1 Nisan 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 1 Nisan 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Hamdolsun, Kuran ayı, rahmet ayı, başı ve sonuyla bir maneviyat ikliminin yaşandığı onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’e ulaştık. Allah, bu mübarek ayın feyzinden ve bereketinden istifade etmeyi herkese nasip etsin. 
Tüm dünya, Ukrayna’da 36. gününü geride bırakan Rus işgalini konuşurken, müzakere masası bu kez Dolmabahçe’de kuruldu. İlk kez olumlu izlenimler bırakan müzakereler noktasında Türkiye’nin rolü ve çabaları küresel ölçekte takdir kazandı.

A Gündem’de bu hafta da Rusya-Ukrayna savaşına dair detayları istifadenize sunuyoruz. Tüm haber kategorilerimizde hafta boyunca yaşananlar, gözden kaçanlar ve detaylar sizleri bekliyor.

Haftaya yeniden buluşmak ümidiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
(Bakara Sûresi; 183)


Hadis-i Şerif

"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."
(Buhâri)


Nükte

Unutmayalım ki Müslümanlık, dindarlık, kulluk, zühd, riyâzat ve takvâ hayatı; sadece Ramazân-ı Şerîfʼe mahsus, geçici bir merâsimler faslı değildir. Bunlar, gerçek bir müʼminin ömür boyu baş tâcı etmesi gereken, son derece hayâtî kıymetlerdir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için gerçekleştirilen tarihi zirvelerin 6. ayağı hafta içerisinde Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti. Müzakerelerin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Müzakere sürecinde her iki tarafın da hakkını koruyan adil bir yaklaşım sergilediklerini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Ölen her insan, yıkılan her bina refah yolunda harcanması gereken kaynağa zarara vermektir. Artık görüşmelerden somut sonuçlar alınması gereken bir döneme girdik. Dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor." Rusya ve Ukrayna heyetinde yer alan müzakereciler Erdoğan’ın konuşmasını ayakta alkışladı.

[İlk kez uzlaşma sinyali] Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrası baş başa görüşmeler yapan iki ülke daha sonra heyetler arası görüşmeye geçti. Zirve sonrası ilk açıklama ise Ukrayna heyeti tarafından yapıldı. Ukrayna heyeti "2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz. Güvenlik garantileri sağlanırsa nötr statüye geçeriz. Anlaşmada hiçbir şey AB’ye girmeye engel olmayacak. Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak görmek istiyoruz." açıklamasını yaptı. Rusya tarafı ise Ukrayna heyetinin ardından açıklama yaparak "Bazı maddelerde uzlaşıldı" dedi. Ukrayna Başkanlık Ofisi'nden Ihor Zhovkva, İstanbul'daki görüşmelerde ilk kez ültimatomlar ve kırmızı çizgiler vermek yerine Rus tarafının Ukrayna'nın tutumunu dinlediğini söyledi.

[Çatışma bölgesinde neler yaşanıyor?] Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı 36. gününde. Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın Donbas bölgesine yeni saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. Ukrayna kuvvetlerinin geri aldığı İrpin kenti, Ruslar tarafından tekrar bombalandı. Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 17 bin 500 askerini, 135 uçağını, 131 helikopterini ve 614 tankını kaybettiği bildirilirken, Rus ve Ukrayna heyetleri bugün videokonferans yöntemiyle yeni bir görüşme daha yapacak.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International'a açıklamalarda bulundu. ABD ve diğer aktörlere S-400 dosyasının kapandığını bildirdiklerini söyleyen Kalın, "Eğer NATO üyesi Türkiye’yi desteklemek istiyorsanız, Türk ordusunun ihtiyaç duyduğu kaliteli silahlar ve Patriot Savunma Füze Sistemi satarak destekleyebilirsiniz" dedi.

[Dünya medyasından övgüler] Tüm dünyanın büyük bir endişe ile izlediği Rusya-Ukrayna savaşında tarafları bir araya getirmeyi başaran Türkiye'nin diplomasi başarısı dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Barış için ilk adımların atıldığı İstanbul'daki tarihi zirveye geniş yer veren Guardian gazetesi, 'Macron inatla telefon görüşmeleri yapsa da Türkiye, Ukrayna ve Rusya'yı bir araya getirerek diplomasi prestijini artırdı' ifadelerini kullandı. Al Jazeera, "Bir NATO üyesi olan Türkiye; Ukrayna'ya silah sağladı, Rusya'ya yaptırım uygulamayı reddetti ve görüşmelere ev sahipliği yapacak kadar her iki tarafça saygı görüyor." değerlendirmesini yaparken, Hollanda'nın yüksek tirajlı gazetelerinden AD, Erdoğan'a “Nobel Barış Ödülü” verilebileceğini yazdı


ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın Çin devletiyle ilişkili bir enerji şirketiyle anlaşmalar yaptığı ve milyonlarca dolarlık ödeme aldığı ortaya çıktı. Washington Post gazetesi, Hunter Biden'ın Delaware eyaletinde bir bilgisayar tamircisinde ortaya çıkan bilgisayarındaki belgelerin detaylarını yayımladı. Hunter Biden'ın Çin devletiyle ilişkili enerji şirketi CEFC China Energy ile yaptığı anlaşmaların detayına yer verilen haberde, bilgisayarda bulunan belgelere göre söz konusu şirketin Hunter Biden ve amcası James Biden'a 2017'den itibaren 14 aylık bir süreçte 4,8 milyon dolarlık ödeme yaptığı kaydedildi.


KISA...KISA...KISA...

• Seçim mevzuatında değişiklik teklifinin, barajın %7'ye düşürülmesi ile ittifak sistemi ve il-ilçe seçim kurullarına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı ilk 7 maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.


• Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, mümkün olan en kısa sürede Ermenistan'la barış anlaşması imzalamaları gerektiğini söyledi.


Türkiye’de son yılların en büyük veri ihlallerinden biri yaşandı. Medilife Sağlık Grubu’na gerçekleşen siber saldırıda, 500 bin hasta ve çalışana ait kişisel bilgiler ve 2.5 milyon kayıt ele geçirildi.


Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2022 yılı fitre miktarını 40 TL olarak açıkladı.


Avrupa Güreş Şampiyonası serbest stil 125 kilo finalinde Taha Akgül, Gürcü rakibi Geno Petriashvili’yi 5-2 mağlup ederek altın madalyanın sahibi olurken, 9'da 9 yaparak kendi rekorunu kırdı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 483 milyonu
• Vefat sayısı 6.1 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 14 milyon 900 bine,
• Vefat sayısı 98 bine yaklaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca illere göre haftalık koronavirüs vaka haritasını paylaştı. 12-18 Mart'ta 100 bin kişide görülen vaka sayısı İstanbul, Ankara ve İzmir'de azaldı. Eskişehir ise 628,47 vaka yoğunluğu ile zirvede yer aldı.


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kovid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır." dedi.


Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını ilk geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in 2021'deki net karı, artan aşı satışlarıyla 10,3 milyar avro olarak gerçekleşti.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini %18'den %8'e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz." söyleminde bulunmuştu. Bugün KDV indirimi Resmi Gazete'de yayımlandı ve söz konusu kararın, ay başından itibaren yürürlülükte olacağı belirtildi.


[Dünya hammadde savaşlarına gidiyor] Rusya-Ukrayna savaşı ve devreye alınan yaptırımlar, emtia fiyatlarındaki oynaklığı artırmaya devam ediyor. Savaşla birlikte emtia piyasalarında yaşanan gelişmelerin küresel bir mücadelenin sadece başlangıcı olduğu, hammaddelerin yeni dünya düzeni mücadelesinde "silah" haline geldiği belirtiliyor

[Emtia nedir?] Emtia, ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi malların tümüne verilen addır. Bu malların alım-satımının gerçekleştirildiği piyasaya Emtia Borsası denir ve Türkiye'de 133 adet Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı emtia borsası bulunmaktadır.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Buna göre şubat ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 135,5 artışla 7,88 milyar dolara çıktı.


Özellikle son dönemde gerçekleşen enerji krizlerinden dolayı oluşan yüksek enerji maliyetleri, Almanya’da enflasyonu rekor seviyelere çıkardı. Mart ayında aylık enflasyon %2,5 ve yıllık enflasyon %7,6 seviyesine ulaşarak, 1990’ların başından beri en yüksek seviyesine ulaştı.


Dünya Bankası, sürdürülebilir tarım sektörünü desteklemek amacıyla Türkiye'ye sağlanacak olan 341,27 milyon dolar krediyi onayladı. Projeden 80 binden fazla çiftçi, hizmet sağlayıcı ve veteriner doğrudan yararlanacak.


Kültür • Sanat

Portre

Osmanlı Devleti'nde ilk defa Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camisi'ne asılmasıyla başlayan mahya geleneği, o dönemden bugüne sürdürülüyor. İstanbul, Bursa ve Edirne'deki bazı tarihi camilere "Onbir ayın sultanı" ramazana özel Osmanlı geleneği mahyalar asılıyor.

[İstanbul’da Ramazan Heyecanı] Ayasofya-i Kebir Camii'nde 88 yıl sonra ilk teravih namazı kılınacak. Yeniden ibadete açılmasının üzerinden geçen 2 yılın ardından ilk kez teravih kılınacak camide, cuma ve hafta sonları enderun usulü teravih geleneği yaşatılacak. Kentte 300'e yakın camide Sakal-ı Şerif ziyaret edilebilecek, 93 camide hatimle teravih namazı kılınacak ve 2 yıl aradan sonra 209 camide itikafa girilebilecek.

[İtikafa girilecek camiler belli oldu] İstanbul Müftülüğü, web sitesinde Hicri 1443 / 2022 yılı Ramazan’ında İstanbul’da itikafa girilecek camilerin listesini yayınladı.


ABD'nin Los Angeles kentindeki 94. Oscar Ödül töreninde, bu yıl canlı aksiyon kısa film dalında ilk kez Müslüman bir aktör ödül kazandı. Senaryosunu filmin yönetmeni Aneil Karia ile birlikte yazan Riz Ahmed, 13 dakikalık "The Long Goodbye" filminde ırkçılığa ve nefrete karşı mücadele eden bir aile üyesini canlandırıyor.


Bu yıl “Hayallerini Keşfet” temasıyla düzenlenen CNR Kitap Fuarı, hayal kırıklığı oluşturdu. Kötü organizasyon ve son anda yapılan değişiklikler, yayıncıların fuara katılma kararlarını etkiledi. Sadece yayıncılar değil, 2 yıldır fuarla buluşamayan kitapseverler de hem aradıkları yayınevlerine ulaşamadıkları hem de ücretleri karşılığında hizmet alamadıkları için ayrıca mağdur oldu.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yayınladığı Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’nun 2021 yılı 4. çeyrek sonuçları, Türkiye’deki sabit internet abonelerini ortalama hızlarındaki güncel tabloyu göster önüne serdi.

Dünya genelinde sabit internette ortalama hız, 60 Mbps’yi geçti. Türkiye’de ise her 100 aboneden ancak 8’i bu hızlara erişebildi. 85 milyonluk Türkiye'de sabit genişbant internette 100 Mbps ve üzeri hızlara çıkabilen abonelerin sayısı ise 50 bini zor buldu.


Avrupa Birliği kurumları, Google, Apple, Meta ve Microsoft gibi büyük dijital platformlara katı kurallar getirecek ve bunlara uyulmaması halinde cirolarının yüzde 20’sine ulaşan para cezaları uygulanmasını sağlayacak yasada uzlaştı.


Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçağın (MMU) neredeyse tüm parçalarının tasarımının bittiğini, uçağı yerli motorla teslim etmeyi hedeflediklerini belirtti.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

ABD'li bilim insanlarının yıllardır yaptıkları çalışma sonucunda orucun insan vücudunu yenilediklerini hatta bazı bilim insanları vücudun anne karnından çıkan an gibi yenilendiğini vurguluyor.


Pandemi hareketsiz yaşamı yaygınlaştırdı ve her 4 kişiden biri 5,3 kilo aldı Uzmanlar, sağlıklı zayıflama sürecinin kişiye özel bir yaklaşımla sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.


Polen ve tozların gözde oluşturduğu kaşıntı, sulanma ve kızarıklıkların kısa sürede geçeceğini düşünmenin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, sıradan gibi görünen bu rahatsızlığın görme bozukluğuna sebep olabileceğini söylüyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Ramazan ayı yardım kampanyasını duyurdu: “Nerede muhtaç biri olsa az çok demeden el uzatan, pandemi ve uluslararası ekonomik sıkıntılara rağmen infakdan bir an geri durmayan milletimize; “Türkiye’miz İçin İnfak Vakti” diyerek yardım seferberliği başlatıyor, dar gelirli vatandaşlarımıza desteklerimizi artırıyoruz.”


Hayırseverlerin bağışlarıyla açılan su kuyuları Afrikalılara 'can suyu' oluyor. Türkiye Diyanet Vakfı, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika ülkelerinde açtığı su kuyularıyla çok sayıda insanın temiz içme suyuna kavuşmasını sağlıyor.


Lider Eğitim, 8 ve 14 yaş aralığındaki erkek öğrencilere yönelik "Lider'de Ramazan, Kalplerde Kur'an Var!" sloganı ile düzenlediği DEHA (Değer Halkaları) Ramazan programı başlıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Yaptırımlar Rusları caydırabilecek mi?] Ukrayna’da gerginliğin Rusya’nın sınıra yaptığı yığınak ile başladığı 2021 senesi sonlarından itibaren Rusya, ABD’nin Doğu Avrupa’daki stratejik ve askeri varlığını azaltması yönündeki isteklerini ABD ve NATO’ya resmi kanallardan iletmişti. Bir sonuç alması halinde Rusya, hem ABD’ye geri adım attıran büyük devlet hüviyetini kazanmış olacaktı hem de Avrupa güç dağılımında avantaj elde edecekti.


[ABD-Rusya güç mücadelesinin en tehlikeli perdesi] ABD hem Ukrayna'daki savaşı bitirmek hem de Rusya'yı cezalandırmak istiyor; ancak söylemlerinin ötesinde somut anlamda attığı adımlar, savaşın bitirilmesinin yollarını bulmaktan ziyade "Rusya'nın nasıl daha ağır şekilde cezalandırılacağına" odaklanmış gözüküyor. Savaşın sona erdirilmesi ve diplomatik bir yol bulunması konusunda ise başta Türkiye olmak üzere hangi ülkelerin gerçekten çaba gösterdiği aşikar... Sürecin şu ana dek Putin'in istediği gibi gitmediği çok açık.


[İstanbul Müzakerelerinden Sonuç Alınır mı?] İlk bir ayda sahada yaşananlar gösterdi ki, savaşın uzaması Rusya’nın da aleyhine. Evet, Ukrayna şehirleri yıkılıyor, mülteci ve sivil kayıplar dramı büyüyor. Ancak Ukraynalılar savaştıkça ABD ve AB, milyarlarca dolar askeri silah yardımı yapmaya devam ediyor, edecek. Zaman geçtikçe ABD, AB ve NATO, Rusya tehdidi karşısında konsolide oluyor. Ve Rusya izole ediliyor.


[Rusya-Ukrayna müzakerelerinde 'en anlamlı ilerleme': İstanbul toplantısı] Rusların "özel operasyon" olarak adlandırdıkları, hatta "savaş" kelimesinin kullanımını yasakladıkları, Ukrayna ve Batı’nın ise Balkanlar’daki savaşları görmezden gelerek "Soğuk Savaş sonrasında Avrupa’daki ilk savaş" olarak adlandırdıkları Ukrayna krizi bir ayını geride bıraktı. Bu süreçte yaşananlar her iki taraftan da ölüm ve göçlere sebep olduğu gibi Finlandiya’dan Japonya’ya, Kanada’dan Bosna’ya kadar dünyanın dört bir tarafında, ekonomiden savunmaya, güvenlikten enerjiye çok farklı alanlarda önemli değişikliklere sebep oldu.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: