21 Nisan 2022 - Cuma

 

zwnj;
Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 21 Nisan 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derlediğimiz yeni bir A Gündem ile karşınızdayız. Bu hafta, Kuzey Irak’a başlatılan Pençe Kilit Operasyonu’nun detaylarına bakıyor, Rusya’nın devam eden Ukrayna işgalinde son duruma göz atıyoruz.

Tüm kategorilerimizde dolu dolu içeriklerin yer aldığı yeni bir bültenle haftaya bir kez daha sizlerle buluşabilmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O'nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar.
(Al-i İmran; 103)


Hadis-i Şerif

“Kul, din kardeşine yardımcı olduğu sürece Allah da onun yardımcısı olur.”
(Ahmed b. Hanbel, II. 252.)


Nükte

Müʼminlerin hiçbir dünyevî menfaat beklemeksizin din kardeşlerini sevmesi, onların iyi günlerindeki mutluluğu kadar, zor zamanlarındaki kederini de paylaşmaya gönüllü olması, yani din kardeşliğini yaşaması, Allah katında çok kıymetli bir amel-i sâlihtir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyinde Pençe Kilit Operasyonu'nu başlattı. Hava harekâtıyla teröristlerin inlerinin vurulduğu operasyonda şu ana dek 30 terörist öldürüldü. Mehmetçiğin kararlı ilerleyişi devam ederken PKK'lı teröristler paniklemeye başladı.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak’ın kuzeyine düzenlenen “Pençe-Kilit Operasyonu”nda 1. safhanın tamamlandığını söyledi. Akar, operasyonun devam edeceğini belirterek “Onlarca mağara var. Bütün mağaraların, barınakların temizlenmesi gerekiyor” dedi.

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde "Operasyonlar devam ederse savaşı Türkiye şehirlerine taşıyacağız" sözleriyle Türkiye'ye tehdit etmeye kalkan Duran Kalkan'ın ardından örgüt elebaşı Murat Karayılan da konuştu. Operasyonla köşeye sıkıştıklarını gizlemeyen Murat Karayılan, eli kanlı örgüte destek istedi. Murat Karayılan, "Kürt gençlerine çağrım, bu önemli dönemde mutlaka eylemci olun" dedi.

Örgüt elebaşlarının açıklamalarının ardından iki ayrı bombalı saldırı gerçekleşti. Bursa-Mudanya Yolu Yeni Karaman Mahallesi mevkisinde ilçesinde infaz koruma memurlarını taşıyan otobüsün geçişi sırasında yaşanan patlamada bir kişi şehit oldu, dört kişi yaralandı. Bursa Valisi Canbolat, patlamanın uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcı ile tetiklendiğini söyledi.

Gaziosmanpaşa'daki Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)'na patlayıcıyla saldırı düzenlendi. Hürriyet Mahallesi Cengiz Topel Caddesi'nde saat 06.30 sıralarında gerçekleştirilen olayda, ölen ya da yaralanan olmazken binanın camları kırıldı. Patlama güvenlik kamerasına yansıdı. Olay yerinde incelemelerde bulunan ekipler, patlamaya el yapımı bir bombanın neden olduğunu belirledi. Çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen ekipler sabah erken saatlerde bir kadının TÜGVA şubesi önüne gelerek el yapımı patlayıcı bıraktığını tespit etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi ikinci ayını tamamlıyor. Rusya, Mart başından beri kuşatma altında bulunan Ukrayna'nın liman kentlerinden Mariupol'ü, Azovstal Demir Çelik Fabrikası dışında tamamen ele geçirdiğini açıkladı. Böylece Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki tüm toprakları Rusya kontrolüne geçti. Rus Interfax ajansının aktardığı habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bunun bir başarı olduğunu söyledi ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu tebrik etti.

[20 bin Rus askeri öldü] Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-20 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 20 bin 900 asker öldürüldü, Ruslara ait 171 uçak, 150 helikopter, 815 tank, 2 bin 87 zırhlı araç, 391 top, 136 roketatar sistemi ve 67 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1504 araç, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 165 insansız hava aracını da kaybetti.

[5 milyon ülkeyi terk etti] BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya'nın işgale başlamasından sonra ülkesini terk eden Ukraynalılara ilişkin verdiği sayıları güncelledi. Buna göre işgalde 54 gün geride kalırken 4,9 milyondan fazla Ukraynalı ülkelerinden kaçtı. BM, Ukraynalı mülteci sayısının geçen haftaya göre 65 bin 396 artarak 4 milyon 934 bin 415'e yükseldiğini duyurdu. Uluslararası Göç Örgütü ise yaklaşık 215 bin yabancının da Ukrayna'yı terk ederek kendi ülkelerine döndüğünü ve bunların dönüş yolunda zorluklarla karşılaştığını açıkladı. Ukrayna'dan 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor. Bu nedenle ülkeden ayrılanların yüzde 90'nın kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.

[Yaptırımlar Rusya’nın belini büküyor] Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 57. gün geride kalırken, Batılı ülkelerin Moskova'ya yönelik yaptırım dalgası da devam ediyor. Her geçen gün genişletilerek artan yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, otomobil, spor ve ticaret alanlarını kapsıyor.

Küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.ai'nin verilerine göre, Rusya 22 Şubat'tan itibaren 6 bin 918 yeni yaptırıma maruz kaldı. Rusya'ya uygulanan yaptırımların sayısı toplamda 9 bin 672'ye ulaştı. Rusya, 3 bin 616 yaptırımın uygulandığı İran'ı, 2 bin 608 yaptırıma maruz kalan Suriye'yi ve 2 bin 77 yaptırımın uygulandığı Kuzey Kore'yi geride bırakmıştı.

Dünyada en çok yaptırımın uygulandığı 7 ülkeden oluşan listede 651 yaptırımla Venezuela, 510 yaptırımla Myanmar ve 208 yaptırımla Küba da yer alıyor.


KISA...KISA...KISA...

• TÜİK’in “İstatistiklerle Çocuk” araştırmasına göre 2021 yılsonu itibarıyla Türkiye’de 22 milyon 738 bin çocuk yaşıyor. Toplam nüfusun %26.9’una denk gelen bu oran AB ülkelerinin tümünden daha yüksek.


Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya’nın hasar gören İmparator Kapısı’na dair yaptığı açıklamada “Aşınma ve tahribat ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak bir dokunma ile de tahribat oluşmuştur” dedi ve kapının onarıldığını duyurdu.


Zonguldak-Sakarya doğal gaz sahası Resmî Gazete'de yayımlanan kararla proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı ve toplam sabit yatırım tutarı 145,2 milyar lira olarak belirlendi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 504 milyonu
• Vefat sayısı 6.2 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 15 milyona,
• Vefat sayısı 100 bine yaklaştı.

Çin, bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkardığı durumu Covid-19'a karşı "sıfır vaka" stratejisi ile çözmeye çalışıyor. Şehirde son günlerde sokağa çıkmak isteyen vatandaşlarla güvenlik güçleri arasındaki gerilim had safhaya yükselmiş, bazı bölgelerde arbede ve gözaltılar yaşanmıştı. 26 milyon nüfuslu en büyük şehri Şanghay'da ise 4 milyon kişinin daha evlerinden çıkmasına izin verildi.


Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayakta hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden uzmanlar, bu durumun her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “20'nin üzerinde ilde Kovid yoğun bakımlarında hastamız yok. Önümüzdeki dönem artık kısıtlamalarla değil kişisel tedbirlerin grip benzeri devreye gireceği dönemde oluyoruz. Omicron öncesi hastane yükümüz şu an Türkiye'de 4'te 1'e inmiş durumda."



Ekonomi • Finans

ekonomi

IMF, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte küresel büyüme tahminlerinde revizyona gitti. Nisan raporunda küresel büyüme tahmini %4,4’ten %3,6’ya düşürülürken enflasyon beklentilerinin ise arttığını açıklandı. Kurum 2022 yılında ABD ekonomisi için büyüme tahmini %4’ten %3,7’ye, Euro Bölgesi büyüme tahminini ise %3,9’tan %2,8’e çekti. Gelişen ülkelerde 2022 yılı enflasyonu %8,7 olarak tahmin edildi.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı. Veriler Şubat'ta konut fiyatlarının yüzde 96,4 arttığını gösterdi. İstanbul'da konut fiyatları ikiye katlarken, İzmir'de ilk kez metrekare fiyatı 10 bin TL'yi aştı.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda küresel enflasyonist baskılar ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler ışığında olumsuz yayılmalar ile toparlanmaya yönelik risklere karşın beraber hareket etmenin önemini vurguladıklarını bildirdi.


Türkiye'de milyonlarca emeklinin gözü bu haberdeydi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bayramda emekliye bin 100 TL ikramiye verileceğini açıkladı. Bilgin, ödemelerin 28 - 29 Nisan'da yapılacağını duyurdu. 2018 yılında 1000 TL olan ikramiye tutarı, iki yılın ardından geçen sene 1100 TL'ye yükseltilmişti.


Kültür • Sanat

Portre

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle 2 yıldır kapalı olan Hırka-i Şerif, bugün yeniden ziyarete açılıyor. Hırka-i Şerif, . 29 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek


Klasik İslam sanatlarını bünyesinde birleştiren mücellitlik, Osmanlı’dan günümüze sürdürülen güzide sanatlardan birisi. Kültürümüzün taşıyıcısı olan mücellitlerden Fatih Hündür, yaptıkları işin ciltçilikten ayrışan yönünü ve eski Ramazan geleneklerini anlattı. Hündür, insanların Ramazan ayından önce “Kur’an”larını tamir ettirmelerinin ise eskide kaldığını söylüyor.


Asr-ı Saadet, Hulefa-yı Raşidin, Memlükler, Emeviler, Abbasiler ve Osmanlılar… İslam medeniyetleriyle birlikte gelişen pek çok kültürün yanında sanat da kendine has üslubuyla çeşitlendi. Tarihin 1200 yıllık dönemini içeren İslam sanatının gelişimi, İslam Medeniyetleri Müzesi’nde yüzlerce değerli eserle sergileniyor. Bir hafta önce açılışı yapılan ve Ramazan ayı boyunca ücretsiz gezilebilen müzeyi, yurdun dört bir yanından gelen 30 bine yakın misafir ziyaret etti.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 70 milyonu mobil olmak üzere toplam geniş bant internet abone sayısının 88.2 milyona yükseldiğini bildirdi.

Fiber altyapının 2021'de yüzde 11 civarında artarak 471 bin kilometreye ulaştığı vurgulanan açıklamada fiber internet abone sayısının da yaklaşık yüzde 21 artışla 4,8 milyonu geçtiği aktarıldı.


Sosyal medya platformu Twitter'ın yüzde 9.2'sini alarak en büyük hissedarı olan Elon Musk firmanın tamamını satın almak üzere teklifte bulundu. Hisse başına 54.2 dolar ile dünkü kapanışın yüzde 18 üzerinde bir teklifte bulunan Musk Twitter'ın halka açık değil özel bir şirket olarak yoluna devam etmesi gerektiğini belirtti. Teklif kabul görürse satış işlemleri 41.4 milyar dolarlık değerleme üzerinden gerçekleşecek.


WhatsApp üyelik modeline geçiyor. Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, uzun süredir test ettiği “Topluluklar” altyapısını resmi olarak tanıttı. Şirket ayrıca son görülme özelliğini seçenekli hale getiriyor. Son ortaya çıkan bilgilere göre şirket bir üyelik modeli üzerinde çalışıyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Değişen mevsim süreçlerinde cildin birçok değişikliğe uğradığını belirten uzmanlar, her cilt tipinin bu geçiş dönemine farklı şekilde tepkime gösterdiğini söyleyerek alerjik ve hassas ciltler için önerilerini sıralıyor.


İftar sofralarının olmazsa olmazı geçmişten günümüze gelen en lezzetli geleneklerden olan Ramazan şerbetinin faydaları da saymakla bitmiyor. Susuzluğu gidermede yardımcı olacak şerbetler kan şekerinin dengelenmesinde de etkin rol oynuyor. Özellikle iftardan sonra sindirime yardımcı olarak vücuttaki sıvı ve şeker dengesini düzenliyor. Peki Ramazan’da hangi şerbetler yapılır?


Yapılan araştırmalarda çocukların yüzde 40’ının gelişimlerinin bir döneminde uyku sorunu yaşadıklarını belirten uzmanlar, “TV ya da video izleyerek uyumak çocuklarda travmatik sonuçlar doğurabilir. Uyku sorununun ise hiperaktivite ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz” diyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, zekât ve fitre emanetlerinizi Türkiye’de ve dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahiplerine, savaş mağduru mültecilere ve Kur’an talebelerine teslim ediyor.


Yeryüzünün her noktasındaki yetimlere ulaşmayı hedefleyen Yetim Vakfı, Bangladeş'te yetim ve ailelerine 250 kumanya, sürpriz içerikleriyle 250 adet Ramazan çocuk paketi dağıttı.


Lider Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Gençlik Gelişim Merkezleri bünyesinde LGS Yaz Okulu 16 Mayıs'ta başlıyor. Detaylı bilgi için:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Hilalin mekânlardaki izdüşümü] İslam dünyasının sembolü hilalin cami kubbelerinde bir alem gibi kendine yer bulması, kubbe sembolizmiyle doğrudan bağlantılıdır. Nitekim İslam mimarisinin ilk örneklerinden başlayarak klasik Osmanlı mimarisinde en olgun evresine ulaşan kubbeler, salt mimarlık bağlamı üzerinde değildir. Kubbeler; bir yandan hilal formlu alemleriyle gökyüzünden yeryüzüne bir mesaj iletirken, öte yandan altında bulunan cemaati bir mekân altında toplayarak gökyüzüne, yani yaratıcıya açılan bir pencere algısına sahiptir.


[Küresel emtia yangını: Ne oldu ve nereye kadar?] Ülkeler arasında görünmez denilen sınırların zamana ve şartlara göre nasıl kendini gösterdiğini bu dönemlerde hep birlikte deneyimliyoruz. Dolayısıyla başta enerji ve gıda olmak üzere temel üretim ve tüketim maddelerinde yerli yeterlilik oranlarının artırılması ve yurt dışı tedarik imkanlarının çeşitlendirilmesi büyük önem taşıyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: