30 Eylül 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 30 Eylül 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye, Mersin’de yaşanan terör eylemini konuşuyor. Saldırı sonrası siyasi arenada başlayan tartışma uzun süre devam edecek gibi görünüyor. ‘Gazetecilik’ mesleği yeniden gündemde.

Dünya ise, Kuzey Akım’da ard arda yaşanan 4. sızıntıyı tartışıyor. Sabotaj ihtimali yüksek görülüyor. Yeni bir çatışmanın çok yakın olduğu yönünde yorumlar başı çekiyor.

Tüm kategorilerde dolu dolu haberlerle A Gündem huzurlarınızda… Keyifle okuyunuz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“Ey iman edenler! Eğer küfrü imana tercih ederlerse, babalarınızı ve kardeşlerinizi bile dost edinmeyin. İçinizden kim onları dost edinirse, işte onlar, zalimlerin ta kendileridir.”
((Tevbe, 23)


Hadis-i Şerif

“Selamı yayın, yemek yedirin ve Allah’ın (c.c.) size emrettiği gibi kardeşler olun.”
(İbn Mâce)


Nükte

İslâm kardeşliği, Allâh’ın mü’minler arasına koyduğu öyle ulvî bir hukuktur ki, lâyıkıyla riâyet edildiğinde, ecri muhteşemdir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türkiye uzun bir sürenin ardından ses getiren bir terör olayı yaşadı. Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Tece Mahallesi'nde polisevine yönelik düzenlenen bombalı terör saldırısında bir polis şehit oldu, bir polis de yaralandı. Etkisiz hale getirilen teröristlerin kimliği ile ilgili yapılan çalışmalarda, birinin Zozan Tolan kod adlı Dilşah Ercan olduğu belirlendi.

Teröristin; PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyette bulunduğu, terör örgütü faaliyetlerinden dolayı cezaevine girip çıktığı, örgütün kırsal yapılanmasına 2013 yılında Mersin'den katıldığı, Irak'ın kuzeyi, Kandil'de eğitim aldığı ve örgütün -sözde- özel güç yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği tespit edildi. Polisevine yönelik terör saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 22 şüpheli gözaltına alındı.

Konuya ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP ile CHP’ye yüklendi: “Bunları takip ederseniz ya HDP’ye, ya CHP’nin gazeteci diye kabul ettiği gruplara ya da Batı ülkelerine çıkar. Yapılan her terör saldırısında dökülen kanların izi vardır.” derken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Saldırının Suriye’de organize edildiği bilgisine sahibiz" açıklamasında bulundu.

[Tutuklu gazeteci mi? Terörist mi?] CHP’nin 2013’te hazırladığı Tutuklu Gazeteciler Raporu gündemdeki yerini koruyor. Mersin’de Polis Sedat Gezer’i şehit eden PKK’lı terörist Dilşah Ercan'ın adının, CHP'nin hazırladığı raporda yer aldığı ortaya çıkmıştı. Aynı raporda CHP'nin “masum gazeteci” olarak lanse ettiği başka örgüt mensupları da yer alıyor. PKK, DHKP-C ve MLKP mensubu bu kişiler de bombalı ve silahlı saldırı, banka soygunu ve gaspın yanı sıra terör eylemlerinde boy göstermiş. İşte CHP'nin serbest bırakılmasını isteyip kalkan olduğu o teröristler…


Rusya’nın enerji devi Gazprom’un işlettiği Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında yaşanan sızıntılar küresel düzeyde doğal gaz fiyatlarının fırlamasına neden olurken, sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. Avrupa Birliği ve Kremlin birbirini itham ederken olayın arkasında kimin olduğuna dair henüz bir kanıt bulunabilmiş değil.

[Sert açıklama] NATO, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarındaki tahribatın "sabotaj" sonucu meydana geldiğini, müttefiklerin kritik altyapılarına yönelik saldırılara kararlı bir karşılık verileceğini bildirdi.

[Perde arkası] Kuzey Akım 1, bu ayın başına kadar Almanya’ya gaz taşıyordu. Ancak Rus enerji devi Gazprom, ana bileşenlerin onarımı için acil bakım çalışmasına ihtiyaç olduğunu iddia ederek gaz arzını kesti. Alman yetkililer, Moskova’nın Batı yaptırımları nedeniyle gaz kaynaklarını bir şantaj olarak kullandığını savunuyor. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, enerji ihtiyaçları için Rusya ‘ya büyük ölçüde bağımlıydı. Ancak Avrupa, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana yeni kaynak arayışında.


İtalya erken genel seçim sonuçlandı. Seçimleri Giorgia Meloni'nin başını çektiği üç partili sağ ittifakı kazandı. Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen, Musollini hayranı Meloni başbakanlık koltuğuna oturacak. Meloni, ülkenin ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçecek. Kampanya süresince kendini merkezde konumlandırmaya çalışsa da Meloni aşırı sağcı görüşleriyle biliniyor. Avrupa Birliği, LGBTİ, İslam ve göçmen karşıtı açıklamaları bulunan Meloni ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de karşı çıkıyor.

[Avrupa endişeli] Pazar günü yapılan seçimlerin ardından seçimi kazandığı kesinleşen aşırı sağcı ve popülist aday Meloni'nin ardından Avrupa'da İtalya'nın Fransa ve Almanya ile olan ilişkilerinin eskisi gibi olmayacağı beklentisi oluştu. Seçim öncesi birçok konuşmasında Fransa ve Almanya'ya sert eleştirilerde bulunan Meloni'nin bundan sonra İtalya için nasıl bir yol izleyeceği merak konusu...


İhvan'ın kurucu liderlerinden, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin eski başkanı Yusuf el Karadavi, 96 yaşında vefat etti. Mısır doğumlu olan Karadâvî, 1960'lardan bu yana Katar'da yaşıyordu. Yûsuf el Karadâvî, kaleme aldığı çok sayıda eserle Türkiye'de de yakından tanınıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bir taziye mesajı yayınladığı Karadavi’nin vefatı dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “İslam’ın anlaşılması ve yaşanması için ömrünü vakfetmiş, ümmetin müdafaası için büyük mücadeleler vermiş,müstakim duruşuyla Müslümanlara ilham kaynağı olmuş mümtaz bir âlim olarak nesiller boyu rahmet ve minnetle yâd edilecektir.” açıklamasını yaptı.


Batı tarafından fonlanan ve aileyi ifsad projesi olarak dünyada yaygınlaştırılmaya çalışılan LGBT sapkınlığına Avrupa ve ABD'den para yağıyor. Adında LGBT geçen 22 derneğe sadece son 5 yılda tam 20 milyon dolar (bugünkü kurla 362 milyon lira) aktarıldı. En fazla desteği 120 milyon lira ile Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, ikinci sırayı ise KAOS GL aldı. ile Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, ikinci sırayı ise KAOS GL aldı.


KISA...KISA...KISA...

• Ukrayna'nın Donetsk, Lukansk, Zaporijye ve Herson bölgelerinde yapılan referandumda %95-99 arasındaki oranlarla Rusya'ya katılma kararı çıktığı açıklandı.


• İran’da 12. gününe giren gösterilerde en az 41 kişi hayatını kaybetti.


• Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Doğu Kudüs’te radikal İsrailli grupların İsrail güvenlik güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemelerini kınadı.



• CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında 1 yıl geçici çıkarma cezasının verilmesine oy birliği ile karar verdi.



• Dışişlerine çağrılan Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi'nden adalardaki ihlallere son verilmesi ve gayriaskeri statüyü ihya etmesi istendi.



• Küresel Servet Raporu açıklandı: Yetişkinlerin yüzde 1.2'si küresel servetin yüzde 47.8'ini elinde tutuyor.



• AB Konseyi Başkanı Charles Michel, mevcut sistemin yeterli olmadığını belirterek, "BM'de acilen reform yapılmalı" dedi.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

CHP yandaşı yayınlarla başı çeken Halk TV'de, Şirin Payzın moderatörlüğünde yapılan programda İsrailli gazeteci Rafael Sadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sınıf arkadaşı olduğunu söyledi. Bunun üzerine Payzın, kendinden emin ve küçümseyici bir üslupla 'Nereden?' diye bir soru yöneltti. Sadi, "Diploması var mı yok mu tartışılan Erdoğan’la dört yıl üniversitede aynı sırada okuduk" şeklinde cevap verdi. Erdoğan'ın üniversiteden sınıf arkadaşı Rafael Sadi'nin bu cevap sonrası komik duruma düşen Şirin Payzın'ın yüz ifadesi sosyal medyada gündem oldu.


ABD başkanlık koltuğuna geçmesinin ardından gafları ile gündemden düşmeyen Joe Biden’ın sorusu izleyicileri şoke etti. Daha önce kürsüde sık sık yolunu şaşıran ve boşlukla tokalaşan Biden, açlığın sona erdirilmesi konulu konferansta, geçen ay trafik kazasında hayatını kaybeden Kongre üyesine seslendi. Yanıt alamayınca ise "Jackie, burada mısın? Jackie nerede?" diye sordu.


Türkiye'yi sarsan İstanbul'un Bağcılar ilçesindeki cinayette, annesi Havva S.'yi vahşice öldüren Ali S., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Hafta boyunca sosyal medyanın gündeminde yer alan habere dair görüntüler için kısa sürede yayın yasağı çıkmıştı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

TESK Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. ''En büyük savaşım faizledir, en büyük düşmanım faizdir'' diyen Erdoğan, faizin yüzde 12'ye kadar düştüğünü ancak bu rakamın daha da inmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, enflasyonun da yılbaşından sonra düşük faizle ineceğini belirtti.


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), haziranda 2022 yılı için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide büyüme tahminini sabit tutarken, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini ise yüzde 3,7’den yüzde 5,4'e revize etti.


Merkez Bankası brüt döviz rezervleri geçen haftaya göre 3 milyar 489 milyon dolar düşüş gösterdi. TCMB verilerine göre, geçtiğimiz hafta 74 milyar 824 milyon dolar olan brüt rezervler, 23 Eylül ile sona eren haftada 71 milyar 335 milyon dolara geldi. TCMB altın rezervleri 39 milyar 914 milyon dolardan 39 milyar 469 milyon dolar seviyesine indi.


Bloomberg’in haberine göre, Türkiye’deki kamu bankalarının Rus kart ödeme sistemi MİR’den çıkma kararı aldı. İş Bankası ve DenizBank geçen hafta ABD’nin yaptırım uyarısından sonra MİR ödeme sistemi kullanımını durdurduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise VakıfBank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası gibi kamu bankalarının MİR ödeme sistemi kararının bu hafta içerisinde verileceğini duyurmuştu.

[Rusya’dan ziyaret] Dünya gazetesi, MİR kararı sonrası Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’nın “gizlice Türkiye’ye gelip bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini” yazdı. Ekonomistler ise görüşmelerin yeni bir ödeme sistemiyle ilgili olabileceği yorumunu yapıyor.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı "Aklınla Verimli Yaşa" adlı tasarruf tedbirleri kitapçığı yayınladı. İşte önlemlerden bazıları; Kısa mesafelerde yürüyün veya bisiklet kullanın. Saçınızı kurutma makinesi ile değil havlu ile kurutun. 4 dakikadan fazla duş almayın. Düşük katlar için asansöre binmeyin, merdivenle çıkın.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Aile Destek Programı kapsamındaki destek tutarını artırdıklarını belirterek, "Programımızdan daha fazla vatandaşımızın istifade etmesi için mevcut bütçemiz 15 milyar liraya 25 milyar lira daha ilave ederek programımızı genişletiyoruz.” dedi. İşte kalem kalem yeni paketteki tutarlar…


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisinin Eylül 2022 sayısı çıktı. “İlahi Ölçüleri Korurun” kapak konusuyla okurların istifadesine sunulan Altınoluk’un 439. sayısının muhtevasına ulaşmak için tıklayın:


Hz. Muhammed'in "Hicret" yolculuğunu konu edinen ilk animasyon filmi olan TRT ortak yapımı Tay, vizyona girdiği ilk haftada rakiplerini geride bırakarak gişede en çok izlenen film oldu. Türkiye’de 74 şehirde 316 salonda vizyona giren film, önümüzdeki günlerde Almanya, Fransa, Hollanda, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere 20 ülkede daha seyirciyle buluşacak.


Tiyatro Külliyen'in kapalı gişe oynayan eseri "Ziyafet Sofrası" hafta içerisinde İstanbul Sancaktepe’de bir kez daha seyirciyle buluşarak, tam 500 kez sahnelenmiş oldu. Avrupa'da 7 ülkede, Türkiye'de 65 ilde sahnelenen tek perdelik oyun, Üsküdar'da soğuk bir kış günü yolu bir dergaha düşen iki sarhoşun hikayesini anlatıyor.


Yazar Şermin Yaşar tarafından Türkçe kelimelerin, atasözlerin ve deyimlerin anlamını çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk "Kelime Müzesi" kapılarını açtı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Dünyanın ilk elektrikli yolcu uçağı gökyüzüne çıktı! Eviation Alice şirketi, uçağın başarıyla gökyüzüne çıktığını duyurdu. Washington'un Grant County Uluslararası Havalimanı'ndan harekete geçen sıfır emisyonlu uçak, sekiz dakikalık açılış uçuşu için 3.500 fit yükseklikte seyahat etti.


Pandemi sürecinde değerlenen teknoloji hisselerindeki düşüş dünyanın en zenginleri listesini etkiledi. Facebook’un patronu Zuckerberg son 1 yılda 71 milyar dolar kaybetti. Uzun süreler dünyanın en zengin insanı olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos da son bir sene içerisinde 46 milyar dolardan oldu.


Apple, 2022'nin ikinci yarısında iPhone üretimini artırmak istiyordu. Ancak iPhone 14'lerde beklenen talep patlaması gerçekleşmedi. Şirket üretim artırma hedeflerinden vazgeçmek zorunda kaldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde 12 milyara yakın iş gününün ziyan olduğunu açıkladı.


Sağlık Bakanlığı 12-18 Eylül haftasına ilişkin Covid 19 verilerini açıkladı; Haftalık vaka sayısı yüzde 4,5 azalarak 21 bin 411 oldu. Günde ortalama 3 bin 59 yeni vaka kayıtlara geçti. 71 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken, iyileşenlerin sayısı 17 bin 647 oldu.


Sarımsak, binlerce yıldır hastalıklardan korunmak için kullanılan doğanın en büyük mucizevi şifa kaynağı olarak kullanılır. Her sabah aç karnına sarımsak yutmak, vücudu baştan aşağı tüm iltihaplardan arındırarak hastalıklara karşı bağışıklığı arttırır. Peki çiğ sarımsak faydaları nelerdir?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Afrika ülkelerinde imar ettiği cami-mescit ve külliyelere bir yenisini daha ekledi. Nijerya’nın Niger eyaletinin Gurara bölgesinde, Bogota köyünde yapımına başlanıp maddi imkânsızlıklar sebebiyle inşaatı yarım kalan camiyi tamamlanarak ibadete açıldı.


Lider Eğitim faaliyetleri kapsamında Gençlik Liderliği Burs Programı başladı. İstanbul'da okuyan üniversiteli erkek öğrencilerin başvurabileceği burs programında bursiyer olacak gençlere Değerler Eğitimi, Bilim ve Teknoloji, Kültür Sanat, Medya, Spor ve Doğa alanlarında eğitmen veya mentor olma fırsatı sunulacak.


Hüdayi Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitimler 1 Ekim’de başlıyor. Detaylı bilgi ve kayıt için:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Özel harekattan üçüncü dünya savaşına]

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılışının üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen birliği oluşturan cumhuriyetler arasındaki sorunların sayısı azalmıyor. Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırmaya devam etmesi, Tacikistan ile Kırgızistan sınır çatışmalarının belirli aralıklarla alevlenmesi, Ukrayna’da yaşananların artık adeta Rusya-Batı savaşına dönüşmesi ve ciddi olarak üçüncü dünya savaşından bahsedilmeye başlanması, bu sorunların başında geliyor.


[Bosna-Hersek seçimleri: Türkiye bölgede istikrar ve barış istiyor]

Başta ABD olmak üzere Batı’nın İzzetbegoviç’in rakibine, yani Beçiroviç’e oy verilmesini istemesi, akabinde Cumhurbaşkanımızın “Batı, Müslümanları bölmek için var” açıklaması, bu seçimlerin aslında özellikle de ülkedeki Müslümanlar, yani Boşnaklar için ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.


[Bakü ve Erivan hattı neden geriliyor?]

Ermeni diasporası yaydığı bir harita ile Türkiye'nin Nahçıvan üzerinden Orta Asya'ya oradan Uzak Doğu'ya bağlantısının önündeki engelin Erivan olduğunu gösterip, Avrupa'ya, "Bize destek verin, çünkü Türkiye karşısında son kale biziz" mesajı veriyor. Ruslar, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir denge politikası yürütüyor. Ukrayna savaşının beklenenden uzun sürmesinin de etkisiyle bu politikasına devam etme, "bekleme-görme" daha doğrusu gerilimin nereye kadar evrileceğini "test etme" stratejisini benimsiyor.


[Miçotakis’in İkili Politikası ve Büyüyen Tehlike]

unanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye karşı iki yönlü bir politika yürütüyor. Bir yandan Ege ve Doğu Akdeniz’de maksimalist Yunan taleplerini oldu bitti ile Ankara’ya dayatma hamlesi yürütüyor. En son NATO görevindeki Türk uçaklarına radar kitlenmesi ve Midilli ve Sisam adalarının uluslararası hukuka aykırı olarak zırhlı araçlarla silahlandırılmaya devam edilmesi örneklerinde görüldüğü üzere… Diğer yandan BM 77. Genel Kurul toplantısındaki konuşmasında olduğu gibi uzlaşma fikrinden bahsediyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: