8 Ekim 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 8 Ekim 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

WhatsApp, Instagram ve Facebook’ta yaşanan küresel kesintinin etkileri sürerken, Meclis’in açılmasıyla iç siyasette nabzın yükseldiği görülüyor.

Hafta boyunca öne çıkan gelişmeleri, analiz, grafikler ve yorumlarla hazırladığımız A Gündem’in bu sayısı da dolu dolu içerik vaat ediyor.

Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (İman ve İlim Verilenler)

“Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”
(Mücâdele sûresi (58), 11)


Hadis-i Şerif (İlim Yolu)

“Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.”
(Müslim, Zikr, 39)


Nükte (İlim Seyretmek Değildir)

“İlim, hikmette derinleşmektir. Muammâyı çözmektir. Her şeyde mevcut Cenâb-ı Hakk’ın mesajını alabilmektir. Meselâ tıp bilgisi, Allâh’ın vücuda yerleştirdiği muazzam kāidelerle ilgilenir. Ancak bu ilgide kalmayıp bir adım öteye gitmeli ve vücuttaki kāidelerde meknuz ilâhî sanatı görebilmelidir.
Çünkü ilim, seyretmek değil, sırları çözmektir.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Hafta içerisinde WhatsApp, Instagram ve Facebook'a erişimde küresel bir sorun yaşandı. Dijital dünyanın devleri Instagram, Facebook ve WhatsApp çöktü, çok sayıda kullanıcının hesaplarında herhangi bir işlem yapamadı.

Facebook yayınladığı bir blog gönderisiyle Messenger, Whatsapp ve OculusVR'da gerçekleşen altı saatlik kesintinin, bir hack veya kullanıcı verilerine ulaşma girişimi değil, yönlendiricilerindeki bir yapılandırma değişikliğinin sonucu olduğunu söyledi. 3 küresel şirketin sahibi Mark Zuckerberg, tüm kullanılardan özür diledi.

6 saatlik kesintiyle ilgili olarak çok sayıda iddia ortaya atılırken, kriz esnasında Facebook çalışanlarının da dijital giriş kartları çalışmadı. Çalışanlar binaya giremedi ve soruna müdahale edemedi. Bina içindeki erişim problemi bununla sınırlı kalmadı. Ayrıca güvenlik mühendisleri, sunucu alanlarına gidemedikleri için kesintiyi değerlendirmekten alıkonulduklarını söyledi.

Şirket içinde paylaşılan bir nota göre, olayların akabinde küçük bir ekip, şirketin sunucularının "manuel olarak sıfırlanmasını" denemek için Facebook'un Santa Clara veri merkezine gönderildi. Aç-Kapa işleminin işe yarayıp yaramadığı bilinmiyor fakat Facebook’un eski çalışanı Frances Haugen'in CBS'ye yaptığı açıklamalar hala hatırlarda…

  • Şirketin önceliği kâr etmek,
  • Nefret söylemi ve yalan haberle mücadele, var olan imkana rağmen yapılmıyor.
  • Kullanıcının güvenliği değil, şirketin büyümesi FB'un önceliği.

Haugen ayrıca Instagram'ın genç kızlara zarar verdiğini ve şirketin bunu bildiği halde Instagram Kids projesine devam ettiğini öne sürmüştü. Facebook iddiaları yalanlasa da, kısa bir süre içinde Adam Mosseri, 13 yaş altı çocuklar için hazırladıkları Instagram Kids uygulaması için çalışmalarını durdurduklarını açıklamıştı.

[Dakika Dakika Yaşananlar] Erişim problemi ne zaman başladı ve problemin kaynağı neydi? Kesintinin nedeni nasıl açıklandı? 6 saatlik süreçte Facebook binasında neler oldu?

Guardian editörü Facebook'un yaşadığı problemi anlattı: “Facebook kendini internetin dışına kitledi”


Siyasetin nabzı yükseliyor. 2023’e doğru Millet İttifakı paydaşlarının açıklamalarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasanın ilk dört maddesini değiştirme fikri CHP'nin iradesi mi, yoksa Kılıçdaroğlu'nun fikri mi?” diye sordu, CHP liderinin milli güvenlik sorunu haline geldiğini söyleyen Erdoğa “Başbakanlığa talibim” diyen İyi Parti lideri Akşener'in hayali bir makama talip olduğunu ve ittifakın gizli ortağı HDP'nin kendisini veto ettiğini söyledi.

Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, yeni anasayfayı bu yasama yılı içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı: “İnşallah bu Meclis, Türkiye’nin milli iradenin temsilcileri eliyle yapılan ilk anayasasını hayata geçirme şerefine de nail olacaktır. Biz, Türkiye’nin gündemine getirdiğimiz, ülkemizin ilk sivil anayasasını hazırlama teklifimizde gerçekten samimiyiz. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak kendi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Meclis'teki diğer partilerden de kendi hazırlıklarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz. Şayet diğer partilerin anayasa teklifleri ile kendi hazırlıklarımızı uzlaştırabilirsek yasama yılı bitmeden Meclis bünyesinde bu işi neticeye ulaştırabiliriz. Tabii bunun için öncelikle diğer partilerin anayasa tekliflerini kamuoyuna açıklamaları gerekiyor. Uzlaşma sağlanamaması durumunda ise siyasi partiler olarak zaten yaklaşmakta olan 2023 seçimlerinde hep birlikte milletin terazisine çıkarız. Milletimizin sandıktaki kararı da başımız gözümüz üstünedir.”


Kaçak göçmenler ve koruma altındaki Suriyeliler ile ilgili yeni veriler belli oldu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün eylül sonu itibarıyla güncellediği resmi verilere göre, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sayısı, eylül sonunda geçen sene toplamını geçerek 3 milyon 715 bin 913’e yükseldi. Bu sayı 2012’de 14 bin 237, 2014’te 1 milyon 519 bin, 2016’da 2 milyon 834 bin olarak kayıtlara geçmişti.

İşte rapordan öne çıkan rakamlar:

  • Suriyelilerin en çok yaşadığı üç il sırasıyla İstanbul (532 bin 726), Gaziantep (457 bin 890) ve Hatay (436 bin 861) oldu.
  • 3 milyon 715 bin Suriyelinin 3 milyon 663 bininin barınma merkezleri dışında yaşadığı tespit edildi.
  • Geçici barınma merkezlerinde de en dolu kapasiteye sahipli tesisler ise Adana, Kahramanmaraş ve Hatay’da yer alıyor.
  • Suriyelilerin toplam nüfus içindeki oranı Hatay’da yüzde 26.4’e, Gaziantep’te yüzde 21,95’e, Şanlıurfa’da yüzde 20,19’a, Mersin’de yüzde 12,73’e ulaştı.
  • Türkiye’deki Suriyelilerin çoğunluğunu 0-9 yaş grubu çocuklar oluştururken, çocuklardan sonra 19-24 yaş arası gençler geliyor.
  • Türkiye’de kadınlardan yaklaşık 250 bin fazla erkek Suriyeli tespit edildi. 90 yaş üzerinde bin 868 Suriyeli de geçici koruma kapsamında Türkiye’de barınıyor.

[Dünyada Durum Ne?] 2014-2021 arasında üçüncü ülkelere yerleştirilen Suriyeli sayısında başı Kanada çekti. Bu ülkeye yaklaşık 8 bin 700 Suriyeli gönderilirken, ABD 4 bin 81, İngiltere 2 bin 540 Suriyeli kabul etti. 2014-2021 arasındaki süreçte Lüksemburg 46 Suriyeli yerleşimci kabul ederken, Hollanda’ya üç, Fransa’ya bir Suriyeli gönderildi.


Paris Anlaşması'na ilişkin kanun yürürlüğe girdi. Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması'nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımını azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor.

[Türkiye'nin Paris Anlaşması kapsamındaki hedefleri]

  • Türkiye, 2015'te BM Sekretaryası'na sunduğu ulusal katkı beyanı çerçevesinde emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu.
  • Meclis'te anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar, BM Sekretaryası'na iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.
  • Anlaşmanın onaylanmasıyla Türkiye için iklim değişikliğiyle mücadelede hedef ve politikaların belirleneceği yeni bir döneme girilecek.

Fransız Katolik Kilisesi'nde 1950'den bu yana 3 bini aşkın pedofil rahibin görev yaptığı ortaya çıktı. Yaşanan istismarlara ilişkin bağımsız bir komisyonun hazırladığı rapor salı günü yayınlanacak.

Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve, 2 bin 900 ile 3 bin 200 arasında pedofil rahip veya diğer Kilise görevlilerini saptadıklarını söyledi. Rapor hakkında AFP'ye konuşan Sauve, bunun "asgari bir tahmin" olduğunu sözlerine ekledi.
İki buçuk yılda hazırlanan rapor, ek bölümleriyle birlikte toplam 2 bin 500 sayfa. Komisyon mart ayında kurban sayısının 10 bin olabileceği tahmininde bulunmuştu.

[Vatikan'ın 'utancı' çocuk istismarcısı rahipler] Daha önce Almanya, Hollanda, Avustralya, Kanada, Şili, İrlanda ve daha bir çok Avrupa ülkesinde utanç verici vakalar ortaya çıkmıştı. Üstü kapatılmayan 2 bin dava sürerken, Vatikan sessizliğini koruyor ya da gündeme geldiğinde sonuç alacak açıklamalar yapamıyor.


İslam karşıtlığıyla bilinen ve Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’e hakaret içerikli karikatürleri nedeniyle İslam dünyasında büyük tepkiye neden olan İsveçli karikatürist Lars Vilks ile iki koruma polisi, trafik kazası sonrası yanarak öldü. İsveç’in Dagens Nyheter gazetesinin haberine göre, Lars Vilks ve iki koruma polisi trafik kazasında öldü.


Boğaziçi Üniversitesi'nde 4 Ekim'de yaşanan yasadışı vandallık sırasında bir grubun Rektör Prof. Dr. Naci İnci'nin makam aracının önünü kesmesi, bir kişinin de otomobilin üzerine çıkması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9'u üniversitenin öğrencisi, 1'i üniversitenin mezunu 10 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Gözaltına alınanlardan 7'si Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine sevk edilirken, 3'ü serbest bırakıldı. Soruşturma savcılığına çıkarılan 7 kişiden 3'ü tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.


Dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Ödülleri bu hafta sahiplerini buluyor. Hafta boyunca her gün tek tek farklı kategorilerde açıklanacak ödüllerden merakla beklenen 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Tanzanyalı romancı Abdulrazak Gurnah oldu. Kitapları Türkçe’ye de çevrilen Gurnah’ın Nobel ödülünü kültürler ve kıtalararasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden dolayı aldığı ifade edildi.

2021 Nobel Kimya Ödülü'nü ise Alman kimyager Benjamin List ve İskoç asıllı Amerikalı kimyager David W.C. MacMillan kazanmıştı. 2021 Nobel Fizik Ödülü de, 'küresel ısınma' vurgusu yapan Japon, Alman ve İtalyan üç bilim insanına verilmişti. Nobel Tıp Ödülü’nü ise David Julius ve Ardem Patapoutian kazandı. Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada iki bilim insanının “doğanın en büyük gizemini” çözdükleri kaydedildi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 220 milyona
• Vefat sayısı 4 buçuk milyona yaklaştı.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 6.411.690.882 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 7 milyon 300 bini,
• Vefat sayısı 65 bin 300 ü geçti
• Verilen toplam doz sayısı 111.663.143 oldu.


Bilim Kurulu toplantısının ardından toplantı gündemiyle ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemin tartışılan konusu olan "3. doz korona aşısına ihtiyaç var mı?" sorusuna yanıt verdi. Bakan Koca " Şu an için 2 doz mRNA aşısı olmuş vatandaşlarımızın 3. Doz aşı olmalarını gerektiren bir durum yoktur. İnaktif aşı olmuş vatandaşlarımızın ise vakit kaybetmeden 3. Doz aşılarını ister mRNA ister inaktif aşı ile olmalarını bir kez daha şiddetle öneriyorum.


İsveç Halk Sağlık Müdürlüğü, Amerikan ilaç şirketi Moderna'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 1991 yılı ve sonrasında doğanlarda kullanımının durdurulacağını duyurdu.


COVID-19 için geliştirilen aşılar influenzaya, grip aşısı da COVID-19'a karşı koruma sağlamıyor. Uzmanlar özellikle riskli grupların her iki aşıyı da olması gerektiğini söylüyor.


Ekonomi

ekonomi

Merkez Bankası'nın rezervlerinin 85 milyar dolardan 122 milyar dolara yükseldiğini belirten Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz" dedi. Kavcıoğlu çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama gördüklerini belirtti. İstihdam piyasasının salgın döneminin etkilerini geride bıraktığını söyleyen Kavcıoğlu, “Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz.” dedi.


Doğal gaz fiyatları Avrupa’da günlük %40’lık bir yükseliş gösterirken yıl başında 20 Euro olan megavatsaat başına fiyat 160 Euro’nun üzerini gördü. Aynı şekilde kömür fiyatlarında da tüm zamanların en yüksek rakamları kaydedilirken geçen yılın aynı dönemine göre artış %400 seviyelerini buldu.

Öte yandan enerji tedarikinde önemli sorunlar yaşayan Çin’de geçen hafta merkezi yönetimin kontrolündeki kömür madeni işletmelerine yönelik yapılan çağrıda her ne pahasına olursa olsun üretimi artırma talimatında bulunulmuştu.


Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artışla 1 milyar 948 milyon dolar, ocak-eylül döneminde yüzde 22,3 artışla 14 milyar 810 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, talep artışı sektöre çifte rekor getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 30'luk artışla 20,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle Cumhuriyet tarihinde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiği aşıldı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe geçen ay en fazla dış satım yapılan ülke, 303 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya'yı, 295 milyon dolarla İspanya ve 204 milyon dolarla Birleşik Krallık izledi.


Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım, yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 700 markete ulaşacaklarını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın 1000 mağaza hedefine ise 2022'nin ilk 6 ayında çok rahatlıkla ulaşacağız." dedi. Türkiye genelinde 12 lojistik merkezi olduğunu söyleyen Yıldırım hedeflerini şöyle açıkladı:

“Birçok ilde mağaza açtık. 2022'nin ilk 6 ayından itibaren Türkiye geneline yaygın 12 lojistik merkezinde 81 il ve potansiyel ilçelerin tamamında yaygınlaşmaya devam edeceğiz. Şu an 47 ilde varız. Yıl sonuna kadar yaklaşık 60 ilde olacağız.”


Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz'in otomobil ve hafif ticari araç teslimatları yılın üçüncü çeyreğinde yarı iletken kıtlığı nedeniyle yüzde 30,2 geriledi. Şirketin en büyük pazarı olan Çin’deki araç teslimatları da yüzde 32,6 düşerek 150 bin 624’'e geriledi.

Öte yandan Alman Otomobilciler Birliği’nin (VDA) verilerine göre Almanya’nın otomobil üretimi eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44 azalarak 208,700 bine düştü.
Yılın ilk 9 ayında ise söz konusu üretim yüzde 3 azalarak 2,3 milyon oldu. Ülkenin otomobil ihracatı ise eylülde yüzde 43 azalarak 154 bin 400’e geriledi.


Kültür • Sanat

Portre

Kültür ve Turizm Bakanlığı özel tiyatrolara desteğini sürdürüyor. 2021-2022 sanat sezonu için 428 özel tiyatroya 13 milyon lira destek verilecek. 508 özel tiyatro Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Eksik belgelerini süresi içinde tamamlamayan 36 özel tiyatro dışında kalan 298 profesyonel, 109 çocuk oyunu ve 65 geleneksel kategoride olmak üzere 472 özel tiyatronun projesi değerlendirmeye alındı.

Değerlendirme komisyonu, başvuruların yüzde 90’ından fazlasına olumlu yanıt vererek yeni bir rekora imza attı. 254 profesyonel, 109 çocuk oyunu, 65 geleneksel olmak üzere toplam 428 özel tiyatroya, 13 milyon lira ödenek verilmesine karar verildi.


Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu yeni bir duyuruyla, Eylül 2021’de tüm zamanların aylık bandrol rekorunun kırıldığını açıkladı. Eylül ayında 63 milyon 65 bin 542 adet bandrol alındı. İlk kez basılan kitap adedi Eylül ayında 15 milyonu geçti. Kültür yayınları ise 20 milyona yaklaşmış görünüyor.


Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde uzun süredir araştırma yapan Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necati Demir, Alp Er Tunga’nın mezarını bulduğunu iddia etti. Prof. Dr. Demir, sosyal medya hesabı Twitter'dan “Alp Er Tunga’nın mezarı Buhara’da tarafımca bulunmuştur.” açıklamasında bulundu. Tarihçiler ise Tunga'nın gerçekten yaşayıp yaşamadığının bile henüz somut verilerle tespit edilemediğini ve bu konuda temkinli olmak gerektiğini belirtiyor. Selçuklu Türklerinin atası kabul edilen ve Türkmenistan'daki Merv şehrini kurduğu ifade edilen Alp Er Tunga'nın mezarı, tarihçiler tarafından hep bu şehirde aranıyordu.


Teknoloji

Teknoloji

Mobil haberleşme hızını 3G'ye göre 10 kat artıran 4,5G teknolojisinin 1 Nisan 2016'da kullanılmaya başlanmasıyla hem ses hem de internet trafiğinde büyük artış gerçekleşti. Bu yılın haziran sonunda 3G abone sayısı 4 milyon 212 bin 94'e düşerken 4,5G abone sayısı 78 milyon 465 bin 174'e yükseldi.

İşletmeci bazında incelendiğinde de bir önceki döneme göre Turkcell'in trafiği yüzde 9,1, Vodafone'un trafiği yüzde 9 ve TT Mobil'in trafiği yüzde 7,9 artış olarak kayıtlara geçti.


Google’ın kullanıcıların yaptığı arama sonuçlarını mahkeme kararına göre ABD hükümetiyle paylaştığı ortaya çıktı. ABD’de savcılığın Google’dan belirli anahtar kelimeleri arayan kişileri ve tarihleri istediği belirtildi. Google halihazırda dünyanın en çok kullanılan arama motoru. Forbes'da yer alan habere göre Google, mahkeme kararı varsa belirli tarihlerde belirli aramaları yapan kişilerinin bilgilerini resmi makamlara gönderiyor. Skandal olarak değerlendirilebilecek bu olay Eylül ayında üzerinde gizlilik bulunan bir dosyanın yanlışlıkla kamuya açılmasıyla ortaya çıktı.


Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi İsmail Konak, bu yıl Teknofest'e “Katsis' isimli projesiyle katılarak birinci oldu. Katsis, yoklama, HES kodu sorgulaması, ateş ölçme gibi işlemler yapabilen, verileri kaydeden ve gerekli durumlarda okul idarecilerine ve velilere uyarılar gönderebilen bir proje. Aynı zamanda hafız olan lise son sınıf öğrencisi olan Konak, İngilizce ve Fransızca biliyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Sağlık Bakanlığının "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" sonuçlarına göre, Türkiye'de 15 ve üzeri her 10 kişiden 4'ü yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmıyor. 15 yaş üzeri kadın ve erkekler günlük yaşamının büyük bir bölümünü hareketsiz geçiriyor. Zamanının ortalama 6,3 saatini oturarak ya da uzanarak geçiriyor.

Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, toplumda her geçen gün artan hareketsiz yaşam tarzı, insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Çalışmalar, oturmanın yeni sigara içmek olduğunu hatta yaşam süresini daha da olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor.


Hava sıcaklığının düşmesiyle bitki ve kış çaylarına talep arttı. Soğuk algınlığından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler aktarın yolunu tuttu. Ağırlıklı olarak ıhlamur, zencefil, tarçın ve karışık çaylar tercih ediliyor.


Enerjik, sağlıklı ve keyifli bir güne giden yol iyi bir uykudan geçiyor. Yeteri kadar uyunamadığı zaman kronik yorgunluk, sosyal yaşamda sıkıntılar ve ilerleyen dönemde fiziksel ve ruhsal problemler görülebiliyor. Peki uyku düzensizliği ile başa çıkmak için neler yapabilirsiniz? Gelin, birlikte bakalım.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Afrika ülkelerinde cami-mescid-külliye inşaatlarına devam ediyor. Vakfın faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olan Gana’da külliye olarak hizmet verecek bir cami daha açıldı.


Hüdayi Uzaktan Eğitim Derleri 4 Ekim 2021 Pazartesi başlıyor. Uzaktan eğitimle islami ilimler öğrenmek isteyen herkes kayıt yaptırabilir.


Türk Kızılayı İdlib'de eğitimlerine zor şartlarda devam eden öğrencilere okul çantası ve kırtasiye malzemeleri dağıttı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Körfez'de yeni güven krizi] ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi, Körfez güvenlik mimarisini yeniden şekillendiriyor. El-Ula şehrinde varılan uzlaşı kapsamındaki Körfez normalleşmesi ve BAE-Türkiye, Türkiye-Mısır gibi yakınlaşmaların arkasında, Afganistan'daki yeni denklem yer alıyor. Her ne kadar BAE-Suudi Arabistan arasında ekonomik rekabet sürse de güvenlik anlamında bölgesel iş birliğinin artacağı tahmini yapılabilir.


[Sosyal medya kesintisini doğru okumak] Kesintinin bir yazılım hatasından mı, bir grup hacker saldırısından mı kaynaklandığı yoksa bilinçli olarak Facebook tarafından mı yapıldığı henüz net olarak bilinmiyor. Ancak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg'in özür dilemek için rakip sosyal medya platformu Twitter’a başvurmak zorunda kalması, uzunca bir süre gündemden düşmeyecek gibi duruyor.


[Asya NATO’sunun Anglo-sakson sacayağı] AUKUS, Quad ve Beş Göz üçlüsünün, ABD tarafından hızla işlevsel hale getirilmesi, Washington’daki sivil ve askeri karar alıcıların, Soğuk Savaş’ın son kırıntılarını da geride bırakmak istediğini gösteriyor. ABD’nin; Çin’e karşı yeni bir soğuk savaşa hazırlık amacıyla, daha yakın gördüğü ülkelerle, Anglo-Sakson kimliği baskın bir Asya NATO’sunun inşa faaliyetine giriştiği görülmekte.


[Afganistan'da İnsani Durum] Çatışmalar ve işgaller sebebiyle son 30 yılda binlerce sivilin hayatını kaybettiği Afganistan’da, üç milyonu aşkın insan yaralanmış veya sakat kalmıştır. Bugün Afganistan dünyada nüfusuna oranla en fazla sakat barındıran ilk üç ülkeden biri durumundadır. Savaşın yol açtığı en büyük yıkımlardan biri de yüzbinlerce sivilin yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kalması olmuştur. En az 3 milyon kişinin yaşadığı yeri bırakarak başka bir bölgede yaşamını sürdürdüğü tahmin edilmektedir.


[Nobel Edebiyat Ödülü neye göre veriliyor?] Britanyalı romancı Tim Parks'ın The New York Review of Books dergisinde yayımlanan yazısı, Nobel Edebiyat Ödülü'nün önemi ve ödülü kimin alacağının nasıl belirlendiği konusunu tartışmaya açtı. Nobel edebiyat ödülünü ciddiye almanın "ahmakça" olduğunu söyleyen Parks'a yanıt Nobel Edebiyat Komitesi Başkanı Per Wastberg'den geldi. "Her gün bir kitap okuyorum" diyen Wastberg, komitenin nasıl bir yol izlediğini anlattı.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: