26 Şubat 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bu haftaki destekçimiz

Bugün 26 Şubat 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz Altınoluk Gündem’de bu hafta, ülkemizdeki yeni demokratikleşme adımlarından söz ediyor, koronavirüs pandemisinden son gelişmeleri aktarıyor, teknoloji devleri ve ülkelerin satranç hamlelerine odaklanıyoruz.

Hadiselerin detaylarına vakıf olabilmek için Derin Okuma kategorisine göz atabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Doğruluk ve Takva)

"Doğruyu getiren ve doğrulayanlara gelince; işte onlar muttaki (takva sahibi) olanlardır."
(Zümer, 33)


Hadis-i Şerif (Dünyaya Kapılmayın)

"Dünya tatlı, göz kamaştırıcı ve çekicidir. Allah onu sizin kullanmanıza verecek ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyaya aldanmaktan sakının. Kadınlara kapılmaktan korunun. Çünkü İsrailoğullarında ilk fitne kadınlar yüzünden çıkmıştır.”
(Müslim, Zikir 99. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 26; İbni Mâce,Fiten 19)


Nükte (Bir Alimin Ardından)

Ömrünü Kur’ân ve Sünnet istikâmetinde ilim ve irfan hizmetlerine adayan, muhterem Emin SARAÇ Hocamıza Cenâb-ı Allah’tan rahmet, yakınlarına ve bütün sevenlerine sabr-ı cemîl niyâz ediyoruz.
Kendisi, İmam-Hatip yıllarından hocamızdı. Dünyavî menfaatlerden müstağnî hâlde, Fâtih Câmii'nde gayet mütevâzı bir şekilde Kütüb-i Sitte okutur ve Kur'ân-ı Kerîm'i tefsir ederdi. Hâliyle, kâliyle, ilim ve irfânıyla din adamlarına numûne-i imtisâl olan bir fazîlet sergilerdi.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivil anayasa ve insan hakları eylem planı hakkında önemli açıklamalarda bulundu:
“Hukukta ve ekonomide hayata geçireceğimiz yeni reformlarla süreci hızlandıracağız. Yeni sivil bir anayasayı milletimizle birlikte hazırlayarak hem bu ülkeyi darbe dönemi anayasasıyla yönetilme ayıbından kurtaracak hem de 2053 vizyonumuzun rehberine kavuşmuş olacağız. Önümüzdeki salı günü uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve tüm kesimlerin beklentileri doğrultusunda hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planını milletimizle paylaşacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile birliğine yönelik de önemli mesajlar verdi:
“Televizyonu ile filmi ile müziği, dizisi ile ve interneti ile daha nice mecralarıyla ailemize yönelik çok büyük operasyonlar çekiliyor. Biz kadınlarımızın iş hayatının yarı sıra aile içi görevini de yürütebileceğine inanıyoruz. Ama bazıları bunların birbirinin alternatifi gibi biri olduğunda diğeri ortadan kalkacakmış gibi gösterme gayretindedir.”


Oxford Economics tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs tecriti sonrası en güçlü toparlanacak gelişmiş ülkelerin İngiltere ve Almanya olacağı belirtildi. En iyi performans gösterecek gelişmekte olan ülkeler olarak ise, Türkiye ve Çin'e işaret edildi.


Borsada hisse alıp, satan ve kripto para alan gençlerin sayısı %340 artarak, 357 bini aştı. Pandemi döneminde borsaya genç akını yaşandı. Borsa İstanbul’da 30 yaş altı yatırımcı sayısı 3,4 kat artışla 357 bine yükseldi. 30 yaş altı yatırımcıların elindeki hisselerin toplam portföy değeri bu dönemde 2,8 milyar TL’den 9,8 milyar TL’ye yükseldi.


Fransa'da İslam karşıtlığı yasalaşma yolunda: “İslam karşıtı uygulamalarla sık sık gündeme gelen Fransa, bu kez çerçeveyi daha geniş tutarak "siyasal İslam" ve "İslamcı ayrılıkçılıkla" mücadele kisvesi altında ülkedeki Müslümanları daha da baskı altında tutacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

5 Soruda Fransa İslam Yasası: “‘Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendirme Yasası’ neleri içermektedir? Tasarıya karşı Fransız Müslümanları nasıl tepki verdiler? Fransa’nın bu yasayı çıkarmadaki amacı nedir? Yasanın uluslararası ilişkilere bir etkisi olacak mı? Fransa Müslümanları ne yapmalı?”

Avrupa’da, İslam karşıtlarının ibadethanelere saldırarak zarar vermesine birçok ülke sessiz kalırken Türkiye topraklarında bulunan farklı dinlere ait ibadethaneler restore edilerek hizmete açılıyor. Son olarak Gaziantep'te, 1776 yılında Yahudi Cemaati tarafından kullanılan havra ile Nizip İlçesinde bulunan Kilise orijinaline uygun olarak restore edilerek hizmete açıldı.

Almanya'da 'İslam' eğitim müfredatına giriyor: Almanya'nın Bavyera eyaletinde İslam din dersinin gelecek eğitim öğretimin yılından itibaren seçmeli ders olarak okutulacağı bildirildi.


Avustralya'nın ardından Kanada da ülkenin medya şirketlerinin ürettiği haberler için sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin ödeme yapmasını zorunlu kılacağını açıkladı. Facebook, teknoloji devlerinin Avustralya medya şirketlerinin ürettiği haberler için ödeme yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısı nedeniyle Avustralyalıların platformdaki haberleri paylaşmalarını kısa süre önce engellemişti.

Birkaç ay içinde kamuoyu ile paylaşılacak yasa tasarısına öncülük eden Kanadalı Bakan Steven Guilbeault, 'bu mücadelede' Kanada'nın en ön safta olduğunu ve yasayı geçiren ilk ülkelerden biri olacaklarını açıkladı.

[Ne olmuştu?] Geçen sene Kanada'nın medya kurumları hükümet desteği olmaması durumunda piyasanın iflasa sürükleneceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Yapılan açıklamada Avustralya'daki gibi bir politikanın yürütülmemesi halinde, yazılı basındaki 3 bin yüz gazeteciden 700'ünün işten çıkarılabileceği belirtilmişti.

Kanada'nın Avustralya gibi bir politika izlemesi durumunda Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin basın organları ile anlaşmaya gitmeleri bekleniyor.

Ottawa yönetiminin önündeki diğer bir seçenek de Fransa örneği. Paris yönetimi teknoloji platformlarının basın organlarıyla toplantılar yapmasını zorunlu kılmış ve haber kullanımı konusundaki ücretlerin bu sırada belirlenmesini istemişti.

Facebook ve içerik üreticileri için yeni bir dönem mi başlıyor?


Türk siyasi tarihine "postmodern darbe" olarak geçen 28 Şubat sürecine ilişkin Meclis araştırma komisyonu raporunda, "28 Şubat’ta bir Türkiye klasiği bir kez daha sergilenmiştir. Bu klasiğin adı atanmış-seçilmiş veya devlet-hükümet çekişmesidir. Bir Batılının asla anlayamayacağı bu düşüncenin arka planında, Türkiye’de kendisini devletin gerçek sahibi olarak gören bazı bürokratların, toplumun içinden çıkan seçilmişlere yönelik derin güvensizlikleri yatmaktadır." görüşüne yer verildi.


İngiltere merkezli The Independent gazetesi, Türkiye'nin havacılık sektöründe Avrupa'nın lideri haline geldiğini yazdı. Gazetenin seyahat editörü, bu durumun kalıcı bir değişim işareti olabileceğini vurguladı.

Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 113 milyona,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 500 bine yaklaştı
• Aşılanan kişi sayısı 221 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 665 bini,
• Ölüm sayısı 28 bini geçti
• Aşılanan kişi sayısı 8.098.518 oldu.


Koronavirüsle mücadelede yeni bir evreye geçiliyor. ‘Yerinde karar’ dönemi başlıyor. Normalleşme adımları her şehir için vaka sayılarıyla orantılı olarak ayrı ayrı atılacak. Riskin azaldığı illerde kademeli olarak normalleşme süreci başlayacak. Bu iller takip edilerek vaka sayılarının artması durumunda kısıtlamalar yeniden söz konusu olacak.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Mart itibariyle aşamalı normalleşme süreciyle birlikte esnafı rahatlatacak adımların atılacağını duyurmasının ardından hazırlıklarına başlayan restoran ve kafe işletmecileri, açıklanan tarihi dört gözle beklediklerini söylüyor.


Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlere aşı uygulaması programına katıldı. Covid-19 aşısının ilk dozunu olan Bakan Selçuk, öğretmenlerin sağlık kuruluşlarında aşılarını yaptırabileceklerini bildirdi


Kültür • Sanat

Portre

 

Hayatının her anını ilme adamış, bugüne kadar binlerce talebe yetiştirmiş ve dünya çapında büyük itibara sahip bir hadis alimi Muhammed Emin Saraç emaneti Hakk’a teslim etti.

[Altınoluk Röportaj] M. Emin Saraç, 1999 yılında Altınoluk’a verdiği röportajda Sami Efendi, Musa Efendi ve Abdurrahman Hocaefendi ile hatıralarını naklediyor…

[İnfografik] Fatih Camisi’nde 65 yıl boyunca dersler veren, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da yüzlerce öğrenci yetiştiren hadis alimi M. Emin Saraç hep öncüydü.


Safranbolu ilçesinde, "Anadolu Minyatür Saat Kuleleri Müzesi"ni ziyaret edenler, Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan Anadolu'da yapılmış özgün minyatür saat kuleleriyle adeta zamanda yolculuğa çıkıyor.


Üç kez "Ağa Han Mimarlık Ödülü" almış dünyadaki tek mimar olan Turgut Cansever, birçok başarılı mimari esere ve kitaba imza attı.

Teknoloji

Teknoloji

 

[İnfografik] Türkiye'de 27 yıl önce kullanılmaya başlanan ve zamanla günlük hayatın bir parçası haline gelen cep telefonları, Kovid-19 salgını sürecinde zayıflayan sosyal ilişkilerin sürdürülmesinde önemli rol oynuyor. HES mobil uygulaması 56 milyon 230 bin kişi tarafından indirildi.


Koronavirüs salgını çevrimiçi alışveriş sitelerinin ve uygulamalarının kullanımını artırdı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, çevrimiçi alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.


Teknoloji, eski alışkanlıklarımızı yeni haliyle hatta daha da işlevsel şekilde hayatımıza dahil ediyor. Elektronik sefertasının bazı modelleri, çantada taşınacak kadar küçük iken, bazıları birkaç çeşit gıdayı rahatça muhafaza edecek kadar geniş. Bu ürün; okulda öğrencilerin, deniz kenarındaki tatilcinin ve kamp kuranların da işine yarayacak.


Dünya çevresinde yörüngeye başarıyla yerleştirilen ilk insan yapımı nesne olan Sputnik'in fırlatılmasının üzerinden 64 yıl geçti. O günden beri her fırlatma, yüzlerce kiloluk uzay çöpü üretiyor. Bu durum, uzay çalışmalarının geleceğini tehdit ediyor.


ASELSAN'ın cirosu 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24 büyüyerek 16 milyar lirayı aştı. Şirketin net kârı da geçen yıla göre yüzde 33 artışla 4,5 milyar lira seviyesine ulaştı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

[İnfografik] Baharın müjdecisi Cemre: "Ateş, kor, köz" gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinin ardından havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılıyor.


Günümüzde tartışmalı bir konu olan aşı, bundan yaklaşık üç yüzyıl önce Türkiye'den İngiltere’ye getirildiğinde de ilk etapta reddedilmiştir. Anadolu’da yaşayan Osmanlı Türklerinin adına “aşı” dedikleri bu yöntem onlara eski Türk kavimlerinden miras kalmıştı.


Pandemiden sonra Türkiye sağlık turizminde çıkarma yapacak: Son bir yıl içinde Türkiye sağlık imtihanından büyük bir başarıyla geçti. Ülkemiz başta saç ekimi olmak üzere estetik cerrahi, göz, tüp bebek ve medikal turizmde diğer ülkelere göre üstün konumda.


Türk insanı önerilen günlük tuz miktarının 3 kat fazlasını tüketiyor: Dünya Sağlık Örgütü’nün kişi başı günlük 5 gram tuz tüketim önerisine karşın bu miktarın Türkiye'de çok fazla olduğu açıklandı.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, koronavirüs salgınının sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkilediği Gazze'deki mağdurlara sağlık ve kış yardımlarını ulaştırdı.


Uluslararası 137 sivil toplum örgütü Birleşmiş Milletler’e Myanmar ordusuna silah ambargosu uygulaması çağrısı yaptı.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Lübnan Üniversitesinin Trablusşam kentindeki Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesinde kurulan 3 yeni modern stüdyo hizmete açıldı.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Obama politikalarında ısrar Suriye'de çözümsüzlüğü derinleştirir: “ABD'nin yeni başkanı Biden’ın Suriye’ye yönelik izleyeceği politika, 2021 ve sonrasının Suriye açısından nasıl geçeceği konusunda belirleyici etkenlerden biri olacak.”


Teknoloji bireyi özgürleştirdi mi? Yoksa bireylere ait verilerin paylaşımı yeni tip bir sömürgeciliğe mi yol açtı? Dijital çağın tehlikesi veri sömürgeciliği bizi nereye sürüklüyor?


Z kuşağı teknolojik altyapısı kuvvetli mesleklere yöneliyor: “Yapay zeka meslekler üzerinde ciddi bir değişim etkisi yaratacak. Z kuşağı bu değişimin farkında ve meslek seçimlerini bu dönüşüm doğrultusunda yapmak istiyor.”


Malcolm X suikastında FBI parmağı: 56 yıl önce katledilen Müslüman lider Malcolm X suikastını aydınlatacak yeni bir mektup ortaya çıktı. Malcolm X’i takiple görevlendirilen eski sivil polis Raymond Wood’un mektubunda, suikastta New York polisi ile FBI’nın rolü ortaya konuluyor. Bu iki kurum delilleri karartırken Malcolm X’in güvenliğini sağlayan kişiler de suikasttan önce emirle tutuklanmış.


[Röportaj] Maarif Vakfı Başkanı Akgün: “Türkçe’ye inanılmaz bir ilgi var. Her ülkede Türkçe öğrenmek isteyen var. Dünyanın neresine giderseniz gidin herkes 3-5 kelime Türkçe size ‘merhaba, nasılsın, günaydın’ demeyi öğreniyor”

Haftanın Fotoğrafı

Dua

 

Bir alimin ölümü, bir alemin ölümüdür. Hadis alimi M. Emin Saraç'ın naaşı Fatih Camii'nde düzenlenen törenle ebediyete uğurlandı.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: