28 Ekim 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 28 Ekim 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derleyip istifadenize sunduğumuz A Gündem’in yeni bir sayısıyla sizlerleyiz. Bu hafta TSK’ya yönelik kimyasal silah iddiasının perde arkasına odaklanıyor, Avrupa kıtasında yaşanan siyasi gelişmelere eğiliyoruz. Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“Rabbinizin mağfiretine ve takvâ sahipleri için hazırlanmış olan göklerle yer genişliğindeki cennete koşun!”
(Âl-i İmrân)


Hadis-i Şerif

“Kimin, Allah yolunda bir tek saçı ağarırsa, bu kıyamet günü onun için bir nûr olur.”
(Tirmizi)


Nükte

Dînimiz çalışmayı, bir meslek sahibi olup helâl yoldan rızık kazanmayı ibadet olarak kabul etmiştir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Oxford Üniversitesi’nin açıkladığı rapora göre, dünya üzerinde dezenformasyona en çok maruz kalan ülke olan Türkiye yeni bir karalama kampanyasını tartışıyor. Hafta başında PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına katılan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı operasyonlarında kimyasal silah kullandığını iddia etmesi büyük infial uyandırdı.

Söz konusu iddialar sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sınır ötesi operasyonlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Gerekirse yasal düzenlemeye bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız. Ülkesine ve ordusuna alçakça iftira eden şahsın başındaki Türk'le ile başlamasının milletin her ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum.” açıklamasında bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında "Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçlamasıyla" gözaltına alınan TTB Başkanı Fincancı’nın TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınması mahkemeden talep edildi.

[Sistematik karalama] Söz konusu karalama kampanyası, terör örgütü PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’nın açıklamasıyla başladı. Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tweetleriyle gündeme gelen iddia, TTB Başkanı Fincancı’nın PKK kanalında konuşmasıyla uluslararası arenaya taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bir soru önergesiyle konuyu Meclis’e taşırken, HDP grubu da bir soru önergesi hazırladı.


NATO’ya tam üyelik yolundaki İsveç’ten önemli mesajlar geldi. İsveç’in yeni merkez sağ hükümetinin Dışişleri Bakanı Billström, Türkiye ile imzalanan mutabakattaki tüm koşulların yerine getirileceğini vurguladı. Billström, “Terör örgütlerinin İsveç topraklarında faaliyet gösterme hakkı olmadığı anlamına gelen politikanın tamamen arkasındayız” dedi

[Perde arkası] İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı konusunda yaşanan bunalım, 28 Haziran'da Madrid'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in girişimiyle gerçekleşen üçlü zirvede aşılmıştı. Türkiye'nin 'terörle mücadele' konusundaki beklentilerine genel olarak olumlu yanıt veren İsveç ve Finlandiya, mutabakat muhtırasında "örgüt" olarak bahsedilen PYD/YPG ve Türk tarafının 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutup "terör örgütü" olarak nitelediği Gülen yapılanmasına destek sağlamayacaklarını beyan ettiler.


Dünyada göç hareketliği ve mülteci olgusu, insanlığın en önemli unsurlarından biri olarak dikkat çekiyor. Savaştan, işkenceden ve açlıktan kaçarak daha iyi bir hayat için ölümü bile göze alan göçmenler, tüm zorluklara rağmen zorlu yolları deneyerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Ancak kritik yolculuklarda binlerce insan, rüyalarına ulaşamadan hayatını kaybediyor.

Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), yayımladığı raporda, son yıllarda giderek artan düzensiz göç sorunundaki insanlık dramını bir kez daha ortaya koydu. 2014'ten bu yana Avrupa'ya gelmeye çalışan düzensiz göçmenlerden 29 binden fazlasının yolculuk sırasında hayatını kaybettiği açıklandı.


Geçen hafta Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'ye yönelik küstah suçlamalarda bulundu. Ege ve Akdeniz'de Türkiye'yi provoke etmeye çalışan Atina'nın bakanı, Kiev'deki savaşın dehşetini görünce gerçeği anladı. Türkiye'ye yönelik suçlamalarda bulunmaya devam eden Dendias, "Bombalanan Kiev, neyle karşı karşıya olduğumuzu açıklamak için ideal bir yer" dedi.

[Adeta yalvardık] Yunanistan'ın eski büyükelçisi Aifantis, Türkiye ile ilgili çarpıcı bir itirafta bulundu. Aifantis, 2019'da eski Bakan Katrougalos'un Bakan Çavuşoğlu'yla görüşmek için resmen yalvardığını dile getirdi.


İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3. Charles'tan hükümeti kurma görevini aldı. Başbakan olarak ilk konuşmasını başkanlık konutu 10 numaranın önünde yapan Sunak, "Ekonomik bir krizin içerisindeyiz. Ülkeyi birleştireceğim" dedi. ‘Derin ekonomik kriz’le şefkatle yüzleşeceğini ve hükümetinin temel noktasının ‘dürüstlük, profesyonellik ve hesap verebilirlik’e dayalığı olduğunu aktaran Sunak, gündeminin merkezine “ekonomik istikrar ve güven”i yerleştirme sözü verdi.

[Yeni Başbakan kim?] İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 8 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından tahta geçen Kral 3. Charles'ın hükümeti kurma görevini verdiği ilk başbakan olarak da tarihe geçen Sunak, İngiltere’nin etnik azınlıktan gelen ilk Başbakanı oldu. Hint kökenli Rishi Sunak, Şubat 2020'den beri Birleşik Krallık'ın Hazine Şansölyesi olarak görev yapıyordu. Muhafazakar Parti milletvekillerinin desteğinin çoğunu toplayan Rishi Sunak, son olarak Hazine Bakanlığı görevini yürütüyordu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Çalışmalar ve Sosyal Projeler Şube Müdürlüğünde tekniker şef olarak görev yapan Mustafa Demir'in çalıştığı dönemde örgüt adına para toplama faaliyetlerinde yer aldığı belirlendi. PKK ile iltisaklı olduğu anlaşılan Mustafa Demir'in teröristlere sahte kimlik ve pasaport çıkartan kişi olduğu ortaya çıktı.


KISA...KISA...KISA...

• Uluslararası Havalimanları Konseyi, bu yılın ilk 6 ayında hava yolunu kullanan yolcuların sayısında yüzde 69'luk artış olduğunu duyurdu.


• Usta sunucu ve gazeteci Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti.


• The Times’ta çıkan habere göre Rusya, LGBT savunuculuğunu suç haline getirecek.


•İran’ın Fars eyaletine bağlı Şiraz kentinde en az 15 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi./p>


• Fransa'da dün 500 fırıncı yüksek enerji fiyatlarına tepki göstermek amaçlı bir günlüğüne kepenklerini kapattı.


• Bosna Hersek'teki işlediği savaş suçlarından 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Sırp komutan Miodrag Mitrasinovic, tedavi gördüğü hastaneden firar etti.


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

Almanya Başbakanı Scholz, Münih’te korumalarıyla makam aracına giderken, protestoculardan bir kişi, “Döner 8 Euro oldu. Sevgili Scholz, bir dönere 8 Euro ödüyorum. Putin’le konuşun döner yine 4 Euro olsun” diyince bakıp gülümsedi. Bu anlar sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi.


Hollanda'nın Feyenoord takımında 'dini gerekçelerle' LGBT temalı kaptanlık bandını takmayı reddeden ve bazı kesimler tarafından sosyal medyada linç edilmeye çalışılan milli futbolcu Orkun Kökçü: "Tepkileri umursamıyorum. İnancım gereği karşısında durduğum bir şeyden asla geri adım atmam."


AK Parti Başkanvekili Mahir Ünal’ın 'Harf Devrimi’ne yönelik "Fransız ihtilalinde, Çin'deki devrimde bile dile dokunulmamıştır. Cumhuriyet bizim tüm dilimizi, düşünmemizi yok etmiştir." eleştirisi sonrası Merhum Prof. Dr. Teoman Duralı’nın Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan hadiseyi yorumlayan sözleri sosyal medyada gündem oldu: "Kültür soykırımına uğradık."


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 60,4'ten yüzde 65,2'ye yükseltildiğini açıkladı. Yılın son enflasyon raporuna göre Merkez Bankası, 2023 sonu tahminini yüzde 19,2'den yüzde 22,3'e çıkarırken, 2024 tahminini ise yüzde 8,8 olarak belirledi.


Ekonomiye dair düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 10 madde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda (KYK) yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyecek. İşte detaylar…


Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 190,2 artarak 8 milyar 717 milyon 103 bin dolar oldu. Söz konusu dönemde, yabancı ziyaretçiler, Türkiye'yi yüzde 70,4 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla ziyaret etti. İkinci sırada yüzde 14,8 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 6,7 ile "alışveriş" yer aldı.


TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ve Ağustos aylarından sonra Eylül ayında da ikinci el otomobil pazarındaki daralma devam etti. 2021’in Eylül ayında 596 bin 392 adetle gerçekleşen pazar, %20 daralmayla bu yılın aynı döneminde 476 bin 502 adet oldu. 2021 yılının Eylül ayı sonrası 9 ay boyunca büyüyen pazarda, Temmuz ayından itibaren daralma yaşanıyor. ÖTV indirimi beklentilerinin son dönemde yükselmesi, sektördeki yavaşlamayı destekleyen unsurlardan biri.


Kültür • Sanat

Portre

Batı'da Müslüman karşıtlığının yükselişinin en büyük etkenlerinden biri: Amerikan ve diğer Batı ülkelerinde yapılan sinema filmleri ve dizilerdeki olumsuz Müslüman imajı. Bu imaj Batı'da Müslümanlara yönelik saldırgan davranışların artmasına sebep oldu. Müslümanlar sinemada vahşi insanlar, aç gözlü şeyhler, dansözler ve teröristler olarak ele alınıyor.


Türk devletlerinin ortak bir alfabeye geçmesi ve dilde birlik sürecinin hızlandırılması amacıyla "Ortak Alfabe Komisyonu" kuruldu. Türk Cumhuriyetleri'nin dille ilgili resmi kurumlarınca önerilecek 2'şer üyeden oluşacak komisyon, ortak alfabe ve ondan üretilecek ulusal alfabelerle ilgili rapor hazırlayacak.


Ülkemizdeki ilk konserlerini Kültür Yolu Festivalleri kapsamında İstanbul ve Ankara’da veren dünyaca ünlü müzisyen Yusuf İslam, Rusya-Ukrayna arasındaki tıkanıklıkları aşma girişimleri, Kıbrıs meselesine barışçıl çözüm çabaları ile Filistin davasına ve dünya müslümanlarına destekleri için Türkiye’ye teşekkür etti.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Rekabet Kurulu, hakkında soruşturma yürüttüğü Meta Platforms ilgili kararını açıklayarak bu şirketin “Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirmek suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açtığına” karar verdi ve 346.7 milyon lira idari pazar cezası kesti.


Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın Twitter’ı satın almasına yönelik anlaşmayı cuma günü imzalayacağının duyurulmasının ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Musk, elinde lavabo ile Twitter binasına girdi. Satın alma işlemi bugün 44 milyar dolara tamamlanacak.

[Neler yaşandı?] Musk, Nisan ayında Twitter’a hisse başına 54,20 dolar fiyat vermişti ve bu da toplam 44 milyar dolarlık bir satış anlamına geliyordu. Musk Temmuz ayında, platformdaki bot hesapların Twitter’ın iddia ettiğinden fazla olduğuna yönelik kaygılarını gerekçe göstererek satın alma anlaşmasını feshettiğini açıklamıştı. Şirketin piyasa değeri yüzde 6 azalmış, Twitter hem suçlamaları reddetmiş hem de satış anlaşmasını tamamlaması için Musk'ı mahkemeye vermişti. Taraflar sonunda anlaştı.


Avrupa Birliği üyesi ülkeler, 2024 yılında satılan bütün akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek yasal düzenlemeye son onayı verdi. Düzenleme, 2026 yılında dizüstü bilgisayarları da kapsayacak biçimde genişleyecek.


Savunma Sanayii'de yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan SSM Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin büyük bir merakla beklediği insansız savaş uçağı Kızılelma hakkında çok önemli detayları paylaştı: “Kızılelma’nın da 1-2 modeli olacak. Kızılelma’dan 1-2 adım ötesi de planlanıyor. İnsansız savaş uçağının İHA ve SİHA’lardan en önemli farkı hızı olacak."


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Covid -19 sonrası Türk halkının uyku alışkanlığının değiştiği açıklandı; Artık daha geç uyuyup, daha geç kalkıyoruz… Samsung’un pandemi öncesi verilerine göre Türkiye, salgın öncesinde en geç yatma ve uyanma saatine sahip ülkeydi, bu durum halen devam ediyor. Pandemi sonrası ülkede uyanma süresi 13 dakika daha uzarken, Türk halkı, 48 dakika daha geç yatıp, dünya ortalamasından 40 dakika geç uyandı.


Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Türkiye'nin yüzde 20’sinin obez olduğunu vurguluyor: “Türkiye şu anda Avrupa'nın 1 numaralı obez ülkesi. Nüfusumuzun yüzde 20'si obez. Tabi kademeli bir şekilde obez.”


Asi, söz dinlemeyen çocuklarınıza tepki göstermek yerine bu davranışlarının kaynağına odaklanın. Böyle bir durumda anne babanın yapması gereken ilk iş, çocuklarının güvenini kazanarak duygularını açıkça paylaşmasına yardım etmektir.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Suriye’de imar ve ihya çalışmalarını sürdüren Hüdayi Vakfı, İdlib, Azez, Afrin, El-Bab, Resulayn ve Tel Abyad ve diğer bölgelerde yaptığı kış-gıda yardımları ve eğitim hizmetleri yanında; İmam-Hatip Lisesi, Kur’an Kursu, Mescid, Gençlik-Kültür Merkezi gibi dini ve sosyal dokuyu güçlendirecek eserler inşa ediyor.


Türkiye Diyanet Vakfı, 2020 yılında orman yangınlarının ardından başlattığı “1 İyilik 1 Fidan” kampanyasıyla bugüne kadar 750 bin fidanı toprakla buluşturdu.


İHH, Mali’de gönüllülerin destekleriyle katarakt ameliyatları gerçekleştirmeye devam ediyor. Daha fazla kişinin yeniden görmesi için çevrimiçi bağış:


Derin Okuma

Derin Okuma

[İngiliz iç siyasetinin yeni normali]

İngiltere iç siyasetinde bir dizi fiyaskonun yaşandığı kaotik bir yıl olarak 2022, Başbakan Liz Truss'ın henüz görevde ikinci ayını tamamlamadan istifa etmesiyle bir krize daha tanıklık ediyor. Henüz şubat ayında eski başbakan Boris Johnson'ın karantina kurallarını ihlal ederek birçok özel partiye katıldığı ortaya çıkmış ve kendi ekibinden başta Rishi Sunak gibi önde gelen isimlerin adeta ihanetine uğramıştı.


[Türkiye Yüzyılı güçlü temellerde yükseliyor]

Jeopolitik ve jeostratejik konumu itibarıyla Türkiye oldukça önemli bir ülkedir. Son iki üç yıldır baş gösteren küresel krizlerle bu durum daha net olarak ortaya çıkmıştır. Gerek enerji koridoru, gerekse tedarik zinciri gibi başlıklarda Türkiye “olmazsa olmaz” ülke pozisyonundadır.


[Dış Politikada Çarpan Etkisi]

Son aylarda muhalefet gündem belirleme kapasitesini iyice kaybetti. Sosyal konut projesi, dar gelirlilere yönelik düzenlemeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna Savaşı sırasında yürüttüğü dış politika iktidarın yelkenlerini şişiriyor.


[Kulaktan Kulağa Kuşak Tartışmaları]

Türkiye’de kuşak çalışmalarında verilere dayanarak, toplumun ve coğrafyanın gerçeklerinden hareketle ele alınması elzem. Genellemeci bir bakışın, ülkede yer bulan kuşak çalışmalarında yanıltıcı olacağını ve doğru politikalara yol gösteremeyeceğini söylemeliyiz.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: