ifade edildi. Faiz kararı ile birlikte ekonomik öngörülerde de revizyona gidildi. İşsizlik beklentisinde yukarı yönlü, büyüme beklentisinde ise aşağı yönlü bir güncelleme gerçekleştirildi.


[Görüş] Türkiye'nin yaptığı faiz indirimlerine karşı çıkan lobinin öne sürdüğü tezler Batı'da işe yaramadı. Kovid-19 etkisiyle yükselen enflasyonu düşürmek için faize sarılan ABD ve Avrupa ülkeleri, umduklarını bulamadı. Fed, marttan bu yana 250 baz puanlık faiz artışı yaptığı halde, ABD'de enflasyon 41 yılın zirvesini gördü. Avrupa Merkez Bankası da 24 yılık tarihinde ilk 75 baz puanlık faiz artışı yaptı. Buna rağmen Avro Bölgesi'nde enflasyon çift haneye dayandı.


BIST 100 endeksinde günlük düşüşün yüzde 5'e ulaşmasıyla devre kesici uygulandı. Borsa İstanbul'un konuya dair yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlandı. Salı günü endeks 2 Eylül'den beri en düşük seviyeye geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 8 düştü. Bankacılık endeksinde 5 günlük kayıp yüzde 34'e ulaştı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücreti tarihinin en yüksek artışıyla artırdık, şimdi aralıkta da artış yapacağız. Emeklilikte farklılaşmayı da sosyal devlet anlayışıyla, EYT ile çözeceğiz taşeronun kadroya alımıyla çözeceğiz" dedi.


TÜİK ve Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi eylül ayında bir önceki aya göre %0,3 oranında arttı.


Kültür • Sanat

Portre

Hz. Muhammed'in İslam tarihinin dönüm noktası olan hicret yolculuğunu konu edinen, TRT ortak yapımı "Tay" adlı yerli animasyon film bugün vizyona giriyor. Filmde, annesini arayan safkan bir tay olan Riyah'ın, peşindeki hırsızlardan kaçarken tanıştığı ihtiyar deve Jabal ile birlikte Medine'ye doğru çıktığı yolculuğun hikayesi anlatılıyor.


Cumhuriyet tarihinin en önemli edebiyatçı ve fikir adamlarından Üstad Necip Fazıl'ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri'nin 2022 yılı kazananları açıklandı. Kültür sanat dünyasında büyük yankı uyandıran ve bu sene 9'uncusu düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri'nde 6 ayrı dalda 7 isim ödüle layık görüldü.


Bu yıl 3. kez düzenlenen Asım Gültekin Dergicilik Okulu'na başvurular başladı. Dergiciliğe dair bilinmeyenlere ışık tutmayı amaçlayan 8 ay sürecek program, gençlere yazı yazma hakkında temel beceri kazandırmayı ve yazmaya yönelik farkındalık oluşturmayı hedefliyor.


Ayasofya'nın arkasında, Topkapı Sarayı surları dibinde İstanbul'un en özel kütüphanelerinden biri bulunuyor. 600'ü nadir olmak üzere, binlerce kitap ve görselin yer aldığı İstanbul Kitaplığı, kentin hafızasına ışık tutuyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Milli Muharip Uçak, Bayraktar Kızılelma, Hürjet, TCG Anadolu, denizaltılar, yeni insanlı ve insansız kara araçları… Türkiye'nin savunma ve havacılıkta son yıllarda ortaya koyduğu gelişim Cumhuriyet'in 100'üncü yılında zirveye çıkacak.


Dünyanın en çok kullanılan içerik platformlarının başında gelen YouTube, son yıllarda içerik üreticileri için adeta gelir kaynağı halini aldı. Bu gidişattan memnun olan şirket, platforma getirdiği yeniliklerle bu deneyimi daha da arttırıyor. Shorts bölümünü güncelleyen platform, şimdi de video sayfasını elden geçirdi.


Yapılan araştırmalar, Android cihazlarda bulunan her 2 uygulamadan 1’inin kişisel verileri üçüncü taraflarla paylaştığını gözler önüne serdi. Siber güvenlik uzmanları, kişisel verilerini korumak isteyen kullanıcılar için 4 kritik önlemi sıraladı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Hava sıcaklığı azaldı, okullar açıldı, viral enfeksiyonlar sebebiyle görülen hastalıklar arttı. Uzmanlar mevsim geçişlerinde bu hastalıkların ortaya çıkabildiğini söyleyerek paniğe gerek olmadığını söylüyor.


Gelişen teknoloji ile iş hayatımız her geçen gün daha da kolaylaşıyor. Sabit ofislere olan bağımlılık azalıyor ama yoğun bilgisayar ve telefon kullanımı boyun fıtığı ve omurga rahatsızlıklarını da beraberinde getiriyor.


Amerika'daki Stanford Üniversitesi'ndeki bilim insanları dikkat çeken bir araştırmaya imza attı. Buna göre şikayet etmek; hafıza ve problem çözmeden sorumlu olan hipokampusun boyutunu küçültüyor. Uzmanlar, ne kadar sık şikayet edilirse, olumsuz düşünme olasılığının da o kadar arttığını söylüyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı Gönüllüleri, 2010'dan bu yana faaliyet gösterdiği Tanzanya’nın Lindi şehrinde ormanlarda yiyecek bulamayan vahşi hayvanlar ve filler tarafından ekili arazileri zarar gören Mnero adlı köy halkına gıda yardımı ulaştırdı.


Şahsiyet Akademisi İhtisas Akademileri Başlıyor! Başvuru için:


Yetim Vakfı, gönüllülerin destekleriyle yetim ve ihtiyaç sahibi yavrularımıza çanta ve kırtasiye desteği sağlayarak heyecanlarına ortak olmaya devam ediyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Semerkant’tan New York’a diplomatik etkinliğin yansımaları]

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güven verici tutumu ile sahiciliğinden neşet eden diplomatik performansını takip edenler için bu sürecin doğal olduğunu ifade etmekte yarar var. Bu anlamda Türkiye’deki sistem değişiminin de dış politika yönetiminde yeni alanlar açtığı vurgulanabilir. Genel anlamıyla Türkiye’nin dış politikasının, daha öznel anlamda ise yukardaki tablonun, bu unsurların harmonisinden oluştuğunu ifade etmek mümkün.


[AB, politik zafiyetlerinin bedelini ödüyor!]

Bugün Avrupa’nın, Orta Doğu ve Doğu Avrupa gibi mücavir coğrafyasında çıkan krizlerde gösterdiği zayıflık, ortak dış ve güvenlik politikasındaki yetersizlikle doğrudan alakalıdır. ABD’nin güdümünde olan ve ABD’nin güvenlik ve çıkar endişelerini yansıtan AB politikaları, bugün Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji güvenliği ve gıda güvenliği sorununun temel sebebidir.


[Geçmişin kadar güçlüsün]

Devletlerin gücünü belirleyen en önemli unsurlardan biri geçmişle kurdukları ilişki. Türkiye, 29 Ekim 1923 tarihinde gerçekleştirdiği rejim değişikliğiyle Cumhuriyet idaresine geçti. Ancak bu durum, geçmişle bağımızın kesilmesini gerektirmiyor. Osmanlı mirasını reddetmek değil, sahiplenmek geleceği daha sağlam inşa etmek için önem taşıyor. Devletin gücü de zaten geçmişi bugüne taşıma becerisiyle ölçülüyor.


[Semerkand Zirvesi ve Türkiye’nin Yeri]

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası uluslararası diplomasideki etkisini pekiştiren Erdoğan’ın ŞİÖ’de gördüğü büyük ilgi aslında kimseyi şaşırtmadı. Türkiye’nin etkin ve dengeli yaklaşımı hem Ukrayna’nın güvenini sağladı hem de Rusya ile konuşabilen tek güç konumuna geldi. Erdoğan, zirvede Türkiye’nin Yeniden Asya girişimi çerçevesinde ŞİÖ ve üyeleri ile daha geniş işbirliği arayışını dillendirdi.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: