25 Şubat 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 25 Şubat 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Haftalar gerilimin arttığı Ukrayna-Rusya hattında çatışmalar başladı. Rus işgalinin başladığı Ukrayna’da son durum ne? Detaylarıyla bültenimizde aktarıyoruz. Doğu Avrupa’da çıkan savaş sebebiyle Batı Afrika ziyaretini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kongo ve Senegal temaslarından öne çıkan başlıkları A Gündem’in bu sayısında bulabilirsiniz. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Ve hiç kuşkusuz, sen büyük bir ahlak üzeresin
(Kalem; 4)


Hadis-i Şerif

İslâm, güzel ahlâktır.


Nükte

Yâ Rabbî!.. Bize ahlâk-ı Muhammediyye’yi tahsilde yardım eyle!.. İbâdetlerimize rûhâniyet, muâmelâtımıza zarâfet, ahlâkımıza nezâket bahşeyle!.. Gönüllerimize letâfet, lisanlarımıza selâset, duygularımıza incelik, nazarlarımıza derinlik nasîb eyle!..
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ve beklenen savaş başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, perşembe sabahı itibariyle Ukrayna’ya resmen askeri operasyon başlattı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama seslerinin duyulduğu kayıtlara geçerken, ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamalarda ise Rusya’nın Ukrayna’nın barışçıl kentlerini de vurduğunu, bunun geniş çaplı bir işgal olduğunu belirtti. Açıklamanın devamında ise "Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı" ifadelerine yer verildi. Bu gelişmelerin ardından brent petrol 2014’ten bu yana ilk kez 100 doları aşarken, altının ons fiyatında da yükseliş görüldü.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın '1945'ten bu yana en büyük savaşı' planladığını söylerken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Silah isteyen herkese silah vereceğiz" sözleriyle halkını savaşa çağırdı.

Putin'in savaş ilan etmesinin ardından Rusya ordusu, Ukrayna'nın birçok bölgesini bombalarken, Rus Askeri, bazı Ukrayna şehirlerine çıkarma harekatına başladı. Ukrayna ordusu, Rusya’ya ait 5 savaş uçağı ve 1 Rus helikopteri düşürdüklerini açıklarken, 50 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

[Ukrayna - Türkiye hattında neler oluyor?] ] Rus işgalinin başlamasının ardından Ukrayna Büyükelçiliği, Türkiye’den yardım istedi. Açıklamada “Rusya, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz.” denirken, Türkiye’den İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın Rus savaş gemilerine kapatması istendi.

Diğer yandan, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki Türk vatandaşlarını evlerinde veya güvenli yerlerde kalmalarını rica etti. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli yönlendirmenin yapılacağını açıkladı.

[Son temaslar] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile önceki gün içinde yaptığı görüşmede, “Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını” belirtmişti. Askerî çatışmanın kimseye yarar getirmeyeceğini de ifade eden Erdoğan, Putin’e meselenin diyalog ile çözülmesi çağrısı yapmıştı.

[Dev yaptırım listesi] Avrupa Birliği, ilk adım olarak Rusya merkezli bankaların hedef alınmasını ve Rusya'nın Avrupa pazarına erişiminin engellenmesini talep etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 boru hattının tescillenmesi sürecini durdurduklarını açıkladı. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson aralarında Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank ve Promsvyazbank'in de olduğu Rusya merkezli beş bankaya yaptırım uygulayacaklarını söyledi.

[Tarihçiler ne dedi?] Dünyayı şok eden Ukrayna kararını açıklarken Rusya Devlet Başkanı Putin, Osmanlı döneminden de bahsetti. Rusya’nın Çarlık ve Sovyet dönemindeki politikalarını anlatan Putin “Geçmişte 18. yüzyılda Karadeniz kıyıları Türkiye ve Osmanlı’ya mücadele alanı olarak kullanılmıştı” dedi. Tarihçiler, Putin’in sözlerini değerlendirdi: “Kendinin çarlara benzetiyor olabilir” Putin’in sözlerini değerlendirdi: “Kendinin çarlara benzetiyor olabilir”


• Hafta başında 3 Afrika ülkesindeki resmi ziyaretler için Batı Afrika’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya hattındaki gerilimin artmasıyla programını tamamlamadan yurda döndü.

• Afrika turu kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Senegal'i ziyaret eden Erdoğan, bu ülkelerdeki temaslarının ardından Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo ile Senegal'de bir araya gelerek programını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'nin huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı. Erdoğan, daha sonra Kongo temaslarını tamamlayarak Senegal'e geçti. Erdoğan, Leopold Sedar Senghor Havalimanı'nda, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından karşılandı.

• Türkiye ile Senegal'in aralarındaki fiziki mesafeye rağmen daima çok yakın olduğunu ifade eden Erdoğan, Batı Afrika'da kilit öneme sahip Senegal ile ilişkilerin mükemmel düzeydeki seyrinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sall'ın huzurunda iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Senegal'de Türk şirketi tarafından inşa edilen 50 bin kişilik Senegal Stadyumu’nun açılışına katılan ve büyük sevgi gösterileri ile karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan dönüş yolunda gazetecilere konuştu: "Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal ziyaretlerimizi hamdolsun başarıyla tamamlayarak ülkemize dönüyoruz. Afrika ortaklık politikamızla, kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına samimiyetle katkıda bulunmayı sürdüreceğiz." ifadelerine yer verdi.

[Fransız medyası takipte] Erdoğan Afrika’da sahayı boş bırakmıyor. Fransız haber sitesi Le Point Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyaretlerine yönelik bir yazı yayımladı. Erdoğan’ın Afrika’yı yaklaşık kırk kez ziyaret ettiği vurgulanarak Afrika kıtası ile ticaret hacminin 25 milyar dolara kadar yükseldiği belirtildi. Ayrıca, Erdoğan’ın dört ayda iki Afrika turuna çıktığının altı çizilerek “Erdoğan Afrika’da sahayı olabildiğince boş bırakmıyor” denildi.

[Afrika ziyareti manşetlerde] Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21-22 Şubat tarihlerinde Senegal'e düzenlediği ziyaret, ülke basınında geniş yer buldu: “Afrika'nın çok boyutlu ortağı Türkiye”

[İnfografik] Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'yı en fazla ziyaret eden lider oldu.

[İnfografik] Türkiye'nin Afrika açılımı; 43 Büyükelçilik, 22 TİKA Ofisi, 175 Okul ve çok daha fazlası….


KISA...KISA...KISA...

• RTÜK’ün Türkiye’de çevrimiçi faaliyet göstermek için gerekli olan lisans alma uyarısı yaptığı Deutsche Welle (DW) ve Voice of America (VOA), başvuru yapmayacaklarını duyurdu.


• Adalet Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne, kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Türkiye'ye iadesi için geçici olarak tutuklanması talebinde bulundu.


• OECD, dünya genelinde mevcut plastik atıkların sadece %9’unun başarılı bir şekilde geri dönüştürüldüğüne dikkat çekti.

• KKTC’deki seçimlerin ardından Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi koalisyon hükümeti kurdu. UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun Başbakan olduğu hükümet Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından onaylandı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 426 milyonu
• Vefat sayısı 5 milyon 899 bini geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 13 milyon 700 bine,
• Vefat sayısı 93 bine yaklaştı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "65 yaşınızı geçtiyseniz veya herhangi bir bağışıklık sistemi sorununuz varsa ihtimalleri hafife almayın. . Önemsiz gibi görünen şikayetleri nezle, soğuk algınlığı ile karıştırmayın. Test yaptırın" dedi


Lösemi hastası 56 yaşındaki Muzaffer Kayasan'ın üst üste yaptırdığı 84. Covid-19 testi de pozitif çıktı.


İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin kendilerini tecrit etmesine yönelik yasal zorunluluk dahil kalan tüm Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılacağını duyurdu.



Ekonomi • Finans

ekonomi

2021’in 4. çeyreğinde sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, yıllık yüzde 8,4 arttı. En fazla artışın yüzde 9,8 ile ticaret-hizmet sektörlerinde görülürken, sanayide yüzde 6,9, inşaatta da yüzde 6,3'lük artış izlendi.


Küresel borçlar, Çin’in borçlarındaki 'keskin' artış nedeniyle geçen yıl 303 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. "Küresel Borç Monitörü" raporuna göre, küresel borç tutarı, geçen yılın sonu itibarıyla 2020'ye kıyasla 10 trilyon doların üzerinde artarak 303 trilyon dolara çıktı.


Avrupa'da tarihi enflasyon son 25 yılın zirvesini gördü. Avro Bölgesi'nde, ocak ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 5,1'e çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı.


Türkiye'nin aktif büyüklüğü en yüksek 10 mevduat bankası, 2021 yılında 70,5 milyar lira kâr elde ederken, ekonomiye 4 trilyon liranın üzerinde destek sağladı. 2020 yılına göre ilgili bankaların aktif büyüklüğü yüzde 49,2 artış gösterdi.


Kültür • Sanat

Portre

2 yıl pandemi molası veren Üsküdar Kitap Fuarı 19 Şubat’ta kapılarını açtı. Yayınevleri ilgiden memnun. Okuyucu da kitap ve yazarlarla buluşmanın sevincini yaşıyor. Türk hikayeciliğinin usta yazarı Mustafa Kutlu'nun onur konuğu olduğu fuar, kitapseverlerin yanı sıra seçkin yayınevlerini ve sevilen yazarları okurlarla buluşturuyor.


Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesi kapsamında yapılan yeni kütüphanelerle birlikte mevcut kütüphanelerin zenginleştirilmesiyle kitap sayısı dört ayda 28 milyondan 50 milyona yükseldi.


Aralarında Türk, ABD'li ve Fransız bilim insanlarının bulunduğu bir ekip, yaklaşık 40 milyon yıl önce ortadan kaybolan bir kıta keşfetti. 'Balkanadolu' adı verilen kıta, Balkanları ve Anadolu topraklarını kapsıyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Google'ı tahtından ederek, dünyanın en çok ziyaret edileni olan TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerinden ne kadar gelir elde ettiği belli oldu. 2021 yılında Türkiye’de 92.9 milyon TL'lik Dijital Hizmet Vergisi ödeyen TikTok’un Türkiye’deki faaliyetlerinden elde ettiği toplam gelirin de 1 milyar 239 milyon TL olduğu ortaya çıkmış oldu.


E-ticaret platformu GittiGidiyor’un 2021 yılı verilerinden derlenen alışveriş trendlerine göre 2021’in en çok satılan ürünleri kedi-köpek maması, bebek bezi, cep telefonu ve kılıfı oldu. 2021’de bir önceki yıla göre satışı en fazla artan ürünler arasında ise 88 katla bahçe filesi, 36 katla USB, 5 katla pil ve motosiklet montu, 2 katla scooter ve bulgur yer aldı.


Türkiye'de, 23 Şubat 1994'te dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i aramasıyla gerçekleşen ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 28 yıl geçti.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Birçok insan artık gününün büyük bir bölümünü bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarının ekranına bakarak geçiriyor. Ekranlar karşısında geçirilen sürenin uzaması ise en çok çocukları etkiliyor. Peki çocuklarının ekran önünde çok fazla vakit geçirdiğini düşünen ebeveynler, bu durumu engellemek için hangi yöntemleri kullanmalı?


Cildin doğal yapısını bozmadan sağlıklı cilt bakımı yapmak ancak doğadan elde edilen besinlerle mümkündür. Muz kabuğu da başta sivilce olmak üzere ciltte meydana gelen lekelerin ve toksinlerin arınmasını sağlar.


Elektronik sigaralar söylenildiği gibi zararsız olmayan; içerisinde kanserojen maddeler barındıran, ciddi sağlık problemine yol açan bağımlılık yapıcı bir çeşit tütün ürünüdür. Elektronik sigaranın ürün özelliklerindeki değişkenlik bağımlılığın risk ve ciddiyetini önemli ölçüde artırmaktadır.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Suriye’nin İdlib, Azez, Afrin bölgelerinde çadır kamplarda hayat mücadelesi veren savaş mağdurlarına; soba, kömür, battaniye, gıda-hijyen paketleri ve nakdi yardımları dağıtmaya devam ediyor. Online bağış için tıklayın;


AFAD koordinasyonunda aralarında Kızılay’ın da bulunduğu 11 yardım kuruluşunun Afganistan halkı için topladığı yaklaşık 750 ton malzeme taşıyan insani yardım treni, rotasını tamamlayarak Afganistan'a ulaştı.


Sağlık hizmetleri durma noktasına geldiği Afganistan’da şartlar ağırlaşıyor. İHH, 1 Milyon Yetim kampanyasıyla yardım çağrısında bulunuyor.


Derin Okuma

Derin Okuma
[Sebepleri ve sonuçlarıyla Rusya’nın Ukrayna’yı işgali]

Gürcistan ve Ukrayna gibi, Türkiye ile Rusya arasında tampon görevi gören ülkelerin varlığı ve toprak bütünlüğü Türkiye için hayati önemdedir. Ukrayna’nın doğu ve güney vilayetlerini ve tüm Karadeniz sahil şeridini içeren bu “Yeni Rusya” bölgesi Rusya’nın kontrolüne geçerse Ukrayna’nın Karadeniz’le hiçbir bağlantısı kalmayacak.


[Afrika kazanırsa Türkiye de kazanır!] ]

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle geliştirdiği ilişkilerde temel amaç, sömürgeci devletlerin yıkıcı ve kıtayı bitirmeyi amaçlayan politikalarının aksine, kıtayı yaşatmaya yöneliktir. Bundan rahatsız olan Fransa, Afrika’da kaybettiği zemini devam ettirebilmek ve Türkiye’nin dikkatini başka bölgelere çekebilmek için Akdeniz’de yeni politikalar üretmeye başlamıştır.


[Putin ne anlatmak istiyor?]

Putin’in konuşması gerçekten tarihi bir konuşmaydı. Konuşma, dünya siyasetinin resmen bir dönüm noktasıydı. İçeriğine baktığımızda konuşma emperyalist Sovyetler Birliği ideolojisinin tarihsel referanslarla yeniden üretilmesiydi. Putin, daha önce de 2021 Temmuz’da düşüncelerini belli etmişti. Putin o zamanki yazısında da tarihsel olarak Ukrayna diye bir devletin olmadığını söylemişti.


[Şehitler ayıdır Şubat]

Müslümanlar için yaşamanın amacı dünyayı güzelleştirmek ve yaşanabilir bir hale getirmektir. Bu amaçla hayatını düzenleyen Müslümanlar, tüm gayretini bu yönde sarf etmekte ve bu gaye için verdiği mücadelede yeri geldiğinde canını verebilmektedir. Allah rızası için verdiği mücadelede can verenlere şehit denilmektedir. Şubat ayı şehitler ayı olarak anılmaktadır. Hasan El-Benna’dan İskilipli Atıf Hoca’ya, Metin Yüksel’den Malcolm X’e, Erbilli Esad Efendi’den Zelimhan Yandarbiyev’e kadar birçok sembol isim bu ay şehit olmuştur.


Dua

dua.png

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: