7 Ekim 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 7 Ekim 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye hafta boyunca kamuda ‘başörtüsü’nü konuştu. Dünyanın gündeminde ise, artan çatışma ve gerilimle birlikte durdurulamayan enflasyon yer alıyor.

Tüm kategorilerde dolu ve zengin muhteva ile A Gündem’i keyifle okumanızı dileriz. Mübarek Mevlid Kandilinizi tebrik eder, haftaya yeniden görüşebilmeyi dileriz.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik. (Enbiya, 107)
(Enbiya, 107)


Hadis-i Şerif

“Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir.” (Nesei)
(Nesei)


Nükte

Bugün yüreği şefkatle çarpan, merhamet sahibi sâlih ve sâliha anne-babaların en mühim vazifesi; evlâtları, Kur’ân ve Sünnet’e ittibâ hâlinde yetiştirmektir. Onlara İslâm karakter ve şahsiyetini mîras bırakmaktır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türkiye’nin hafta boyunca gündemi ‘başörtüsü’ oldu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından duyurulan kamuda başörtüsü serbestliğini içeren yasa teklifi, partisi tarafından TBMM Başkanlığı'na sundu. Üç maddelik yasa teklifinde ‘başörtüsü’ ifadesi geçmezken, CHP’ye ilk tepki MHP’den geldi. Bahçeli “Yeni bir teklif getirilmesi istismardır” derken, Altılı Masa’nın paydaşlarından Kılıçdaroğlu’na destek geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, CHP'nin başörtüsü teklifine tepki göstererek, "Ülkemizde kamuda veya özel sektörde böyle bir mesele var mı? Türkiye bir dönem Meclis'e başörtüsüyle girdiği için kürsüden senin fikir baban haddi bildirmeye davet edilen milletvekilleri görmüştü. Siz de bunları alkışlamıştınız. Meclis'ten atmak için alkışlamıştınız. Bugün milletvekillerimizle ve diğer konularla ilgili böyle bir sıkıntı var mı?" dedi.

[CHP’ye ters köşe yeni teklif] umhurbaşkanı Erdoğan başörtüsü teklifi için "Öyleyse, biz daha öte teklifle mukabele edelim. Eğer dürüstsen, samimiysen temel bir insan hakkı olan başörtüsü meselesini ülke gündeminden çıkarmak için samimiyse, gençlerimizin hassasiyetleri olan bu meselenin ahdi temelini güçlendirmenin peşindeyse bunu yasa değil, anayasa düzeyinde sağlayalım" ifadelerini kullandı

[Süreç nasıl işleyecek?] Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla Mevzuat Genel Müdürlüğü, başörtüsü düzenlemesine yönelik anayasa değişikliğine ilişkin kanun teklifiyle ilgili teknik çalışmalara başladı.

[Süreç nasıl işleyecek?] Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla Mevzuat Genel Müdürlüğü, başörtüsü düzenlemesine yönelik anayasa değişikliğine ilişkin kanun teklifiyle ilgili teknik çalışmalara başladı.Anayasa değişikliğine ilişkin kanun teklifinin, çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulması, daha sonra da Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.

[İşte o manşetler] Milletvekili olduğu dönemde başörtüsü serbestisine karşı çıkarak AYM'ye başvuran Kılıçdaroğlu, başörtüsü için "Bir metrekarelik bez parçası" ifadesini kullanmıştı. 2008 yılında yapılan düzenleme sonrası basında çıkan yüz karası manşetler de gündem oldu.


"Tarihin en İsrail yanlısı İngiliz başbakanı" olacağı ifade edilen Truss, İsrail taraftarı söylemleriyle öne çıkıyor. Truss, Birmingham'da düzenlenen İsrail'in Muhafazakar Dostları etkinliğinde İsrail yanlısı olduğunu ilan eden bir konuşma yaptı.

Truss konuşmasında İngiltere Başbakanı olarak Siyonizm'e olan bağlılığına da açıklık getirerek, "Sizin de bildiğiniz gibi büyük bir Siyonistim ve İsrail'in güçlü bir destekçisiyim." ifadesini kullandı.


ABD Adalet Bakanlığı, Trump'ın malikanesinde bulunan belgelerin bir kısmını açıkladı.

Bakanlık, Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde Federal Soruşturma Bürosunca (FBI) ele geçirilen belgeler arasında af talepleri, sağlık belgeleri ve 2020 seçimleriyle ilgili evrakın bulunduğunu duyurdu. Gizli tutulması gerekebileceği değerlendirilen 520 sayfalık 64 belge dahil Trump'ın malikanesinde ele geçirilen belgelerin bir kısmı açıklanmazken listenin tasnifi özel inceleme ekibi tarafından yapıldı.

Açıklanan belgeler arasında Cumhuriyetçi bir avukatın Beyaz Saray'a Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine karşı açılan davaya ilişkin elektronik posta da dikkati çekti.

[Bu arada] Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakaret iddiasıyla CNN'e 475 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılki Nansen Mülteci Ödülü'nün, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verileceğini duyurdu. BM, Merkel’in verilecek ödüle 2015 ve 2016'daki mülteci krizinde Almanya'nın kapılarını 1,2 milyon Suriyeli mülteciye açması sebebiyle layık görüldüğünü açıkladı.


Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemenin ilk iki maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak, ,internet medyası çalışanları basın kartı alabilecek.


KISA...KISA...KISA...

• Anayasa Mahkemesi üyeliğine, İçişleri eski bakan yardımcısı Muhterem İnce seçildi.


• Ampute Milli Takımımız, İstanbul’da düzenlenen Dünya Kupası'nın son 16 turunda Meksika'yı 5-0 yenerek çeyrek finale yükseldi.


• Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın ilhak edilmesini resmileştiren kanunu onayladı.


• Avrupa Birliği, İsrail'in yerleşim genişletme gibi tek taraflı eylemlerinden endişeli olduklarını açıkladı.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

Şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aynı fotoğraf karesinde yer aldığı iddiası sosyal medyada çok sayıda etkileşim aldı. İddia, fotoğraftaki yer alan diğer isimler tarafından yalanlandı.


LC Waikiki’nin LGBT’ye karşı net duruşunu Teknoloji Bakanı Mustafa Varank duyurdu, video sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasına girdi. “Dünyada bir LGBT ve cinsiyetsizlik dayatması varken LC Waikiki’nin ürünlerinde LGBT çağrışımı yapan işaretlerin kullanılmamasına yönelik insiyatifi çok değerli. Cinsiyetsizliğin dayatılmasına, aile mefhumunun altının oyulmasına eyvallah demeyiz. Biz aileyi savunmaya devam edeceğiz”


Sosyal medyaya her hafta başka bir cinayet haberi damga vuruyor. Bu kez Ankara’da eğlence merkezinde çıkan kavgada ölen Onur Şener’in cinayeti politikleştirilerek gündem oldu. Maktulun avukatı Meltem Banko, “Cinayeti işleyen kişilerin kamu görevlisi olup olmamasının ne önemi var, katil katildir! Bu karalamalar davayı politize etmek isteyen kişiler tarafından ortaya attığı ifadeler.” dedi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Eylül ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından paylaşıldı. Geçtiğimiz ay paylaşılan verilere göre enflasyon aylık %1,46 artarken yıllık bazda %80,21 olarak gerçekleşti. Eylül ayı enflasyon rakamları ise aylık 3,08 artarken, yıllık bazda yüzde 83,45 oldu.


Dünya Bankası, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerindeki ekonomik görünümü değerlendirdiği raporunda Türkiye'nin büyüme tahminini 2022'de yüzde 4,7; 2023'te ise yüzde 2,7 olarak verdi. Haziran ayındaki değerlendirmeyle kıyaslandığında, Türkiye'nin büyüme tahmininde 2022 yılı için yüzde 2,4'lük artışa, 2023 yılı içinse yüzde 0,5'lik düşüşe gidildi. Banka 2024’te de Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceği tahmininde bulundu.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyunca "EYT" olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın durumuyla ilgili, "1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok.” dedi.


ABD'nin toplam kamu borcu 31,1 trilyon dolara ulaştı. Kongre Bütçe Ofisi'nin Temmuz 2022'de yayımlanan raporunda, ülkenin artan borç yükünün büyümeyi yavaşlatabileceği ve kriz riskini yükseltebileceği uyarısı yapılmıştı. Bu borcun korkunç bir mali dönüm noktası olacağı ifade ediliyor.


Kültür • Sanat

Portre

Dünya Dergiler Birliği tarafından bu yıl edebiyatçı yazar Mevlana İdris Zengin anısına gerçekleştirilen "13. Uluslararası Dergi Günleri" sona erdi. Yurt içinden ve dışından çocuk, gençlik, okul, düşünce, edebiyat alanlarında yüzlerce dergi yer aldığı fuarı bu yıl 40 binin üzerinde okur ziyaret etti.


Dünyanın dört bir yanından sanatçıları bir araya getiren Contemporary İstanbul, Türkiye’den geleneksel sanatçılara yer vermedi. Tezhip sanatçısı Prof. Dr. Münevver Üçer, gelenekli sanatçıların bu tarz etkinliklerde yer almama sebebini açıkladı: “Eserleri galerilere götürdüğümüzde, motifleri veya Arapça harfleri gördükleri anda reddediyorlar.”


Sevgi ve dostluk kavramlarına verdiği büyük önemle tanınan, gönül ve iyilik adamı, yazar ve bürokrat Fethi Gemuhluoğlu'nun vefatının üzerinden 45 yıl geçti. Gemuhluoğlu, sahip olduğu sağlam karakteri, toplumu bütün olarak ele alan bütünleştirici tutumu ve herkese sevgiyle yaklaşımından dolayı etrafında aydın bir çevre, bilim ve fikir sevdalısı, okuyan ve düşünen bir ilim halkası oluşturmayı başarmıştı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter'ı satın alma anlaşmasından çekilme kararını değiştirerek, Twitter'a yeniden satın alma teklifinde bulundu. Hisse başına 54.20 dolardan satın almayı teklif eden Musk, 44 milyar dolar büyüklüğündeki anlaşmayı devam ettirecek. Twitter, "Şirketin niyeti, işlemi hisse başına 54.20 dolardan kapatmaktır" açıklamasını yaptı.

[Ne olmuştu?] Elon Musk, 8 Temmuz'da birden çok hükmünün ihlalini gerekçe göstererek Twitter'ı satın alma anlaşmasını feshettiğini bildirmişti. Twitter ise anlaşmayı feshettiği için Musk'a dava açmıştı. Twitter'ın Musk aleyhine açtığı dava, 17 Ekim'de görülmeye başlanacak.


Meta ve xtopia iş birliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen Meta İnovasyon Buluşması’nda metaverse’ün 2035 yılına kadar Türkiye ekonomisine 37.5 milyar dolar katkı sağlayabileceği vurgulandı.


Türkiye'nin yerli otomobili TOGG test sürüşlerine devam ediyor. TOGG'un sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Tüm güvenlik önlemlerimizi alarak gerçek yol koşullarında yaptığımız kullanıcı deneyimi testlerimiz planlarımız doğrultusunda devam ediyor." notu ile video paylaşıldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Okulların açılması ile birlikte beta mikroplarının yayılmasıyla hastanelere boğaz enfeksiyonu şikayetiyle gelen çocuk sayısında artış yaşandı.


Grip aşılarının eczaneden satışı başladı. Aşılar daha önce 65 yaş üstü ve kronik hastalar tanımlanmıştı. Bu hafta itibarıyla isteyenler ücret karşılığında grip aşılarını satın alabilecek.


Sabahları güne ılık su içerek başlamak, metabolizmayı daha hızlı çalıştırarak zayıflamaya yardımcı olur. Sabah aç karnına ılık su içmek ve devamında vücudun ihtiyacı olan suyu yeterli miktarda karşılamak, iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

İHYA Derneği aracılığıyla düzenlenen programa, Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu da teşrif etti.


Mahiriz Atölyeleri başlıyor. Program kapsamında uzman eğitimciler eşliğinde İslami ilimler, şahsiyet, tarih ve siyaset alanlarında okumalara ek olarak liseli öğrencilerin becerilerini geliştirecekleri atölyeler oluşturuldu. Son başvuru 22 Ekim 2022. Başvuru İçin;


hediye ederek okul heyecanlarına ortak oldu.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Afrika kıtasındaki Rus-Fransız çekişmesinin yeni adresi: Burkina Faso]

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, bir yılda sahne olduğu ikinci askeri darbeyle Rusya-Fransa'nın Mali'den sonra bölgedeki gizli çekişmesinin yeni adresi oldu. Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da geçen hafta yaşanan askeri darbeye destek konusunda Rusya'nın rolü henüz netleşmemiş olsa da darbeyle yönetime gelenler, devrik lider Damiba'ya "Karşı atağa geçme planlarıyla ülkedeki Fransız üssüne sığınma" suçlaması yöneltti. Fransa ise söz konusu suçlamaları yalandı.


[Türkiye’yi çevreleme politikası mı uygulanıyor?]

ABD hem kendi politikalarını uygulamak hem de Türkiye’nin siyasi, askeri ve ekonomik gücünü bir tarafta yoğunlaştırmasını engellemek amacıyla Türkiye’nin etrafını istikrarsızlaştırmak istemektedir.


[Avrupa’nın Enerji Krizi ile İmtihanı]

2021 yazında enerji fiyatları artmaya başladığında Avrupa hükümetleri tarafından haneleri ve işletmeleri kısmen korumaya yönelik önlemler alınmıştır. Başlangıçta geçici bir sorun olduğu varsayılan bir sıkıntıya geçici bir çözüm olarak tasarlanan bu önlemler gittikçe büyümüş ve yapısal hale gelmiştir. Avrupa hükümetleri şimdiden 230 milyar avrodan fazla harcama yapmış; farklı şekillerde planladıkları yardımları şirketlere ve vatandaşlara ulaştırmıştır.


[İnternette şeffaflık hemen, şimdi!]

İnternetteki verilerin akıbeti hakkında şüpheler artıyor ve bunlar basit kuşkulardan ibaret değil. İnternet şirketlerinin "kapalı bir kutu" olması en dikkat çekici durum. Dünya sosyal medya şirketlerinin yaptığı açıklamaları artık yeterli bulmak zorunda!


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: