4 Haziran 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 4 Haziran 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri derleyip, analiz, rapor, infografik ve videolarla zenginleştirerek sizlerin istifadesine sunduğumuz yeni bir Altınoluk Gündem ile karşınızdayız.

Bu hafta, pandemi sonrası Türkiyesine dair bazı ipuçlarına odaklanırken, İstanbul’un Fethi ve Marmara Denizi’ni kaplayan müsilajla ilgili detaylara eğiliyoruz. İyi okumalar...

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Başa Kakmayanlara Korku Yok)

“Mallarını Allah yolunda infak edenler, sonra infak ettikleri şeyin peşinden başa kakmayan ve eziyet vermeyenlerin ecirleri Rableri Katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.”
(Bakara, 262)


Hadis-i Şerif (İnfak Ettiğini Sayma)

“İnfak et, sayıp durma, sana da sayı ile verilir, fazlalık malını ve paranı muhtaç kimselerden esirgeme, senin de rızkın engellenir.”
(Buhari, Müslim)


Nükte (İnfak Edebi)

Her ibadetin bir âdâbı-erkânı olduğu gibi, infâkın da maddî-mânevî birçok edebi vardır. Bunlara riâyet etmek, son derece ehemmiyetlidir. Aksi hâlde -Allah korusun- o hayırlardan beklenen ecir zâyî olabilir. yet-i kerîmelerde şöyle buyrulmaktadır: "Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyidir..." (el-Bakara, 263)
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili konuşan Erdoğan, "128 maddede bu çalışmamızı yapacağız, çıkarılması, ilave edilmesi gerekenleri konuşacağız, 'tamam' dediğimiz anda Devlet Bey'e takdim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin sözde Ermeni soykırımı kararına da değinen Erdoğan "Artık bıktık, her 24 Nisan gelir, 'Amerika Ermenilerle ilgili ne diyecek?' Bütün işin bitti de Ermenilerin avukatlığına sen mi soyunuyorsun?" dedi.


Bu hafta gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yayınlanan bildiride, İsrail'in Filistin topraklarını hukuksuz işgali ve sivil halkı kasten hedef alan insanlık dışı eylemlerinin şiddetle kınandığı vurgulandı.


Türkiye ekonomisi küresel salgının tüm olumsuz sonuçlarına rağmen 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan petrol müjdesi verdi, "3 yeni kuyuda petrol keşfettik. Günlük üretimimiz 61 bin varilin üzerine çıktı" dedi.


Marmara Denizi'ndeki 'deniz salyası' nedir, neden oldu?
Gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi'nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen oksijen miktarı ekolojik kaliteyi düşürüyor. Marmara Denizi’nde oluşan ve varlığı her geçen gün artan deniz salyası tehdit oluşturuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Haziran'da "Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı"nı kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 171 milyona ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 700 bine yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 2.016.861.545 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyona 270 bine,
• Vefat sayısı 48 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 29.826.151 oldu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı basın toplantısında, Kovid-19'la mücadele kapsamında haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini açıkladı.


İsviçre, Türkiye'yi Kovid-19'da 'riskli ülkeler' listesinden çıkardı. Türkiye'den İsviçre'ye seyahat eden yolcularda Kovid-19 testi negatif olanlar, 10 günlük zorunlu karantina uygulamasından muaf tutulacak.


Sağlık Bakanı Koca: “7 Haziran Pazartesi gününden itibaren tüm öğretmenlerimiz aşı olabilecekler”


Resmi Twitter hesabından yeni bir duyuruda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı geliştirilen yerli VLP temelli aşının Faz-1 çalışmalarının tamamlandığını, Faz-2 için gönüllüler arandığını açıkladı.


Kültür • Sanat

Portre

 

Hazreti Muhammed'in müjdesine mazhar olan İstanbul, 568 yıl önce Osmanlılar tarafından fethedildi.

Müjdelenen kutlu şehir İstanbul'un fethi nasıl gerçekleşti?

[Altınoluk'tan] Sâdık Dânâ’nın kaleminden; “Fetih İkliminde…”

[Altınoluk'tan] İstanbul'un Fethi

İstanbul'u fethederek Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı başlatan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, askeri dehası, büyük devlet adamlığı ve entelektüel kişiliğiyle tarihin en büyük liderleri arasında yer alıyor.

İstanbul'un Fethi'nin Avrupa'daki yankıları: “29 Mayıs 1453'te Osmanlı'nın genç sultanı II. Mehmed, Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u aldı. Türklerin bu zaferi, Avrupa'da büyük bir panik ortamı oluşturdu. Ümitsizliğe kapılan ve telaşlanan Avrupalılar, yeni bir Haçlı Seferi düzenleme fikrini ortaya atsalar da hiçbir zaman Fatih Sultan Mehmed'e kafa tutacak cesareti bulamadılar.”


Evliya Çelebi'nin anlatımlarında eski yeri olan Kapalıçarşı'yla bahsettiği tarihi Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nın son 69 yıllık geçmişine tanıklık eden ve içerisinde Reşat Nuri Güntekin, Nurullah Ataç, Orhan Kemal, Fazı Hüsnü Dağlarca, Hasan Ali Yücel gibi isimlerin el yazılarının yer aldığı defterin sayfaları gün yüzüne çıktı.


Mavi Marmara Sanal Müze yayında. Siz de bu kutlu sefere eşlik edebilirsiniz. Ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz.


Teknoloji

Teknoloji

 

İnsansız hava araçlarının taşımacılıkta kullanılmasına yönelik çeşitli çalışmalar dünyanın her yerinde devam ederken ülkemizde de bu konuda önemli adımlar atıldı. Türkiye'de insansız hava araçlarının sivil faydalı yük taşıma faaliyetlerinde kullanılması için altyapı çalışmaları gerçekleştiriliyor.


Sosyal ağ sağlayıcıları, kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesine yönelik yapılan başvurulara ilişkin ilk raporlarını, bu ay Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) sunacak.


Microsoft Başkanı: “Orwell'in 1984 romanında tasvir ettiği hayat 2024'te gerçek olabilir. Gelecekte halkı koruyacak yasaları yürürlüğe koymazsak, teknolojinin yarışta hızla öne geçtiğini göreceğiz ve yetişmek çok zor olacak.”


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Sağlıksız ailelerin varlığının sağlıksız toplumu oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, “Ailelerin sağlığının bozulması tüm toplumun sağlığının bozulması anlamına geliyor” diyor.


Çocukların ekran kullanımları anne ve babaların sıklıkla şikayet ettikleri konuların başında geliyor. Ekran bağımlılığı ebeveyn çocuk arasındaki ilişki kalitesini bozuyor.


Uluslararası Tıp Dergisi Lancet, sigara içenlerin sayısının 1,1 milyara ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı “Çilehane Darulhuffaz Hafızlık Programı” kayıtları başladı. Detaylı bilgi ve başvuru için


Genç Memur-Sen, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ortaklığıyla Kudüs Akademisi Programı gerçekleştiriyor. Program sonunda yapılacak sınavla 10 kişi Kudüs’e gitme hakkı kazanacak.


Yeryüzü Doktorları Derneği, Açlıkla Mücadele Haftası sebebiyle dünyadaki açlık rakamlarına dikkat çekerek, dünya üzerinde 690 milyon insanın açıkla mücadele ettiğini bildirdi.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

5 Soru: İran’da Cumhurbaşkanı Seçim Süreci
Cumhurbaşkanının İran siyasetindeki konumu ve gücü nasıl tarif edilebilir? İran’da cumhurbaşkanı seçim süreci nasıl işliyor ve kimler aday olabiliyor? Önümüzdeki seçimler için kimlerin adaylığı onaylandı? Muhafızlar Konseyi kararları nasıl karşılandı? 18 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimlerin İran iç siyaseti için önemi nedir?


Ortadoğu’da Nükleer Gerginlik: İran-İsrail Güç Mücadelesi İran, bir süre önce Natanz kentinde bulunan yer altı nükleer tesisinde ciddi bir arıza meydana geldiğini duyurdu ve bu arızanın “terörist bir siber saldırı” olduğunu açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu olaydan İsrail’i sorumlu tutarak saldırının intikamının alınacağını söyledi.


Mısır'ın Türkiye, Katar, Libya ve Hamas'a yönelik dış politikasında dikkat çekici değişiklikler yaşanıyor. Mısır ile Türkiye arasında son dönemde ılımlı açıklamalar ve jestler dikkati çekiyor. Mısır'ın isteği üzerine mayıs başında iki ülke heyetleri arasında Kahire'de müzakereler gerçekleştirildi.


Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi, 2020 yılında 55 milyon kişinin yaşadığı yerden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. Bu sayının, pandemiye rağmen çok yüksek olduğuna dikkat çekildi.


Uluslararası raporlara göre, doğal afet, salgın hastalık, çatışma, savaş ve göç gibi krizler nedeniyle dünyada her gün yaklaşık 10 bin çocuk anne veya babasını kaybederken, kayıtlı yetim ve öksüz sayısı 140 milyonu aştı.


Macron'un soykırım itirafındaki stratejik hedefler: “Fransa’nın geçmişte yaşanmış trajedi, soykırım, sömürü gibi hususları bir kenara iterek, gerektiğinde belli bir miktar da tazminat da ödeyerek Afrikalıların gönlünü almayı denediği meydanda.”


COVID-19'un kökenine dair yeni iddia: İngiliz ve Norveçli bilim insanlarının yaptığı çalışma, virüsün insan yapımı olduğu tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Çin'in, koronavirüsü "laboratuvarda ürettiği ve izlerini gizlemeye çalıştığı" öne sürüldü.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: