7 Nisan 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 7 Nisan 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Pandemi sonrası küresel ölçekte rahatlama bekleyen kamuoyu tahminleri şimdiden yanılmış görünüyor. Rusya’nın Ukrayna işgalinin etkileri henüz netleşmemişken, yerkürenin farklı noktalarından olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Sadece bu hafta; Lübnan iflas etti, Peru'da halk sokaklara döküldü, Tunus'ta darbe girişimi denendi, Kuveyt'te hükümet istifa etti. Kudüs’te ise gerilim her Ramazan ayında olduğu gibi artıyor.

A Gündem’de tüm kategorilerde haftanın öne çıkanları ile sizlerleyiz. Haftaya güzel haberler paylaşabilmek ümidiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele.
(Tevbe; 112)


Hadis-i Şerif

“Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz.”
(Tirmizî)


Nükte

Ramazan ayı, kulun fazîletlere nâil olma ayıdır. Faziletler ise, kalpteki rûhânî hissiyatın heyecanından meydana gelmektedir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Rusya’nın Ukrayna işgali 43. gününe girdi. ABD Savunma Bakanlığı Rus ordusunun başkent Kiev ve Çernihiv'den çekilişinin tamamlandığını açıklarken Rusya, Ukrayna’nın doğusu ve güneyindeki hedeflere yoğunlaştı. Ülkenin doğusundaki Luhansk’ın valisi Serhiy Gayday halkı, “Hâlâ güvenliyken bölgeyi tahliye edin” sözleriyle uyardı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın en yoğun saldırılarını Luhansk, Donetsk, Mariupol ve Harkov’ya yaptığını duyurdu.

Hafta içerisinde en yoğun saldırıların gerçekleştiği Bucha’dan gelen görüntüler ise tüm dünyanın kanını dondurdu. Bucha kentinde Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarının ortaya çıkması dünya basınında büyük yankı uyandırdı. 410 sivilin cansız bedenine ulaşılırken bu gelişme dış basında geniş yer buldu. Bazı gazeteler 'soykırım' manşeti ile çıkarken, New York Times, Rus işgali altında yaşayan sivillerin hikayelerine geniş yer ayırdı.

[Diplomatlar gönderiliyor, yaptırımlar artıyor] Almanya’nın ardından Fransa’da çok sayıda Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Diplomatik kaynaklar, sınır dışı edilecek olan Rus diplomat sayısının 35 olduğunu açıkladı. Almanya ise 40 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etmişti. Diğer yandan Rusya’ya yönelik yaptırımlara her geçen gün yenisi ekleniyor. Son olarak ABD, Bucha'daki olayların ardından Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını yaptırım listesine alarak bu ülkeye yeni yatırımlara da yasak getirdi. İngiltere de, Rusya’nın en büyük bankası SberBank’ın ile Credit Bank of Moscow'un tüm varlıklarını dondurarak, İngiltere'den Rusya'ya yapılan tüm yeni dış yatırımları sona erdirdi.

[Yeni Bayraktar’lar teslim edildi] Türkiye, Rus işgali devam ederken Ukrayna'ya 16 adet Bayraktar daha teslim etti. Ukrayna, bugüne kadar Türkiye’den 20’den fazla Bayraktar TB2 siparişi verdi. Reuters kaynaklarına göre Rus işgali karşısında direnen ülke, 27 Ocak’ta 16 adetlik Bayraktar TB2 siparişi daha verdi. 16 adetlik bu partinin Mart başında Ukrayna’ya teslim edildiği iddia ediliyor. Konuyla ilgili olarak Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından 2 Mart tarihinde yapılan bir açıklamada, “Yeni Bayraktar TB2’ler, Ukrayna’ya çoktan geldi ve savaş pozisyonlarına geçti. Ayrıca sahada daha çok Javelin ve Stinger olacak.” ifadelerine yer verilmişti.

[Türkiye’nin aktif temasları sürüyor] Son 1 aydır dünyaya küresel diplomasi dersi veren Türkiye, savaşın sona ermesi için yürüttüğü mesaiye devam ediyor. Çatışma bölgelerinde kalan sivillerin tahliyesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ülkeden talebiyle yeni bir insani koridor açılması bekleniyor. İşte Türkiye’nin bugüne kadar yürüttüğü diplomatik temaslardan öne çıkanlar…

[Kudüs’te gerilim tırmanıyor] İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan 12 ila 40 yaş arası Filistinli erkeklerin ramazan ayında cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girmesini yasakladı. İsrail'in farklı kentlerinde 22-29 Mart'ta art arda yaşanan ve toplam 11 İsraillinin hayatını kaybettiği saldırılar, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de gerginliği had safhaya çıkarmıştı. İsrail askerleri, ramazanın birinci günü Cenin kentinde İslami Cihad üyesi olduğu ifade edilen 3 kişiyi "saldırı hazırlığında olduğu" iddiasıyla öldürmüştü. Bu yıl da İsrail polisi ve Filistinliler arasında işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin sembolik girişi Şam Kapısı çevresindeki gerilim devam ediyor.

[Lübnan iflas etti] Lübnan Başbakan Yardımcısı Saadeh Al-Shami katıldığı bir televizyon programında, devletin ve Lübnan Merkez Bankası’nın iflas ettiğini ifade ederek, kayıpların devlet, Lübnan Merkez Bankası, bankalar ve mevduat sahipleri arasında dağıtılacağını belirtti.

[Peru’da protestolar sürüyor] Peru'da 30 Mart'tan bu yana devam eden hükümet karşıtı eylemlerde 6 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı, göstericilerle çıkan çatışmalar sonucu 25 polisin de yaralandığını duyurdu.

[Tunus’ta Meclis feshedildi] Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de çalışmalarını askıya aldığı Temsilciler Meclisi’ni feshettiğini duyurdu. Tunus Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesabında yayınlanan videoda konuşan Cumhurbaşkanı Said, “Tunus Devleti ve kurumlarını korumak için Parlamentoyu feshediyorum.” ifadelerini kullandı. Çevrimiçi yapılan Meclis oturumunu yasadışı olarak değerlendiren Said, parlamenterleri “başarısız bir darbe” yapmakla suçladı.

[Kuveyt’te yönetim değişiyor] Kuveyt’te Başbakan Şeyh Sabah Al-Halid Al-Hamed, istifasını Veliaht Prens Şeyh Meşal Al-Ahmed Al-Cabir Al-Sabah’a sundu. Mevcut Hükümet, Aralık 2021’de görevlendirilmişti. Şubat ayında, iktidar ailesinin üyeleri olan savunma ve içişleri bakanları da gelen baskılar üzerine istifa etmişti.

Macaristan'da Pazar günü yapılan genel seçimlerde 12 yıldır kesintisiz iktidarda olan Viktor Orban büyük bir zafer kazandı. Sonuçlar henüz resmi olarak kesinleşmiş olmasa da, iktidardaki FİDESZ-Hristiyan Demokrat İttifakı 199 sandalyeli parlamentoda 135 milletvekili kazanarak, şimdiye kadar sahip olduğu üçte ikilik parlamento çoğunluğunu da korumayı başardı. Altı muhalefet partisinin oluşturduğu muhalefet ittifakı ise seçmenden beklenen desteği göremedi. Muhalefet blokunun aldığı oy oranı, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı katıldıkları 2018 genel seçimlerinde aldıkları oy toplamının da altında kaldı. Muhalefet ittifakı parlamentoda sadece 56 sandalye kazanabildi. 4. kez Başbakan seçilen Victor Orban zaferi sonrası AB'ye tarihi bir ayar verdi: "Macar soluna harcadığınız tüm paralar boşa gitti. Macar solu, Soros’un gelmiş geçmiş en kötü yatırımı oldu."

Resmi Gazete’de Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan kararda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapacak 600 milletvekilinin illere göre dağılımı belirlendi. Kararda, seçimde hangi ilden kaç milletvekili çıkarılacağı ve illerin kaç seçim bölgesinden oluşacağı aktarıldı.

[Dağılım nasıl olacak?] Yayımlanan 124 numaralı YSK kararında, 18'den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul'un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa'nın 2 seçim bölgesine ayrıldığı aktarıldı. Diğer illerin ise 18'den az milletvekili çıkardığı için tek bölge halinde seçime gireceği ifade edildi. Buna göre; Ankara 3 seçim bölgesinden toplam 36, İstanbul 3 seçim bölgesinden toplam 98, İzmir 2 seçim bölgesinden toplam 28 ve Bursa 2 seçim bölgesinden toplam 20 milletvekili çıkararak TBMM'ye gönderecek.

KISA...KISA...KISA...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili davada mahkeme, yargılamanın durdurulmasına ve dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar verdi.


• Türkiye 9 yıl sonra Kahire’ye büyükelçi atamaya karar verdi. Yeni Mısır elçisi Salih Mutlu Şen oldu.


TRT'nin Fransızca dijital haber platformu yayına başladı. Yeni platform, dünya çapında Fransızca konuşulan 28 ülkeye yayılmış geniş takipçi kitlesine ulaşmayı hedefliyor.


TFF Başkanı Nihat Özdemir görevinden istifa etti.


Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yüzde 59,9 oy oranıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda zafer ilan etti.



Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 492 milyonu
• Vefat sayısı 6.1 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 15 milyona,
• Vefat sayısı 99 bine yaklaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı haftalık vaka sayısı haritasına göre, 19-25 Mart'ta 100 bin kişide görülen vaka sayısı İstanbul, Ankara ve İzmir'de düştü. Eskişehir, 547,21 vaka yoğunluğu ile zirvede yer aldı.


SDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel olarak iki haftadır arka arkaya Covid-19'dan kaynaklanan vaka ve can kaybı sayısının azaldığını açıkladı.


Türkiye Sağlık Enstitüleri, milli imkanlarla geliştirilen, farklı varyantların tamamında tanı yapabilen yerli COVID-19 tanı kiti 'TÜSEB DiaKit'in, 11 Nisan'dan itibaren kullanıma sunulacağını duyurdu.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 5,46 artarken, yıllık enflasyon 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 61,14'e yükseldi. Artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle TÜFE'nin yüzde 61'e ulaşması bekleniyordu.

[Yeni önlemler geliyor] Enflasyonla mücadele kapsamında AK Parti'nin ekonomi kurmayları yeni bir adım atmak için çalışmalara başladı. CNN Türk’ün haberine göre un, yağ, şeker, bakliyat, bebek bezi, temizlik maddeleri gibi ürünlerde yıl sonuna kadar fiyatların sabitlenmesi gündeme gelebilir. İşte detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduat ile birlikte kur-faiz sarmalından çıkıldığını, bu mevduatların büyüklüğünün 1 Nisan itibariyle 695 milyar TL olduğunu söyledi. Nebati, yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geleceğini söyledi.


Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mart ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %19.8’lik artışla 22.7 milyar dolar olurken ithalat %156 artışla 30.9 milyar dolara ulaştı. Böylece Mart ayında dış ticaret açığı 8.2 milyar dolar oldu.


İstanbul’da toplu ulaşım ve suya zam geldi. Toplu ulaşıma %40 zam gelirken, tam elektronik bilet ücreti 7,67 lira, tam abonman 602 lira, öğrenci abonman 109 lira, ilk aktarma 5,48 lira, taksi açılış ücreti 9,8 lira oldu. İstanbul’da suya ise yüzde 29 oranında zam yapıldı. Konut için 0–15 metreküp arası kullanıma 8,33 TL, 16 metreküp üzerine 12,51 TL oldu.


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisinin Nisan 2022 sayısı çıktı. “İbadet, İnfak ve Takva ile… Ramazan bizden razı olsun” kapağıyla yayınlanan yeni sayının sunuş yazısı şu ifadelerle bitiyor: “Altınoluk olarak ilk çıktığımız günden bu yana Müslümanca yaşama sanatının sözcüsü olmaya çalışıyoruz. Her sayımız hem şekil hem de muhteva olarak bu çabanın bir vitrinidir. Bu vitrinde hiç değişmeyen ve değişmeyecek aslî gündem kulluktur.” Altınoluk’un Nisan 2022 sayısına ulaşmak için tıklayın:


Yeşilçam filmlerindeki din adamı ve dindarların yıllar boyu ‘yobaz ve üçkağıtçı’ olarak resmedildiği bilinir. Filmlerde ezan, cami olmaz, namaz kılana rastlanmazdı. Bu nefretin sadece senarist ve yönetmenlerden kaynaklanmadığı, devletin dine dair tüm sahneleri bir bir sansürlediği ve yapımcıları uyardığı ortaya çıktı. İşte yeni çıkan “Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi” kitabı Yeşilçam filmlerinde neden ezan, cami ve namaz kılan kimsenin olmadığını ortaya koyuyor.


2022’nin 13 haftalık ilk çeyreğinde, toplamda 16 milyon 148 bin 34 adetlik bilet satışı yapıldı. Satışlardan elde edilen 439 milyon TL’lik hasılatla salgın öncesinin sonuçları yakalandı.


Osmanlı’nın kadim geleneklerinden mukabele, Uganda’da Türk hayırseverler tarafından inşa edilen Hazreti Ebubekir Camisi’nde yaşatılıyor. Türk mimarisine uygun olarak tasarlanan Hazreti Ebubekir Camisi, ferah ve düzenli olması sebebiyle bölge Müslümanlarının gözdesi haline geldi.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Elon Musk, Twitter'da yüzde 9,2'lik hisse satın aldı. Açıklamanın ardından Twitter hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 25 yükseldi. Musk böylece Twitter'ın en büyük hissedarlarından bir tanesi haline geldi, payı Twitter kurucusu Jack Dorsey'den neredeyse 4 kat fazla.


Pandemi döneminde dünya genelinde yaşanan sokağa çıkma kısıtlamalarıyla, havaya salınan sera gazı salınımı ve fosil yakıt tüketimi kaynaklı kirleticiler azaldı.
Hayatımıza son dönemde giren metaverse de bu kez tercihleri keyfi olarak eve kapanma yönünde değiştiriyor. Uzmanlar, metaverse'ün doğaya nasıl etki edeceği hakkında farklı noktalara dikkat çekiyor. Ulaşım kaynaklı kirleticilerde yüzde 20'lik bir düşüş olacağı ifade edilirken, çip üretimi kaynaklı faaliyetlerin çevreye vereceği zarara dikkat çekiliyor.


Rüzgardan elektrik üretimi rekor tazeledi. Türkiye'nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi dün 203 bin 69 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 25,42 oldu. rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 25,42 oldu.


BTK tarafından yayınlanan yeni karar kapsamında, Türk Telekom’un toptan internet tarife fiyatlarında yüzde 67 oranında bir zam yapıldı. Zamlı tarifelere dikkat çeken TELKODER, “Tüketiciler önümüzdeki dönemde yüksek internet ve sabit telefon faturaları ödemek zorunda kalacak.” açıklamasını yaptı. BTK, yaptığı yeni bir duyuruyla 1 Nisan olan kararın yürürlük tarihini 1 Haziran'a erteledi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Ramazan ayı boyunca, altın öğün diye nitelendirilen kahvaltının yerini alan sahur öğününü atlamamak gerektiğini belirten uzmanlar, sadece su içimi için kalkılan sahurun ve ardından tekrar uyumanın fizyolojik ve psikolojik bakımdan zararlı olacağını ifade ediyor.


Ramazan ayı boyunca aç kalınan süre zarfında insan vücudu normalinden daha farklı çalışmaya başlıyor. 11 ay boyunca alınan besinlerle birlikte vücutta oluşan toksik maddeler, 1 aylık oruç sürecinde yok oluyor. Az besin tüketimiyle gün içinde sindirime harcanacak olan enerji ve oksijen, hücre yenilenmesi için kullanılıyor.


Ramazan ayı rahmet ve mağfiret ayıdır. Bu ayda yapılacak ibadetler kat kat sevabı ile mükafatlandırılır. Oruç bu ibadetlerin başında gelir. Peki oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi durumlar orucu bozar? Hangileri bozmaz? İşte en çok merak edilen sorular ve cevapları...


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, zekât, erzak, iftar, fidye ve fitre emanetlerinizi Türkiye’de ve dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahiplerine, savaş mağduru mültecilere ve Kur’an talebelerine teslim ediyor.


Türkiye Diyanet Vakfı’na emanet edilen yardımlar Ramazan programı kapsamında 82 ülkede yer alan görevliler nezaretinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.


Deniz Feneri Derneği, uzak coğrafyalardaki ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz için iftar sofraları kuruyor, Ramazan sevincini ihtiyaç sahipleri ile paylaşıyor ve kardeşlerimizi sevindiriyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Rusya'nın Ukrayna müdahalesi Balkanlar için ne anlama geliyor?] Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi dünyanın geri kalanı gibi Batı Balkan ülkelerini de şaşırttı. Batı’nın 24 Şubat sabahı uyandığı yeni jeopolitik gerçeklik, Avrupa Birliğinin 10 yıllardır muğlak bir ilişki yürüttüğü Batı Balkan bölgesi için önemli siyasi ve ekonomik sonuçlar doğurdu, yenilerine de zemin hazırladı.


[Rusya - Ukrayna arasındaki dezenformasyon savaşı] Rusya’nın askeri ve siber alandaki yıkıcı etkisinin yanı sıra dezenformasyon kapasitesinin de yüksek düzeyde olduğunu söylemek mümkün. Nitekim Kremlin’in, 2014’te Kırım’ı ilhak ettiğinden beri “maskirovka” adı verilen modern bir alan stratejisi kullandığı biliniyor.


[Avrupa güvenliğinde yeni haritalar çiziliyor] Trans-Atlantik Dünya, Ukrayna Savaşı ile birlikte Türkiye'nin, NATO'nun ikinci büyük gücü olması, Montrö'yü şeffaf olarak uygulaması, Ukrayna-Rusya ihtilafında kolaylaştırıcı bir rol oynaması gibi nedenlerle Avrupa güvenlik caydırıcılığı açısından güvenlik üreten bir ülke olduğunu fark etti. Ankara'nın halihazırda bir NATO üyesi olarak Ukrayna'da çatışan her iki tarafla da görüşmesi meyvelerini önce Antalya Diplomasi Forumu'nda Lavrov-Kuleba görüşmesi sırasında şimdi de İstanbul'da yüz yüze yapılan Ukrayna-Rusya heyetleri arası görüşmelerde verdi.


[Savaşın Seyri Değişiyor] Rus güçlerinin Kiev çevresinden çekilmesi ile savaşın seyri değişiyor. Bir yandan Buça’dan yansıyan görüntüler dünya kamuoyunda Rus karşıtı algıyı güçlendiriyor. Rus lider Putin’i savaş suçlusu gören kampanyanın hızlanması şaşırtıcı olmaz. Diğer yandan ise 24 Şubat’ta Rus işgali başladığında konuşulan senaryolardan bazılarının gerçekleşmeyeceği artık netleşti.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: