30 Temmuz 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 30 Temmuz 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye kamuoyu Suriyeli mülteciler meselesini tartışmaya devam ediyor. 10 milyon Afganlının göç edebileceğinin ardından Bolu ve Hatay’dan gelen insan haklarına aykırı açıklamalar siyasetin nabzını arttırıyor.

Gözler bir yandan da, Tunus’ta BAE kışkırtmasıyla gerçekleştirilmeye çalışılan darbeye çevrilmiş durumda… Bu hafta ayrıca artan delta varyantı vakaları sonrası gelişmelere de odaklanıyoruz.

Haftanın öne çıkan başlıkları ve tüm detaylar için bizimle kalmaya devam edin…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (İnsan Ziyandadır)

“Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.”
(Asr, 1-2-3)


Hadis-i Şerif (Bilinmeyen Nimet)

“İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.”
(Buhârî, Rikak 1. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 1; İbni Mâce, Zühd 15)


Nükte (Zaman Hazinesi)

“İnsanoğlu, elinde bol olarak mevcut olduğunu zannettiği nice kıymetli hazine değerindeki nimetlerin çoğu kere farkında olmaz. Onu ziyan eder. Sert kayalara ve çöllere yağan yağmurlar gibi. Bu hazinelerin başında da hiç şüphesiz ki nefes nefes ömürleri eriten zaman gelmektedir. Ne hikmettir ki, elden kaçınca bir daha geri gelmeyeceği hâlde insanlar zamanı müsrif bir şekilde kullanmaktadır.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türkiye, Doğu Karadeniz'de yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, bu kez orman yangınlarıyla mücadeleye yöneldi. Sel felaketinin ekonomik bilançosu ise açıklandı: Toplam zararın 200 milyon lirayı aşması bekleniyor.

Manavgat'ta 4 ayrı noktada eşzamanlı başlayan yangınları kontrol altına alma çalışmaları sürerken, hafta boyunca yangın haberi gelen şehir sayısı 15'i aştı. Marmaris'te çıkan yangında ise bir vatandaş hayatını kaybetti. Ardı ardına çıkan yangınlarla ilgili sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor.

Manisa, İzmir ve Bursa’da keşif yapıp orman yakma eyleminde bulunduktan sonra yurt dışına kaçacakları yönünde istihbarı bilgi edinilen PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü üyesi 2 kardeş, MİT, Jandarma ve Emniyetin ortak operasyonu ile yakalandı.


Tunus’ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kişinin katılımıyla başlayan protestolarla alevlenen olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlendi.

Darbeye zemin hazırlayan gösteriler sonrası Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Said ayrıca kendisini Başsavcı ilan ederek yargının alanına da müdahale etmesinin ardından darbeci askerler, Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerinin Meclis'e girişini engelledi.

Gannuşi, “Darbe girişiminin arkasında ve Nahda Hareketi’nin genel merkezini hedef alan saldırılarda BAE’nin olduğu açıktır” sözleriyle asıl aktörü deşifre ederken, Tunus Meclisindeki partilerin çoğu Cumhurbaşkanı Said'in darbe girişimini anayasaya aykırı buluyor.

[Perde Arkası] BAE Veliaht Prensi Zayed’in danışmanı Dhahi Khalfan, darbeden 3 gün önce, “İyi haber, yeni bir darbe geliyor” diyerek darbeyi haber vermişti. BAE ve Suudi Arabistan ile ilgili ifşaatlarda bulunan ‘@mujtahidd’ isimli hesap BAE’nin darbecilere 5 milyar dolar vaat ettiğini açıklamıştı.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in yapacağı darbe ayrıca 23 Mayıs'ta Middle East Eye adlı haber sitesinden David Hearst'ın yazısıyla ifşa edilmişti. Darbe planına göre Said, düzenleyeceği anayasa ile tüm kontrolü elinde toplayacak ve başbakan ve parlamento başkanı gibi üst düzey isimleri sarayında tutuklatacaktı.

İddialara göre darbe planında, Said'in rakiplerini saraya çağırmak ve gitmelerine izin vermeden onların huzurunda darbeyi ilan etmek vardı. Üst düzey politikacılar ve iş adamları da aynı anda tutuklanacaktı.


Bolu’da yaşayan yabancı uyruklu bireylerin su faturası ve katı atık vergilerine 10 kat zam yapmak istediğini söyleyen Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “nefret ve ayrımcılık” suçlamalarıyla soruşturma açıldı.

Kılıçdaroğlu’nun “Suriyelileri ülkesine geri göndereceğiz” açıklamasının ardından Hatay'da yükselen Suriyeli nüfusu için Belediye Başkanı Lütfü Savaş'tan iddialı bir çıkış gelmişti. Savaş, Suriyelilerin belediye başkanlığına aday olsalar kazanacaklarını iddia etmişti.

Bolu Belediye Başkanı’nın tepki çeken açıklamalarının ardından geri adım atmadı ve “Daha fazlasını yapacağım” dedi.


ABD Merkez Bankası (FED) beklenildiği üzere federal fonlama faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 0-0,25 arasında sabit tuttu. Oy birliği ile alınan kararın ardından Fed tarafından yapılan açıklamada ekonomide Koronavirüs kaynaklı risklerin devam ettiğine dikkat çekildi.

[Detaylar] IMF güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye ekonomisi için yüzde 6 olan 2021 büyüme beklentisini %5,8'e düşürdü. 2022 büyüme beklentisini ise yüzde 0,2 azaltarak yüzde 3,3'e düşürmüştü.


FETÖ tarafından kullanıldığı belirtilen ByLock uygulamasının lisans sahibi olan David Keynes'in 9 Haziran'da İstanbul'a gelerek teslim oldu ve tutuklandı. ABD vatandaşlığı aldıktan sonra Alpaslan Demir olan ismini değiştiren Keynes'in etkin pişmanlık yasasından faydalandığı ifade edildi. Keynes'in "FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7.5-15 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

[Bilgi] David Keynes kimdir?


Son dört aylık dönemde deniz yaşamına büyük zarar veren müsilajın yayılması, yazlık bölgelerdeki gayrimenkul piyasasını da olumsuz yönde etkilemeye başladı. İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne’ye bağlı beldelerde yazlık konutlar, müsilajdan birinci derecede etkilenmiş durumda. Sorunun uzun vadeye yayılması halinde, yazlık bölgelerde yer alan konutlara olan talebin de aynı şekilde azalması bekleniyor.


ÖSYM, 2021 YKS sınav sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından sorgulanabiliyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tarafından yapılan açıklamaya göre YKS tercihleri 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 196 milyonu ,
• Vefat sayısı ise 4 milyon 180 bini geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 4.014.995.637 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 660 bini ,
• Vefat sayısı 51 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 71.163.015 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en az bir doz aşı yaptıranların sayısının 40 Milyonu geçtiğini açıkladı.


Artan vakaların ardından yeni yasakların gelip gelmeyeceği ile ilgili açıklama Bilim Kurulu’ndan geldi: “Buna mecbur kalacağımız şey şuan yok ama olmayacağımız anlamına gelmez”


[Araştırma] BioNTech'in Covid-19 aşısı Sinovac'a göre 10 kat daha fazla antikor üretiyor.


Netflix orijinal içeriklerinde rol alacak oyunculardan set ekibine varana kadar herkese aşı olmak zorunluluğu getirdi.


Kültür • Sanat

Portre

[Rapor] Türkiye İstatistik Kurumu, ülke genelinde geçen yıl 68 bin 120 kitap yayımlandı.

Rapora göre; Gazete ve dergi sayısı, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 13,5 azalarak 4 bin 746 oldu. Bu yayınların yüzde 54,4'ü dergilerden oluştu.

Satılan kitap bandrolü sayısı geçen sene 2019'a göre yüzde 2,3 artarak 433 milyon 213 bin 632 oldu.


Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, Türkiye’nin 19’uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Peki Türkiye'den Unesco Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren 19 yer neresi?


Geçen yıl hayatını kaybeden dergi ve kültür dünyasının önemli ismi Asım Gültekin, vefat yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Asım Gültekin'in hayatı ve gençliğe yaklaşımı, Dijital Dergicilik Okulu öğrencilerinin hazırladığı biyografi dergisi "Emare"nin yeni sayısında ele alındı.


Teknoloji

Teknoloji

ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, bu yılın nisan-haziran döneminde net kar ve gelirinin arttığını duyurdu.

IPhone satışları bir önceki yıla oranla neredeyse yüzde 50 oranında artış gösterirken, Apple tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, 3. finansal çeyrek içinde 81,43 milyar dolar gelir elde etti.


ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, şirketi Blue Origin'in gelecek uzay uçuşları için şimdiden yaklaşık 100 milyon dolar değerinde bilet sattığını duyurdu. Biletlerin fiyatına ilişkin bilgi vermeyen Bezos, Blue Origin'in uzaya bu yıl 2 yolcu uçuşu daha düzenlemeyi planladığını kaydetti.


Son dönemde Türkiye’de birçok Çin merkezli firma fabrika kurdu ve akıllı telefon üretmeye başladı. Türkiye’de artık “telefon üreten” ya da “dışarıdan getirilen parçalar ile telefon montajı yapan” birçok dev üretici yer alıyor. İşte bu üreticilerin satış ve pazarlama konusunda “yerli” olarak lanse ettikleri telefonlar...


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Uzmanlar, çocuklukta özellikle birden fazla kez geçirilen güneş yanıklarının ilerideki deri kanseri riskini arttırdığına dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü ise her ne kadar güneş koruyucu kullanılsa da yazın özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00 ve 16.00 saatlerinde güneşten kaçınılmasını öneriyor.


Yazın en sevilen meyvelerinden çilek, A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve folat gibi pek çok besin bileşeniyle tam bir şifa deposu. C vitamininden de en zengin meyveler arasında yer alan çileğin her meyve gibi kararında tüketilmesi gerekiyor.


[Altınoluk'tan] Ramazan Maden yazdı: Yalnız Kaldıkça Sosyal Olarak Acıkıyoruz
“Sevdiklerimizle bir araya gelmek bir şeyleri daha anlamlı kılıyor, mutlu oluyoruz. Hatta sevdiğimiz bir dostumuzun eliyle omzumuza şöyle bir dokunması bile, bizim için birkaç aylık terapi yerine geçiyor. İlgi, alâka görmek, sevmek, sevilmek istiyoruz.”


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Lider Eğitim Yaz Okulları kayıtları başladı! 09 Ağustos'ta başlayıp 4 hafta sürecek olan program zengin içeriği ile öğrencileri bekliyor.


Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı ile 81 ilde kurban heyecanı yaşandı. İstanbul’da 8 bin dar gelirli aileye kurban eti dağıtımının yanında, insani yardım projeleri gerçekleştirilen DİGED ile de Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman, Şırnak ve Diyarbakır'da tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti dağıtıldı.


Kızılay, yazar ve şairlerin atölye çalışmalarına katıldığı, birçok farklı şehirden gelen öğrencilerin bir araya geldiği Yazarlık Kampımızın kamp devresini tamamladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Altınoluk'tan] Lafzıyla hâfız, ahkâmıyla âmil hikmetiyle kâmil nesiller için “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık” projesini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Nazif Yılmaz Altınoluk dergisi için anlattı.


Açlığın dünya nüfusunun %11'i için gündelik bir gerçek olduğu dünyamızda, gıda israfı, hızla mücadele edilmesi gereken bir konu. 2030 yılında gıda israfı ve kaybı yılda 2,1 milyar tonu bulacak ve 1,4 trilyon avroluk ekonomik kaybı temsil edecek.


Küresel ısınmayla atmosferde yaşanan her 1 derecelik artışla, atmosferdeki su buharı miktarı yüzde 7 artarken, bu da özellikle Kuzey Atlantik bölgesi ülkelerinde sel ihtimallerini güçlendiriyor.


[Araştırma] COVID-19 salgını etkisi ile dünyanın bir çok açıdan karşı karşıya kaldığı belirsizlik ortamı, Y ve Z kuşağının sorumluluk konusundaki bilincini arttırdı. Y ve Z kuşağı kendilerini siyasal belirsizlikler, sınıfsal ve ırksal ayrımcılık ve iklim olayları nedeniyle sorumlu hissediyorlar.


[5 Soru - 5 Cevap] Tunus’ta ne yaşandı? Tunus’ta siyasete yönelik darbe süreci nasıl şekillenmiştir? Meclisin askıya alınması ve başbakanın görevden alınması ile birlikte neler yaşanmıştır? Ulusal ve uluslararası aktörlerin tepkileri nelerdir? Tunus’taki süreç bölgesel açıdan ne anlam ifade etmektedir?


[Kitap] 50'den fazla derginin çıkarılmasına öncülük etmiş, birçok kişi ve kurumun gelişiminde önemli katkıları olan M. Asım Gültekin'in hatırasını içeren 'Uçtun Yine Deli Gönül', yazarın daha evvel farklı mecralarda yayınlanmış yazılarının derlemesinden oluşuyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: