4 Mart 2022 Cuma

 

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 4 MART 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Rusya’nın tüm dünyanın tepkisini çeken Ukrayna işgali sürüyor. NATO ve Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’nın sivilleri hedef alan saldırıları sonrası uygulamaya koyduğu yaptırımlar listesi her geçen gün kabarıyor. Küresel teknoloji şirketleri de boykota katılırken Türkiye, Rusya-Ukrayna arasında taraf tutmuyor ama savaş karşıtlığını her fırsatta dile getiriyor. A Gündem’de bu hafta, 9 gündür devam savaşın detaylarına odaklanıyoruz. Derin Okuma kategorimizde ise Rus saldırılarının muhtemel sonuçlarına eğiliyoruz. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Doğrusu Allah'a göre ayların sayısı, Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur. O aylarda kendinize zulmetmeyin, müşrikler sizinle topyekün savaştıkları gibi siz de onlarla topyekün savaşın. Bilin ki Allah buyruklarına karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir."
(Tevbe; 36)


Hadis-i Şerif

“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hiç bir ayda, şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.”
(Müslim)


Nükte

“Mübârek zamanlar, heyecanları tazeler. Îmânî heyecanlar tazelenir. İştiyak artar. Cemiyette, toplumda meydana gelen müşterek hissiyat ile kulluk hayatını da yeniden bir intizâma sokarlar.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ukrayna - Rusya savaşında 9'uncu gündeyiz. Rus işgalci güçlerinin Ukrayna topraklarına sevkiyatı sürerken, hafta boyunca başta Kiev olmak üzere Mariupol, Gostomel, Harkov, Irpen ve Chernihiv hem karadan hem de havadan bombalandı. Ukrayna ordusu, saldırıların 6’ncı gününden itibaren savunmadan saldırı pozisyonuna geçtiklerinin açıklarken, iki ülke arasında heyetleri arasındaki müzakerelerden sonuç çıkmıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı dünya medyası tarafından anbean takip ediliyor. ABD, İngiltere, Fransa'nın önde gelen kanalları gelişmeleri ırkçı ve faşist yorumlarla sunuyor. TV ekranlarındaki yorumlar Avrupa’da yükselen faşizmi gözler önüne getiriyor: "Mavi gözlü ve sarı saçlı insanlar ölüyor", "Bunlar Suriyelilere, Afganlara benzemiyor", "Biliyorsunuz ki burası nispeten medeni ve Avrupalı"…

Çatışma bölgesinde dün Rus bombaları Kiev'in merkezi ısıtma sistemini hedef aldı. Kentin pek çok noktasında ısıtma sağlanamayacağı açıklandı. Ülkenin lideri Zelenski 'Bizi arkamızdan vurdular' açıklamasına imza atarken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise Almanya'nın Ukrayna'ya bir parti daha silah yardımı yapacağını duyurdu. Öte yandan kriz İsveç'e de sıçradı. Geçtiğimiz günlerde 'NATO üyeliğinin sonuçları olur' diyerek İsveç'i adeta tehdit eden Rusya, 4 savaş jeti ile ülkenin hava sahasını ihlal etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batı, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti. 3’üncü dünya savaşı, nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olacak." diyerek geri adım atmayacaklarını duyurdu.

[Yardımlar arka arkaya] Başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve NATO, saldırı altındaki Ukrayna’ya çok sayıda yardım paketi açıkladı. Söz konusu yardımlar içerisinde hibe tutarlarla birlikte, ağır silah yardımları dikkat çekiyor. Ukrayna’ya yardımlarını sürdüren Rusya karşıtı ülkeler, bu kez ağır bir ceza alması gerektiğine inandıkları Rusya’ya ekonomik yaptırımlarını ardı ardına açıklıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin silah desteği almaya devam ettiğini açıklayarak, yurt dışından 16 binden fazla gönüllü askerin destek için geldiğini söyledi. Dünya Bankası ve IMF, Ukrayna'ya en az 350 milyon doları önümüzdeki hafta teslim edilmek üzere 3 milyar dolarlık yardımda bulunmaya hazırlandıklarını açıkladı.

[Meclis’te Kapalı Oturum] Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya hattında yaşanan çatışmalar ve küresel yankılarıyla ilgili Meclis’e bilgi verdi. Yapılan kapalı oturumda konuşulan tüm bilgiler “devlet sırrı” olarak kabul edildi; milletvekillerinin toplantıya ilişkin açıklama yapması yasaklandı.

[Rakamlar ne diyor?] Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, savaşın başlangıcından bu yana 2 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada birçok bölgede hastaneler, okullar ve ulaşım tesislerinin de yerle bir edildiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı da savaşın başlamasından bu yana ilk kez ölü ve yaralı asker sayısını açıkladı; Bakanlığa göre Ukrayna’da 498 Rus askeri hayatını kaybetti, 1597 asker de yaralandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 710 askerin öldürüldüğünü, 200 askerin ise esir alındığını açıkladı. Son beş günde Ukrayna ordusu, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi imha etti.

[Şimdilik 1 milyon mülteci] Birleşmiş Milletler ise Ukrayna’yı terk eden kişilerin sayısının yarısı Polonya'ya olmak üzere 1 milyonu aştığını açıkladı. BM, işgalin başında bu sayının 4 milyona ulaşabileceğini söylemişti. Ukrayna'dan kaçanların ilk tercihlerinin Macaristan, Moldova ya da Polonya olduğu belirtildi.

[Herkes pozisyon alıyor] BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan karar tasarısını kabul etti. 141 ülkenin kabul oyu verdiği tasarıya Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre karşı çıktı. Aralarında Çin, Hindistan, Ermenistan, İran ve Güney Afrika’nın da olduğu 35 ülke ise çekimser kalmayı tercih etti.

Avrupa Parlamentosu da, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, oylamaya katılan 676 milletvekilinden 637'sinin oyuyla geçti. 13 milletvekili aleyhte oy kullandı, 26 milletvekili çekimser kaldı.

Ukrayna'nın AB üyeliğinin desteklenmesinin hemen ardından eski Sovyet cumhuriyetlerinden Gürcistan da "acilen AB üyeliğine başvuracağını" duyurdu.

[Erdoğan’dan AB’ye tepki] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğinin değerlendirilmesi konusunda "Ukrayna'yla ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?" sözleriyle birliğe yüklendi.

[Rusya’nın ekonomik kayıpları büyüyor] Ekonomik yaptırımlar Rus piyasalarını altüst etti. Ruble, ABD doları karşısında yaklaşık %30 değer kaybetti; Rusya Merkez Bankası faizleri %9.5’tan %20’ye yükseltti. Moskova Borsası da yatırımcıların Rusya merkezli şirketlerdeki hisselerini hızlı bir şekilde elden çıkarması üzerine açılmadı. Rusya’nın savaşın ilk haftasındaki kaybının 250 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşın Moskova yönetimine günlük maliyetinin 20 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.

[Hava sahaları karşılık kapatıldı] Rusya, Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına cevaben, Almanya ve Fransa dahil 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapattı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün yaptığı açıklamada, "Öncelikle tüm Avrupa hava sahasını kapatıyoruz. Hiçbir Rus uçağı, özel ya da ticari, uçuşa açık olmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

[Teknoloji devleri masada aktif] Küresel teknoloji devleri Rusya’ya karşı pozisyon almayı sürdürüyor. Meta, Rusya merkezli medya organlarının platformlarında reklam satışı yapmasını yasakladı. Şirket, yanlış bilgi yayan hesapları kaldırdı ve Avrupa Birliği (AB) genelinde Russia Today (RT) ve Sputnik'in erişimine engel koydu. YouTube ve TikTok da RT ile Sputnik'e ait hesapları engellediğini açıkladı. Apple, Rusya'daki ürün satışlarını durdurdu. Reddit, platformda yer alan Rusya başlığına dezenformasyona dikkat çekmek için kısıtlama getirdi.

Google ve Microsoft, RT ve Sputnik uygulamalarını çevrim içi mağazalarından kaldırmaya yönelik adım attı. RT ve Sputnik'e ait içerikler, MSN tarafından kısıtlandı. Snapchat de Rusya, Ukrayna ve Belarus'ta reklam yayımlamayacağını duyurdu. AB'nin de RT ve Sputnik'i blok üyesi ülkelerde engelleyeceği aktarılıyor. Disney ve Sony Pictures, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek yeni filmlerinin Rusya'da gerçekleşecek gösterimlerini askıya aldıklarını duyurdu.

Twitter, Rusya merkezli haber ajansı Sputnik'te çalışan bazı gazetecilerin hesaplarına "Rusya devletine bağlı medya" ibaresi ekledi.

Ukrayna'ya karşı savaş başlatan Rusya'ya yönelik her geçen gün daha fazla yaptırım kararı devreye alınıyor. Uluslararası şirketler de Rusya'yı köşeye sıkıştırmak için harekete geçti. Birçok ülke ve şirket, ekonomik ve finansal yaptırımlara başvurdu. Peki hangi teknoloji şirketleri Rusya'ya yönelik yaptırım kararı aldı? İşte Rusya'ya yaptırım kararı alan markalar...


KISA...KISA...KISA...

• Lisans öğrencilerine verilen aylık 750 liralık burs yüzde 67'lik artışla 1250 liraya çıkarıldı. TÜBİTAK'tan, yüksek lisans öğrencileri 3000-4250, doktora 5500-7500, doktora sonrası araştırmacılar 7500-10 bin liraya kadar aylık burs alabilecekler.


Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı, şubat ayında Mescid-i Aksa'ya 20 kez baskın düzenlenerek "kutsallığa saygısızlık" yapıldığını açıkladı. Açıklamada ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'nde 43 vakitte ezan okunmasının engellendiği vurgulandı.


• Birleşmiş Milletler, Suriye’nin, topraklarında 6,9 milyonu aşan yerli mülteci sayısı ile yerinden edilen insan sayısı bakımından dünyanın en büyük ülkesi haline geldiğini belirtti.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 437 milyonu
• Vefat sayısı 5 milyon 960 bini geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 14 milyon 150 bine,
• Vefat sayısı 95 bine yaklaştı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak" açıklamasını yaptı.


Almanya, Türkiye'yi Kovid-19 salgınında "yüksek riskli bölgeler" listesinden çıkardı.


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınının küresel alanda bunaltı ve depresyonun yaygınlığını yüzde 25 artırdığını açıkladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye ekonomisi 2021'de yüzde 11, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 büyüdü. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın büyümenin itici gücü olmaya devam ettiğini vurgularken, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati “AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme sağlayan ülkeyiz” dedi.


TÜİK şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 4,81 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 54,44'e yükseldi. Şubatta yurtiçi ÜFE de yüzde 7,22 artarken yıllık bazda artış yüzde 105,01 oldu. TÜFE’deki 12 aylık ortalamalara göre gerçekleşen artış ise yüzde 25,98. Şubat ayındaki kira artış oranı için bu rakam baz alınacak. Ocak ayında yıllık enflasyon TÜFE yüzde 48,69; ÜFE'de ise yüzde 93,53 olarak gerçekleşmişti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, meskenler ile tarımsal sulamada elektriğin KDV'sinin yüzde 8'e düşürüldüğünü duyurdu: “Meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovat saate, aylık 240 kilovat saate yükseltilmiştir. Faturalarda net yüzde 8 yüzde 14 oranında indirim sağlanmış olmaktadır.”



Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisinin Mart 2022 sayısı yayınlandı. “Sadıklıktan Sıddıklığa: Dürüst Yaşamaktan, Dürüst Yaşatmaya” kapağıyla okurlarına ulaşan Altınoluk’un bu ayki sunuş yazısına ve içeriğine ulaşmak için tıklayın:


28 Şubat’ın romanı, hikayesi çok fazla yazılmadı. Yazılanlar da çok okundu denilemez. Bunun bir nedeni postmodern darbeyi yaşayanlarda o günleri hatırlayacak güç, yeni kuşaklarda ise öğrenmek için istek olmaması olabilir. 28 Şubat’ı yazan yazarlar anlatıyor.


Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan ve 630 yıldır İstanbul Boğazını süsleyen Anadolu Hisarı'nın, restorasyon tamamlandıktan sonra kent kültür merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri harekat devam ederken, ABD Başkanı Biden, “Siber saldırılara hazırız” açıklaması yaptı. Ukrayna’yı hedef alan DDoS saldırıları sonrası yüzlerce bilgisayar ağındaki verileri silen yeni zararlı yazılım (malware) ortaya çıkarıldı. Rusya, Ukrayna ve ABD üçgeninde siber savaş cephesinde neler yaşanıyor?


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, yerli ve milli uygulamalarla Türkiye'nin "siber kalkanını" güçlendirdiklerini belirterek, "2020 yılında 118 bin 470 siber saldırı gerçekleşirken bu sayı 2021'de 84 bin 113'e geriledi" dedi.


Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde öğrenim gören 5 kadın mühendis adayı, orman yangınlarının tespiti ve sınır güvenliğinde kullanılabilecek, 6 saat havada kalabilen ve şeffaf yapısı ile uzaktan fark edilemeyen insansız hava aracı (İHA) tasarladı. Öğrenciler, içi helyum gazı dolu balonla 6 saat uçabilen ve PVC (polivinil klorür) maddesiyle görünmez hale getirilen İHA ile Teknofest 2022'ye katılacak.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Yapılan bir araştırmaya göre gece vardiyasında çalışmanın obezite ve diyabet riskini arttırdığına dikkat çeken uzmanlar düzenli beslenmenin önemini vurguluyor.


Duygusal açlık aslında hepimizin dönem dönem yaşadığı bir sorun. Çoğu zaman fiziksel olarak aç olmadığımız halde duygularımızda oluşan bazı boşlukları yemekle dolduruyoruz. Özellikle stresli, kaygılı veya depresif olduğumuz zamanlarda yeme isteğimiz daha da artıyor.


Araştırma şirketi Areda Survey'in yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 34,2’sinin sağlıklı beslenmeye dikkat ettiği, yüzde 29,3’ünün ise sağlıklı yaşam için hiçbir şey yapmadığı, yüzde 4,8’i düzenli olarak spor yaptığı görüldü.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, 2014 yılından bu yana insani yardım, eğitim, basım-yayın ve sosyal-kültürel hizmetler alanlarında faaliyet gösterdiği Afganistan’da; savaş mağdurlarına, dul-yetim ailelere ve Kur’an talebelerine yönelik gıda, kış, kurban, nakdi destek, su kuyusu – cami imarı ve eğitim yardımları gerçekleştirmeyi sürdürüyor.


Savaşın başladığı ilk günden itibaren Suriye'de insani yardım faaliyeti yürüten Türkiye Diyanet Vakfı, 2022 yılının başından itibaren yaklaşık 80 bin aileye yardım ulaştırdı.


Kızılay öncü ekibi, Ukrayna'nın Çernivtsi şehrinde kurdukları mobil beslenme aracıyla mağdurlara ikramda bulundu.


Derin Okuma

Derin Okuma

Gürcistan, Kırım ve son olarak da Ukrayna savaşı Rus halkını ikiye bölmüştür. Bu bölünmüşlüğün bir tarafında çoğunluğunu 30 yaş altı gençler ve ekonomiyi öncelik olarak gören Putin karşıtı muhalefet oluşturmaktadır. Diğer tarafta ise Rus milliyetçiliği söylemlerinden beslenen ve her koşulda Putin liderliği altında toplanmış kesim yer almaktadır.


Başta Ukrayna'ya destek verme vaadinde bulunan ABD ve NATO, Zelenskiy'in beklediği düzeyde katkı sağlayamamıştır. AB bölgesi başta olmak üzere küresel ekonomik ve siyasi süreçleri sıkı takip eden Putin, mevcut durumu oldubittiye getirerek istediğini almış görünmektedir.


Rusya Federasyonu’nun 21 Şubat 2022’de ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıması ve Rus Parlamentosunun Rus askerinin kullanımına yönelik yetki vermesi sonrasında “ikinci soğuk savaş” başlamıştır. Rus askerinin 24 Şubat 2022 sabahı Ukrayna’ya girmesi ve bu ülkenin derinliklerinde tespit ettiği hedeflere hava ve füze akınları düzenlemesiyle birlikte Avrupa’nın doğusunda konvansiyonel bir saldırı yaşanmıştır.


Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşa tepki gösteren ABD, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada 26 Şubat Cumartesi günü ortak bir açıklama yaparak, bazı Rus bankalarının uluslararası SWIFT uygulamasından dışlanacağını duyurdu. Bununla birlikte Rusya Merkez Bankası’nın 630 milyar dolarlık döviz rezervini kullanabilmesini zorlaştıracak kısıtlamalar da hayata geçirilecek. Bu yaptırımlarla Rusya’nın dünya genelinde işlem yapmasını zorlaştırarak ithalat ve ihracatını bloke etmek planlanıyor.


Tarihler, 26 Şubat 1992’yi gösteriyordu. Daha sonradan ‘Hocalı Soykırımı’ diye anılacak ve tarihe kara bir leke olarak geçecek olan hâdise o gün yaşandı. Katliamın üzerinden seneler geçti ancak acısı hâlen unutulmadı. Bu vahim hâdisenin sene-i devriyesinde, katledilen masumlar anılıyor. Peki, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 30 yıl önce bugün neler yaşandı? Hocalı’da ne oldu? Hocalı soykırımı nedir? Hocalı soykırımında kaç kişi öldü? Hocalı soykırımını kabul eden ülkeler hangileri? İşte ayrıntılar...


Dua

dua.png

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: