28 Şubat 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 28 Şubat 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan hafta boyunca öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile karşınızdayız. Pandemide ikinci yılı geride bırakırken bu hafta kritik bir toplantıyla maske zorunluluğu kaldırıldı. Artık bir dönem kapanıyor. Bu haftadan itibaren “Küresel Salgın” kategorimize son veriyoruz. Diğer tüm kategorilerde dolu dolu içerik için lütfen detaylara göz atmayı unutmayın…

Mübarek Ramazan bayramınızı şimdiden tebrik eder, haftaya yeniden görüşmek dileğiyle huzurlu günler dileriz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, bilin ki o, ısrarla hayâsızlığı, çirkin ve kötü işleri yapmayı emreder. Eğer üzerinizde Allah’ın lutfu ve merhameti olmasaydı, sizden hiç kimse ebediyen temize çıkamazdı. Ancak Allah dilediği kullarını temize çıkarır. Allah her şeyi hakkiyle işiten, hakkiyle bilendir.”
(Nur,21)


Hadis-i Şerif

“Mü’minlerin îman cihetinden en mükemmeli, ahlâken en güzel olanıdır.”


Nükte

“İnsanoğlunun bu dünyada da öbür dünyada da en büyük ve sonsuz hazinesi, sahip olduğu güzel ahlâk ve edebidir. Onun, yani insanın bütün değer ve kıymeti de ancak bu ulvî ve şerefli hazinesinin kıymet ve değeri kadardır.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Pandemi döneminin en kritik Bilim Kurulu Toplantısı hafta içerisinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır.” dedi. Böylece pandemide bir dönem daha sona erdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, “Okullarda ve diğer kapalı alanlarda maske mecburiyeti kalktı. Toplu taşıma araçlarıyla sağlık kuruluşları, vaka sayısı 1.000'in altına düşene kadar uygulamada istisnayı teşkil ediyor. Çok yakında yüzümüzün akıyla maskesiz hayata geçiyoruz. Dün 2.604 olan vaka sayısından bu belli!” dedi.

[Nereden Nereye?] Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020’de açıklandı. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşmişti. Geride kalan iki yılı aşkın süre içerisinde 15 milyonu aşkın Covid-19 vakası tespit edilen ülkemizde 98 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Dünya genelinde ise 500 milyondan fazla vaka görülürken, hayatını kaybedenlerin sayısı 6 milyonu aştı. 

[Türkiye’nin Başarısı] 11 Mart 2020'de ilk vakanın açıklanmasının ardından Türkiye, 2 yılı aşkın süre başarılı bir salgın süreci yürüttü. Kendi aşısını üreten 9 ülke arasındaki yerini alan Türkiye adını bilim dünyasına altın harflerle yazdırdı.


15 Temmuz darbe girişimi ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin iddialar kapsamında 17 sanığın yargılandığı dava sonuçlandı. Sanıklardan Osman Kavala, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Yurtdışında firari olan 8 sanığın dosyası ayrılırken, diğer sanıklara 18 yıla varan hapis cezaları verildi.

Kararın açıklanmasının ardından dava ile ilgili olarak ABD ve Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan açıklamaları değerlendiren Adalet Bakanı Bozdağ, "Ne ABD'nin ne de başka bir ülkenin Türkiye'nin yargılamasıyla ilgili söz söylemeye hakkı yoktur. Onlar kendi işine baksınlar" açıklamasını yaptı.

[Aynı Senaryo] Yönetmen, oyuncu ve senaristlerden oluşan 117 isim, "Gezi sürecinde nerede duruyorsak, bugün yine oradayız." ifadelerinin bulunduğu bir bildiriyi imzaladı. Terör olaylarına ve destekçilerine tepki göstermeyen sanatçıların, ülkeyi milyonlarca lira zarara uğratan Gezi Parkı olaylarını savunmaları sosyal medyadan tepki çekti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, PKK faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında İBB'de sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan Şafak D'nin (30), 2016 yılında Şırnak'ta terör örgütü üyelerinden elde edilen dokümanlarda kırsal alanda elinde uzun namlulu silahla çekilmiş fotoğraflarının çıkması üzerine harekete geçti. Polis ekipleri, İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün Üsküdar'daki Anadolu Yakası Sosyal Yardım Biriminde çalışmakta olan zanlıyı gözaltına aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusuna "askeri operasyon" başlattığını açıklamasının üzerinden 2 ay geçti. Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırıları ülkenin doğusunda devam ediyor.

Ukrayna, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Kiev'deki ziyareti sırasında Rus güçlerini püskürtmek için daha güçlü silahlar istedi. Putin ve Zelenski ziyaretleri öncesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya gelen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in basına kapalı gerçekleşen görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede ise Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerde her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Fransa'nın Cumhurbaşkanı seçiminde sürpriz yaşanmadı. Seçim öncesi ülkede gerçekleştirilen tüm anketlerin öngördüğü gibi son beş yıldır Cumhurbaşkanı görevini sürdüren Emmanuel Mqcron, milliyetçi-muhafazakâr lider Marine Le Pen karşısında seçimi yüzde 58,55 oy ile kazandı.

[Türkiye ile ilişkiler ne olur?] Birinci Macron dönemi Türk-Fransız ilişkileri açısından krizlerle anıldı. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ ve Fransa'da İslam'la ilgili tartışmalar ikili ilişkileri çürüttü, siyasal diyaloğu neredeyse tamamen kopma noktasına getirdi. İkinci Macron döneminde bu durumun pozitif yöne evrileceğine dair sinyaller geliyor.

KISA...KISA...KISA...

İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail'e ültimatom verdi: "Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir"


• Birleşmiş Milletler’e göre dünya topraklarının yüzde 40'ı artık bozuk. Çoğunlukla gıda üretiminden kaynaklanan artan hasar, gezegenin artan nüfusunu besleme yeteneğini riske atıyor.


Hepatit virüsü 13 ülkeye sıçradı! İngiltere'de ortaya çıkan hastalık çocuklarda ölüme neden oluyor.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltti. Kavcıoğlu sunumunda liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydetti. Çok yakın bir dönemde fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımları devreye alacaklarını belirten Kavcıoğlu, “500 TL banknot, 5 TL madeni para için bir hazırlığımız yok.” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihracatçılara ve turizmcilere müjdesini verdiği 150 milyar TL'lik kredi destek paketinin detaylarını açıkladı. Bakan Nebati, söz konusu krediler, ihracatı artırıcı, ithalatı azaltıcı alanlara yönelik yapılan yatırımlara aktarılacağını belirtirken, "Bunlar arasından da yerli makine ve teçhizat yatırımları önceliklendirilecek. En az 3, en çok 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak bu kredilerin maliyeti yüzde 9'a kadar inebiliyor" dedi. Ayrıca KOBİ'ler için de 250 milyon lira ve KOBİ dışı firmalar için 1,5 milyar lira limit öngörüldüğünü aktardı.


Ekonomik güven endeksi nisan ayında marta ayına göre yüzde 1.1 geriledi. Sektörel güven endekslerindeki artışlara rağmen tüketici güvenindeki yüzde 7.3'lük düşüş genel endeksi aşağı çekti.


ASELSAN’ın 3 aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 büyüyerek 4,4 milyar liraya ulaştı. Şirket son 3 yılda millileşen ürün sayısını 554’ün üzerine çıkartarak 243 milyon dolara yakın bir büyüklüğün ülkede kalmasını sağladı.


Kültür • Sanat

Portre

Sivas'taki Şarkışla Ravza Cami İmam Hatibi Muhsin Kara, Suudi Arabistan'da düzenlenen Ezanı Güzel Okuma Yarışması'nda 1'inci oldu. İlk kez uluslararası bir yarışma yapıldığını belirten Kara, " Alnımızın akıyla vatanımıza döndük. Birincisi ve ikincisi Türk vatandaşları oldu. Bu tarif edilemez bir duygu" dedi.


İslam Medeniyetinin estetik birikimini tek bir eserde bir araya getiren İstanbul Mushafı’nın tanıtımı gerçekleşti. Türkiye'de hazırlanan ve 1400 yıllık "Mushaf" geleneğini bir araya getiren el yazması Kur'an-ı Kerim, 7 yılda tamamlandı. 18. yüzyıldan bu yana kesintiye uğrayan "nakkaşhane" geleneğini de yeniden canlandıran çalışmayla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Medeniyetimizin yeni bir işareti ve sembolü olarak görüyorum" dedi.


Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "NFT" teriminin Türkçe karşılığı için önerileri Türk Dil Kurumu ile paylaşarak ortak bir çalışma başlattıklarını belirterek, nihai kararı "Nitelikli Fikri Tapu"dan yana kullandıklarını bildirdi. NFT piyasasının haciminin 300 milyar doları aştığı ifade ediliyor.


Gastronomi turizmi için önemli bir adım atıldı. Dünya çapında, prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi'nin 38. destinasyonu, İstanbul oldu.
Michelin Rehberi'nin müfettişleri İstanbul'da seçeceği restoranlara birden çok kez gidecek ve aynı memnuniyeti her seferinde yakaladıkları restoranlara yıldız verecek.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

“Aldı, alacak” tartışması ile geçen yaklaşık bir aylık sürecin ardından ABD’li milyarder Elon Musk, sonunda sosyal ağ Twitter’ın tamamını satın almak için anlaşmaya vardı. Tesla ve SpaceX’in kurucusu Musk’ın 44 milyar dolarlık teklifine Twitter yönetimi “Evet” dedi.

Peki Musk’ın satın alarak borsadan çıkıp, özel bir şirket haline dönüştüreceği Twitter kurulduğu 2006 yılından bu güne nereden nereye geldi? İşte Twitter’ın 16 yıllık tarihinine kullanıcı sayısı, gelirleri, kârı (aslında Twitter özelinde zararı) ve de piyasa değeri açısından toplu bir bakış…


[Neler değişecek?] Twitter'da Elon Musk dönemi başlıyor. Şirkete ilişkin projelerini açıklayan Musk'ın Twitter'da temel değişiklikler yapması bekleniyor. İşte ifade özgürlüğünden bot hesaplara kadar Twitter'da değişmesi beklenen 5 şey...


Ülkemizde savunma sanayii yatırımları ve dünya kalitesinde üretim yapan şirket sayısı her geçen gün artıyor. Gebze Teknik Üniversitesi DronePark’ta geliştirilen ve Fly Bvlos Technology ile Maxwell Innovations ortaklığı ile üretilen JACKAL İHA İngiltere’ye ihraç edildi.


İşletmeleri siber saldırı korkusu sardı. Dünya genelinde işletmelerin dörtte üçünden fazlası 2 022 yılında siber saldırıya uğrayacağını öngörüyor.


[Siber tehdit büyüyor] 2022'nin ocak, şubat ve mart ayları boyunca STM'nin Honeypot sensörlerine toplam 6 milyon 137 bin 330 saldırı yansıdı. En çok saldırı yapan ülke 1 milyon 308 bin saldırı sayısı ile Hindistan olurken, 632 bin saldırı ile ABD ikinci sırada yer aldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Vücudun adeta yapıt sistemi olan kemik ve kaslara çocukluk çağdan itibaren bakılması gerekir. Vücut gelişimi ve ilerleyen yaşlardaki hastalıkların önüne geçmek için kemik sağlığını korumanın en kolay etkili yolu tüketilen besinlerdir. Uzmanlar bazı besinlerin kemik ve kas sistemini çelik gibi yaptığını açıkladı. İşte kemikleri çelik gibi yapan besinler...


Hava şartlarından doğrudan ve ilk etkilenen organ olan cilde yaz ve kış dönemleri mevsim geçişlerinde dengeyi ayarlamak için daha dikkat etmek gerektiğini ifade eden uzmanlar, güneşten koruyucuların sadece yazın değil ultraviyole indeksi takip edilerek her mevsim kullanılması gerektiğini vurguluyor.


Kuzey İrlanda'da yapılan bir araştırma, ders sırasında hayallere dalıp gitmenin okul çağındaki çocukların öğrenme düzeyini etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, dersten kopup hayallere dalan çocukların öğrendiği bilgiler, dersi dikkatle dinleyenlere oranla daha az.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, zekât, erzak, iftar, fidye ve fitre emanetlerinizi Türkiye’de ve dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahiplerine, savaş mağduru mültecilere ve Kur’an talebelerine teslim etmeye devam ediyor.


Bayrama sayılı günler kala Zekat, Bayramlık, Fitre/Fidye, Kumanya ve İftariyelik bağışı yapabilir, http://yetimvakfi.org.tr adresinden online bağışta bulunabilirsiniz.


Türkiye Diyanet Vakfı, vatandaşların emanet ettiği gıda yardımlarını Ramazanın bereketinden hep birlikte istifade edelim diye Yemen’de ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırdı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Türkiye Avrupa enerji güvenliğinin 'kilidini' açıyor] Irak küresel enerji güvenliğinin kilidi haline geldi. Türkiye'nin Pençe-Kilit Harekatı sadece askeri güvenlik değil, Avrupa'ya taşınacak enerjinin güvenliğine yönelik de önemli sonuçlar ortaya çıkaracak.


[Beslediği “istikrarsızlık” Avrupa’yı vurdu!] Batılı aktörlerin Irak ve Suriye’deki terör örgütlerine uzun yıllardır sağladığı desteği sürdürmeleri ve her iki ülkenin toprak bütünlüğünü zayıflatmaya yönelik girişimleri desteklemeleri artık kendi ayaklarına kurşun sıkmaları anlamına gelecektir. Çünkü her iki ülkenin istikrarı . Avrupa enerji güvenliği açısından son derece önemli hale gelmiştir


[Pençe-Kilit Harekatı ve PKK'da paradigma değişimi] Pençe Kilit Harekatı iki gerekçeden dolayı önem taşımaktadır: Türkiye'nin sınır hattı boyunca Irak topraklarında meydana getirdiği güvenli bölge gerçeği ve PKK'nın eylem paradigmasındaki değişim.


[Siyasetin ‘Suriye Meselesi’] Son haftalarda ülkemizde yaşayan Suriyeli sığınmacılar ve düzensiz göç konuları yeniden öne çıktı. Afganistan, Pakistan, İran, Irak ve bazı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmenlerle ilgili iktidar ve muhalefetin yaklaşımı temelde benzer: 'Sınırların titizlikle korunması ve illegal göçün engellenmesi.'


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: