15 Nisan 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 15 Nisan 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile birlikteyiz.

Sıcak gelişmelerin yanı sıra, ekonomi, kültür, teknoloji, sağlık ve diğer kategorilerimizdeki haberlere göz atmayı unutmayın. Haftaya yeniden görüşebilmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz. Ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir.
(Al-i İmran; 92)


Hadis-i Şerif

“Allah yolunda hiç kimsenin korkutulmadığı kadar korkutuldum, Allah yolunda hiç kimsenin görmediği eziyetlere mâruz kaldım. Otuz gün geçerdi de Bilâl ile ikimizin yemeği, Bilâl’in koltuğunda taşıdığı bir parça yiyecek olurdu.”
(Tirmizî)


Nükte

İnfak, cömertliğin; cömertlik, merhametin; merhamet de îmânın tezâhürüdür. Cömertlik ve merhametin iki düşmanı vardır: İsraf ve cimrilik. İsraf; aşağılık duygusunu bastırma hareketidir. Cimrilik; korkaklık ve malına sığınmaktır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Putin’in emri ile 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgali haftalardır devam ediyor. 50 günün geride kaldığı savaşın bitmesini tüm dünya beklerken, Rusya lideri Putin'den flaş bir açıklama geldi. Putin, başarıya ulaşana kadar operasyonların devam edeceğini ifade etti.

Diğer yandan, Kiev'den tabiri caizse gündeme bomba gibi düşen bir teklif geldi. Ukrayna istihbaratının, Ukraynalı muhalif politikacı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın dostlarından Viktor Medvedçuk’u yakaladığını duyuran Ukrayna lideri Zelenski, Putin'e esir değişimi çağrısında bulundu. Rusya bu teklife şimdilik temkinli yaklaşıyor.

[Mariupol düştü mü?] Rusya işgalinde enkaza dönen ve büyük bir insani felakete doğru ilerleyen Mariupol kenti ile ilgili Moskova yönetiminden flaş bir açıklama geldi. Rus ablukası altındaki kentte 1160 Ukrayna askerinin teslim olduğu açıklandı. Teslim olan askerlerin temel gıda ve su stoklarının tükendiği belirtilirken; Rusya Mauripol'ü ele geçirmesiyle Azak Denizi'nde tam kontrolü sağladı.

[Rusya’nın asker kayıpları büyüyor] Savaş ülkenin doğusuna doğru kayarken dünya Rusya'nın verdiği kayıpları konuşuyor. Savaşta ağır asker ve teçhizat kaybına uğrayan Moskova'ya vurulan en büyük darbe üst düzey subay ve generallerinin öldürülmesi oldu. Ukrayna, 13 nisan itibari ile savaşta 20 bine yakın Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Batılı kaynaklar bu sayının 7 ile 15 bin arasında olduğunu belirtirken, Moskova konu ile ilgili ilk ve son resmi açıklamasını 2 Mart'ta yapmış, savaştaki asker kaybını 498 olarak açıklanmıştı. Bu veri o tarihten sonra hiç güncellenmedi.

Başbakan İmran Han hükümeti, Pakistan Ulusal Meclisi'nde hafta başında yapılan güvensizlik oylamasıyla düşürüldü. İmran Han hükümetinin düşürülmesinin ardından ise halk sokaklara inerek, devrik hükümete destek gösterileri düzenledi.Adalet Hareketi Partisi lideri İmran Han, yaşananlar için "yerli iş birlikçiler ile ABD destekli rejim değişikliği" nitelemesi yaptı. Pakistan'ın eski lideri Han, Peşaver'deki mitingde "Yeni seçimler bir an önce duyurulmalı, aksi halde halkı sokağa çıkaracağım." çağrısını yineledi.

[Şahbaz Şerif kimdir?] bbbPakistan’da Ulusal Mecliste yapılan seçimle ülkenin yeni Başbakanı olan Şahbaz Şerif, Türkiye ve Çin ile ilişkilere önem vermesiyle biliniyor. Şahbaz Şerif'in ağabeyi Navaz Şerif 3 dönem başbakanlık yapmıştı.

Fransa’da geçtiğimiz pazar günü düzenlenen seçimlerde gelenek bozulmadı. 1965’den beri ilk turda sonuçlanmayan yarış, 2017’de olduğu gibi Macron ile Le Pen arasında ikinci turda devam edecek.

[Seçim sonuçları ne anlatıyor?] Aşırı sağın istikrarlı yükselişini sürdürdüğü Fransa’da ikinci tura kalan seçimleri Macron’un kazanması bekleniyor. Birinci turda yarışan 10 adayın çoğu Macron’u destekleyeceğini beyan ediyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Suudi Arabistan'ın bu yıl hac ibadeti için ülke içinden ve dışından toplam bir milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini, ancak detaylarının gelecek haftalarda açıklanacağını duyurduğunu hatırlattı: “2020'de hacca götüreceğimiz vatandaşlarımızın kuralarını çekmiştik. O kurada 84 bin vatandaşımızın kurasını çektik. Yani hazır bekleyen şu anda 84 bin kardeşimiz var. Bu 84 binden ilk 30 bini ya da 40 bini hacca gönderme imkanı bulmuş olacağız. Yalnız şöyle bir şey var, 65 yaşını geçmiş olanlar bu yıl hacca gidemeyecekler.

Sokaklarda ciddi bir problem haline gelen sahipsiz köpekler nedeniyle her gün çok sayıda saldırı haberi gündeme düşüyor. İstanbul'un 25 ilçesinde sahipsiz köpeklerle ilgili son 15 ayda 18 bin 791 ihbar yapıldı. Bu ihbarların 881'i "ısırma vakası" olarak kayıtlara geçti. Köpek saldırılarına ilişkin kayıt tutan ilçelerde ilk sırada 140 ısırma vakası ile Arnavutköy, 103 vaka ile Esenyurt ikinci, 72 vaka ile Sarıyer ilk üçüncü sırada yer aldı.


KISA...KISA...KISA...

• Reuters ve Ipsos tarafından yapılan yeni bir ankete göre, ABD Başkanı Joe Biden'a olan halk desteği oranı yüzde 41'e geriledi.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son 7 yılda asayiş sorunları sebebiyle sınır dışı edilen Suriyeli sayısının 19 bin 336 olduğunu açıkladı.


Ayasofya Camii'nin yanı başında bulunan ve 1936 yılında yıktırılan 'Ayasofya Medresesi' bugün düzenlenecek törenle yeniden hizmete açılıyor.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 500 milyonu
• Vefat sayısı 6.1 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 15 milyona,
• Vefat sayısı 99 bine yaklaştı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tüm Türkiye’de, yoğun bakımda bir tek COVID-19 hastası olmayan hastane sayısının 804, yatan hasta sayısı sıfır olan hastane sayısının ise 519 olduğunu açıkladı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, 30 yaş altı gençlerin COVID-19'u hafif belirtilerle atlatsa da hastalık sonrası zihinsel yeteneklerinde etkilenme olabildiğini söyledi.

Tünelin ucunda ışık göründü. Covid 19 Pandemisinin yerini endemiye bırakması bekleniyor. Peki bu ne kadar rahatlatıcı? Endemik hayatımızda neleri değiştirecek? Endemik olan diğer hastalıklarda neler yaşanmıştı? Uzmanlar anlatıyor…


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu.Karar metninde para politikasına ilişkin gözden geçirme sürecinin devam ettiği belirtildi.

[Küresel piyasalar faiz kararlarına odaklandı] Küresel piyasalar, alış ağırlıklı bir seyir izlerken, bugün Türkiye ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararları takip ediliyor. Detaylar için tıklayın:


Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında Türk vatandaşlığı için satın alınması gereken gayrimenkulün değerinin yükseltilmesi görüşüldü. Alınan kararla 250 bin dolar olan başvuru şartı 400 bin dolara yükseltilecek.


AK Parti, ekonomik düzenlemeleri de içeren 20 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Düzenleme bankacılık kanununda değişiklikler öngörüyor. Teklife göre kur korumalı mevduat sistemine dahil olan şirketler, 2022 yılının ilk çeyreğinde de kurumlar vergisinden sisteme dahil edilen tutarlar kadar muaf tutulacak.


Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Şubat sonu itibarıyla 2021 yıl sonuna göre 1,3 milyar dolar azalarak 167,7 milyar dolara indi.Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, söz konusu dönemde uzun vadeli kredi borcu 1,4 milyar dolar azalışla 160,1 milyar dolar, ticari hariç kısa vadeli kredi borcu 129 milyon dolar artışla 7,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 1 yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemeleri toplam 43,2 milyar dolar oldu


Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatı 2022'nin ilk çeyreğinde 762 milyon 663 bin dolar oldu.Bu dönemde, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5 artışla 313 milyon 682 dolarlık narenciye, yüzde 1 artışla 301 milyon 161 dolarlık sebze ve yüzde 16 azalışla 142 milyon 264 bin dolarlık meyve ihraç edildi. Dış satımın geri kalan kısmını da çay oluşturdu.


Kültür • Sanat

Portre

İslam'ın doğuş hikayesini anlatan Mustafa Akkad'ın "Çağrı" filmi, Türkiye'de ilk kez gösterime girişinden yaklaşık 45 yıl sonra yenilenmiş 4K versiyonuyla bu haftadan itibaren beyaz perdede izlenebilecek.Hz. Muhammed'in hayatını ve İslamiyet'in doğuşunu en iyi anlatan film olarak bilinen ve İngilizce adı "The Message: The Story of Islam" olan 177 dakikalık film, 1976'da çekilmişti. Filmin oyuncu kadrosunda Oscar ödüllü başarılı oyuncu Anthony Quinn'in yanı sıra Irene Papas, Michael Ansara, Johnny Sekka, Michael Forest, Garrick Hagon ve Damien Thomas yer alıyor.


Koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın yaklaşık 30 yıldır bir araya getirdiği farklı dönemlere ait Kâbe örtüleri ile eski hac yolculuklarından hatıraların bulunduğu “Kabe Örtüleri ve Kâbe Yolunda Hatıralar Sergisi”, Esenler’de ziyarete açıldı. Sergide 1900’lü yılların başında Mekke’den dönüşte getirilen koku gülabdan zemzemlik gibi orijinal hediyelikler ve antikalar, Osmanlı dönemi hac vekâletnameleri ve şehadetnameleri de yer alıyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığınca, sinema sektörüne 26 milyon 450 bin lira destek sağlandı. Bakanlık tarafından, 11 "Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım" projesine 17 milyon 200 bin lira, 9 "İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım" projesine 8 milyon 250 bin lira, 2 "Çekim Sonrası" projesine 500 bin lira ve 1 "Ortak Yapım" projesine 500 bin lira destek sağlandı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Dijital Tüketici Trendleri 2021 Araştırması’nın sonuçlarına göre Türkiye’deki akıllı telefon değiştirme sıklığı son 2 yılda 9 puan azaldı. Bu gerilemede döviz kurlarındaki yükseliş ve IMEI kayıt ücretlerindeki artış etkili oldu.


E-Devlet ve bağlantılı bazı yerlerde bulunan verilerin hacklendiği ve internete sızdırıldığı iddiasının, çok geçmeden yalan olduğu ortaya çıktı. Nüfus Genel Müdürlüğü, kimlik ve adres verilerinin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin bulunmadığını ve veri tabanlarında çipli kimlik kartı görsellerinin yer almadığını açıkladı.


Facebook’un çatı kuruluşu Meta, Ramazan ayı süresince tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını mercek altına aldı. Meta tarafından paylaşılan Türkiye’ye dair araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 46’sı bir markanın Ramazan sezonunda yaptığı kampanya ve uygulamaları öğrendikten sonra o markaya olan ilgilerinin net bir şekilde arttığını söylüyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Gece yenen sahur yemeğinin mide ve yemek borumuzda asit reflüsü, sabah bulantı gibi problemlere sebep olabileceğini dile getiren uzmanlar, bunları engellemek için sahurda tok tutma yönüyle iyi bilinen proteinli gıdalar tüketmenin faydalı olacağını vurguluyor.


Oruçluyken ağızda oluşan kuruluk, bakteriye ve buna bağlı olarak da kokuya sebep oluyor. Bunu en aza indirmenin yolları var. Dil temizliği, yiyecek seçimi ve masajla, ağız kuruluğunun dolayısıyla da kokunun önüne geçilebiliyor.


Halsizlik, sebepsiz mutsuzluk, dikkat eksikliği, kas veya eklem ağrıları gibi sorunlar yaşıyor musunuz? Erken yatmanıza rağmen sabahları uykunuzu alamamış hissediyor musunuz? Bu sorunlar size tanıdık geliyorsa, nedeni hayat kalitemizi oldukça düşürebilen ‘bahar yorgunluğu’ olabilir!


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, zekât, erzak, iftar, fidye ve fitre emanetlerinizi Türkiye’de ve dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahiplerine, savaş mağduru mültecilere ve Kur’an talebelerine teslim ediyor.


Hiç çocukları olmadı. Ama bu onları hayata küstürmedi ve Ümmetin evlatlarına hizmet etmekten alıkoymadı. Aksine, kendilerini adeta onlara adadılar. Dünyanın dört bir yanındaki yetimlere kol kanat geren iyilik dolu iki yürek; Fatma Teyze ve eşi Osman Amca, 6 Kıtada 95 Yetime Annelik Yapıyor!”


Dumlupınar Üniversitesinde öğrenimlerine devam eden Endonezya, Filistin, Gine, Mısır, Moritanya, Ürdün, Somali ve Yemenli 16 hafız öğrenci, kentteki dört camide mukabele geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor.



Derin Okuma

Derin Okuma

[Fransa seçimleri ne diyor?] İkinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan ve Soğuk Savaş dönemi kadar sert bir süreçten geçtiğimiz bugünlerde Fransa yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçim Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik, sosyal, siyasal çalkantılar ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde gerçekleşti. Fransızlar, konjonktürün getirdiği sıkıntılar sonucunda aşırı söylemlerin karşılık bulmadığı, soğukkanlı bir dış politikanın uygulanması gerektiği yönünde irade beyan etmiş oldu.


[Rusya-Ukrayna cephesinde kazanan kim?] Dünya siyaseti ve bugünkü uluslararası sistem, savaşan bir ülkenin durumunu sistemden bağımsız değerlendirmeye imkan vermiyor. Yani bu savaş etkileri ve sonuçları bakımından sadece Rusya ve Ukrayna arasında sınırlı tutulamaz. Bu bakımdan dünya siyasetinde küresel bir güç olarak görülen Rusya için savaş sonucu oluşacak tablo, rakipleri karşısında nasıl bir pozisyona evrildiği ile de ilişkilendirilmelidir.


[Pakistan’daki Siyasal Kriz: Şimdi ne olacak?] Pakistan’daki siyasi durum halen istikrara kavuşmamış olsa da yeni hükümetin yakında kurulması beklenmektedir. Ancak bu aşamada mevcut krizin sebepleri ve Han’ın görevden alınmasının bu ülke açısından mahiyetini anlamak önemlidir. Bu kapsamda Türkiye’den ve Pakistan’dan uzmanlar son gelişmeleri ve bunların hem Pakistan hem de bölge ve dünya açısından muhtemel etkilerini değerlendirdi.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: