7 Ocak 2022 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 7 Ocak 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile birlikteyiz. Bu hafta, CHP’nin gündeme getirdiği Kuran Kursları tartışmalarına bakıyor, ekonominin gündemini takip etmeyi sürdürüyoruz.

Tüm kategorilerde dolu dolu muhtevayı istifadenize sunuyor, tüm okurlarımızı saygıyla selamlıyoruz.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Nimete Nankörlük)

"Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı, eşlerinizden de sizin için oğullar ve torunlar yarattı ve sizi temiz gıdalarla rızıklandırdı. Onlar hâla bâtıla inanıp Allah'ın nimetine nankörlük mü ediyorlar?"
(Nahl, 72)


Hadis-i Şerif (Geciktirilmeyecek Üç Şey)

“Üç şeyi geciktirmeyin. Vakti gelince namazı, hazır olunca cenâzeyi ve denk birini bulunca bekârı evlendirmeyi.”
(Tirmizî, Salât, 13/171)


Nükte (Nizam İffete Bağlıdır)

Toplumun düzeni, fertlerin iffetli yaşamasına bağlıdır. Ve iffet, insana ait bir keyfiyettir. Hayvanatta iffet anlayışı yoktur, onlar serbesttir. Fakat insan, iffeti ile şahsiyet ve karakter sahibidir, iffeti ile müzeyyendir. İffet, Cenâb-ı Hakk’ın insana verdiği büyük bir lûtuftur. Kur’ân-ı Kerîm’de Cenâb-ı Hak, Meryem Vâlidemiz’in ismini otuz dört yerde zikrederek, onu senâ eder, över. Onun hakkında; “İffetini koruyan Meryem.” buyurur. (Bkz. el-Enbiyâ, 91)
Kadın ve erkek iffetini korursa toplumun en kıymetli varlığı olur. Zarâfet timsâli olur. Lakin erkek ve hanım, haysiyetini yitirirse, o zaman toplumda çatırdamalar başlar. Bunun için denilmiştir ki; “Bir erkeği terbiye edin, bir insanı yetiştirmiş olursunuz. Bir kadını terbiye edin, bir aileyi hattâ toplumun büyük bölümünü yetiştirmiş olursunuz.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Kuran Kurslarını hedef alan açıklamalarına tepkiler sürüyor.
“Çocukları bütün dünya nasıl yetiştiriyorsa öyle yetiştirmek varken bir ortaçağ zihniyetine yönelmenin, bunu kurumsallaştırmaya çalışmanın ne bu Cumhuriyet'e ne bu millete faydası var; ne de Anayasa'ya uygunluğu var.” sözleriyle tek parti faşist yönetimini hatırlatan Özel’e bir tepki de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

“Helalleşme diye çıktıkları yola tek parti faşizmine geri döndüler. Zehirli dillerini ve karanlık niyetlerini belli ediyorlar.” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçenlerde Bay Kemal'in yardımcısı Diyanet'e saldırarak Diyanet'in okul öncesi eğitimini eleştiriyor. Hatta hakaretlerini Orta Çağ zihniyeti hezeyanıyla doğrudan milletin inancına kadar vardırıyor. Neymiş dinini öğrenen çocuklar üniversiteye gidince bilimin b'sini matematiğin m'sini bilmiyormuş. Bilimsel değil çağ dışıymış. Bre gafil asıl çağ dışı olan sensin senin bu faşist zihniyetindir. Asıl arkaik olan Orta Çağ karanlığında debelenen sen ve senin gibi at gözlüğünden bakanlardır.”

[Rakamlar ne diyor?] 2019 yılı rakamlarına göre, Diyanet İşleri Başkanlığınca Kur'an kurslarında 4-6 yaş grubunda din ve değerler eğitimi verilen öğrenci sayısı 464 bini geçti. Diyanet’in yaz kurslarına ise her yıl 4 milyonu aşkın öğrenci katılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bünyesinde 20 bini sözleşmeli, 20 bini kadrolu toplam 40 bin Kuran kursu öğreticisi yer alıyor.

Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, ekonomiyle ilgili açıklamalarını da sürdürdü: “Artık Türkiye'yi en büyük 10 ekonomiden biri haline getirecek adımları atıyoruz. Yaşanan her hadisenin gerisinde bu kavga vardır. Her saldırı aynı gayeyle tertip edilmiştir. Bizi yolumuzdan döndürmeye muvaffak olamadılar.

Erdoğan, sokak çağrısı yapanlara 15 Temmuz hatırlatması yaptı. Ekonomik sıkıntıları ve erken seçim yapılmasını gerekçe göstererek sokak çağrısı yapanlar için konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Temmuz'da sokağa dökülenlere bu millet nasıl dersini verdiyse siz de dökülün aynı dersi evelallah alırsınız. Bizler Cumhur İttifakı olarak hepinizi önümüze katarız ve gideceğiniz yere kadar kovalarız." dedi.

[Diplomatik Temaslar] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Kafkasya, Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel meseleler ve uluslararası gelişmeler değerlendirildi.


24’ü HDP’li 28 milletvekili hakkında hazırlanan 40 dokunulmazlık dosyası TBMM’ye sunuldu. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekilleri arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu gibi isimler yer alıyor.


Geçtiğimiz aylarda sızdırılan sosyal medya platformu Twitch’e ait veriler sayesinde ortaya çıkan kara para aklama skandalında yeni bir gelişme yaşandı. 11 ilde düzenlenen operasyonla 40 şüpheli gözaltına alınırken, 4 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

[Ne olmuştu?] Geçtiğimiz aylarda Twitch, bugüne kadar gördüğümüz en büyük hacklenme olaylarından birine karışmıştı. Platformun tüm verileri sızdırılırken bu verilerle birlikte büyük bir kara para aklama skandalı perdesi de aralanmıştı. Türkiye’de özellikle çok az seyirciye sahip olan pek çok yayıncı, bir ay içinde binlerce dolar gelir elde ediyordu. Öyle ki yalnızca 2.400 yayıncının bugüne kadar yaklaşık 10 milyon dolarlık kara para aklama skandalına ortak olduğu ortaya çıkmıştı.


Ayasofya ve Kariye camiilerinin yeniden ibadete açılmasına tepki gösteren Avrupa ülkelerinde yüzlerce caminin kiliseye dönüştürüldüğü tespit edildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altındaki topraklarda Türk mimari yapısına sahip eserlerin izini süren araştırmacılar, 19 ülkede bulunan Türk mimarisine sahip 277 cami, birçok tekke, türbe ve benzeri yapıyı barındıran 344 eserin kiliseye dönüştürüldüğünü tespit etti.


KISA...KISA...KISA...

ABD’de son iki ayda bine yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Meksika sınırından yasadışı yollarla ülkeye giriş yaparken yakalandı. Teksas Sınır Muhafız Müdürü’nün “Türk İstilası” başlıklı bir afişle duyurduğu bu gelişme ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin 2021 yılı raporlarına da yansıdı. 2021 yılında 5 bine yakın Türk çeşitli yollarla ABD’ye kaçak olarak girmiş.


2021 yılında uluslararası şampiyonalarda mücadele eden milli sporcular, topladıkları 3 bin 785 madalya ile Türkiye'yi başarıyla temsil etti. Bu yıl Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları, Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası, Balkan Şampiyonası ile Uluslararası Turnuva'ya katılan ay-yıldızlılar, 1156 altın, 1141 gümüş ve 1488 madalya elde etti.


Kazakistan’da yakıt fiyatlarına yapılan zammın ardından başlayan geniş çaplı protestolar hükümeti devirdi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümetin istifasını kabul ederken, eylemlerin dinmemesi üzerine ülke genelinde OHAL ilan etti. Birçok kente yayılan gösterilerde en az 200 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde 8 emniyet mensubunun öldürüldüğünü, 317'sinin de yaralandığını açıkladı.


Hollanda'da 271 gün süren pazarlıkların ardından kurulan koalisyon hükümetinde yer alacak bakanlar kesinleşti. Mark Rutte'nin 4. kez başbakanlık koltuğuna oturacağı hükümette, 2’si Türkiye kökenli 28 bakan yer alacak.


Fransa, AB dönem başkanlığını 6 aylığına devraldı. Almanya ise bir yıllığına G7 ülkelerinin dönem başkanlığını üstlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, öncelikli hedeflerinin iklim koruma ve dijitalleşme olduğunu söyledi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 284 milyon 500 bini
• Vefat sayısı 5 milyon 420 bini geçti.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 8.806.100.479 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 9 milyon 367 bini, geçti
• Vefat sayısı 82 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 131.178.911 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Ankara Şehir Hastanesi'nde TURKOVAC ile hatırlatma dozu aşısını oldu. Aşı yaptırdıktan sonra açıklamada bulunan Bakan Koca, "Aşımızı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza adıyoruz." dedi. Bakan Koca yarından itibaren şehir hastanelerinde TURKOVAC aşısının uygulanacağını belirtti.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamada bulundu. "Vaka sayıları artıyor. Kişisel korunmanın önemi arttı. Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı" ifadelerini kullanan Bakan Koca, pozitif vakaların karantina süresinin 7 gün olarak belirlendiğini söyledi.


2015’te dünya genelinde hücre kültür temelli KKKA aşısının ilk patentini alan ve Turkovac’ın mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli "Yakın bir zamanda ciddi anlamda büyük ölçeklerde dozlarda üretime geçeceğini düşünüyorum." dedi.


ABD’de 3 Ocak’ta yaklaşık 1 milyon yeni Corona virüsü vakası bildirildi. Reuters haber ajansının derlediği verilere göre son derece bulaşıcı Omicron varyantı yavaşlama belirtisi göstermediğinden bu sayı, ülkede sadece bir hafta önce kayda geçen 505 bin 109'luk günlük vaka zirvesinin neredeyse iki katı ve küresel bir rekor.


Ekonomi • Finans

ekonomi

[Erdoğan’dan açıklamalar] Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, memurların Ocak’taki %5'lik dönem zammının %7.5 olarak uygulanacağını belirtti; "Böylece memurlarımızın maaş artış oranını % 30.5 olarak belirledik” dedi. En düşük emekli maaşının 2.500 TL’ye çıkarıldığını da ifade eden Erdoğan, gerektiği takdirde Temmuz’daki maaş zamlarına enflasyon farkı da eklenebileceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı ayrıca enflasyonun %36.08’e yükselmesinden üzüntü duyduğunu da belirtti; “Enflasyonun boynunu kırarak en kısa sürede tekrar tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021’deki toplam ihracatın %32.9 artışla 225 milyar 368 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

TÜİK, enflasyonun Aralık’ta bir önceki aya göre %13.58 oranında arttığını açıkladı. Kuruma göre yıllık TÜFE %36.08’e yükselerek Eylül 2002’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon sepetinde artan ürünlerin toplam sepetteki ürünlerin sayısına oranını gösteren yayılım endeksi Aralık ayında endeks tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye'de döviz kurunun dalgalanma yaşadığı Aralık ayında enflasyon sepetindeki ürünlerin yaklaşık yüzde 90'ının arttığı görüldü. TÜİK verilerine göre sepetteki 415 üründen 364'ünün fiyatında yükseliş yaşandı. Sepette artış yaşayan ürünlerin sepetin tamamına oranını gösteren yayılım endeksi de 2005 Ocak ayında başlayan son endeksin en yüksek seviyesine tırmandı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı KOSGEB'in gençlerin istihdama katılmalarını kolaylaştıracak destek paketinin ayrıntılarını paylaştı: “Şartları sağlayan işletmeler, istihdam edecekleri her bir personel için 100 bin lira geri ödemeli destek alacak.”


2022’nin ilk günleriyle birlikte bir çok ürün ve hizmette yeni tarifeye geçildi. EPDK, 2022’de "verimlilik odaklı kademeli tarifeye” geçildiğini duyurdu. Buna göre evlerde aylık 150 kilowatt’a kadar tüketim için 1.37 TL/kilowatt, 150 kilowatt’ın üstündeki kısım içinse 2.06 TL/kilowatt ödenecek. Böylece elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda %50, ikinci kademedeyse %125 güncellenmiş oldu. Ocak ayı tarifesini yayımlayan BOTAŞ ise, konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatında %25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgazdaysa %50 artış yaptı. Fiyatı artan bir diğer ürün grubu akaryakıt olurken, motorinde 1.29 TL, benzinde 0.61 TL ve LPG'de 0.78 TL artış yapıldı.


Kültür • Sanat

Portre

Malatyalı tespih ustasından imameye sanatsal dokunuş; “Bu sanatın daha ileriye gitmesi ve gelişmesi için hayal gücü ve tasarımların imameye yansıtılması lazım. Bunu yapmaya çalışıyorum.”


Altınoluk dergisinin Ocak 2022 sayısı çıktı. “Her Problemin Çözümü O’nda: Hz. Peygamber Gibi Yaşamak” kapağıyla çıkan derginin muhtevasıyla ilgili detaylar için tıklayın.


Türkiye Yazarlar Birliği; kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı, düşünce hayatımızı, yazarlarımızı, sanatçılarımızı ve eserlerini tanıtmak, gündemde tutmak amacıyla 40 yıldır "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılarını” belirleyip ödüllendiriyor. TYB, bu kapsamda 2021 yılı için ödüllendirdiği isimleri duyurdu.


Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı başlatan İstanbul'un fethine stratejik katkı sağlayarak tanıklık eden kuşatma yolları ve güzergahlar, bugün birçok ilçe ve mahalleyi birbirine bağlıyor. İstanbul'un fethinde Bizans ordusunun hareket kabiliyetini sınırlayan tarihin en büyük ve görkemli kuşatma yolları, fethin izlerini taşıyan surlar, mekanlar ve güzergahlar, her gün binlerce insanı ağırlıyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Türkiye’nin yerli üretim otomobili TOGG’un ilk uluslararası lansmanı ABD’nin Los Angeles kentinde gerçekleştirildi. TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bir sunum yaparken daha sonra katıldığı canlı yayında gözyaşlarını tutamadı ve “Daha iyisini yapacağız. Oyunun içinde artık biz de varız” dedi.


Amerikan teknoloji devi Apple, hisse senedi değeri 3 trilyon doları aşan ilk şirket oldu. Şirketin hisse senedi fiyatları, kurucu ortak ve eski CEO'su Steve Jobs'ın ilk iPhone'u 2007'de kamuoyuna tanıtmasından bu yana %5800 yükseldi.


ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un araştırmasında, Çin'in Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devlerinden de bilgi topladığı ortaya çıktı. Yüzlerce teklif belgesi, sözleşme ve şirket dosyasının incelendiği araştırmada, Çin'in son 10 yılda geliştirdiği, "kamuoyu görüşü" adı verilen ve yetkilileri yurtiçindeki siyasi açıdan hassas çevrimiçi içeriklere karşı uyaran bir ağ sistemi üzerinden bilgi topladığı bildirildi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Kuru öksürük, solunum yollarının enfeksiyon kapmasından kaynaklı meydana gelen bir rahatsızlıktır. Görülmeye başladığı andan itibaren kişinin boğazını tahriş eder ve daha çok acıya sebebiyet vermektedir. Peki çocuklarda kuru öksürük nasıl geçer? Kuru öksürüğe iyi gelen doğal tedavi yöntemleri...


Besin tüketimi, sadece beden değil ruh sağlığınızla da yakından ilişkilidir. Bu süreçte tüketilmeyen veya fazla tüketilen birçok besin, yeterli düzeyde alınmayan vitamin ve mineraller, anksiyete veya depresyon gibi ruhsal hastalıkları da tetikliyor.


İlk kez tansiyon yüksekliği şikayetiyle doktora başvuran hastalarda sıklıkla kafa karışıklığı olur; "Neden tansiyonum yükseliyor, şimdi bana hangi tetkikler yapılacak, bundan sonra hep yüksek tansiyonlu mu olacağım?"
Hipertansiyon vakalarının %95’inin nedeni yoktur, ancak hastaların %5’inde bir hastalığa bağlı sebep bulunabilmektedir. Ancak iyi haber şu ki, hipertansiyon yönetilebilir bir durumdur ve doğru yönetildiğinde kaliteli ve sağlıklı yaşam sağlar.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Şahsiyet Akademisi’nin liseli gençlere ilmi ve manevi gelişim sağlayacak ‘Payitaht İslami İlimler Eğitim Kampı’ programı kayıtları devam ediyor. Başvuru ve detaylı bilgi için tıklayın.


Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kamerun'da 10 bin ihtiyaç sahibine gıda kolisi, cibinlik, hasır mat ve kurban eti dağıttı.


Türkiye Diyanet Vakfı, su kuyusu ve vakıf çeşmesi için hazırladığı “Yargaliga” Suya Giden Yol isimli belgeselin gösterimini Batı Afrika ülkesi Nijer’in başkenti Niamey’e 220 kilometre mesafede bulunan Sojadey köyünde gerçekleştirdi.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Metaverse'de 'sanal gerçeklik' ne kadar gerçek?] Yaşadığımız salgın süreci, Facebook'un şirket adını "Meta"ya dönüştürmesi ve Metaverse'e yapacağı yatırımları duyurmasıyla popülerliğini artırmış olsa da esasında Metaverse yeni bir kavram değil. Bilim kurgu romanlarında, filmlerinde Metaverse ismiyle de başka isimlerle de sanal dijital evrenlerle karşılaşıyoruz. Popülerliğine rağmen Metaverse'in ne olduğu ve neleri kapsadığı üzerine net bir tanımlama yapmak mümkün değil. "Evren ötesi" ya da "üst evren" şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz Metaverse, içerisinde bulunduğumuz gerçek evreni ve pek çok sanal alt evreni kapsayan çok boyutlu kurgusal bir dijital evrendir. Boşnaklarla aynı hakları verme gibi bir anlamsızlığı da beraberinde getirdi.


[Karadeniz’de savaş tamtamları] Son yıllarda Karadeniz’deki askeri varlığını ve donanma gücünü artıran Rusya, jeopolitik dengeleri de kendi lehine değiştirmektedir. Yaşanan kriz sonrasında Kremlin’in bu yöndeki adımları daha da hızlandı. Böyle bir savaş ihtimali, sadece iki ülkeyi veya bölgeyi değil, küresel anlamda uluslararası sistemdeki güvenliği de etkileyebilecek boyutta olduğu için krizin çözümü için diplomasiden vazgeçilmemesi gerekmektedir.


[Körfez'de yeni güç dengesi] ABD'nin Körfez politikasındaki değişikliğe paralel olarak bölgede yeni bir güç dengesi oluşuyor. Bu yeni güç dengesinde ABD birincil aktör. Fakat Çin ve Rusya'nın büyük güç olma yönündeki pratik adımları ve İngiltere-Fransa gibi Avrupalı oyuncuların ABD'nin bu siyasetinden faydalanarak bölgede aktif olması, yeni soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Körfez ülkeleri ise Washington ile ittifakı koparmadan bölgede güçlenen aktörlerden faydalanma odaklı bir strateji izliyor.


[Hindistan basını: Türk SİHA’ları bir savaşta Türkiye’ye karşı kullanılabilir mi?] Türk SİHA’ları Türkiye’ye karşı kullanılabilir mi? Söylenenlere bakılırsa Türk mühendisler, TB2’lerin içine koydukları ve istenirse Bayraktar şirketi tarafından uzaktan aktif edilebilecek ‘Acil Kapatma Anahtarı’ ile Türkiye’ye karşı kullanılacak herhangi bir TB2’yi çatışma alanında kullanılmaz hale getirebiliyor. Geçtiğimiz on yıl boyunca ABD, insansız hava araçlarının dünyadaki öncüsüydü. Bugün ise Türk SİHA’larının ateş gücü ve küresel başarısı ABD’yi endişelendiriyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: