12 Kasım 2021 Cuma

 

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 12 Kasım 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz A Gündem’in bu haftaki sayısında, gündemin ana başlıklarının detaylarına odaklanıyor, tüm kategorilerde gözden kaçan haberleri istifadenize sunuyoruz.

Keyifle okuyunuz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Sözün Kıymeti)

“Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler. Sonra şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.”
(İsra, 53)


Hadis-i Şerif (Mü'minin Üç Vasfı)

“Ebû Şüreyh el-Huzâ`î radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse komşusuna iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” ”
(Müslim, Îmân 77)


Nükte (Sözü Nasıl Söyleyelim?)

“Mü’min, firâset sahibi olmalı, konuşma üslûbunu muhâtabına göre ayarlamalıdır. Zira bir kimseyi sevindiren bir davranış, bir başkasını üzebilir. Dolayısıyla muhâtabının psikolojik durumunu tespit edebilmek ve iki üç merhale sonrasını düşünerek söz söylemek gerekir. Yani en sonda söylenecek bir sözü en başta söylememek îcâb eder. İnsan, söylemeden önce sözünün hâkimi iken, söyledikten sonra onun mahkûmu olur.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, şehirde sığınmacı, mülteci, oturma izni almış toplam 2,5 milyona yakın yabancı uyruklu kişi olduğu açıklamasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

“İstanbul'da tüm hukuki statülerde toplam 1 milyon 182 bin 157 yabancı bulunuyor. Ülkemiz genelinde ise ikamet izni, geçici koruma ve mülteci, şartlı mülteci statülerinde toplam 5 milyon 276 bin 471 yabancı bulunmaktadır.”

[Ne Olmuştu?] İmamoğlu "Belki de en dramatik göçün tam göbeğinde bir kentte bulunmaktasınız. Şu anda 2,5 milyona yakın, İstanbul'a yerleşmiş ama sığınmacı ama mülteci ama oturma izni almış insanla karşı karşıya" diyerek tahmini rakamlar üzerinden yabancı düşmanlığını körüklemeye çalışmıştı.

İmamoğlu’na cevap veren İstanbul Valisi Yerlikaya ise, "İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü verilerine göre 1 Kasım 2021 itibarıyla, 535 bin 25 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 644 bin 726 ikamet izinli farklı uyruklarda olmak üzere toplam 1 milyon 179 bin 751 yabancı bulunmaktadır" açıklamasında bulunmuştu.

[Öte Yandan] Yabancılara taşınmaz satışında rekor kırılıyor. 2019’da son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşılmış, yabancılar Türkiye'den 67 bin 322 mülk edinmişti. Yabancılar, 2010'da 10 bin 806, geçen yıl ise son 10 yılın en yüksek rakamı olan 67 bin 322 mülk edindi. Mülk edinimi konusunda Türkiye'yi tercih edenlerin başında sırasıyla Irak, İngiltere, Almanya, Rusya ve Suudi Arabistan vatandaşları geliyor.

[Ayrıca] Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 21 Ekim 2021 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 13 bin 177 kişi artarak toplam 3 milyon 723 bin 674 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 764 bin 863’ünü (%47,4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocuklarla kadınların toplamı ise 2 milyon 637 bin 531. Genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığında 760 bin 300 kişi bulunuyor. Suriyeli genç nüfusun toplam Suriyeli sayısındaki oranı %20,4. Yaş tablosuna göre kayıtlı Suriyelilerin yaş ortalaması 22,2.


Türk Havacılık-Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, Milli savaş uçağının hangardan çıkacağı tarihi açıkladı: “18 Mart 2023'te motorunu çalıştıracak. Gelecek sene 2022'de bu uçak bitecek.”

Kotil ayrıca, F-35'in 60 milyar dolar olduğu yönündeki bilgiyi paylaşarak, ”Böyle bir proje 10 milyar dolara çıkar. Bu mühendislik ve emek parası. Ürettikten sonra tanesini 100 milyon dolara satıyorsunuz. Tabii bu rakamlar yuvarlak. Milli Muharip Uçak, ABD’nin kimseye vermediği F-22 ayarında olacak. “ dedi.

[Detaylarla Milli Muharip Uçak] İlk kez Paris’te tanıtılan Milli Muharip Uçağı, kendi sınıfında Avrupa'nın en iyi savaş uçağı olacak. Milli Muharip Uçak ile Türkiye 5. nesil savaş uçağına sahip ülkelerden biri olacak.

[Diğer Yandan] 1995 yılından beri F-35 program ortağı olan Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için yaşanan kriz sonrası Pentagon tarafından 21 Nisan 2021’de F-35 Programı ortak mutabakat zaptından çıkartılmıştı. Bu gelişme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35’ler için ödenen 1,4 milyar dolar için ABD’nin F-16’ları teklif ettiğini açıklamıştı. ABD’de çok tartışılan 5. nesil savaş uçakları F-35'lerle ilgili konuşan Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Adam Smith, projeyi "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi, F-35'lere para harcamanın bırakılması gerektiğini savundu.


Son iki yıl Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ‘Geleceğe Nefes’ Ağaçlandırma Projesi kapsamında dün Türkiye’de 5 milyon fidan dikildi. Projede her bir vatandaş için 3 adet olmak üzere yıl sonuna kadar 252 milyon fidan toprakla buluşacak.

Türkiye'nin ağaçlandırılması için 2008'den beri devam eden seferberlik projesi "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" ağaçlandırma kampanyası 2019 ve 2020 yıllarında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.

[Ne Olmuştu?] Türkiye'de toprakları fidanla buluşturmak amacıyla 2008-2012 yılları arasında ülke genelinde gerçekleştirilen ağaçlandırma seferberliği kapsamında 2 milyon 429 bin hektar alanda 2 milyar adet fidan dikildi. 2019'da vatandaşlardan gelen talepler ve orman yangınlarından zarar gören yerlerin ağaçlandırılması amacıyla, "Geleceğe Nefes" adı verilen ağaçlandırma projesi başlatıldı. 11 Kasım 2019'da 81 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen kampanyada, 11 milyon fidan dikilmesi kararlaştırılmasına rağmen, vatandaşlardan gelen talep nedeniyle tam 13 milyon 791 bin 435 adet fidan toprakla buluşturuldu.


Fransa’nın önde gelen yayın organlarından Le Monde gazetesi, Türkiye özel sayısı yayımladı. 100 sayfalık ekte, Türkiye'nin son 20 senesini siyaset, ekonomi ve dış politika uzmanları analiz etti. Analizde nüfus, ekonomik dinamizm ve bölgesel bir güç olarak Türkiye'nin hem büyülediğini hem de endişelendirdiği belirtildi: "Öngörülemeyen Türkiye: Coğrafi konumu, demografik ağırlığı (83 milyon nüfus), ekonomik dinamizmiyle vazgeçilmez bölgesel güç komşumuz Türkiye bizi hem büyülüyor, hem endişelendiriyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 yıllık iktidarında Türkiye'nin derin bir dönüşüme uğradığını ifade eden Le Monde, Erdoğan için "ekonomik mucizenin" adamı tanımlamasını yaptı. Türkiye'deki altyapının, sağlık sisteminin geldiği noktadan övgüyle bahseden Le Monde, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üç katına çıktığını yazdı. Tam da bu nedenle Erdoğan'ın 2002'den bu yana tüm seçimleri kazandığının altı çizildi. Türkiye'nin G20'ye girmesini sağlayan Erdoğan'ın, son yıllarda İHA diplomasisi yürüttüğüne dikkat çekildi.

Seçim sürecinde aşırı sağın ve faşist söylemin etkinlik kazandığı Fransa'yı ve aslında Avrupa'daki giderek katılaşan siyasi ortamı görmezden gelen Le Monde, yine "otoriterlik", "tek adam", "padişahlık" gibi klişelerine yer vererek, başkanlık sistemi, para politikaları ve kabinedeki değişiklikler üzerinden Erdoğan'ı hedef aldı.


Türk askerinin Azerbaycan’daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen ve Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen tezkerede, Türkiye’nin Rusya ile birlikte oluşturduğu, Ortak Merkez’in, faaliyetlerine devam ettiği, Ortak Merkez vasıtasıyla da bölgenin güvenliğine ve taraflar arasında güven inşasına katkı sağladığı vurgulandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Ortak Merkez’in görevinin devamı için izin süresinin 17 Kasım 2021’den itibaren bir yıl uzatılmasını içeren Tezkere Meclis Genel Kurulu’nda oylandı. Türk askerinin Azerbaycan’daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Partili milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 219 milyon 500 bine yaklaştı
• Vefat sayısı 4 milyon 550 bine yaklaştı.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 7.364.422.260 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 8 milyon 300 bini,
• Vefat sayısı 72 bin 700 ü geçti
• Verilen toplam doz sayısı 118.023.910 oldu.


İngiltere'deki yeni bir çalışma, ailesi ve iş yeri aracılığıyla sürekli Covid-19'a maruz kalmasına rağmen, testlerde negatif çıkan kişilere odaklandı. Araştırmacılar, bazı insanlarda daha önce geçirilen grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonunun çapraz bağışıklık oluşturduğunu ve korumanın T hücreleri aracılığıyla uzun süre devam ettiğini ortaya çıkardı.


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, COVID-19 salgınına karşı aşı dağıtımında rol oynayacak Küresel COVID-19 Merkezi kurulacağını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ilk kez düzenlenen ve sanal ortamda yapılan COVID-19 Salgını Dışişleri Bakanları Toplantısında konuştu. Salgının sadece bir sağlık krizi olmadığına işaret eden Blinken, "Bu, aynı zamanda bir güvenlik krizi ve ekonomik ve insani krizdir. İşte bu yüzden, bu krize karşı adım atmak için sadece sağlık bakanları değil dışişleri bakanlarına ihtiyacımız var." dedi.


İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA) yaptığı açıklamada, Merck ve Ridgeback Bioterapötik tarafından geliştirilen Covid-19 hapını onayladığını söyledi. Böylece İngiltere, corona virüs aşısında olduğu gibi, corona virüs hapını da ilk onaylayan ülke oldu.


Ekonomi

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrik faturalarında TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerinin kaldırılacağını açıkladı: “Bu yıl elektriği maliyetinin neredeyse yarısı düzeydeki faturayı vatandaşlara vererek 17 milyar liralık bir sübvansiyon yaptık. Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 TL'nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk.”

[Nasıl Etkileyecek?] Değişiklik faturalarda enerji tüketim bedeli üzerinden toplam yüzde 2,7'lik indirim sağlayacak. Söz konusu kalemlerin kaldırılmasıyla mesken abonelerinin faturalarında yaklaşık 930 milyon liralık indirim yapılmış oldu.

[Asgari Ücret Ne Durumda?] Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücretten vergi alınmamasına yönelik talebi değerlendirdi. Bilgin, "Bu konuda bir çalışmamız var. Alternatif vergi modellerini inceliyoruz. Bazıları için yasal düzenleme, bazıları için Cumhurbaşkanı kararı yeterli." diye konuştu. EYT konusuna da değinen Bilgin bakanlık bünyesinde kapsam ve maliyet çalışması yapıldığını bildirdi.

[Düzenleme ne zaman?] AK Parti’nin asgari ücret görüşmeleri öncesi milyonlarca asgari ücretliyi sevindirecek bir düzenleme üzerinde çalıştığı öğrenildi. Taslak aşamasında olan çalışmada formüller masaya yatırılıyor. Halen brüt 3 bin 577 TL olan asgari ücretten yapılan 751 TL’lik kesintinin alınmaması ya da vergi kalemlerinin azaltılmasına yönelik iki formül masada. Şu anda brütü 3 bin 577,50 Türk Lirası olan asgari ücretle çalışan bir işçinin eline asgari geçim indirimi dahil net 2 bin 825,90 lira geçiyor. Asgari ücretliden yüzde 14 SSK prim işçi hissesi, yüzde 1 işsizlik sigortası primi hissesi, yüzde 15 Gelir Vergisi, yüzde 7,59 da Damga Vergisi olmak üzere 4 kalemde vergi kesiliyor.


Türkiye'ye 2016-2020 döneminde 33,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yabancı yatırım girişi olurken, listenin ilk sırasında 5 milyar dolarla Hollanda yer aldı.
Doğrudan yabancı yatırımların bölgelere göre dağılımına bakıldığında, 21 milyar 526 milyon dolarla ilk sırada Avrupa yer aldı. Avrupalıların Türkiye'ye yatırımı söz konusu dönemde toplam yabancı yatırım tutarının yüzde 64,5'ini oluşturdu.
Avrupa'yı 8 milyar 773 milyon dolarla Asya, 5 milyar 682 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 2 milyar 496 milyon dolarla Körfez ve 2 milyar 386 milyon dolarla Amerika ülkeleri takip etti.

[Yabancı Yatırımlarında Son Durum] Piyasalar MB'nin gelecek hafta alacağı faiz kararına odaklanırken, piyasalarda takip edilen bir diğer konu ise yabancı yatırımcı eksikliği.
Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacıların hesaplamasına göre, yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son yedi haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara ulaştı.


Koronavirüs salgının etkilerinden hızla sıyrılarak ihracat tarafında tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına erişen Türkiye ekonomisi büyümede elde ettiği rekor rakamları istihdam tarafına da yansıtmaya başladı. Son açıklanan Eylül ayı iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 0,3 puan azalış ile yüzde 11,5 seviyesine geriledi. İşsizlik tarafında düşüşün sürmesi beklenirken gelen son rakamlar diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin işsizlikte çok da kötü bir noktada olmadığını gözler önüne seriyor. İspanya'da yüzde 14,57, İtalya'da yüzde 9,2, Fransa'da yüzde 8 olarak kayıtlara gerçekleşen işsizlik rakamları Avrupa'nın çok sayıda ülkesinde yüzde 10 bandına yaklaşmış durumda.


Kültür • Sanat

Portre

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yerli film üretim sayısının 20 kat artış gösterdiğini, yerli yapımlarda 2 milyon olan seyirci sayısının 33 milyona yükseldiğini ve dünyada her 13 kişiden birinin en az bir Türk dizisi izlediğini aktardı: “Türk dizi film sektörü, 152 ülkede yayınlanan yapımlarıyla dünya genelinde 600 milyondan fazla izleyiciye ulaşan bir konuma gelmiştir.”

[Rakamlar Ne Diyor?] ABD'den sonra en fazla dizi ihraç eden ülke olan Türkiye, bugüne kadar 150'den fazla televizyon dizisini Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'da toplam 146 ülkede izleyiciyle buluşturdu. Türkiye ayrıca İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya ile birlikte televizyon ve online platform üzerinden dizi ihraç eden ilk 5 ülke arasında yer alıyor. İnternetten dizi ve film izleme platformu, 190'dan fazla ülkede 150 milyonun üzerinde abonesi bulunan Netflix de Türk dizilerine ve Türkiye pazarına kayıtsız kalamadı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. Buna göre bilim kültür alanında Teoman Duralı, müzik alanında İdil Biret, görsel sanatlar alanında Alev Ebuzziya, sinema alanında Cüneyt Arkın, edebiyat alanında Gürbüz Azak, kaligrafi alanında Etem Çalışkan, sahaflık alanında İbrahim Manav, vefa ödülü alanında ise Kemal Tahir Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görüldü.


Pandemide evde daha çok zaman geçirmek zorunda kalan edebiyatçılar, yazarlar, akademisyenler biriktirdikleri notları ya da kafalarındaki fikirleri kitap haline getirdi. Eylül ayında tüm zamanların rekoru kırılarak 63 milyon kitap basıldı.

[Satışlar Ne Alemde?] Türkiye Yayıncılar Birliği, yeni tip koronavirüs sebebiyle evde kalınan süreçte online kitap satışlarının yüzde 100, çocuk kitap satışlarının ise yüzde 200 arttığını açıklamıştı. “2020 Türkiye Kitap Pazarı Raporu”na göre, online ve sesli kitap satışlarında artış yaşanırken, perakende kitap pazarının büyüklüğü ise yüzde 11.26’lık bir düşüşle 7.855 milyon TL’ye geriledi.


'2021 Necip Fazıl Ödülleri'ni kazananlar açıklandı. Edebiyatçı ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri'nde bu yıl 6 ayrı dalda 7 isim ödüle layık görüldü.

Şiir yazmanın yanı sıra şiir üzerinde düşünen ve düşüncelerini akıcı denemeler halinde okuyucuya sunan şair Mustafa Aydoğan, "Necip Fazıl Şiir Ödülü"ne değer bulundu. Gündelik hayatı, insanlık dramlarını ve geleneğin hallerini ayrıntının gücüyle, görüntüler, sesler, eşyalar üzerinden etkili, sahici bir dille anlatması nedeniyle yazar Mukadder Gemici de "Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü"nün sahibi oldu.

Prof. Dr. Tahsin Görgün de geleneksel düşünce birikimini modern düşüncenin imkanlarını dikkate alarak yorumlayan öncü ve ufuk açıcı ilmi çalışmaları kapsamında "Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü"ne değer görüldü.


Teknoloji - Dijital Medya

Teknoloji

Twitter, kullanıcılara "geri alınabilen tweet" özelliğini ve reklamsız makale okuma imkanını sunan Twitter Blue'yu ABD ve Yeni Zelanda'da hizmete soktu.

Twitter Blue aboneleri, tweetlerini paylaşmadan önce 30 saniyelik bir gözden geçirme hakkına sahip olacak. Aboneler, The Washington Post, USA Today, The Atlantic, The Daily Beast, Rolling Stone, BuzzFeed, Insider ve The Hollywood Reporter gibi ABD haber sitelerinden gelen makaleleri reklamsız okuyabilecek. Hizmetten elde edilen gelir haber kuruluşları ile paylaşılacak.

[Twitter Blue üyelik ücreti ne kadar? Twitter, abonelik hizmetinin siteyi çoğunlukla mobil cihazlarda kullanan, "haber bağımlılarını" veya yeni özellikleri erkenden benimseyen kişileri hedeflediğini açıkladı. Twitter Blue'yu kullanmak isteyenler, aylık 3 dolarlık abonelik ücreti ödeyecek. Twitter ise şimdiki gibi her zaman ücretsiz olacağını ifade etti.


Google’ın sahibi Alphabet, sonunda elit kulübü olarak bilinen ve piyasa değeri 2 trilyon doları geçen şirketlerin arasına katıldı. Alphabet’in hafta içinde gerçekleşen gün içi işlemlerde piyasa değerinin 2 trilyon doları geçmesiyle şirket Apple ve Microsoft’un bulunduğu 2 trilyon dolar kulübünde yerini aldı.

Alphabet'in net kârı da üçüncü çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 68,4 artışla 18,9 milyar dolara yükseldi. Alphabet, geçen senenin üçüncü çeyreğinde 11,2 milyar dolar net kar elde etmişti.


Siemens, aralarında İstanbul’un da olduğu dünyanın çeşitli bölgelerindeki şehirlerin“Dijitalleşme Haritası”nı yayınladı. Şehirlerin kentsel sorunlarını çözmek için teknoloji kullanımını inceleyen Siemens, aralarında İstanbul’un da bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden şehirlerin dijitalleşme haritasını çıkardı. İstanbul’un 4 ile puanlandırılan dijitalleşme potansiyeli Londra, New York, Berlin gibi gelişmiş ülkelerin şehirlerinden daha yüksek oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Sonbahar ve kış aylarında nükseden burun tıkanıklığı ve nefes darlığı, birçok kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Doğal yöntemlerle burun tıkanıklığına kısa sürede çözüm bulunabilir. Peki burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer?


İngiliz basınında yer alan habere göre, soğuk algınlığına maruz kalmanın bazı bireylere Kovid-19'a karşı koruma sağlayabileceği belirlendi. University College London tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, soğuk algınlığına yakalanan bazı kişilerin bağışıklık sistemlerinin Kovid-19'a karşı dirençli hale gelmiş olabileceği sonucuna ulaşıldı.


Çocukların, sağlıklı şekilde gelişimini sürdürmesi, hastalık ve sakatlıklarının önüne geçilmesi için 1 yaşına kadar 9 kez, 1 yaşından 6 yaşına kadar da 7 kez olmak üzere 16 defa izlenmesi gerekiyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Suriye’nin İdlib, Azez, Afrin, Cerablus, Tel Abyad, Resulayn ve diğer bölgelerinde, mülteci kamplarındaki savaş mağdurlarına soba, kömür ve battaniye yardımlarına devam ediyor.


İHH, Gazze'de işgalci İsrail'in saldırılarında yıkılan evleri yeniden imar çalışmalarına devam ediyor. Onarımı yapılan ilk evin anahtar teslimini gerçekleştirildi.


Kızılay, Saraybosna'da etkili olan ve sele dönüşen şiddetli yağışların ardından Bosna halkının yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Makale] Son 10 yılda ve özellikle pandemi sonrasında, uluslararası sistemdeki aktörler için ikincil olarak önem arz eden iklim değişikliği konuları bireylerin ve devletlerin varoluşlarını belirleyecek en stratejik alanlardan birisi haline gelmiştir. Bazen görünür bazen de görünmez sebeplerle gerçekleşen bu değişim süreci iklim değişikliği konularını 2021 yılı itibarıyla artık bizim ve bizden sonraki kuşakların birincil ve öncelikli gerçekliğine dönüştürmüştür.


[Analiz] Türk-Amerikan ilişkilerinin son yıllarda yaşadığı inişli-çıkışlı seyir kolay yorumlanabilir değil. Üst üste yaşanan sorunlar, derin bir güven bunalımından çok daha büyük bir krize işaret ediyor. Bu durumu farklı boyutlarıyla ele alınabilecek bir “kimlik krizi” şeklinde tanımlamak mümkün.

Bu kimlik krizi, her iki taraf için ayrı ayrı ele alınabilecek özgün nitelikler kadar yaşanan ortak gerçekliklerden de besleniyor.


[Görüş] Bosna-Hersek’te 12 yıl yüksek temsilci olarak görev yapan Valentin Inzko’nun Srebrenitsa Soykırımı’nın inkârını ve aralarında Ratko Mladiç’in de bulunduğu savaş suçlularının yüceltilmesini suç sayan düzenlemeyi yasalaştırma kararı, ülkede ayrılıkçı seslerin yeniden yükselmesine neden oldu. Özellikle Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik, Yüksek Temsilci’nin kararı iptal edilene kadar Bosna Federasyonu, cumhurbaşkanlığı, parlamento ve federal hükümetteki kilit organları boykot edeceklerine, akabinde de ülkenin parçalanma sürecini başlatacaklarına dair açıklamalarda bulundu.


[Analiz] Türkiye finans sektörünün geliştirdiği birçok tüketici dostu uygulamanın diğer ülkeler tarafından bir süre sonra kullanılmaya başlanmasına alışkınız ancak bu kez, çok hızlı bir hareket yaşanıyor. Taksitli satış olarak nitelendirebileceğimiz “Şimdi al sonra öde” uygulamaları başta ABD olmak üzere tüm dünyada “çığ” gibi büyüyor. Sadece eylül ayında bu hizmeti veren çok sayıda şirket el değiştirdi ya da iş birliğine imza attı…


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: