13 Mayıs 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 13 Mayıs 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’nin bayram sonrası gündemi bir kez daha Suriyeli mülteciler oldu. Sosyal medya üzerinden körüklenen yabancı nefreti ve mülteci düşmanlığını koz olarak kullanan muhalafet partilerine iktidarın cevabı da “ensar-muhacir” örneği oldu. Suriyelilerin gönüllü dönüşü kapsamında yürütülen çalışmalar ise hız kesmeden sürüyor.

Türkiye’nin bayram sonrası gündemi bir kez daha Suriyeli mülteciler oldu. Sosyal medya üzerinden körüklenen yabancı nefreti ve mülteci düşmanlığını koz olarak kullanan muhalafet partilerine iktidarın cevabı da “ensar-muhacir” örneği oldu. Suriyelilerin gönüllü dönüşü kapsamında yürütülen çalışmalar ise hız kesmeden sürüyor.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Hem de sizi şubeler ve kabilelere ayırdık ki, birbirinizi tanıyasınız. Şüphesiz ki, Allah katında en şerefliniz, takvaca en ileride olanınızdır"
(Hucurât; 13)


Hadis-i Şerif

“Kim hevasına uyarak bâtıl yolda cenk eder, kavmiyetçiliğe çağrıda bulunur veya kavmiyetçiliğin sevkiyle öfke ve tehevvüre kapılırsa, cahiliye ölümü üzere ölür.”
(İbni Mace)


Nükte

Irkçılığın yegâne freni, İslâm’dır. İslâm, bütün mü’minleri -hangi ırktan olursa olsun- kardeş îlân etmiştir. Esas kardeşlik de îman kardeşliğidir, gönül kardeşliğidir...
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Suriyelilerle ilgili son dönemde sosyal medya aracılığıyla pompalanan videolarla birlikte devlete karşı provokasyonlar gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Suriyeliler konusunda yalan bilgilerin sızdırıldığı ve asılsız videoların paylaşıldığı dönemde çirkin bir algı süreci de başlatıldı. Devletin ise bu konuda açık ve net bilgilendirme yapması takdir topladı.

Muhalefetin yabancı nefreti ve mülteci düşmanlığı üzerinden provokasyonlarla oy devşirmeye çalıştığı bu dönemde MÜSİAD toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemize sığınanların katillerin kucağına atılmayacağını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Birilerinin kalkıp ülkemize hicret eden ama Suriye ama Afganistan ama Irak, İran, fark etmiyor. Biz, muhacirlik ve ensar olma kabiliyetinin ne olduğunu en iyi bilen bir kültürün mensuplarıyız. Muhacirlik nedir? Ensar nedir? Bunu anlamayan, bunu bilmeyenlerle bizim işimiz yok. Biz, sevgili Peygamberimizin, evet muhacirliğini de biliriz, ensar olduğu dönemi de biliriz. Onun için de biz bu yolda aynı anlayışla devam ediyoruz. Suriye'den savaştan çıkıp ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız Bay Kemal. Siz ne derseniz deyin, biz oradayız. Biz bu konutları da onun için yapıyoruz. Kendileri arzu ettikleri zaman vatanlarına dönebilirler ama biz onları asla bu topraklardan kovmayız ve kovmayacağız. Birileri çıkmış durmadan laf salatası yapıyorlar. Yok ya. Biz asla, kapımız açık onlara, ev sahipliğimizi yapmaya devam edeceğiz ve onları katillerin eline, kucağına atmayacağız. Onun için de bu süreç içerisinde bu yardımseverliği yapıyorsak yapmaya devam edeceğiz. Zekattan bu millet anlar. Sadaka-ı cariyeden bu millet anlar ama onlar anlamaz. Dolayısıyla da biz bu yolda aynen yürümeye devam edeceğiz."

[8 aşamalı plan devrede] Resmi rakamlara göre 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli sığınmacının durumu ülkenin gündeminde ilk sıralarda yer alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu: “2015 yılındaki asıl projemizi hayata geçirecek yeni bir adım daha atıyoruz. Uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanı ile Suriye topraklarında 13 ayrı yerde okuluyla, hastanesiyle, sanayisi ile, tarımıyla gereken tüm altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini inşallah sağlıyoruz. Amacımız halen ülkemizde yaşayan 1 milyon Suriyelinin tüm insani şartlara sahip bu şehirlere geri dönüşünü temin etmektir.”

[Kaçak göçmenler takipte] İstanbul'da 10 günde 6 bin kaçak göçmen yakalandı


Valiler Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararname ile 9 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirilirken, 10 ilin valisi yer değiştirdi, 9 ile yeni vali atandı. Kararname ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Kübra Güren Yiğitbaşı Afyonkarahisar Valisi olarak atandı. Yiğitbaşı, Türkiye’nin ilk başörtülü valisi oldu.


Diplomasi trafiği yeniden hızlanıyor! Dış politikada iki önemli hazırlık gündemde. Türkiye, önümüzdeki günlerde Mısır ile ilişkiler ve Rusya-Ukrayna krizinde iki önemli diplomasi trafiğine hazırlanıyor. Mısır’la temasların dışişleri bakanları düzeyine çıkarılması beklenirken, Ukrayna’da barış için de arka kapı diplomasisi çerçevesinde . BM-Türkiye-Rusya-Ukrayna arasında teknik düzeyde toplantılar planlanıyor


[Video] Hindistan'ın Maharaştra eyaletinin başkenti Mumbai’de Hinduların şikayeti üzerine camilerdeki ezan sesinin kısılması kararlaştırıldı. Hoparlörden ezan okunmasının yasaklanmasına tepki olarak Müslümanlar sokaklarda ezan okumaya başladı. Mumbai’deki Müslüman din adamları, bu eyaletteki yaklaşık 900 caminin bundan sonra hoparlörlerinin daha kısık bir tonda ezan sesini dışarıya aktaracağını duyurdu.


KISA...KISA...KISA...

Fatih, Kanuni ve Yavuz sondaj gemilerinin ardından Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi 'Alparslan' önümüzdeki hafta envantere katılacak ve bu gemi Doğu Akdeniz’de görev yapacak.


Adalet Bakanı Bozdağ, stokçulara verilecek cezaların, tutuklamayı da içerecek şekilde 1 yıldan 3 yıla çıkarılacağını açıkladı.


Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruda bulunacağı açıklandı. İsveç'in de NATO'ya katılmak için ülke içi bürokratik süreci hızlandırması ve yaz aylarında katılım için başvuru yapması bekleniyor.

İngiltere, Türkiye'deki başıboş köpekler için uyarı yayınladı. Hükümetin resmi internet sayfasında yer alan ilgilendirme yazısında, "Başıboş köpeklere yaklaşmayın" denildi.

• Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 hastalığına yol açan koronavirüsten ya da salgın nedeniyle yoğun baskı altında kalan sağlık sistemleri nedeniyle son iki yılda yaşanan can kaybının 15 milyona yakın olduğunu açıkladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Konut sektöründe "İlk evim Konut Finansman Paketi", "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi", "İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi" olmak üzere 3 çözüm paketi oluşturuldu. Böylece sıfır ve ikinci el konut satışlarına uygun maliyetli konut finansmanı sağlanacak. İşte detaylar…


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık artış ile yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3 iken kadınlarda yüzde 13,9 olarak tahmin edildi.


ABD'de enflasyon beklentileri aşınca kripto para piyasası adeta çöktü, Bitcoin 26.000 doların altına geriledi. Bitcoin günlük yüzde 12 değer kaybederken Ethereum'daki kayıp yüzde 20'yi buldu. Binance Coin yüzde 22 değer kaybederken, Ripple yüzde 29, Solana yüzde 31, Cardano yüzde 28, Dogecoin ise yüzde 29 düştü. LUNA'da ise kayıp yine yüzde 96 oldu. Kripto paraların toplam piyasa değeri 1 günde 253 milyar dolar eriyerek 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara çekildi.


Teknoloji devi Apple, dünyanın en değerli şirketi unvanını Suudi Arabistanlı Aramco'ya kaptırdı. Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Aramco, neredeyse 2 yıldır zirvede olan Apple'ı geride bıraktı. Apple hisseleri, çarşamba günü New York'ta yüzde 5'ten fazla düştü ve işlem gününü 2,37 trilyon dolar borsa değerlemesi ile kapattı. Böylelikle, dünyanın en değerli şirketi unvanı, 2,42 trilyon dolarlık değeriyle petrol ve gaz üreticisi Aramco'ya geçti. Uzmanlara göre yatırımcılar, daha az riskli gördükleri varlıklara geçerken teknoloji şirketlerindeki hisselerini satıyor.


Kültür • Sanat

Portre

Kitapseverler gevşeyen pandemi kuralları sonrası kitap fuarlarına kavuşuyor. Yayın sektörünün ve okuyucuların uzak kaldığı kitaplar, imza günleri ve söyleşiler mayıs ayıyla birlikte yeniden canlanıyor. Bu ay ülkemizin 17 farklı noktasında gerçekleşecek fuarlarla okurlar uzun bir aranın ardından sevdikleri yazarlarla buluşma imkânı yakalayacak.


Yönetmen Semih Kaplanoğlu, dijital platformların sinema sektörüne etkisini yorumladı: “Dijital platformlar bir tür tüketim noktası. Bunlar da bir yerde doyacak ama yapabilme imkanı olduğu sürece ben kriterlerim etrafında film yapmayı sürdüreceğim. Türkiye'deki seyirci sayısıyla olayı sınırlamayın çünkü benim filmlerim kırktan fazla ülkede vizyona giriyor. Giderek daha da zorlaşıyor süreç. Çünkü insanlar artık evlerinde en iyi teknikle projeksiyonla film izliyor, sinemaya gitmek yerine evde izlemek daha tercih edilebilir bir şey kazandı."


Diyanet İşleri Başkanlığı, gençlere yönelik "Kadrajımda Ayet Var" konulu fotoğraf yarışması düzenliyor. Gençlerin çevrelerinde yaşananlara, tabiatta meydana gelen olaylara, canlı ve cansız her şeye Kur'an-ı Kerim'in nazarıyla bakabilmelerinin ve dünyayı ayetlerin ışığında görebilmelerinin amaçlandığı yarışmaya gönderilecek eserler, Kur’an-ı Kerim’den bir ayetle ilişkilendirilecek. İşte detaylar…


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen yıl yurt dışından 3 bin 480 eseri Türkiye'ye getiren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesinin, 30 yılın rekorunu kırarak, tüm dünyaya örnek olacak çalışmalara imza attığını dile getirdi.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde bu yıl 40 ana yarışma, 99 farklı kategoride düzenlenen yarışmalara 149 binin üzerinde takım, 500 binin üzerinde yarışmacı rekor bir katılımla başvuruda bulundu. Teknoloji yarışmalarına ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve üzeri seviye ile mezun seviyesi dahil teknoloji meraklısı tüm gençler katılabiliyor.


TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Netflix’e rakip olacak yerli bir platform kuracaklarını açıkladı. Türkiye’nin kendi dijital akış platformuna sahip olması gerektiğini söyleyen Sobacı, projeyle ilgili ön hazırlık sürecinin başladığını ve platformun 2023’te hizmete girebileceğini duyurdu.


Sosyal medya platformu Twitter'ı satın almak için şirketin yönetim kuruluyla anlaşan Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump'a uygulanan Twitter yasağını kaldıracağını açıkladı. Trump'a uygulanan Twitter yasağını değerlendiren Musk, "Bu, ahlaki açıdan kötü ve aptalca bir karardı. Trump’ı yasaklamak doğru değildi, bu bir hataydı." değerlendirmesinde bulundu.



Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Aileler hareketli çocuklarına ‘hiperaktif’, ders dinlemeyen çocuklarına ise ‘Dikkat eksikliği var’ deyip geçiyor. Ancak gerçekte dikkat eksikliği ile başlayan durum tedavi edilmezse bazı kaynaklara göre süreç şizofreniye kadar uzanıyor.


Yaz aylarının yaklaşmasıyla güneş gözlüğü kullanımı artıyor. Uzmanlar, güneş gözlüğü konusunda vatandaşların çok seçici davranmaları noktasında uyarılarda bulunuyor. Doğru güneş gözlüğü seçiminin önemine işaret eden uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için gözlük kullanılması gerektiğini kaydediyor.


İletişim kurmakta zorlandığımız kişilerin başında yaş grubu olarak ergenler bulunuyor. Peki ergenlere doğru iletişim nasıl kurulur? Ergenlerle iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uzmanlar anlatıyor…


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Kamerun’un Maroua (Marva) şehri, Orta Afrika’nın âdetâ hâfızlar başkenti, müstesnâ bir kent. Vakfımız, bu şehir ve çevresindeki bölgelerden özel olarak seçilen 72 ilkokul seviyesindeki talebeye, yatılı hâfızlık eğitimi imkânı sunuyor.


İslami konularda fıkıh, dualar ve zikirler ve daha birçok konuda onlarca videoya reklamsız bir şekilde ulaşabileceğiniz ailenizin youtube kanalı İslamveİhsan - İlam TV’ye abone olmak için tıklayın:


Birbirinden farklı etkinliklerin yer aldığı TDV Gençlik Fuarı İstanbul'a damgasını vurmaya hazırlanıyor. 13-15 Mayıs tarihleri arasında Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek organizasyonun muhtevasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Putin’in Zafer Günü konuşması: Satır aralarında ne var?] Putin, Zafer Günü konuşmasında SSCB-Nazi Almanya’sı savaşını, Rusya-Ukrayna savaşına benzeterek 1945 zaferi ile bugünkü savaş arasında duygusal bağ kurmaya çalıştı. Konuşmada altının çizilmesi gereken bir diğer nokta ise “çok milletli halk birliği” ifadesi idi. Başta Kafkas üniformalı askerler olmak üzere farklı milletleri sembolize eden üniformalı askerlerin de geçit töreninde hazır bulunmasının nedeni bu savaşın sadece Rusların değil barışı ve vatanını savunan tüm halkların savaşı olduğu vurgusuydu.


[Dijital Hizmet Yasası: Basın özgürlüğünde tarihi aşama] Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla yeniden gündeme gelen teknoloji ve ulus devletler rekabeti, önümüzdeki dönemde farklı gelişmelere sahne olacağa benziyor. Yakın gelecekte Twitter'ın başta ABD hükümeti ve diğer devletlerle nasıl bir ilişki geliştireceği, sivil toplum örgütleri ve yabancı toplulukların Twitter'ın yeni kural ve ilkelerine ne tür reaksiyonlar gösterecekleri önemli konu başlıkları. Nitekim Avrupa Birliği (AB) içerisinde bugünlerde konuşulan ve yakın gelecekte yürürlüğe girmesi planlanan Dijital Hizmetler Yasası (Dijital Services Act) büyük teknoloji şirketlerini önemli kurallarla regüle edecek bir dizi prosedürün önünü açacak.


[Finlandiya ve İsveç’in Muhtemel NATO Üyelikleri] Rusya’nın NATO genişlemesine tepki olarak başlattığı Ukrayna’yı işgal girişimi uzun süredir askeri bir ittifak içine girmekten sakınan Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde İttifaka katılım yönünde güçlü bir uzlaşı ortaya çıkardı. Soğuk Savaş sonrasında gerek birbirleriyle gerekse ABD ve NATO ile ilişkilerini derinleştiren Finlandiya ve İsveç’in önümüzdeki iki aylık süreçte İttifaka üyelik başvurusunda bulunmaları beklenmektedir. Bu durum NATO ile Rusya arasındaki sınırları yaklaşık iki katına çıkaracakken aynı zamanda İttifakın kuzey kanadında sağlam bir hattın da ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Tarihsel olarak NATO’nun genişleme süreçlerini destekleyen Türkiye’nin söz konusu ülkelerin İttifaka kabullerine sıcak bakması olasıdır…


[Müslüman Gençlik Dernekleri Avrupa'da Kamusal Alanın Bir Aktörü Olabilir mi?] Kamusal alanın önemli ilkelerinden biri de temsiliyettir. Almanya’da Müslüman Yaşam Projesi’ne göre 16 yaş ve üzerine Müslüman organizasyonların temsiliyetleri sorulmuştur. Buna göre %37.8’lik kesim organizasyonları bilmemekte ve %19.5’lik bir kesim ise hiçbir organizasyonun Müslümanları temsil ettiğini düşünmemektedir. Nitekim bu veri derneklerin yeteri kadar tanınır olmadığını göstermektedir. Müslüman gençler, geleneksel düşünceler etrafında şekillenen ve herhangi bir cemaate bağlı olmayan derneklerde ve sosyal medyada bir araya gelmektedir. Özellikle Müslüman dernekler, eğitim ve sosyal meselelere odaklanmaktadırlar.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: